Ouklej obecná v obrazech

Kategorie: Všeobecné
Ouklej obecná je malá stříbrná rybka, která pozornosti mnoha rybářů uniká, zato dravým rybám neunikne ani náhodou a neunikne ani těm, kteří dravce na rybky chytají. Blýská svým podlouhlým stříbrným tělem snad ve všech vodách stojatých i tekoucích, kromě studených pstruhových bystřin. Tato rybička žije svůj čiperný život povětšinou u hladiny, kde ji můžete snadno zahlédnout a ve sloupci. Obvykle není delší než ukazovák mužského prstu, ale tam, kde se jí daří, může dosahovat délky až dvaceti centimetrů. Šupiny ouklejí jsou jemné a snadno opadavé. Ploutvičky v šedých odstínech příliš krásy rybce nepřidají, ale k stříbrnému tělu se tak nějak hodí. Ošklivá určitě není. Má poměrně výrazné tmavé oči a horní ústa přizpůsobené sběru potravy na hladině a ve sloupci. Často se jí říká prostě bělice a hází se do jednoho pytle s ostatními malými kaprovitými rybkami. Ale ouklej dokážete od plotic, perlínů a malých cejnků snadno odlišit. Jen se musíte pozorně dívat. K záměně by snad mohlo dojít jen s malým bolínkem, který se oukleji skutečně hodně podobá, nebo proudníkem. Od bolena odlišíte ouklej podle tvaru řitní ploutve, která je delší a také tvaru úst. Pokud v tom ale nemáte zkušenost a tuhle rybku nechytáte často a ani ji nemáte s čím srovnat, nemusí to být jednoduché. Pomůckou může být i to, že tělo bolena je spíše válcovité, podobné jelcům, kdežto ouklej je více plochá a připomíná spíše vrbový list. Pokud si ale nejste při lovu rybek k lovu dravců skutečně jistí, cože jste to chytili, raději rybku pusťte, ať se nedostanete do problémů s rybářskou stráží.


Větší exemplář oukleje


Ouklej má výrazné tmavé oči


Ocasní ploutev oukleje je poměrně ostře vykrojená


Řitní ploutev je delší než u bolena


Břišní ploutvičky jsou našedlé


Hřbetní ploutev je krátká a lehce našedlá


Prsní ploutve jsou poměrně dlouhé


Ústa oukleje mají horní postavení


Postranní čára není příliš výrazná
 
Milan Tychler - 4.11.2013

Diskuse k miničlánku

Woohooo - Profil | St 6.11.2013 16:55:44

Je stejne smutne ze je dnes stále třeba takových clanku pre je mezi rybari sposuta lidi co pozna na 10 metru hlasice fox od flajzra ale nepozna karase od kapra :)))

lunimus - Profil | St 6.11.2013 14:44:29

Jarda Š. >> Jasne ... netvrdim, ze to tak nie je :) ... len som sa pozastavil nad tym, ze niekto sa vobec pozastavuje nad tym, ako je mozne si kupit v rybnikarstve zakonom chranenu rybu.
Tym som tiez nechcel obhajovat konkretne spomenute rybnikarstvo, lebo ho nepoznam a nemam nan ziadne väzby. Samozrejme je mozne, ze povolenie na takyto chov a nasledny predaj maju a tiez je mozne, ze nemaju a porusuju nejaku z vyhlasok ...

V kazdom pripade ak ja v dobrej viere, ze povolenie maju kupim zakonom chranenu rybu, tak ta ryba je nasledne moja a mozem s nou robit defacto, co chcem.
Teda ak pri tom dodrzim dalsie platne zakony, ako napr. ten, co som spomenul o nemoznosti pouzit ako nastrahovu rybku rybku prinesenu z ineho reviru ...
Ak ma chyti niekto, ako si v "kybliku" prenasam chranenu rybku (ktoru som regulerne kupil) a mam doklad o kupe, tak som defacto "za vodou" i keby ta firma nemala patricne povolenia ... a nasledne bude mat problem predajca.

Plati sice "neznalost zakona neospravedlnuje" ale ak budes tvrdit, ze si rybu kupil v dobrej viere, ze u predajcu je vsetko OK, tak ta sice trochu ponatahuju, ale v realnej praxi si z toho vonku ...

Jarda Š. - Profil | St 6.11.2013 13:08:14

lunimus >> Když někdo oprávněně prodává chráněného živočicha, tak je povinen při prodeji kupujícímu vydat certifikát o jeho původu z povoleného chovu.

kakr - Profil | St 6.11.2013 9:21:33

tonda1953 >>
Tvůj kamarád nesmí na ouklejku pruhovanou lovit ani kdyby ji našel na ulici,žádný doklad o koupi jej neomlouvá. Stačí se kouknout do BP MRS strana 4 odstavec - lov dravců.

lunimus - Profil | St 6.11.2013 9:13:22

Páni, nevidím dôvod, aby niekto predával aj chránené živočíchy. Zoberme si príklad akvaristiky. Tam sa bežne predáva X druhov rýb, ktoré sú vo voľnej prírode chránené.
Ak dané rybnikárstvo má povolenie na chov a predaj daných rýb, tak si myslím, že nie je najmenší problém, aby tieto ryby predávali aj ako nástrahové rybky. Len ako tu bolo spomínané, tak by som sa bál ísť s takouto rybkou k vode bez dokladu o kúpe.
Inak je to veľmi podobné aj s chovom noriek na kožušinu. Bežne v prírode sú chránené, ale v špecializovaných chovoch sú chované práve kvôli kožuchu. Ak by sa zakázal celoplošný chov noriek, tak by sa nepriamo podporilo pytliactvo vo voľnej prírode.
Vrátim sa k téme rýb. Ak teda niekto bude chovať (s povolením) chránené ryby, kľudne ich môže ďalej predávať. Nepoznám však detailne vaše zákony, ale predpokladám, že tam máte niekde zakotvenú klauzulku (podobne ako u nás), že je zákaz používať živú nástrahovú rybku prinesenú z iného revíru. Potom mi v podstate nepomôže ani fakt, že som rybku kúpil legálne v rybnikárstve, lebo som ju defacto doniesol z iného revíru a to už môže byť závažný problém.

čokoládový lanýž - Profil | Út 5.11.2013 22:20:52

tonda1953 >> tak je to smutné, když člověk zjistí, že mu prodali celoročně hajenou rybu jako nástrahu, ale právě proto by je měl človek dokázat rozlišit, nechápu, jak si mohl někdo, kdo je "profesionalem" v oboru a prodává ryby, udělat, teď už jen záležá na tom, jestli to byl záměr prodejce nebo omyl, také už se mi stalo, že jsem si šel koupit do rybárny duháky na oběd a borec mi vytáhl siveny a ještě měl tu drost mi tvrdit, že to je duhák, a že nerozeznám ryby

tonda1953 - Profil | Út 5.11.2013 22:15:44

čokoládový lanýž >> Většinou věříš profesionálům...

čokoládový lanýž - Profil | Út 5.11.2013 22:12:14

tonda1953 >> kamarád měl radši zůstat u plotic, těma se toho moc pokazit nedá :)

tonda1953 - Profil | Út 5.11.2013 22:09:21

čokoládový lanýž >> Dyje6 rybníkářství Pohořelice zpracovna ryb!!!To mluví samo za sebe.

čokoládový lanýž - Profil | Út 5.11.2013 21:57:35

tonda1953 >> tak to je potom problém jinde, když je prodávají, tak to je potom určitě kvalitní obchod..... a štěstí měl fakt velké

tonda1953 - Profil | Út 5.11.2013 21:48:43

čokoládový lanýž >> Tak to se mýlíš,protože ouklej pruhovanou prodávali jako nástražní rybičky na Dyji 6.Kamarád málem přišel o RL a jenom jeho štěstí bylo,že měl účtenku od koupi.

čokoládový lanýž - Profil | Út 5.11.2013 21:40:06

tonda1953 >> jo tak to jasné, to by mě ani nenapadlo.. ale myslím, že mezi temito rybami je dost velký rodíl a ten kdo je nepozná tak by RL ani neměl dostat

tonda1953 - Profil | Út 5.11.2013 21:35:41

čokoládový lanýž >> Ale vezmi ji jako nástražní rybičku a seš bez RL.

čokoládový lanýž - Profil | Út 5.11.2013 21:33:01

šmudla007 >> já bych se zase tak o ouklejky nebál, u nás na Svitavě je to totální peklo, jsou jich tam mraky a je to dost otrava :(

Šámik - Profil | Po 4.11.2013 23:02:30

čtverda >> hezká rybka. Chodím na Ohři a je jich tam mraky.obecných

čtverda - Profil | Po 4.11.2013 22:56:51

šmudla007 >> tady je máš :).

šmudla007 - Profil | Po 4.11.2013 22:00:20

Jestli by to šlo přidat fotku Ouklejky pruhované aby je lidi rozpoznali. Ouklejka pruhovaná je celoročně hájená rybka z červeného seznamu ohrožených živočichů ... vyskytuje se v povodí Moravy Dyje.