Ukliďme si s MRKem

Kategorie: Všeobecné
Z prvních jarních vycházek kolem našich vod mám vždy smíšené pocity. Sice mám radost z toho, že začíná sezona, ale na druhou stranu vidím, jací lidé k vodě chodí, a hlavně, co tam po sobě nechávají. Ano, mám na mysli nepořádek, odpadky a skládky, kterých je u vody spousty. Odpadky kolem našich revírů jsou velkým nešvarem, a i když nejsou vždy dílem vyznavačů Petrova cechu, jsou něčím, co trápí především nás rybáře. Ať už je původcem odpadků kdokoliv, jsme to my rybáři, kdo tam sedí téměř celý rok a ne jen pár odpolední a víkendů v sezoně koupání. Jsou sice vody, které navštěvuje mnoho „koupáčů“, a tam je většina nepořádku pravděpodobně jejich dílem. Ovšem na běžných stojatých revírech v mém okolí pochází drtivá většina odpadků od našich rybářských kolegů. Záměrně nezmiňuji řeky, které příliš nenavštěvuji, ale asi to bude podobné, jen tam ještě navíc připlave dost odpadu s větší vodou.

Je velmi smutné, že se najde tolik lidí, kteří bez mrknutí oka odhazují odpaky v přírodě, a přitom by člověk řekl, že když jsou rybáři, musí mít přírodu rádi. Ale to je asi jen mé naivní přání. Jak se říká, je to celé o lidech a ti jsou různí. Navíc je jedno, jestli jim je patnáct, třicet, nebo sedmdesát, i to, jakým způsobem chytají ryby, protože chyba se stala už někde během výchovy. To ale nemá cenu rozebírat. Nepořádný člověk je nepořádný člověk a je zbytečné ho někam škatulkovat podle způsobu lovu.


Odpadky posbírané na jednom místě u vody

Co má smysl rozebírat, jsou vzniklé problémy spojené s odpadky. Velmi málo se mezi rybáři mluví o negativních dopadech odpadků kolem vody a tím nemyslím jen zanášení smetí do přírody a nevzhlednost břehů posetých odpadky. Na většině svazových vod jsme jen hosté, kteří by se měli chovat podle pravidel majitele pozemků. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že správce státních pozemků, obce a velké společnosti zajímá v první řadě právě pořádek na pozemcích, které nám pronajímají, mnohdy jen za pár drobných. Jsou samozřejmě i výjimky, kdy majitele zajímají hlavně stržené peníze a nějaký odpad neřeší, ale to jsou spíš drobní soukromí vlastníci. Ty velké zajímá prioritně opravdu pořádek a v nájemních smlouvách je to ošetřené, takže se může stát, že přijdete o svůj oblíbený revír jen kvůli nepořádku na březích. To opravdu není sci-fi. V mém okolí už byly případy, kdy majitel pozemků pod revírem pohrozil, že pokud se kolem vody okamžitě neuklidí, zruší nájemní smlouvu, takže rybářům opravdu nezbylo než hned uklidit. Jiní majitelé zase odmítají smlouvy prodlužovat, když se rybáři nemají k udržování pořádku na propůjčených pozemcích.

Nechci zde tuto problematiku rozebírat do hloubky, je to obecně velký problém, který je dost složitý, nemá snadná řešení a určitě se netýká jen rybářů. Já například věřím, že „bordel dělá další bordel“, a naopak tam, kde je uklizeno, odhodí odpadky opravdu jen, s prominutím, hovado. Ovšem tam, kde je odpadků, že se jim ani nedá vyhnout, odhodí sáček nebo PET lahev každý třetí rybář. Když se zeptáte, proč tak činí, odpoví téměř vždy něco ve smyslu „tady už ta jedna flaška navíc nic není“ a „proč zrovna já bych tu měl něco uklízet“. Ale nemá cenu se rozčilovat, tací lidé už asi jiní nebudou.


K vodě krmení od vody zas odpadky

Takže, co s tím? Nechci řešit brigády MO, rybářskou stráž a podobně. Lepší bude začít u sebe, tedy přesněji zkusit uklidit alespoň na pár místech, kam chodíte sami na ryby. Jaro je nejlepším obdobím na sbírání odpadků, protože vegetace z loňska je slehlá a nová ještě nevyrostla natolik, aby oku skryla odpad, který kolem našich vod leží. Když odnesete z každé vycházky byť i jen jednu igelitku, bude to znát a hlavně vás bude hřát dobrý pocit. Jistě přijde i zklamání, až vaše oblíbené místo navštíví nějaký bezohledný „bordelář“.

Pokud nechcete po nikom sbírat odpadky, pusťte mé povídání z hlavy. Pokud odpadky sbíráte, máte můj obdiv. A pokud vás tento článek motivoval, jsem velice potěšený a věřte, že až budete sedět na místě bez odpadků, budete potěšení také. Možná váháte a říkáte si, že to jsou kapky v moři, ale mějte na paměti – z kapek je déšť a nakonec i to moře. Důkazem můžou být brigády na Novomlýnských nádržích, kde parta několika nadšenců vyčistila kilometry břehů a uklidila tuny odpadu. Opravdu není třeba velké množství lidí, když se věc dělá s chutí. A pokud se na to cítíte, můžete si podobnou brigádu uspořádat i kolem vlastních vod.


Kolikrát narazím na „poklady“, ale odvahu ochutnat jsem nenašel

A kam vlastně s tím odpadem? Igelitku donesenou z jedné vycházky v pohodě vyhodíte do popelnice před svým domem, a pokud se rozhodnete pro větší úklid, stačí zajet do sběrného dvora. Sběrné dvory provozované městy často umožňují svým obyvatelům ukládání odpadu zdarma. Samozřejmě jen do určitého objemu a trošku problematické jsou pneumatiky, které jsou limitované například osmy kusy na občana a kalendářní rok. Na druhou stranu není takový problém odvézt je přímo na skládku, jen to stojí nějakou kačku. Za nějakých čtyřicet pneumatik jsem zaplatil 180 korun, což je, alespoň pro mě, přijatelná cena, abych se na ně nemusel dívat kolem vody.


Na místě bez odpadků se prostě cítím lépe

Takže lovu odpadků zdar a v diskuzi pod článkem se můžete podělit o své úlovky z úklidu a své úspěchy. Diskuze bude záměrně otevřená jen pro příspěvky s fotkou z úklidu. Z nich pak vylosujeme tři rybáře, kteří získají čepici s logem MRK.cz. Příspěvky můžete vkládat až do 30. 4., slosování proběhne v týdnu poté.
 
fotojakes - 3.4.2014

Diskuse k miničlánku

šimpanz - Profil | Út 29.4.2014 19:04:26

Takhle jsem s naším rybářským klubem uklízeli kolem Lužnice v Plané. Za necelé dvě hodiny jsem nasbírali asi 8 pytlů s odpadky. Ochrané rukavice, pytle na odpadky a pozdější malé občerstvení nám zajistilo město Planá nad Lužnicí a za to jim patří veliké dík.Plakátky, které informovali o akci jsem vyvěsil po celém městě i v rybářském obchodě, dokonce i na MRK a CHYTEJ, ale akce se kromě nás ''organizátorů' zúčastnila jen jedna maminka s asi 5 letým synem. Samozřejmě akce nelituji sem rád, že jsme si s klukama uklidili kolem naší milované řeky, ale trošku mě zklamalo, že byla tak špatná účast a hlavně, že vlastně rybáře i obyčejné lidi nezajímá jak to kolem řeky vypadá. Přeji všem pěkný den a hlavně neničme si okolí krásných řek a rybníků odpadky. PetrŠimánek

Kenty - Profil | St 9.4.2014 20:16:59

Ahoj,
tento článek se mi velmi líbil!
Stejné otázky jsem si kladl minulý týden, a proto jsem o víkendu místo rybaření uklízel u našeho potoka. Zde nebylo příliš mnoho odhozených odpadků, myslím, ale spíše odpadky, které přišly s loňskou velkou vodou. Bylo toho opravdu hodně, 40 l pytel mi stačil tak na 10 m jedné strany potoka.
Tento problém není spojen pouze s okolím vod, stejně tak mě rozčiluje, když vidím nějaký odpadek v lese nebo někde jinde.
Myslím, že by velmi pomohlo, kdyby se u nás zavedla i záloha na PETky, proč u našich sousedů, jako jsou Němci, již toto funguje ( je zde záloha na pet lahve 0,25 E ((7kč))), kdyby se stejná věc zavedla i u nás, každý táborník, rybář, plavec a všichni lidé sakra rozmysleli, jestli petku hodit přírodě nebo vrátit... S tímto my nic neuděláme, ale můžeme poukázat, že nám příroda není jedno a budeme se jí snažit trochu pomoci. Velmi se mi líbí s myšlenka, aby každý, kdo od vody odjížděl si s sebou vzal pytel s odpadky. Sám se tak budu snažit dělat a doufám, že se přidá více a více rybářů!

jarinnn - Profil | Út 8.4.2014 22:22:52

fotojakes - >> Kolik bordelu se u té vody najde :((

Patˇas - Profil | Út 8.4.2014 22:16:46

Taky odvážím odpadky a můžu to dělat pořát do kola,každou sobotu jezdím na jedno místo a pokaždý naplním aspoň malej sáček.Jeden tejden vynechám a je to igelitka.Nedej bože když vás napadne dát ceduli,UDRŽUJTE POŘÁDEK tak vám garantuju,že tam toho bude ještě víc.Omlouvám se za fotku,ale nenapadlo mě fotit odpadky.

rajk - Profil | Po 7.4.2014 9:11:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

9.3.2014 s kamarádem nasbíráno u dvou malých rybníků, cca 0,3 ha každý. Poté nám došly pytle, takže odpoledne jsme se vrátili nasbírali ještě další 3 pytle. Ani ne po týdnu jsem tam šel na ryby a bohužel jsem odtud musel odvézt další 2 igelitky bordelu.
Druhá fotka, 16.3.2014 = 4 pytle PET lahví, 1 pytel skleněných lahví, 3 pytle směsného odpadu. To vše na 0,5ha rybníku s obvodem pouhých 430 m. Kdyby toho bylo víc, tak už by mi to ani nevlezlo do auta.
Při jedné procházce se psem směrem k rybníku jsem si s sebou vzal i igelitku na odpad. K rybníku jsem ani nedošel, protože ani ne v půli cesty už byla igelitka plná... Dokonce jsem našel sáček se starými bateriemi (takový fajn nebezpečný odpad...).

Je to běh na dlouhou trať.

fotojakes - Profil | Pá 4.4.2014 17:28:21

Promazal jsem to, v článku jsem psal, že problém je to rozsáhlý a nemá snadné řešení, proto jen "výzva" pro jedince, aby si třeba uklidili na svém fleku pro radost, nic víc, nic míň. Jsem si vědom, že v globálu to nic zásadní nezmění a jak už jsem psal v článku "Pokud nechcete po nikom sbírat odpadky, pusťte mé povídání z hlavy."

Netahejte sem brigády, co bude dál, co to změní a podobně, to nebylo cílem.

hraji - Profil | Pá 4.4.2014 15:52:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky jsem uklízeli

andrei11 - Profil | Pá 4.4.2014 14:04:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sice v mensom rozsahu ako kkkarlos, ale predsa pridam aj ja svoj kus prace. v aute nosim balik velkych odpadkovych vriec a ked idem na "staticku" rybacku (feeder, kaprarina) snazim sa upratat na fleku, na ktorom chytam. niekedy to chce odvahu chytit niektore odpadky do ruky (rozmyslal som nad zadovazenim kliesti na odpadky). a kto nechava bordel pri vode? podla odpadkov: 1. rybari (od obalov od navnad az po obaly na haciky, plechovky, krabicky od cigariet,...) 2. fetaci (vodne bongo s pet flias na kazdom kroku, striekacky...) a 3. vsetci ostatni, co si myslia, ze odpad nepatri do zberu, ale do prirody (stare pnematiky, televizory, kociky. vysavace ...).

ps: obsah vreca pozbierany za 5 min ....

kkkarlos - Profil | Pá 4.4.2014 13:21:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pokaždé když jdu od vody tak posbírám tolik co unesu. Sere mě koukat se na ten bordel kolem vody. Tohle je foto z předloňského léta,podle igelitek jistě poznáte kdo to k nám na přehradu natahal. Je mi velmi smutno z toho, jak ta naše příroda vypadá a to nejen kolem vody :-( .