Oplastovaná feederová krmítka

Kategorie: Všeobecné
Opravdu nemám rád, když se mi vysype návnada z krmítka už při jeho klesání ke dnu. Na mělké vodě se dá ohlídat konzistence návnady, ale od hloubek řekněme nad 6 metrů už se ideální hutnost a rychlost jejího rozpadání špatně odhaduje. Potřebuji, aby se prvních 10 sekund, kdy krmítko klesá ke dnu, nerozpadla návnada pokud možno vůbec. Z tohoto důvodu se používají celoplastová krmítka s minimem dírek. Plocha, kudy se může návnada dostat ven z krmítka a kudy se naopak může dostávat voda dovnitř, je oproti pletivovým krmítkům cca třetinová.

Pokud vám nevyhovuje nabídka na trhu, můžete si takové krmítko velmi snadno vyrobit úpravou bežného krmítka. Stačí vám k tomu teplem smrštitelná hadice, která se prodává na metry v eshopech s vybavením pro elektrikáře - hledejte "smršťovací bužírka". Měly by se vyrábět i větší průměry, mně se však nepodařilo sehnat větší průměr jak 30 mm (přestože v nabídce eshopů jsou, dodat mi je nedokázali).

Z hadice ustřihněte kousek v délce o pár milimetrů delší než je délka krmítka a na několika místech v něm vystřihněte otvory nebo je udělejte děrovačkou na papír. Po nasazení na krmítko a ponoření do vařící vody hadice ihned zmenší svůj průměr a obepne velice těsně celé krmítko. Mimochodem jej tím také velice zpevní a zaslepí všechny pasti, do nichž se mohl dříve zachytit vlasec - třeba mezi spodní zátěž a pletivo. Také se skryjí všechny ostré hrany na pletivu.

Jistě vás napadnou i jiná využití pro tuto vychytávku - můžete si třeba na spodní stranu krmítka přidat další zátěž vytvořenou např. z rozklepanáho olůvka, nebo lze na krmítku zespodu vytvořit "nožičky", pokud mezi zátěž a hadici rozmstíte např. korálky. Další variantu vytvoříte tím, že spodní část hadice propíchnete zevnitř malými rýsováčky se zkrácenými hroty a uděláte "nohy" proti klouzání.

Podobně se dá krmítko "vytunit" i černou elektrikářskou lepící páskou, ale brzy zjistíte, že tohle řešení není ideální. Páska se časem odlepuje a co mi osobně velmi vadí, je její zápach po lepidlu.
 
Martin M. - 17.12.2012

Diskuse k miničlánku

rumi7 - Profil | Út 18.12.2012 21:39:20

Martin M. - >> supr nápad.v jednoduchosti je síla.prostě český hlavičky a ručičky.............

kokišek - Profil | Út 18.12.2012 19:45:58

Já mám ustřihnutou duši na kolo, drží dobře. Koki

splavek - Profil | Út 18.12.2012 19:21:17

Martin M. - >> Dobrý nápad,zrovna včera jsem se potýkal stímto problémem, na hluboké vodě.Takže patřičně poučen už vím co a jak.

iPetulak - Profil | Út 18.12.2012 18:35:26

Jednoduché a elegantní! - že mě to nenapadlo (tu smršťovačku doma mám) :-) - já blb na hloubkách balím krmítko do PVA sáčku.

Woohooo - Profil | Út 18.12.2012 11:25:25

Paradni napad :) na Labi kde chytam je hloubka i pres 10m ... kdyz onoi se to tezko predstavuje v jakem stavu dopadne to krmitko s krmenim na dno ... neni nad to to videt ale chapu ze to vzdy nejde ... tohle urco prubnu !