Na Jihočeském feederu

Kategorie: Feeder
Jihočeský feeder byl první závod pro letošní sezónu, který jsme zvolili jako první společný, týmová příprava. Minulý rok se nám zde líbilo, je zde pěkný úsek Vltavy a zajímavá obsádka ryb. Navíc Martin loni závod vyhrál.


Původně byla cesta na závod naplánovaná na sobotu. Nakonec jsme se rozdělili. Martin a Papin dorazí přímo na závod a já s Olivkem (Laďa Oliva) jsme vyrazili v pátek odpoledne s tím, že navečer vyzkoušíme, jak to na závodním úseku vypadá. Zachytáme dvě, tři hodinky, dáme něco dobrého k snědku a brzy ulehneme. Budeme pořádně vyspaní, to je základ úspěchu před náročným dnem. Jako před každým závodem i před Jihočeským feederem jsme pečlivě sledovali počasí a průtok, tentokráte na Vltavě. Předpověď počasí vypadala přímo hrozně. Z pátku na sobotu mělo přijít velké ochlazení a déšť doprovázený nárazovým větrem. Voda ve Vltavě tekla v normálu, toto mohl narušit jen přívalový déšť. Pro jistotu jsem si nachystal pořádnou zásobu oblečení, neoprenové holínky a goretexový komplet. Na místo jsme s Olivkem dorazili kolem páté hodiny. Cestou se nám podařilo minout několikrát úplné černo. V Hluboké nad Vltavou bylo příjemně teplo, přes dvacet stupňů. Pozdravili jsme se s Petrem Bromovským, jeho ženou a Rosťou Neradem. Prohodili jsme pár slov, namočili krmení a hned postavili bivak, kdyby začalo pršet. Kolem Hluboké se honily mraky a tak postavení bivaku byla sázka na jistotu.

Místo jsme nějak nehledali, přelezli přímo od bydlení k řece, rozdělali bedny a začali hned chytat. Dal jsem tři krmítka se zaklipovaným prutem z minulých závodů a hned napíchl červy. První hod a hned zatřepání špičky. No tohle! Párkrát jsem se netrefil, a pak skalák, skalák, skalák. Skaláci kousali jako objednaní. Na normální zachytání mě to za chvíli přestalo bavit. Začal pofukovat studený vítr, museli jsme obléci další vrstvu oblečení. Za námi se posadili Petr s Rosťou a pozorovali, jak nám to jde. Mezi skaláky se připletli dva menší cejni. Za dvě hoďky jsme „spucovali“ všechno krmení, uklidili pruty a ostatní náčiní. Navlhčili jsme krmení na zítra, nachystali vše v bivaku na spaní a vyrazili na večeři. Po cestě proběhl telefon s Martinem. Probrali jsme všechno a navrhli co a jak zítra uděláme. Na krmení jsme se jednoznačně shodli. Namícháme 3000 Dark Salty Bremes a 3000 Dark Salty Riviere od Sensasu a uvidíme, jak to bude chutnat rybičkám na Vltavě. V restauraci jsme dobře pojedli, já kachýnku s červeným zelím a Olivka žebírka. Na to jednu Plzeň, a hybaj do bivaku načerpat síly.


Už poprchávalo a začala být pořádná zima. V noci jsem se budil, kapky bubnovaly na stěny bivaku o sto šest. Jak polevilo pršení, zase „pochrupkával“ Olivka. I přes tyhle události jsem se docela slušně vyspal. Ráno kolem půl šesté začali přijíždět první závodníci. Po opuštění teplého spacáku byla venku pěkná kosa a už jen poprchávalo. Pořádně jsem se obléknul, asi sedm vrstev a na vrch ještě goretexové kalhoty. Dovlhčil jsem krmení a nachystal živou. To akorát přijel Martin s Papinem a hlásili, že je pět stupňů a po cestě byly dokonce stupně tři. Martin prohlídnul krmení a za chvíli se losovalo. Já losoval pro mě neobvyklých A2, proto za mě v týmových soutěžích losují kluci, Martin B8, Papin A5 a Olivka šel na A10. Při stěhování věcí na místa začalo nepříjemně pršet. Bedna a ostatní věci byly pod deštníkem nachystaná hodně rychle. Nachystal jsem si čtyři média. Chystám si raději více prutů, než mám v plánu. Co kdyby. Voda skoro stála, chytat by šlo i na 30 g krmítko. Já si nachytal menší krmítka 40 a 50 g. Meteorologové vyhrožovali i větrem, tak bude těžší krmítko ve větru lepší. Echolotem jsem si projel dno. Největší hloubka byla asi na děličku. Na mých 36 metrech zaklipovaných ze závodů bylo 2,5 m. Najednou jsem registroval nějaké zatroubení, moc jsem to nebral vážně. A všichni začali krmit. Tak mi ředitel Mira Stejskal oznámil, že se příprava zkrátila. Co se dá dělat. Než jsem si vše dochystal, kluci nade mnou začali tahat ryby. Začátek mi celkem šel. Podařilo se mi vytáhnout různé ryby různých velikostí. Hlavně mi brali cejni, pak skaláci, pár ploťek. Vytáhl jsem i jeseny, jednoho pěkného přes 40 cm. Prostředek chytání byl tragédií v proměňování záběrů. Prostě jsem se nemohl trefit. Až po výměně prutu s menším háčkem i krmítkem se mi začalo zase dařit. Konec závodů už byl „na pohodu“. Vážilo se shora, tak jsem si pěkně počkal. Béčko vyhrál Martin 16.980 g těsně za ním byl z fořtu chytající Radek Křenek 16.420g, a třetí Lukáš Man 11.160g. Papin s 10.360g byl pátý. V Béčku se mi podařilo sektorové vítězství s 14.400g, těsně před Tondou Kunstem 14.080g a Petrem Bromovským 13.080g. Olivka na A10 dělal za 4 – 10.880g, slušný výsledek.

Někteří kluci byli po půlce závodu mokří a evidentně promrznutí. Byl jsem rád, že jsem nepodcenil oblečení a nepatřil jsem do této kategorie. Na druhé kolo jsem si vylosoval A10, tam byl přede mnou Olivka. Martin šel na A5, Papin A8 a Olivka B6. V Áčku byl ještě na A1 Petr Bromovský, A2 Milan Štěpnička. Takže slušně obsazený sektor. Zůstal jsem u vzdálenosti 36 m, kde bylo 2,7 m hloubky. Na začátek jsem poslal opět na 36 m pět menších krmítek. Tentokrát se začalo chytat daleko méně, než v dopoledním kole. Chytil jsem pár cejnů a skaláky. Prostředek závodu byl zase tragédie v proměňování záběrů. Zkoušel jsem úplně všechno, od změny počtů červů, patentku, velikosti háčků, délky návazců. Nic. Výsledek byl jen okounek a menší cejnek. Poté, co jsem napíchl na háček velikosti 14 červeného a bílého červa, se vše otočilo. Začal jsem tahat ryby. Dokonce na deset nahození se mi podařilo zdolat deset ryb. A záběry mi přišly takřka okamžitě po dopadu krmítka na dno. Nalevo sedící Bečetka (Víťa Toman) nechápal, co se děje. Musel jsem dohánět manko z neproduktivní části lovu. Béčko ovládli horní závodníci, forhonty prostě „psaly“. První byl Lukáš Man 17.300g, druhý Roman Srb 12.160g, třetí Rosťa Nerad 11.840g. Olivka s 8.860 na slušném pátém místě. Já na Áčku vážil 11.380g. Těsně jsem přelezl Martina, 11.200g. Nakonec vítězství v sektoru připadlo Petrovi Bromovskému na A1, 11.780g. Papin byl s 6.120g šestý. V prvním kole byla moje spotřeba krmení 5l a třičtvrtě litru červů. V druhém kole jsem krmil méně, stačily mi 3l a opět třičtvrtě litru červů. Na obě kola padlo navíc půl kila malé patentky.


Před vyhlášením jsem věděl, že mi druhé místo z odpoledního závodu stačí na celkové vítězství. Měl jsem 1+2 a váhu 25.780g. Martin s 1+3 skončil kvůli menší váze 28.180g na třetím místě za Lukášem Manem, 3+1, 28.460g. Olivka byl šestý 4+5, 19.740g a Papin jedenáctý, 5+6, 16.480g. Po vyhlášení závodu jsme sbalili bivak a rychle do auta se trošku rozehřát u topení. Navštívili jsme všichni čtyři oblíbenou restauraci na Kocandě, kde jsme se pěkně zdlábli a probrali důkladně závod. Nebýt zimy a deště, tak jsme si závod dost užili a přijelo by více feederařů, než 24. Ryby i přes výrazné ochlazení braly hodně. Děkujeme pořadatelům za pěkný závod a příští rok určitě zase přijedeme.


Feederu zdar
 
Radynek - 13.5.2014

Diskuse k miničlánku

Ratatan - Profil | So 17.5.2014 10:41:58

No chlapum se zavod podaril a hlavne nepodcenili pocasi takze co dodat?
Uz jen gratulaci k umisteni.

Fishky - Profil | St 14.5.2014 13:48:07

hraji >> :-)

hraji - Profil | St 14.5.2014 13:42:25

Fishky >> Proč mi připadá, že tu objevuješ věci, které normální rybář ví?

Fishky - Profil | St 14.5.2014 13:36:28

hraji >> Kdepak Jirko, ten report ze závodů je super a ta informace je skrytá za faktem, že Radynek začal v druhé půli chytat jak tam dal ty dva barevný červíky. A to byl zlom. Ryba v místě lovu byla (stejným krmením zachytali i MM a fungovalo mu), ale stačila maličkost (jiná montáž a nástraha) a ryba nereagovala. Změnil maličkost a vše bylo jinak = gró nebylo ve futru, ale v "posledním metru" (ten se změnil). Jinými slovy nebylo podstatné co bylo v krmelci (to se nezměnilo) podstatné bylo jak chytal.

hraji - Profil | St 14.5.2014 13:22:23

Fishky >> možná jsi všechno úplně správně nepochopil. My třeba na závodech chytáme 4 naprosto stejnou vnadicí směs a také máme každý jiné výsledky. A pamatuji si na závody, kdy dva vynikající mladí závodníci se směsí, kterou míchali ve společné nádobě jeden dělal 2ku a druhý 12ku, seděli kousek od sebe.

Martin M. - Profil | St 14.5.2014 12:40:23

Fishky >> tomu moc nerozumim, co jsi napsal... zalezi na navnade i na jejim pouziti.

kajman02 - Profil | St 14.5.2014 12:23:02

gratuluju k výsledku, kluci

Fishky - Profil | St 14.5.2014 8:38:56

Jak to tak čtu, tak chytáte společně na jedno futro a výsledek není závyslí na tom, co se dává do krmelce, ale jak se chytá, resp. jak to kdo umí s prutem, páč jeden nachytá a druhý s tím samým laboruje, pak stačí malá změna a rázem to kouše jak o život... prima zjištění, MRK je boží, není nad virtuální tréning :)

Bečetka - Profil | Út 13.5.2014 22:12:58

Pěkné...