Úspěch na MS v rybolovné technice

Kategorie: Všeobecné
Ve dnech 4. - 7. Září 2014 se v polském městečku Szamotuły konalo v pořadí již třicáté deváté mistrovství světa v rybolovné technice, kterého se zúčastnilo padesát šest závodníků a šestnáct závodnic ze šestnácti zemí světa. Mezi nimi i reprezentanti České republiky.

Na základě jarních nominačních závodů byla sestavena skupina šesti mužů a tří žen, kteří byli pověřeni reprezentací. Tradiční jihočeskou „pětku“ závodníků (bratry Josefa a Jana Luxy a Patrika Lexu z Českých Budějovic, Terezu Havelkovou a Kateřinu Markovou z Písku) doplnili moravskoslezský Jan Bombera (Litovel) a člen MRS Karel Kobliha (Jihlava). Nováčky týmu se stali severočeská Miroslava Krulišová (Frýdlant v Čechách) a středočeský Tomáš Spáčil (Zaječov).



Cesta do Szamotuł se nečekaně protáhla komplikacemi na dálnicích, a tak se český tým dostal do cílové stanice až po osmé hodině večerní. Nebyl tedy čas na prohlídku závodních hřišť a vyzkoušení „odkud vítr vane“. Přesto se v týmu udržela dobrá nálada a pozitivní výhled do dalších dní.

První závodní den bylo všem během přípravy jasné, že to nebude jednoduché. Silný nárazový vítr zprava dokázal u disciplíny Muška na cíl stáhnout šňůru takovým způsobem, že místo pátého terče závodník málem zasáhl terč čtvrtý a u Zátěže arenberg kapka hozená na střed terče skončila na okraji třímetrové plachty.

Po slavnostním zahájení byl závod odstartován disciplínou Muška na cíl. Tato disciplína se stala nejslabší pro český tým mužů, kteří se zařadili na čtvrté místo se ztrátou dvaceti pěti bodů na prvního. Tým žen zahájil závod umístěním na první pozici s náskokem pěti bodů. Do finále disciplíny se mezi nejlepších osm mužů nedostal žádný český závodník, nejlepší Tomáš Spáčil byl až třináctý. Oproti tomu v ženách postoupily mezi šest nejlepších hned dvě závodnice. Ve finálovém rozhozu nejlepší přesnost ukázala Kateřina Marková, která ukořistila první zlatou medaili pro Česko. Statečně bojovala i Miroslava Krulišová, která při své premiéře na mistrovství mužů a žen urvala pro Česko bronz.


Pětiboj muži

Po krátké přestávce a tréninku byla odstartována disciplína Zátěž arenberg. Ženy zvýšily náskok o další dva body a opět šly do finále ve dvou. Muži se kousli a v nepříznivých podmínkách stáhly ztrátu z dvaceti pěti bodů na devět. Do finále se probojoval pouze Tomáš Spáčil, který ve finále skončil na sedmém místě. V ženách první tři závodnice hodily stejný výsledek a rozhodoval rychlejší čas. Nejrychleji zaházela Kateřina Marková, čímž získala svou druhou zlatou medaili. Další bronz pro Česko pak získala Tereza Havelková.

Po další pauze přišla na řadu poslední disciplína prvního dne, Muška dálka jednoruč. Protože vítr se neměnil a stále foukal zprava, trénink místy připomínal mučírnu, jak muškařská šňůra bičovala závodníky po nohách a zádech. Své by o tom mohl vyprávět i Patrik Lexa, kterého muška potkala při hození šňůry dozadu a zanechala mu krvavý šrám asi centimetr nad pravým okem. Přesto se ženám podařilo udržet sedmibodový náskok a do dalšího dne šly z prvního místa. Do finále postoupila pouze Kateřina Marková a nakonec skončila „bramborová“. V mužích se české mužstvo vyhouplo do čela, především zásluhou excelentních výsledků bratrů Luxových, když Josef naházel nejlepší součet hodů ze všech a Jan byl v součtu třetí. Do finále postoupil s oběma jmenovanými také Karel Kobliha. Vlivem změn větru v průběhu finále nakonec Josef Luxa skončil „pouze“ druhý, Karel Kobliha třetí a na Jana Luxu zůstalo čtvrté místo.


Sedmiboj muži

První den byl zakončen s bilancí dvou zlatých, jedné stříbrné a třech bronzových medailí. V jednotlivcích se na druhých místech drželi Josef Luxa a Kateřina Marková. Obě družstva byla první s nepatrnými náskoky.

Druhý den přivítal závodníky podobnými podmínkami. O tom, že nešlo o nic jednoduchého, svědčí i skutečnost, že v první disciplíně dne - Zátěž skish- nehodila žádná žena plný počet bodů a u mužů bylo jenom sedm stovek. Češkám se tato disciplína příliš nepovedla, a tak se před ně dostaly Polky s náskokem necelých tří bodů. Do finále postoupila pouze Kateřina Marková, která s lepším časem získala alespoň bronzovou medaili. Mužský tým oproti ženám rozšířil svůj náskok na dvacet dva bodů. Do finále postoupili Patrik Lexa a Karel Kobliha, kteří nakonec obsadili pouze šesté a sedmé místo.

Den pokračoval disciplínami, které nezasahují do družstev, ale do vícebojů jednotlivců. Druhou disciplínou byla Multi skish. Zde se do finále dostala v ženách Kateřina Marková, která s půlminutovým náskokem získala svou třetí zlatou medaili. Největší překvapení však připravil Jan Bombera, který jako první Čech v historii tohoto sportu dokázal ve finále hodit sto bodů. Pouze vinou pomalejšího času z toho nakonec bylo stříbro.


Sedmiboj ženy

Poslední disciplínu dne - Mušku dálku obouruč - házeli pouze muži, proto měli ženy čas na přípravu pro poslední den. Vítr si jako obvykle dělal co chtěl, buď šel proti závodníkům nebo kolmo k nim zleva. Na sílu větru se nedalo stěžovat, v některých momentech dokázal zesílit natolik, že při vysokém hodu do středu výseče vynesl šňůru do krásných vzdáleností. Bohužel však tři metry mimo výseč. Přesto se Čechům dařilo, v součtu si do vícebojů nesli tři nejlepší výsledky dne v pořadí Patrik Lexa, Josef Luxa a Karel Kobliha. Ve finále se nakonec opět objevil jeden závodník, kterému vyšel delší hod než našim mužům, a tak Patrik Lexa získal stříbro, Karel Kobliha bronz a na Josefa Luxu zbylo čtvrté místo.

Druhý den byl zakončen bilancí tří zlatých, tří stříbrných a pěti bronzových medailí. V jednotlivcích se Kateřina Marková pohybovala na druhém místě v pětiboji i sedmiboji. V mužích se na druhé místo posunul Karel Kobliha, který se dále ujal vedení v sedmiboji a devítiboji. Družstvo mužů drželo slušný náskok na ostatní a ženy ztrácely pouze tři body. Protože šlo o hodně, po večeři se někteří závodníci přesunuli na hřiště a ladili formu až do nočních hodin, kdy už nikdo nevěděl, kam vlastně hází.

Závěrečný den byl zahájen multi dálkou. Zde se podařilo závodníkům se šancí na víceboje podržet své pozice bez zásadních ztrát. Navíc se i Kateřině Markové podařilo získat další stříbro pro Česko. Mužům se nakonec nepodařilo dostat do finále, Karel Kobliha skončil v této disciplíně desátý a Josef Luxa dvanáctý.


Devítiboj muži

Další disciplínou, kterou hází pouze muži, byla zátěž dálka obouruč. Tato disciplína byla pro české muže smolná. Vítr byl tak nevypočitatelný, že nikdo pořádně nevěděl, jestli má házet víc nahoru nebo při zemi. Nejlepší čeští závodníci nakonec skončili na šestnáctém a sedmnáctém místě (Patrik Lexa a Josef Luxa). Na finále jim chyběli pouhé tři metry.

Odpoledne přišla poslední disciplína, která rozhodovala o všem - o pětibojích, sedmibojích, devítiboji, o družstvech. Nervozita byla cítit na všech. První hody začaly lítat mimo výseč a místo potvrzení pozic se začala objevovat obava o výsledek družstva. Němci a Slováci začali náskok nebezpečně stahovat… Bylo jasné, že pro udržení pozic družstev nesmí v průměru žádný Čech ztratit více jak tři a půl metru. Na sedmdesát tři metry dlouhé hody slovenských závodníku dokázal odpovědět nejlépe Tomáš Spáčil svým druhým hodem k hranici sedmdesáti čtyř metrů. O chvíli později se k němu přidal i Josef Luxa, který předvedl hod přes sedmdesát dva metrů. Když pak Patrik Lexa přidal hod přes sedmdesát jedna metrů a Jan Luxa prodloužil svůj předchozí „družstevní“ hod až na sedmdesát metrů, bylo jasno - muži vyhráli družstva. Do finále postoupil Tomáš Spáčil, který nakonec získal svou první medaili s mistrovství světa mužů a žen - stříbro. Druhý postupující - Karel Kobliha - již nebyl schopen navázat na předchozí hody a skončil osmý.


Družstva muži

V ženách bylo napětí ještě větší. Kateřina Marková po dvou hodech stále neměla hod ve výseči. Hrozilo, že skvěle rozjetý závod pro ni skončí fiaskem. Zatímco někteří členové týmu měli nervy na pochodu, u Kateřiny Markové se zdálo, že nervy se pohybují světelnou rychlostí. Při třetím hodu nastala panika… nikdo nevěděl, kde se kapka nachází, jenom státní trenér uklidňoval situaci, že všechno dobře dopadne. A skutečně - kapka se našla asi dvacet centimetrů od kraje výseče. Ohlušující rána, když spadl Kateřině kámen ze srdce, byla pomalu slyšet až na hotel. Po součtu výsledků se ukázalo, že se jednalo o druhý nejdelší hod žen. Když se k tomu přidal i hod Terezy Havelkové a sečetly se výsledky ostatních žen, vyšla z toho skvělá zpráva - ženy vyhrály družstva. Do finále šla jak Kateřina Marková, tak i Miroslava Krulišová, která se tak zúčastnila prvního a posledního finále mistrovství. Nakonec z toho byla čtvrtá zlatá medaile pro Kateřinu a páté místo pro Miroslavu.


Družstva ženy

Spočítaly se výsledky jednotlivců. A začaly se dít věci. Kateřina Marková zopakovala svůj loňský úspěch a získala stříbro v pětiboji a titul mistryně světa v sedmiboji. Se zlatem za družstva tak dovezla domů neuvěřitelných devět medailí, a to šest zlatých, dvě stříbrné a jednu bronzovou. Nejlepší sbírka českého závodníka v historii. Karel Kobliha také zopakoval svůj úspěch z loňského roku a k druhému místu v pětiboji a druhému místu v sedmiboji získal jako první Čech v historii titul mistra světa v devítiboji. Z mistrovství světa si každý český závodník a závodnice přivezl medaili, zřejmě také poprvé v historii. Korunu všemu nasadil získaný double v podobě titulů mistrů a mistryň světa v družstvech, což se povedlo po dlouhých dvaceti letech. Trenér Josef Luxa tak sestavil mužstvo a ženstvo, které přepisovaly české tabulky.


Celkem dovezli čeští závodníci a závodnice dvacet jedna medailí, a to osm zlatých, osm stříbrných a pět bronzových. Toto mistrovství bylo jedno z nejúspěšnějších za poslední roky a jenom podtrhlo úspěchy, dosažené v červenci juniorskou reprezentací.
 
dandydm - 24.10.2014

Diskuse k miničlánku

zaleto - Profil | Ne 26.10.2014 17:42:53

Gratuluji,všem a hlavě načemu (dobrému) zavodníku Janu Šemberovi v rt aje to výborný trenér.

Pepé - Vsetín - Profil | Pá 24.10.2014 19:57:57

moc pěkně se to čte a gratuluji k obrovskému úspěchu. Letos se našim vůbec dařilo, jak na
MS ve feederu (4. místo),
tak na MS v mušce u nás (zlato v teamech a zlato a 9. místo v jednotlivcích)
tak také na ME v mušce (zlato v teamech, zlato, bronz a 12. místo v jednotlivcích)
a na MS v palvané (stříbro v teamech, 5. 11. 15. a 17. místo v jednotlivcích)
z toho, co jsem stihl zaznamenat...

Jednoduše paráda a nezbývá, než všem těmto lidem poděkovat!!!

kuna - Profil | Pá 24.10.2014 15:56:30

Gratuluji , skvělá reprezentace!