Lipánci bodují

Kategorie: Všeobecné
aneb dětské rybářské závody v Novém Městě nad Metují

V sobotu 18. 5. se v Novém Městě nad Metují na chovném rybníku Hradiště, který obhospodařuje místní rybářská organizace, konaly tradiční dětské rybářské závody. Díky podpoře novoměstských rybářů, obětavé práci vedoucích našich třech rybářských kroužků a za přispění celé řady sponzorů a DDM Stonožka se opět podařilo uspořádat velice zdařilou akci pro podporu rozvoje sportovního rybolovu mládeže.


Tyto závody jsou typické tím, že se jich mohou zúčastnit nejen žáci rybářských kroužků, ale také děti z řad „nerybářů“, které si tak mohou vyzkoušet, co sportovní rybolov obnáší a poměřit své síly s dětmi, které naše kroužky navštěvují. Ti bystřejší tak mohou ledasco od těch zkušenějších okoukat a třeba se i rozhodnout, že začnou některý z kroužků sami navštěvovat. Další pro nás velmi důležitou věcí je snaha o to, aby byly závody pro děti a rodiče finančně nenáročné. To znamená, že startovné činí pouze 30,- Kč, za něž děti ovšem obdrží v průběhu závodu občerstvení. Navíc se vždy myslí na to, aby i ten poslední obdržel nějakou cenu a neodešel s prázdnou. Toto nebývá pokaždé samozřejmostí, není to vždy zrovna jednoduché, ale dle našeho názoru pro podporu mládeže důležité.

V 7 hodin ráno se v příjemné závodní atmosféře začaly losovat lovná místa pro první a druhý poločas a o hodinku později již klakson oznámil čtyřem desítkám malých rybářů a rybářek, že jejich zápolení s rybami a soupeři může začít. Počasí bylo chvílemi sice jako na houpačce, ale to nikoho z dětí nevyvádělo z míry a vzhledem k velmi dobrému zarybnění nebyla o úlovky nouze. V zastoupení rybolovných technik vedla jednoznačně velmi efektivní plavaná s použitím anglických splávků, které se v mém kroužku hojně věnujeme, dále byl k vidění lov na šesti a sedmimetrové závodní biče a v omezené míře také klasická položená. Již první poločas naznačil, že ryb se bude lovit poměrně hodně a závod bude napínavý až do konce. Zajímavou „kulturní vložkou“ byl nečekaný „úlet“ jednoho z altánů a jeho následné ztroskotání na dně v prostředku rybníka, při jehož vylovování musel být otužilý zachránce altánu, sám zapadnuvší v blátě, vytažen lanem na břeh. Rybám však ani toto drobné vyrušení nezvaným hostem na apetitu neubralo a kapři, krásní líni, cejni a plotičky baštili naše červíky a žížaly vesele dál.

Po prvním poločase byl jasně ve vedení Aleš Frinta z rybářského kroužku Lipánci, který skvěle využil dobrého losu pro první kolo a nenechal nikoho na pochybách, že se dnes bude prát o příčky nejvyšší. Pořadí na dalších místech bylo velmi vyrovnané a slibovalo napínavou podívanou pro druhý poločas. V tom začal Aleše stahovat jeho týmový kolega Bohdan Ptáček, který nepodcenil zakrmení před druhým kolem, a kterému se podařilo udržet ryby na svém lovném místě a rovněž využít příznivého nalosování. Když i druhý poločas po 90ti minutách skončil, sbalili jsme naše rybářské „nádobíčko“ a začali netrpělivě očekávat konečné výsledky.

Jak se záhy ukázalo, své vedení z prvního kola těsně udržel Aleš Frinta před druhým Bohdanem Ptáčkem. Nutno dodat, že tito závodníci rybářského kroužku Lipánci jednoznačně utekli zbytku startovního pole a oba nalovili přes 6 metrů ryb. Třetí skončil s velmi pěkným výsledkem Zdeněk Dejl z rybářského kroužku pana Jirušky. První tři místa bychom tedy měli, ale kdo se stal vítězem týmové soutěže? Po sečtení všech úlovků a přepočítání bodů na jednoho člena týmu se vítězem opět stal rybářský kroužek Lipánci, jehož mnozí členové dokázali i při horším losu „udělat“ nadprůměrný výsledek a nalovit tak více než 45 metrů ryb, což dávalo přes 300 cm na jednoho „Lipánkovského“ závodníka.


Dále chybělo už jen vyhlásit zbývající kategorie. Ceny za individuální výkony si rozdělili tito závodníci a závodnice: Zdeněk Dejl – největší ryba (kapr 60 cm), Jaroslav Linhart – nejmenší ryba (okoun 10 cm), Johanka Hořčičková – Miss závodu, Barbora Hanušová – nejlepší rybářka, Aleš Frinta – první chycená ryba, Jakub Horák – nejlepší „nerybář“, Pepa Šubrt – nejmenší rybář a Jan Hanuš - nejodvážnější rybář.

Děti si odnesli spoustu zajímavých cen v podobě pohárů, diplomů, prutů, navijáků, krmení, rybářské bižuterie a já doufám, že i spousty zážitků a nových zkušeností.


A snad ještě jedna poslední věc na závěr – Jelikož jsem svým svěřencům dal stejný slib jako vloni, a sice že v případě jejich vítězství onen rybník přeplavu, musel jsem i letos opět do vody, z čehož měli děti asi úplně tu největší radost…

Tomáš Kupka
Vedoucí rybářského kroužku Lipánci
MO ČRS Nové Město nad Metují
 
Tomáš Kupka - 28.5.2013

Diskuse k miničlánku

lkryda - Profil | Út 4.6.2013 10:48:53

Zdravím, hezký článek, dovolil jsem si udělat odkaz z webu rybářů v Novém Městě nad Met. Věřím, že se podaří spolupráce a zvýšíme návštěvnost... http://www.crsnovemesto.wz.cz/