Jak to všechno začalo

Kategorie: Všeobecné

Začátky

Už jako malého kluka mě to vždy táhlo k vodě. Tak není divu, že ve 13 mě to přivedlo k rybařině. Mé začátky byly dosti těžké, jelikož jsem neměl v blízkosti nikoho, kdo by se rybařině více věnoval, tak vše směřovalo stylem pokus omyl. Naštěstí jsem se nenechal odradit mnohými neúspěchy a stále vytrvával. Odměnou mi byla moje první ryba. Nebyl to žádný velikán, ale pěkně vybarvený, malý řádkový kapr. Při pohledu na to krásné stvoření se to ve mě zlomilo a veškerý svůj volný čas jsem trávil u vody.


První povolenka

Zásadní zlom nastal na druhém stupni základní školy, tehdy jsem se přidal do kroužku rybaření a po úspěšném složení zkoušek dostal svůj 1. rybářský lístek.
Začátky na svazových vodách byly neskutečně těžké, na tak velké vody jsem z obecního rybníčku nebyl zvyklý, a musel tak vše přehodnotit. Zde prostě nestačilo jen trochu zakrmit, napíchnout na háček červíka nebo kukuřičku, sednout si a čekat na záběr a o čtení vody, hledání rybích stanovištích a dalších věcech jsem neměl ještě v té době ani zdání. Pokud se přeci jen dostavil záběr, tak to nebylo tak jednoduché - byly zde vázky a velké procento ryb jsem ztrácel.


Z toho důvodu jsem usoudil, že na takové vody nejsem ještě připraven, a místo abych zbytečně ryby popíchal bez větší šance na vytáhnutí, tak jsem to vzdal. Tato představa se mi už tehdy příčila. Proto jsem se vrátil zpátky k vodám, na kterých jsem vyrůstal a začal se zdokonalovat.


I když jsem na těchto vodách byl velmi úspěšný a rybí obsádka byla vážně pestrá, v hloubi duše jsem ale cítil, že to není to pravé. Nikdy jsem na velké vody zcela nezapomněl a kdykoliv jsem měl možnost, vždy jsem se snažil sesbírat o nich co nejvíce informací a nalézt ten správný recept, jak být na nich úspěšný. Když jsem usoudil, že mé teoretické znalosti už jsou dostačujicí, rozhodl jsem se to ověřit..

Poprvé na řece

Jak už to tak bývá, člověk je zvídavý tvor, v mém případě to nebylo jinak. Tentokrát jsem se rozhodl vypravit se na řeku s vědomím, že to tam bude o poznání horší. S tímto vědomím jsem se vydal na trochu vzdálenější řeku, že to přeci jen musím vyzkoušet.


Začátky nebyly zrovna nejúspěšnější, ale stále mě to sem táhlo. Odměnou za moji trpělivost mi bylo pár menších plotiček a jeden větší okoun. Tehdy jsem pochopil, že pokud chci být úspěšnější i na takovýchto vodách, musím se jím začít také více věnovat. Zde prostě jen teorie nestačí, chce to také praxi. Dlouho mi trvalo, než jsem přišel na to, jak být úspěšný, ale nemyslím si že by to byl zbytečné promarněný čas. Postupem času jsem na to začínal přicházet stále více. Ale na vody, kde jsem začínal, jsem nikdy nezapomenul. Vždy, když jsem měl jen málo času, tak jsem se na tyto vody vydával - někdy i na několik dní.

Současnost

Od mých začátků už uběhl nějaký ten pátek. Za tu dobu jsem poznal celkem dost dobrých lidí, co se rybařině také věnují, a prožil neuvěřitelné chvíle u vody. Na ty rána u mé oblíbené řeky nikdy nezapomenu, na první sluneční paprsky, které vítají nový den, se také jen těžko zapomíná.


A když se rozezní brzda navijáků, tak při té slastné hudbě si vždy vzpomenu, jak jsem se na začátcích trápil, než jsem přišel na to, jak být úspěšný. V tu dobu jako bych se vrátil do minulosti. Nemusí to být ani žádná obří ryba, každá ryba má pro mě svoji cenu. Už mnohokrát mě přemlouvali, ať se s nimi vypravím na soukromé rybníky chytat kapry obřích rozměrů, vždy jsem ale s díky odmítl a zůstal věrný vodám svých začátků. V hloubi duše doufám, že v té mé oblíbené řece se přeci jen někde prohání ještě pravý kapr sazan, moje tzv. "eleanor". A vždy z rozezněním brzdy jsem na rozpacích, zda-li to není vážně on. Ten moment snad někdy nastane a mě se splní sen, kdy konečně chytím původního kapra, tak jak ho už většina rybářů dnes ani nezná. A zatímco většina mých vrstevníků se chodí po večerech veselit do klubů, já jdu raději brzo spát, abych mohl časně ráno vstávat a vidět znova a znova tu nádhernou scenérii, když nad vodou vychází slunce. Většina z nich to nechápe, ale ani nečekám, že kdy pochopí. Pro mě je prostě rybařina vším a zatím co mí vrstevníci zase někde vysedávají po putikách, já raději beru prut do rukou a vyrážím k vodě hledat svoji bájnou "eleanor", o které se mi každou noc zdá.


Mnoho krásných zážitků od vody tak ať koušou
Ghoost
 
Ghoost - 17.5.2015

Diskuse k miničlánku

Joe Smoker - Profil | Čt 16.7.2015 17:51:19

Kráááásný počteníčko :-). Kdo nezažil svítání u vody,jako by nežil...

Pr3v1t3k - Profil | Čt 16.7.2015 15:14:31

Při čtení se mi vybavil ten pocti, který vždycky mám, když se mi nějaká metoda ustálí a já si říkám, jak to, že jsem na to nepřišel dřív! Pěkně napsáno :-D

Sa(l)micka - Profil | Čt 16.7.2015 14:09:21

Moc pěkný :)

Carp man CZ - Profil | Čt 25.6.2015 20:17:23

Moc hezky napsáno, když jsem to četl tak jsem si myslel, že je to o mě ;) za 1*

Buffalo1969 - Profil | Čt 25.6.2015 19:36:55

pěkný!!!...................fakt pěkný.....:-)

Bušák - Profil | Ne 21.6.2015 16:56:53

Ghoost >> nemáš zač,jen tak dál

Ghoost - Profil | Ne 21.6.2015 16:44:28

Bušák >> děkuji za pochvalu

Bušák - Profil | Ne 21.6.2015 16:07:46

Ghoost - >> pěkně si to napsal

sladoch - Profil | Pá 22.5.2015 6:16:50

Moc hezky napsano a ty chyby ti tam museli primo hledat, jinak neni mozny aby je tam jenom tak videli.

RK - Profil | Út 19.5.2015 17:28:44

Ghoost >> Není zač. A hlavně-já jsem tam žádné chyby ani nenašel(ani nehledal) Což vůbec nic neznamená(přiznávám), ale při normálním čtení, kdy člověk nekontroluje ,,diktát", tak jsem na žádnou brutálku nenarazil. Možná nějaká ta čárka navíc....:-) A to chodím každou sobotu na doučování češtiny se svým 13ti letým synem. A když nám stará paní profesorka dá pro čuřinu specialitku diktátek, tak vyhořím jak datel. Ale to jsou takové lahůdky, že ,,sveřepí šakali " jsou slabej odvar. Do toho nám tam picne nějaká ta velká písmena v názvech ulic, hospod, nějaké ty ,,Karlovy/i ponožky,resp. rodiče" a je tam sardel jako Brno:-) Takže vzhůru do dalšího psaní.................:-)

Ghoost - Profil | Út 19.5.2015 16:02:51

RK >> děkuji každému se hold líbí něco jiného

RK - Profil | Út 19.5.2015 15:33:04

Hezký článek a moc povedené fotky.
Dávám za 1.:-)
Je zajímavé, že když se píšou pořád dokola ty samé pravdy o methodu a průběžkách atd., tak jsou rybáři nadšení a nemůžou se dočkat toho samého příště a je to samej líbík a jedničkář.
Ale když někdo napíše něco opravdu od srdce a hezky, tak jim vadí chybějící čárka ve větě.
Ale proti gustu žádnej dišputát. Mně osobně je to fuk a myslím si, že to určitě tolerovat lze, protože jsme na Mrku a jde o obsah.

Kondrakar - Profil | Po 18.5.2015 21:42:46

Připomíná mi to moje začátky s rybařinou. Nejdřív s tátou, pak o pár let sám. Učarovala mi plavaná. První plavačkový teleskop, později matchka, hltání článků o plavané od M. Maťáka a M. Tychlera v Kajmanovi a zkoušení jejich rad v reálu. Postupně jsem se vypracoval, naučil se tomu rozumět a málokdy se stalo, že bych si nezachytal. I když na oba zmíněné rybáře nemám ani zdaleka :-)

hraji - Profil | Po 18.5.2015 21:01:19

Já se plně ztotožňuji s názorem mladého kolegy JencekD.
Myslím, že jednotlivé, občasné chyby je možné tolerovat, ale v podstatě souvislou řadu prohřešků proti pravopisu, navíc takových, že by je naprosto v pohodě odhalila zapnutá kontrola pravopisu v textovém procesoru, tolerovat nelze.
A reakce typu, "co jsi napsat ty?", jsou zcestné. Asi by dostal Alois Jirásek pěkně vyhubováno, kdyby ve své prvotině napráskal chyb jak máku. A to neměl kontrolu pravopisu ve Wordu.

JencekD - Profil | Po 18.5.2015 20:48:05

tuzemak >> To už je druhá věc, šlo mi o kontrast :-)

Petr Havlíček - Profil | Po 18.5.2015 19:16:19

Taky jsem kdysi napsal seriálek vzpomínek z mého mládí a je zajímavé, že jsem ho nazval taky "Jak to všechno začalo".

tuzemak - Profil | Po 18.5.2015 19:10:10

JencekD >> by ses divil,kolik umělců dělá kuchaře,a nepoznají druhy masa.o)))