Zimní lovy 9

Kategorie: Feeder
Ještě ani v garáži při nakládání věcí do auta nevím, kam tentokrát pojedu. Chtěl jsem původně na jeden vzdálenější revír, ale na to už nebyl čas - musím vymyslet něco poblíž. Napadá mne brněnská přehrada, rozjíždím se tím směrem, ale po cestě měním plán a jedu přímo do Brna na řeku, kde jsem nechytal snad 8 let.


Zimní lov číslo 9, řeka v Brně, 25.11.2014
Čas lovu: 13:15 - 15:45 hod.
Počasí: zataženo, bezvětří, teplota 4 stupně.

Je to jeden z těch revírů, kam bych v létě nešel. Moc lidí, moc malých ryb a malá šance na překvapení. Teď v "zimě" to už je větší výzva a aspoň zkusím, jestli se zde něco nezměnilo.

Od auta jdu asi 300 metrů, než najdu mezi zahrádkami rozumné místo, které by nebylo nalepené úplně na úzké cestičce kolem vody. Jezdí tu cyklisti, chodí lidi se psy a s kočárky, tak ať si nezavazíme.

Zkouším nejdříve proťukat dno, jaké tu jsou hloubky - odhaduji to přes 4 metry a dno je dost tvrdé, snad dokonce kamenité, což bych zde v tak malém proudu nečekal. Dnes teče docela dost vody, ale jindy tady musí voda skoro stát. Nechce se mi koukat na prut špičkou nahoru, nebyla by moc vidět proti větvím holých stromů. Takže ji dávám "polovysoko", ale díky tomu vzhledem k proudu a hloubce nemohu chytat moc daleko od břehu - jen cca 18 metrů. Tam udržím s přehledem 40g krmítko - chci mít rezervu, pokud by začali pouštět více vody.

Návnadu mám složenou ze Sensas 3000 club gros gardons noir (velká plotice v černé barvě). Tahle směs se mi pro tohle roční období líbí, ale jen velmi málo lepí a na hlubokou řeku je samotná téměř nepoužitelná. Proto jsem ji smíchal v poměru 1:1 s lepivou směsí Riviere (řeka) od stejné značky. Černé a světlé krmení po navlhčení dalo asi litr tmavě hnědé návnady. Přidal jsem hrst masňáků a hrst kukuřice (jedna plechovka na 3 lovy).

Nezakrmuji, rovnou chytám. Na háčku jsou 2 masňáci. První záběr je na druhé nahození - malinký cejn. Každé další nahození je do pár minut záběr - následují především podoustvičky kolem 20-30 cm, cejni jen občas a taky do 30 cm. Žádné jiné ryby.

Snažím se nahazovat stále na stejné místo, ale rybám tady a teď nepřesné hody tolik nevadí. Je jich tu dost.

Od asi páté ryby už chytám na kukuřici z plechovky a nic se nezměnilo. Od desáté ryby zkouším větší a tvrdší rybářskou kukuřici s příchutí ananas a schválně vybírám největší zrnka. To už se malým rybám tolik nelíbí, ale po 10 minutách stejně zase nějaká hltavější zabere. Podobné to je se šesti masňáky na desítce háčku - čekám déle na záběr, dočkám se jej, ale není to větší ryba. Je to jen větší nuda.

Vracím se tedy ke dvěma červům a záběry zase přicházejí rychleji, ale po ulovení asi 3 ryb mám najednou 20 minut pauzu, kdy sice na špičce vidím, že tam ryby jsou, ale na zásek to není. Na mou věru si říkám, že to může být tím, že tam najely nějaké větší ryby a že zkusím nějaké to jemnější poťukání seknout. Jenže dostávám klasický záběr, zasekávám a už jen rychle sundat klipující gumičku z cívky navijáku, abych neztratil slušnější rybu. Povedlo se a sjá vidím v půlce řeku nejdříve se cosi převalit a pak vyskočit asi půlmetrovou rybu nad vodu - tohle dělají cejni chycení za ocas a podle boje jsem si tím v té chvíli jistý. Na dvanáctku návazec je ryba za 4 minuty venku a fakt za ocas - jenže to není cejn, ale kapr. Musel být dost zmrzlý, že se nechal tak rychle vytáhnout. Takže jsou tady a ne že ne.


Chytit kapra za ocas na 2 masňáky neznamená, že mu chutnali. Dávám na háček kukuřici s jedním červem a následující nahození tahám zase .... podoustev. Kapři už jsou pryč, malé ryby zase berou v rychlém sledu.

Balím a říkám si, tohle je dobrý, to jsem nečekal, že je zde tolik ryb a mezi tím i šance na kapra... Sem se ještě podívám.


Většina ryb nebyla na háčku poprvé.

Vracím se o dva dny později, tentokrát chci víc kaprů. Nechávám stejně jemné montáže, ale zrníčko kukuřice dávám na vlas pod háčkem, ať to malé ryby nenasají dostatečně hluboko a neudělají záběr. A prd. Zase jen podoustve a úplně stejně malé. Nadšení mne opouští a říkám si, že dva lovy takto malých ryb stačily, aby mne to zde přestalo bavit. Možná ještě tak na plavačku třeba s bičem bych to bral, tam člověk má jiná měřítka, ale na feeder s relativně selektivní taktikou mne to zkrátka už nebavilo.

https://www.youtube.com/watch?v=jBuVzTAkGDY
Dva useky z lovu bez střihu - pouze zrychlené čekání na záběr.

Co bych udělal příště jinak?

Buď bych to bral jako trénink na závody a udělal si to těžší - např. chytat přes celou šířku řeky - nebo bych ještě více přitvrdil a dal tam třeba pelety na dva pruty a čekal na nějakého zapomenutého násaďáka. Jinak bych sem šel už jen v opravdu velké zimě, kdy bych si více vážil každé rybičky. Nebo s dětmi, pro které to může být dobrá škola.

 
Martin M. - 4.12.2014

Diskuse k miničlánku

AMdesign - Profil | Po 19.1.2015 15:37:19

Martin M. >> tak já pořádně aktivně minulý rok:) tak doufám že se mě bude dařit jak tobě:) přeji hodně úspěchů až budeš dávat soukromé lekce tak se ozvu:)

Martin M. - Profil | Po 19.1.2015 10:54:38

majkl88 >> AMdesign - 19.1.2015 10:38:14 >> na Svratce 3 jsem se ucil chytat ryby pred asi 30 lety... ted uz tam ale moc nechodim.

AMdesign - Profil | Po 19.1.2015 10:38:14

Svratka je dobrý revír dají se tam najít i pěkná místa.. Por mě zapovězená 5 (přehrada) ještě jsem tam neměl nikdy záběr nevím čím to je.. ale Svratka 3,4 56 návštěv za minulou sezonu. je to blízko a ryba chytneš vždy:), ale je pravda že za celý rok byl jeden kapr k 60cm jinak jen menší a spousta cejnku pdhouství... Me oblíbené místo je pod splavem před jundrovem:) tam je to neobyčejně rozmaníte:) Sem tam parma okounek kapřík ostroredky za zábavu doporučuji jít tam:)

Dóla - Profil | So 6.12.2014 13:01:16

Inspirativní! Tento seriál mám moc rád.

Martian - Profil | Pá 5.12.2014 21:13:18

Na tomto reviru sme s kamaradem chytali od jara do podzimu v podstate skoro kazdy den, nachytali sme tam.... nachytali :-) pokud muzu doporucit, jestli si chce nekdo pekne zachytat frgále, doporucuju boilie 20-24mm + obalovaci pastu :D

chachar000 - Profil | Pá 5.12.2014 20:24:56

Jak tam plavou ty turbokačeny ... Pěkný video .

aleš vavřina - Profil | Pá 5.12.2014 14:42:47

Pěkný článek a ty nesestříhané videa jsou super - jakoby člověk chytal sám ... .

Martin M. - Profil | Pá 5.12.2014 14:31:49

Kovis >> souhlasim, ale to by se nesmeli nasazovat kapri nakladakem, a dravci jen kyblikem.

Kovis - Profil | Pá 5.12.2014 14:20:54

Martin M. >> Přesně jak se píše v článku. Pro děti super. Já tam chodím s klukem a je tam vždy jistota, že uvidí dost ryb. Bohužel s většími rybami to tam není nic moc. Napadá mně otázka jestli nemůže souviset takové množství malých ryb s nedostatkem dravců? Protože potkat tam na vláčku něco jiného než okouna dlaňové velikosti je dost problém.

Zikmund - Profil | Čt 4.12.2014 23:00:28

Oni tam ti kapři jsou, i slušní mezi nimi budou,ale je dost těžké se k nim prochytat, té malé bílé je tam fakt dost...Ale zase v zimě tato voda nezklame - téměř jistá zábava.

Knedla12 - Profil | Čt 4.12.2014 22:19:21

Revír kde se dá nachytat neskutečné množství ryb, ale bohužel malý. Pro mě revír kde jsem se nejjednodušeji loni dostal na feeder takže jsem tam párkrát byl. Mít auto nebo lepší přístup k jiným revírům tak tam asi nechodím. Každopádně jsem se tam naučil chytat a to se taky počítá! :))

JJanekk - Profil | Čt 4.12.2014 21:53:02

hezký...