Jarní výprava za říčními kapry

Kategorie: Kaprařina
Venku všude kolem voní ve vzduchu jaro a já pomalu přemýšlím o první výpravě za kapry v letošním roce. Řeka? Stoják? Moje myšlenky se upínají k nepoznanému úseku řeky, který jsem již několikrát v minulosti navštívil, ale kapři jak kdyby tam nebyly. Vrtlo mi to hlavou... Nejsou tu? Dělám něco špatně? Legendy starších rybářů mluvily o velkých kaprech, které je ovšem zde velmi těžké chytit. Musím ten úsek zmapovat.


Úkryty a překážky ve vodě, přesně taková místa kapři vyhledávají

Druhý den se vydávám na průzkum revíru. Po práci vyrážím k vodě, prodírám se křovím, mezi kopřivami a kapradím a hledám zajímavé místa, kde by se kapři mohli v tomto období zdržovat. Hledám přirozené úkryty pro kapry a místa kde budu mít jistotu, že žádný normální rybář nechytá, vzhledem k nedostupnosti terénu. Po několika desítkách minut nacházím pěkné a zašité místo, kde do vody zasahuje keř a před ním je malá klidná tůň. Instinkt mi říká tady to vyzkoušej! Rychle fotím místo činu a jedu s myšlenkami o zdejších kaprech domů.

Výpravu si ihned plánuji na dva dny. Chci si místo k chytání připravit předem, proto dva dny jezdím poctivě krmit 2 kily krmné kukuřice a kilem tvrdšího bojlie. Není to moc? Není to málo? Sám nevím...

V pátek rychle balím vercajk, a vyrážím k vodě. Těším se. Mám rád ten klid u vody, kdy člověk vypne od všedních starostí a problémů a ponoří se do přírody kolem sebe. S bagáží na zádech a pruty vyrážím k řece. Místo je nedostupné vozidlem, proto musím 2 km po svých. Co by člověk pro kapry neudělal.

Konečně jsem na místě činu odfrkávám po celkem náročné cestě k vodě a začínám rozbalovat udice, krmení a přístřešek k přenocování. Jako nástrahu volím 2 zrnka tvrdší kukuřice se 14mm plovkou banán. Sestavu vyvažuji menším brokem tak, aby háček ležel na dně a zrnka kukuřice s plovoucím bojlie se vznášeli těsně nad dnem.

Jednu udici nahazuji těsně pod keř a druhou více ke středu koryta. U břehu zavěšuji backleady na silon. Chci aby sestavy byly co nejmíň nápadné a vlasec kopíroval dno hned od břehu. Zkušení kapři negativně vnímají vlasce procházející vodním sloupcem a věřím, že i tohle může rozhodnout o úspěchu či neúspěchu celé výpravy.


Sestavu sem používal se zadním olovem (backlead)

Lehce dokrmím partiklem a čekám co se bude dít... Bude záběr? Místo k přespání si vybírám dál od břehu nechci ryby jakkoliv plašit... Začíná se stmívat a pomalu se chystám k odpočinku. Ležím a poslouchám zvuky přírody, ptáky nad hlavou co se honí ve větvích, cvrkot cvrčků, kvákání žab, občas nějaké šplouchnutí nebo zalovení ryby. Jo takhle to mám rád, je mi skvěle. Usínám...

Z polospánku mě probouzí již v noci indikátor záběru, pííp pííííp pííííííííííííp, cívka se rozhrčí!! je tam!! Odkopávám spacák a v ponožkách utíkám k prutům u mě již klasika. Cestou mě spadne z hlavy čelovka. Zvedám prut z vidličky, prut se prohýbá do oblouku. Cítím jak mi tělem projíždí slušná dávka adrenalinu. Ryba si bere několik metrů a jede do středu řeky. Přibrzďuji cívku rukou, kapr jezdí u dna a já cítím silný tah. Po několika minutách přetahované jsem trochu nervózní. Hlavně ať nespadne... U hladiny se objevuje první vír a najednou vidím ve svitu měsíce vysoké žluté tělo. Podběrákem rychle máchnu do vody a podebírám rybu, nemůžu tomu uvěřit! Krásná a mohutná jikrnačka! První kapr z tohoto revíru a hned můj osobák.

Vynáším kapra na podložku a nevěřícně si prohlížím jeho mohutné tělo. Váha ukazuje lehce nad 10 kg a já vybuchuji nadšením. Rychle rozdělám stativ a pořizuji pár snímků. Nejkrásnější pocit mám při pouštění... Jikrnačka majestátně a pomalu odplouvá a její hřbetní šupiny se lesknou ve svitu měsíce. Cítím se šťastný a plný dojmů...


Na daný revír (menší řeka) pro mě velmi cenná ryba...

Smotávám druhou udici a pomalu usínám. Druhý den ráno nahazuji udice a opět čekám co se bude dít. Delší dobu jsem bez záběru, svítí slunce a je jeden z prvních teplejších jarních dnů. Pozoruji ledňáčka jak číhá na stulíku na rybky a jako střela projíždí vodní hladinou a úspěšně si odnáší v zobáku malou kořist. Zkouším změnit montáž, dávám samotnou banánovou plovku, kterou ještě namáčím v esenci stejné příchutě, třeba rybu vydráždím. Zvedám nástrahu 5 cm nad dno. Taktika vychází po 30 minutách přichází brutální jízda a po 10 minutách zdolávám pěkného šupíka 71 cm o váze 7,5 kg, je to mlíčák v parádní formě. Jsem překvapený stavbou ryb jsou zdravé a v kondici, je vidět že přirozené potravy mají v revíru dostatek. K večeru zdolávám další krásnou jikrnačku, opět lehce přes 70 cm a váze 8 kilo. Ryba bojuje opravdu urputně a zažívám nejtěžší zdolávání, 3 krásní kapři během 24 hodin to je pecka. Trošku slavím a popíjím... přemýšlím, co se za poslední hodiny zde odehrálo.

Je to pro mě nejúspěšnější výprava na svazovce, mám pocit že jsem trochu nakouknul do tajů pravé kaprařiny.

Druhý den ráno balím a vyrážím domů...

Přeji všem slušným rybářům, podobně zdařilé výpravy.
 
Luboš Handl - 6.4.2017

Diskuse k miničlánku

Kulda1309 - Profil | Pá 6.4.2018 16:15:56

Tak za mě článek super a místní rejpalove ať si svoje keci strčí za klobouk podle mě ani jeden z nich nenapsal ani z poloviny tak dobrej článek jak ty ;) takže tak
Hodně úlovkú v roce 2018

konik79 - Profil | Pá 21.4.2017 19:37:03

Ten patří mezi nejchytřejší 😁😁

pava - Profil | Pá 21.4.2017 17:39:40

splávkař >> No ty jseš, ale chytrej...

Mautin - Profil | Po 17.4.2017 19:34:28

Tak ted uz to muže jen redakce potvrdit pro očištění! 😂

alexdelpiero10 - Profil | Čt 13.4.2017 22:06:11

Je to tak borci článek jsem psal v prosinci minulého roku, ale vyšel až teď na MRKu.

MrSuperLuda - Profil | Čt 13.4.2017 11:58:22

První jarní dny, a prodíral ses kopřivama a kapradím?

Heršvec - Profil | Po 10.4.2017 11:28:22

Pikess >> jo, však v pohodě, taky jsem si všiml, že stejnýho lysáka má u zápisu z května 2016

Pikess - Profil | Po 10.4.2017 11:26:02

Heršvec >> možné je vše, ja jen poukázal na fakt, kterého jsem si všiml :-)

Heršvec - Profil | Po 10.4.2017 11:21:46

Pikess >> No, je to možný. Některý články tady na Mrku se zveřejňují s docela velkým zpožděním třeba oproti časopisům.

Pikess - Profil | Po 10.4.2017 11:15:21

Heršvec >> :-)) první možnost se mi nějak nezdá..

Heršvec - Profil | Po 10.4.2017 11:06:40

Pikess >> No, tak jsou 2 možnosti. První je, že článek byl psán loni a zveřejněn byl letos. No a druhá je, že nás tu někdo tahá za rypák.