Nostalgie

Kategorie: Všeobecné
Rád čtu články Milana Tychlera, který se vždy vyjadřuje objektivně a konkrétně k různým metodám , nástrahám a hlavně ke strategii lovu ryb.
Poslední článek „Na kamenném břehu“ mne inspiroval ke vzpomínkám, kterými bych chtěl potvrdit uvedené poznatky.


Jsem křtěný Vltavou a to v hlavním městě. V době, kdy mne lákala řeka nebyly žádné rybářské kroužky pro mladé rybáře. S kamarády jsme chytali „na černo“ z uvázaných rybářských loděk u navigace. Občas nás pronásledoval „porybný“ a dokonce VB. Můj táta nebyl příznivcem průšvihů, tak se rozhodl stát se členem „Prvního rybářského klubu“ (později začal rybařit také) a díky tomu byla mně vydána první povolenka v roce 1950 ve 12 letech. Byla to povolenka na jeden revír tzv. „rayonní“ Vltava 6. Hranice tohoto revíru jsou dodnes totožné.
Tento revír je ve městě uzavřen kamennou navigací a dále proti proudu přírodnější, ale rovněž kamennou. Lovné způsoby lze rozdělit na dva rozlišné.

Lov z loďky

U tohoto způsobu bych se chtěl zastavit a to z důvodu, že mně připomíná lov na feeder. V té době nebylo dostupné rybářské náčiní a proto si rybáři vyráběli nebo nechali vyrobit pruty, které se používali pro tento lov. Byly to pruty, které měly délku max, 1,2 -1,4m. Tělo z bambusu, konec opatřen drátem pr. 2,5 – 3mm, o délce 30cm zakončen dvěma očky. Toto zakončení s velkou citlivostí připomíná dnešní fedeerový prut. Z loďky, zakotvené těžkým závažím se chytalo směrem po proudu, zátěž mohla být minimální s dlouhými dvojitými nástavci 0,7 – 1 m. Vždy se měřila hloubka pod lodí, kterou bylo nutno dodržet kvůli zakrmení.

Nástraha – červy, žížaly, těsto.
Z lovených ryb převažoval cejn a podoustev. Objevil se také kapr, ale jeho zdolávání nebylo s tímto nářadím jednoduché. V té době nebylo stanoveno množství úlovků. Tak se lovilo na kilogramy. Dnes je na tomto revíru lov podoustve omezen na dva kusy za den.

Lov ze břehu

Tato část je věnována pouze jednomu způsobu lovu a to je chytání „na bič“. V místech, kde byl větší sklon kamenné navigace, nebo v místech, kde nebylo možno chytání s odhozovým prutem. Je to rovněž chytání na těžko.
Použitý prut v délce 6 – 7 m, z počátku bambus, později teleskop. Původně byl vlasec připevněn na špičku prutu. Délka vlasce o něco delší než prut, aby byla usnadněna manipulace s nástrahou a také podebírání ryby.
Později se prut opatřoval očky a obyčejným navijákem (kolovrátkem) pro možnost povolení při zdolávání větší ryby. Na břehu se ukládal prut pomocí kamenů z navigace, takže nebyly potřeba vidličky. Zátěž se musela vyzkoušet, aby sestava ležela na dně a vlasec byl kolmo na špičku po proudu. Vždy se zakrmovalo.


Signalizace záběru – většinou husí brk byl umístěn dvěma způsoby viz obrázek.

Nástrahy – těsto, výjimečně červy nebo žížaly.
Z uvedeného popisu je vidět, že na tak velké řece se ryby zdržují co možná nejblíže u břehu.

Uvedenými způsoby se mi podařilo nachytat mnoho krásných ryb a dodnes mám v paměti záběry jak na bič tak na tzv. loďkové pruty. Záběr na feeder, kterému se v současné době věnuji je doslova identický.

Škoda, že se za tu dobu v rybařině tolik změnilo, ale láska k ní zůstala

Zdravím všechny rybáře, kteří chodí k řece, k rybníku nebo přehradě pro radost z úlovku a ne pro kila a přeji všem hezké vánoční svátky a hodně úlovků v příští sezoně 2014.

 
chladeček - 31.12.2013

Diskuse k miničlánku

pošvatka - Profil | Út 18.3.2014 11:54:17

Nádhera,užil jsem si to .Chytám s tím brkem na houpačku taky.

uhrkapr - Profil | Po 13.1.2014 23:31:07

Super článek,dýchá z toho klid a pohoda,ale i trocha dobrodružství.Díky jen vzpomýnejte a udělejte nás šťastnými,dalším dílem.

zvědavec - Profil | Čt 2.1.2014 21:10:22

Vlastně ani nevím jak na tento článek reagovat. Nejlepší to bude asi takhle: Vašku Ty kaňoure opovaž se nechat si ty krásné paměti jen pro sebe!!!!! :-)) Samozřejmě jen vyhrožuju, článek není na 1, ale tak na 0.5 až 0.25! Prostě paráda. Připomněl jsi mi hromadu věcí z mého mládí, které už si ani nevybavuju a jen tiše doufám, že se nenecháš přesvědčovat a budeš pokračovat ve svém vzpomínání. Prosím prosím smutně koukám! :-))

chladeček - Profil | Čt 2.1.2014 16:11:24

Vážení rybáři. Vůbec jsem nečekal, jaký zájem bude o můj malý příspěvek- miničlánek.
Mám ještě další vzpomínky na dobu, kterou popisuji a rád bych pokračoval. Nebude to však hned.
Pokusím se ze starých fotek (černobílých) něco udělat, ale budou převážně rodinného tipu.
Děkuji vše za kladná hodnocení.

Dóla - Profil | St 1.1.2014 21:51:43

chladeček - >> Skvělý článek! Já už takové věci můžu znát jen z vyprávění a proto se budu těšit na další vyprávění o starých časech od Vás. Ať se Vám daří!

MACA - Profil | St 1.1.2014 17:08:59

Super jen toho vic.

Chmell - Profil | St 1.1.2014 8:33:23

Krásný článek. Takto chytám ze břehu také a když přijde na bič délky 5m větší kapr tak to je dost o nervy :). Dávám za 1 a těším se na další článek

Reserved - Profil | Út 31.12.2013 21:14:16

sice sem dobu dřívějška nezažil ale z vyprávění táty a z ruzních článku usuzuji že to muselo být vše mnohem lepší.prostě vše obyčejné a ryby se také chytali a možná více než dnes na (stupidní) moderní dobu

Petan600 - Profil | Út 31.12.2013 18:10:43

Pěkný článek,škoda,že podobných tady není víc.

Bečetka - Profil | Út 31.12.2013 18:09:19

Bečetka >> Chyba v prvním řádku odstraněna, tudíž můj příspěvek už není aktuální :-)

KóĎA - Profil | Út 31.12.2013 18:05:23

Výborné - palec nahoru.

computerfish - Profil | Út 31.12.2013 15:23:00

Hezká nostalgie, nebylo by k dispozici jakékoliv dobové foto?

unudle - Profil | Út 31.12.2013 15:16:11

moskyt >> Nezjistí vůbec nic.