Červ je náš kamarád

Kategorie: Všeobecné
Jaro je za rohem a nastává období, kdy se ryby po zimě rozjíždějí a začínají nabírat síly. Nyní se budu věnovat asi nejtypičtější nástraze na feeder, či plavanou.


Mezi nejpoužívanější nástrahu řadím masné červy, kterým budu věnovat tento článek. Dají se sehnat snad ve všech rybářských potřebách a za slušné peníze, nebo pro ty podnikavější typy je tu malý a stručný návod, jak si je můžou „vyrobit“ sami

Pro uchování červů používám dva druhy „substrátu“. Prvním typem jsou piliny, v nichž masní červi vydrží přibližně 2 – 3 týdny (podle skladovací teploty). Druhým typem je šrot, nebo krmítková směs. S krmítkovou směsí mám zkušenost, že červi po delší době dost zapáchají, ale vydrží 3 – 4 týdny.

Vlastní výroba masných červů je poměrně snadná, ale nešetří vaše čichové buňky. Stačí dát síto, kterým masný červ propadne na přepravku, do přepravky dát piliny, nebo šrot. Na síto stačí položit kus masa, jako jsou např. zbytky z ryby. Po nějaké době přiletí mouchy (masařky), nakladou vajíčka ze kterých se později vylíhnou masní červi. Ti se při svém hemžení propadají sítem do přepravky.

Nejkrásnější je, když na tyto své červy chytíte 1. rybu. Ty pocity, že je to na vaši nástrahu a ne na nástrahu vyrobenou koupenou jsou prostě super.

Hlavním faktorem, který ovlivňuje vaše červy je teplota. Čím větší teplota, tím větší mají masní červi metabolismus a rychleji se z nich stanou kukly. V létě doporučuji masné červy skladovat v lednici o teplotě 0 - 3 stupně, nebo studeném sklepě, ale to nemá zas takový efekt. Letošní zimu se mi podařilo na masné červy z jedné krabičky chytat měsíc a půl, díky zimě, která nyní panuje. V létě je zase nezaměnitelná výhoda, že voda není tak studená a červi se v ní více hýbou na háčku, a tím více přilákají pozornost ryby.

V našich obchodech se dají koupit 2 typy masných červů. Jsou to klasičtí bílí masní červi, nebo nabarvení červi. Většinou v barvách červené, nebo žluté. A právě tomuto bych chtěl věnovat pár řádků. Jestliže si červy pěstujete sami, tak mátě pouze klasické bíle. Někdy není na škodu např. krmení zpestřit trochou barvy. To znamená přidat barevné masné červy.

Jak na to? Hodně lidí tento snadný a úspěšný trik nezná, ale je to prosté. Máme zde dvě možnosti.

Lehčí možnost: Vezmete masné červy, dejte je do krabičky, nebo nádoby a do ní vsypte barevný prášek, podle toho jak barevné je chcete např. čokoládový puding, nebo na slabší červenou jahodový.

Těžší možnost: Masný červ se také musí něčím živit. Vezměte potravinářské barvivo (barvu, podle toho jaké chcete červy), obarvěte něco, čím se červy živí tj: sýr, maso. Vhoďte do krabičky s červy. Tím jak je potravina nabarvená, požíráním se postupně zbarví i červy.


Nyní něco k samotnému lovu. Asi nejlepší mojí volbou jsou 3 masní červi. To je základ, který dávám celoročně. Dobře mi pracuje i medová olejová kulička s jedním červem. Nebo masný červ a zrnko kukuřice. Dobré je vědět, jaké je dno a čím je tvořeno, na daném revíru, kde se zrovna nacházíte. Tam, kde je bahno se vůbec nebojte dát červa a foukanou kukuřici, aby se vám návazec i s háčkem nezabořil do bahna.


Červy můžete napichovat několika způsoby: dat 1 červíka a foukanou kukuřici, aby se celý návazec a háček nadzvedli nad bahno. V létě používám třeba i 10 červíků na háček velikosti 12, prostě pořádný chuchvalec masa pro kapříka.

Nemá cenu vypisovat, které ryby se dají na červy chytit. Spíše bych mohl vypsat, které nechytnete, ale to taky dělat nebudu, protože jsem si říkal, že amur je býložravec a že ho takto nelze chytit. Možná ano, ale když má hlad, tak si zobne i ty červy. Je mi to velice sympatická nástraha a troufám si tvrdit, i když chytáte na pelety, nebo ostatní komerční nástrahy, tak že vám litr červů v krmící směsi neuškodí, naopak vám pomůže úspěchu. Další věc je samozřejmě revír, počasí, tlak, výběr místa, nástrahy, návazec, velikost háčku a plno dalších faktorů.

Jako poslední věc se zmíním o háčcích. Na červy jsou nejlepší háčky z tenkého drátu a s protihrotem, aby drželi a nepadali z háčku. Nejideálnější velikost, se kterou jsem spokojen je 12. nebo 14. Když je příliš tlustý háček, tak červa sice napíchnete, ale posléze vám vyteče, zemře a pak ve vodě nepracuje jak má a rapidně se sníží šance chytit rybu.


Tímto bych to chtěl nějak shrnout a popřát vám úspěšný lov v nastávající, ale i dalších sezónách. A to hlavní krásné dny plné odpočinku a zážitků u vody.
 
Fidisak - 22.2.2013

Diskuse k miničlánku

reload - Profil | St 20.3.2013 9:01:52

PoolBilly >>
Jj, dává se to někdy. Někdo je tam aj používá místo zarážky.

M0RGAN - Profil | Čt 7.3.2013 11:21:41

TonikKK >> Tak já taky chytil candáta na kukuřici. Prostě se občas spletou :-)
Červíky používám teda zásadně kupované, doma by mi jejich "výroba" neprošla, ač žijeme v RD.

TonikKK - Profil | Po 4.3.2013 10:36:08

hezký článek, jinak jsem chtěl napsat, že jsem na rybníku kde bylo opravdu spousta potravy pro bíložravého amura jsem ho chytil na žížalu, měl přes 50, vyjímka potvrzuje pravdilo ;-) at Vám koušou :-)

PoolBilly - Profil | Pá 1.3.2013 10:56:44

dáváte červi i na nit mimo háček,myslím návazec na fídrovačku

mates202 - Profil | Pá 1.3.2013 10:32:39

jj, bez červa to nejde
červů spotřebuji snad kila, dávám je ke všem používaným nástrahám a pokud nefunguje nic, červ většinou pokaždé a po celý rok

Peetrik38 - Profil | Čt 28.2.2013 10:46:46

V článku píšeš o amurech.Já jsem jich ze všech nástrach na červi chytil nejvíc.

Jarda Š. - Profil | Po 25.2.2013 23:47:37

čumilek >> Jj,nevím, jestli mu nespávným utažením oviny sjely z ramínka (což je vážná chyba, která podstatně snižuje pevnost) nebo použil uzel, kterým se vážou umělé mušky (což není pro lov na přirozené nástrahy optimální).

marmyš - Profil | Po 25.2.2013 23:42:00

Must4f >> Podle vzoru úd--jednou je měkký,potom tvrdý:-)

Must4f - Profil | Po 25.2.2013 23:21:05

Starc55 >> ti masní červi a někam dám ty masný červy ( páni, pány ) takže oboje červi i červy

Starc55 - Profil | Po 25.2.2013 9:00:32

čumilek >> A těch chyb..... (červi nebo červy?)

kaprikar164 - Profil | Po 25.2.2013 8:37:10

Ahoj ještě tak 2-4 týdnya plně to začíná :)

marmyš - Profil | Ne 24.2.2013 23:00:19

čumilek >> Na té první to není o moc lepší.

čumilek - Profil | Ne 24.2.2013 11:16:57

Takhe blbě navázaný háček na druhé fotce jsem dlouho neviděl.

Juraj - Profil | So 23.2.2013 17:55:14

Fidisak - >> Dobrej článek. Akorát ta anketa je dle mě blbost. Proč? Protože nemám křišťálovou kouli a netuším, co vlastně budou v danou hodinu na konkrétním místě preferovat a taky jaké druhy.
Někdy to bude 10 červů na háčku č. 8, jindy jeden podélně na č. 20.
Dál bychom jsme se mohli pustit do barevných kombinací a potom do kombinací s jinými nástrahami ať už živočišného, nebo rostlinného původu.
Je to stejné, jako se do nekonečna řeší délka návazce a sestava na feeder. Odpověď zní: "Uvidíme".