Kapři z hladiny

Kategorie: Kaprařina
Lov z hladiny, neboli mlaskačka je ideální technika v letních měsících kdy se v horkých dnech kapři vyhřívají na hladině a ze dna potravu téměř nesbírají. Náčiní používám stejné jako na plavanou, vzhledem ke špatně přístupným místům, na kterých chytám nejčastěji. Vláčecí prut 2,70 m s vláčecím navijákem. Vlasec o síle 0,20 - 0,30mm většinou silnější neboť často chytám v místech vodních překážek, jako jsou spadlé stromy.


Ideálním místem jsou ostrovy a poloostrovy, které kapry přitahují jako magnet. Před zahájením lovu si prokrmím tak na třech místech z různých stran ostrova několika hrstmi plovoucích granulí. To dělám z toho důvodu, že když se na jednom místě vytáhne ryba, kapři se na nějakou dobu vyplaší. Místa takto do kola střídám. Na prokrmování je lepší používat prak, ten nás ušetří prudkých pohybů, které mohou plašit ryby. U vody se musíme chovat velmi nenápadně a tiše. Často nás podmínky donutí se ke břehu i plazit.


Problém nastane pokud je břeh velmi zarostlý, tam se šustotu stromů a praskání větví nevyhneme.

Při tomto lovu nám bude stačit jen par věcí: Prut, podběrák, nůžky, krabičku s boiliesovou jehlou náhradními háčky a pletenkou a misku s nástrahou. Dobré je brát si sebou sluneční brýle.

[C3] Celá sestava je jednoduchá. Pouze háček na vlasci bez jakýchkoli splavků a plovátek. Háčky používám s očkem nejčastěji velikost 6. Jako nástrahu kostky chleba 5x5 cm, které před náhozem trochu namočím aby doletěli dále. Další výbornou nástrahou jsou plovoucí psí granule. K nim je zapotřebí použít boiliesové jehly a asi 10 cm pletenky ktrerou naváži za očko háčku a na konci udělám smyčku.


Na jehlu napíchnu tři granule a natáhnu na pletenku. Smyčkou na konci pletenky prostrčím hrot háčku. Na háček aby se smyčka nevyvlékla napíchnu zrno plastové plovoucí kukuřice, ta slouží také k nadnášení háčku, který kdyby byl pod nástrahou měl neblahý vliv na záběr. Často sem pozoroval kapra který nástrahu ochutnával a kvůli háčku, který ho píchl do pysku, nástrahu nenasál. S plovoucí kukuřicí tento problém nemám.


Místo kukuřice se dá samozřejmě použít jiná plovoucí věc: korek polystyrén atd. Velmi často se stává, že kapr po záseku zajede do spleti větví a jiných překážek kde se nám utrhne, proto je dobré mít vždy náhradní háčky. Kapra zasekáváme až když se s nástrahou ponoří a má jí bezpečně v tlamě. Brzký zásek většinou končí vytrhnutím nástrahy z tlamy.
 
ŠVÍCEK - 18.3.2015

Diskuse k miničlánku

P!F - Profil | Čt 16.4.2015 13:55:47

vajgl >> 30m od brehu hodis aj tym chlebom, ked ho namocis. nahodit sa da aj ovela dalej. Zoberies maticu, prevlecies cez nu silon a zaistis ho kockou cukru, po par minutach vyplave, staci mat pod chlebom kusok polystyrenu.

ŠVÍCEK - Profil | Čt 16.4.2015 13:29:47

To nadnášedlo háčků v podobě umělé kukuřice, korku nebo třeba polystyrenu, nemá vliv na počet záběrů co se týče atraktivity nástrahy ale správně zaseknutých kaprů, jak sem již popsal v článku, pro ty kdo v tom zbytečně hledá vědu :D

SAHIB - Profil | Čt 16.4.2015 7:02:49

linba >>
ju, no vidíš, na kromflék jsem pozapomenul:-)))
A taky ještě byla injekční stříkačka, ta byla taky dost dobrá..-))

linba - Profil | St 15.4.2015 18:01:13

hodit se dá víc stačí knoflík a 80 gr.olovo a kapří můžou být kde chtěj ,tak jsme chytali normálně pak přišla bublina pak kindr vejce atd...večer krásný záběrý občas kachna nebo ondatra.

Bambi.SpP - Profil | St 15.4.2015 17:40:51

vajgl >> Za matku jse dává kostka cukru

vajgl - Profil | St 15.4.2015 16:43:56

SAHIB >> Nazdar asi si moje krevní skupina na té matici pěkně obalenou v práškovím cukru jsem se učil.A místo policajta na vlasci jenom kousek luční trávy,to byli rozjezdy protože na hladině se většinou vyhřívali větší kousci,teď už to není ono, jdou i malý,ale v létě neznám nic lepšího než na hladinu chleba.

RK - Profil | St 15.4.2015 16:11:37

Hoši, to já viděl u vody pašáka, kterej na chleba namazal z každé strany sádlo, pak to z každé strany přitiskl do rozsekaného hlávkového salátu, kterej se na sádlo přilepil. Potom chleba prošil a šup do vody. Chytal kapry a amury. Dobře mu to šlapalo na mlaskačku. Problém byl pouze v tom, že druhej maník, co přišel po něm, chytal pouze na prošitou kůrku chleba od sváči a nachytal stejně.
A o tom to často je jak v životě, tak ještě více tu na Mrku. Dělá se něco složitě, čaruje se kolem toho a většinou je to zbytečné........
A kdo byl ten druhej maník, kterému za chvilku došel chleba, asi nemusím říkat.........:-)
Ale, kdybych to nezkusil, tak je tady zaručenej způsob chytání amurů na hlávkovej sendvič.
A tak je to možná i s dipama, esencema a bondulkou naloženou v česnýčku...........:-)

SAHIB - Profil | St 15.4.2015 11:59:44

vajgl >>
nazdar,
a co takhle přes cukr a matici..na velkou vzdálenost, znáš?..
tak se u nás na Moravě chytalo už před skoro 50 lety..-)
Fungovalo to dost dobře a lítalo to taky dobře s rohlíkem, chlebem..-)a ryby byly pěkné..

ŠVÍCEK - Profil | Út 14.4.2015 19:06:51

vajgl >>
Díky za názor.
S granulemi i s namočeným chlebem dohodíš v pohodě přes 30 m. S hloubkou jsem problém zatím neměl, pochopitelně tímto způsobem lovím když je vedro a ryby jsou u hladiny. Nejčastěji chodím na oblíbený písník kde je hloubka přes 10 m. Psí granule nejsou dražší záležitost než pečivo, už z toho důvodu, že vydří a víckrát s nimi nahodíš na rozdíl od pečiva, které vydrží jeden nához. Takže finančně ti to vyjde nakonec levněji, tudíž se tady o nějaké reklamě nemůžeme vůbec bavit :) Nadnášecí ,, ptákovinu:)'' ocení určitě každý kdo to vyzkouší bez ní a potom sní a porovná počet záběrů. Používám i pečivo, ale s granulemi jsem spokojenější a chtěl jsem se o svůj způsob podělit s ostatními.

vajgl - Profil | Út 14.4.2015 17:54:20


Radíš dobře,ale je třeba jěště poradit jak lovit ,když jsou ryby vzdálené třeba 30m a hloubka 3m.Někde na mělčině s hloubkou po kotníky to se to loví.Touto metodou chytám už pětadvacet let,a pořád mi stačí kus chleba,olůvko,háček.A nepotřebuji nadnášecí ptákoviny nebo granule.Jo naši dědové věděli jak lovit a zadarmo.Lituji rybáře kteří,propadli reklamě.

ŠVÍCEK - Profil | So 28.3.2015 20:23:53

Pardon, jsou to Darling a Propesko, Frolic používám na položenou.

reload - Profil | Pá 27.3.2015 9:57:10

ŠVÍCEK >>
Jaký Frolic?
http://www.frolic.cz/produkty.aspx

ŠVÍCEK - Profil | Čt 26.3.2015 22:39:27

Jasně, taky díky. Nejčastěji používam plovoucí granule Frolic nebo Propesko.

woodpecker - Profil | Po 23.3.2015 21:01:08

Dik za clanek

reload - Profil | So 21.3.2015 19:40:05

Pěkný článek. Dáš typ na ty plovoucí psí granule?