Zimní lovy 2

Kategorie: Feeder

Lov číslo 2 - malá přehrada na jižní Moravě, 29. listopadu 2012

Čas lovu: 11:00 - 14:00 hod.
Počasí: polojasno, silný vítr, teplota 5 stupňů.

Tento den byl podle předpovědi posledním podzimním. Krutě stoupal tlak a silný studený vítr přinesl zimu. Do večera se ochladilo o 10 stupňů a přes noc poprvé silně mrzlo. Na rybolov nic moc předpověď, ryby nemají rády takové změny, ale byla to očividně poslední příležitost, kdy u vody nevymrznout.

Když jsem tu byl naposledy zhruba před třemi týdny, ryby se zdržovaly na hloubce 6-8 metrů, hlouběji jsem to ani nezkoušel - nebylo proč, kapříci a cejni brali dobře. Dnes jsem věděl, že musím jít hlouběji, a tedy na jiné místo, protože na mém posledním více než 8 metrů ani nebylo. Zvolil jsem nové, kde jsem nikdy nechytal, blíže k hrázi. Nahazovacím echolotem jsem si zjistil, že zde prudce padá dno hned u břehu do cca sedmi metrů a pak pozvolna klesá až na 11 metrů ve vzdálenosti asi 35 metrů od břehu. Dál jsem sondu echolotu proti větru nedokázal nahodit. Jedenáct metrů mi ale stačilo, to už je slušná "zazimovací" hloubka. Jeden prut budu zkoušet zde a druhý kousek blíže na osmi metrech.

Echolot sice ukazoval teplotu vody 8,6 stupňů, ale začínám si myslet, že kecá a ukazuje 1 až 2 stupně navíc. Všude, kde jsem jej použil, jsem byl překvapen, jak je ještě teplá voda. Budu to muset příště ověřit obyčejným teploměrem. Tak či tak je tento údaj jen orientační, protože u dna bude teplota úplně jiná.


Návnada byla smíchána ze dvou značně "nekompatibilních" složek. Polovina Milo Special Gardon, polovina Bait-tech special G green. Proč jsem smíchal kořeněné ploticové krmení s kaprvými rybími moučkami? Protože to byly dva zbytky z minulých lovů, víc za tím nehledejte :-) Kupodivu si to slušně rozumělo. Do směsi jsem přidal 2 kelímky červů. Dohromady asi 1,5 litru návnady na 3 hodiny lovu na dva pruty.

Místo na větší hloubce jsem si před nahozením předem zakrmil třemi plnými krmítky. No, zakrmil... spíše ovoněl. Po každém zakrmovacím nahození jsem nechal krmítko dopadnout na dno, chvíli počkal a až pak krmítko začal vytahovat. Zkoušet na takové hloubce vycukávat krmení už u hladiny by byla hloupost - návnada by klesala několik minut a přesnost zakrmení nulová. Druhý prut jsem rovnou nahodil bez zakrmování.

Většinou se snažím aspoň jeden prut chytat "na přesnost" - zakrmovat opakovaným nahazováním co nejmenší prostor. V zimě je to ještě důležitější než po zbytek roku, protože se spotřebuje minimum návnady a ta nemůže efektivně fungovat na velké ploše. Na hluboké vodě se ale můžete snažit sebevíce, a rozumnou přesnost stejně neudržíte. Já to dělám tak, že nahodím až po klip (gumička, klip na cívce apod.) a na napnutém vlasci nechám krmítko dopadnout na dno. Pak prut položím do vidliček a přebytečný vlasec srovnávám, až mi zůstane špička přihnutá. Na jedenáctimetrové hloubce musím s tímto postupem smotat 3-4 metry vlasce. Jednou krmítko klesá rychleji, podruhé pomaleji, někdy vlasec prořezává hladinu lépe, jindy hůře atd. Metr rozptyl bych jindy při rekreačním lovu pokádal za přijatelný, ale zde jen těžko dosažitelný a hlavně těžko ověřitelný. Krmítko totiž může při klesání "plachtit" do strany a nejenže s tím nic neuděláte, ale hlavně o tom ani nevíte! Určitě doporučuji vynechat hranatá a plochá krmítka a používat válcová s plnými hladkými stěnami. Jednak lépe drží kolmý směr při klesání, a také lépe drží svůj obsah - určitě není žádoucí, aby se krmná směs vysypala 4 metry nade dnem a pak 2 minuty klesala dolů.

Také bych doporučil používat těžká krmítka - já měl 40 a 45 gramů. Rychleji klesají a po dopadu rychleji a bezpečněji dopnete vlasec. S dvacetigramovým krmítkem chytat na takové hloubce je horor.



K montážím - prut na větší hloubce byla průběžka s 50cm návazcem 0,14 mm, háček Owner pin hook velikost 12 a krmítko Preston open ended 45g. Druhý prut návazec i háček stejný, ale oválné, 40g krmítko s mým tuningem pro hluboké vody (o této úpravě napíši více v samostatném článku) zavěšené v klipu na olova - tedy pevná montáž. Na oba pruty jsem dal 5 masných červů.

První záběr byl na pevnou montáž blíže u břehu, nezakrmené místo. Na pevnou montáž nezvykle slabé cukání, jak se zimou ochablá ryba snažila zbavit háčku. Po záseku jsem poměrně snadno zdolal cca 40cm kapříka. Na tento prut to byl první a poslední záběr, a to jsem ho zkoušel druhou půlku lovu nahazovat do stejného místa jako svůj druhý prut. Na ten bylo z větší hloubky naopak záběrů mnoho, i když prvních 20 minut nic a dalších 20 minut jen pár slabých potahů. Přehazoval jsem každých 5 minut a doufal, že se to zlepší. Věřil jsem, že v hloubce ryby budou. Po 40 minutách už byly záběry na každé nahození. Následovalo 5 kapříků na břehu, další dva zajeli u břehu do nějaké vázky a utrhli háček. K tomu následovalo asi 5 cejnů mezi 30 a 40 cm. Vše na 4 - 6 masňáků. Zkoušel jsem i toustový chleba, ale zřejmě nevydržel cestu ke dnu - záběry na něj nebyly.



Všechny záběry byly velmi vláčné, většinou ohyb 2 - 3 cm. Možná jsem měl zbytečně dlouhý návazec, ale byla mi v tom větru taková zima, že jsem neměl náladu cokoliv předělávat. Lepší obě ruce v kapsách, než jedna ryba v podběráku navíc :-)



S krátkým lovem jsem byl spokojen. Na podobných hloubkách nechytám často a těšil jsem se na změnu. Od vody jsem odjížděl zmrzlý, ale s dobrým pocitem, že vše klaplo.



Co bych udělal jinak?

Nesedl bych si znovu na stejné místo - moc se zde trhalo o vázky u břehu, několikrát i s rybou. Můžu být rád, že jsem trhal jen háčky a ne celé montáže.

Lépe bych se oblékl a nesedal si tváří proti větru. V nejhorším bych si postavil aspoň velký deštník jako zástěnu. Kosa byla nehorázná.

Vynechal bych montáž s pevným krmítkem, ryby už se pohybovaly pomalu a nefungovala mi. Na oba pruty stejně navázané a nahazované do jednoho místa bych asi měl dvojnásobek záběrů, přesto bych ale tento prut "obětoval" experimentům a zkusil chytat jinak - třeba kousek bokem na průběžku s jedním zrnkem kukuřice pod háčkem.

 
Martin M. - 30.11.2012

Diskuse k miničlánku

Martin M. - Profil | Út 11.12.2012 14:12:21

Juraj >> jednoduchy duvod - abych dodrzel aktualnost informaci s ohledem na pocasi venku, musel bych v hlavnich clancich preskocit mnoho jinych clanku, ktere cekaji na sve vydani. A to by se jejich autorum nelibilo. Nekteri jsou obzvlaste netrpelivi. A mne umisteni v miniclancich nijak nedegraduje, jini autori by se mohli citit poskozeni.

Juraj - Profil | Út 11.12.2012 14:03:11

Martin M. >> Článek je super.

Už jsem to tu několikrát psal. Je škoda, že takovéto články, které se líbí, jsou miničlánkem a na titulní straně se občas vyskytují výtvory jako hlavní článek, nad jejichž kvalitou, neřku - li přínosem lze s úspěchem pochybovat

To mi hlava nebere.

Martin M. - Profil | Po 3.12.2012 12:15:35

Fishky >> vydriz 24h v mrazaku na -18st., zmrznou a pak po rozmrznuti se zase hybou.

Fishky - Profil | Po 3.12.2012 11:39:22

Martin M. >> šetřím patrony na jiný článek ;-) ale příští víkend bych rád zkusil konfrontovat jemný styl s kaprařinou, co do počtu záběrů to na tuty vyhraje ten method styl, tak to dám "orientačně" raději na kila, bude to férovější.
PS: a ještě jeden poznatek, se setměním byla taková kosa, že očka zamrzala a všichni masňáci mi pokapali, asi zmrznuli či co. Kurňa sem myslel, že chvilkově pod bodem mrazu to vydrží a oni to takhle odpískali :-(

Martin M. - Profil | Ne 2.12.2012 21:40:10

Ricci >> spise nez nastrahy pouzivam vonave navnady - v mem pripade v te rovine, ze pouzivam ostrejsi krmeni bez objemovych prisad (sroty...). Pak staci, aby nastraha ve vonicim okoli krmitka byla dobre videt. Pres zimu se tu v tom duchu objevi par videi, ktera jiz mame natocena.

Martin M. - Profil | Ne 2.12.2012 21:38:03

Fishky >> no vidis, klidne muzes mit v miniclancich prostor i pro nejakou svou serii vyprav k vode, jde ti to. Jeste fotky a jeden bys mel hotovej.

Ricci - Profil | Ne 2.12.2012 21:31:31

Martin M. - >> přesně tento druh článků mám rád. Škoda, že člověk na ně narazí hlavně na zahraničních webech.

Můj dotaz. Na stojáku se mi v minulosti v chladné vodě osvědčila výrazně vonící nástraha, případně použití voňavé návnady. Zkoušel jsi ji také?

Všimnul jsem si toho před pár lety při pokusu o ulovení předvánočního kapra, kdy jsem náhodou vyměnil červa za silně vonící peletu. Stejně tak jsem použil v brzkém jarním závodu, který se nevyvíjel vůbec dobře velké množství silného práškového posilovače do krmení. Změna byla přínosná a od té doby ve studené vodě vůni nástrahy nepodceňuji, ba naopak.

Fishky - Profil | Ne 2.12.2012 21:09:56

Příště bych asi nehledal nej hloubku na revíru, ale raději "top flek" tak nějak pohledem a tam to s jedním prutem zkoušel a druhým pak házel na nej hloubku v dosahu. Tenhle "akční" lov mě celkem zaujal. Bylo mnohem těžší hlídat každé "pípnutí" a být ve střehu, než čekat na potah od mobidika, na druhou stranu je to asi jen o cviku, hodit tam včera selektivnější nástrahu, možná by nedošel přehršel drobotě a mini kapr, ale třeba dvě slušnější ryby (nebo taky nic :-)
PS: echolot nemám a markrem se mi hloubka vody na Prýglu minulý víkend nechtěla měřit, ale montáž mi tam propadávala 17 sekund a byl to děs, při přemýšlení jak nepřesně chytám sem to po hodině nedal a jel raději jinam :-)

Fishky - Profil | Ne 2.12.2012 20:56:17

Záběr 3 cm, ufff to je kolik? Včera výlet k našim, večer jsem mazal provětrat hlavu a tedy nic moc. Rybník cca 2 ha, klasika vybouchá se násada a pak je to "prázdná voda". Poprvé jsem měl s sebou ty vymazlený krmítka s formičkama, no marast. Granule se mi rozmočily moc, než jsem celou vodu obešel s markerem a bylo z toho takový bahno co moc na krmelci nedrželo, ale nakonec se to ukázalo jako fajn, když se to krapet dohustilo a formička se vytuningovala, aby to zůstávalo na krmelci a ne v ní. Ovládat dva pruty s krmelci a hrát se s řetízkáči byl porod. Vybral jsem dvě místa (než se granule připravili, stihnul jsem věci i nanosit k nejhlubšímu místu na rybníku - levý jsem posílal do 3,2 m vody s bahnitým dnem, bez závad "volná voda", pravý o 15m bokem na 1,4 m vodu se štěrkovým dnem a metr od potopeného keře (tohoto místa se trochu bojím, voda je křišťálová a jde tu krásně vidět na dno). Na pravý jsem "zakrmil" třemi krmítky (no zakrmil, spíš jsem to chtěl nahodit bez krmení, ale nikdy jsem s tím nebyl spokojen i když to bylo hozené na dobrém místě, ale nelíbila se mi rotace krmítka /blbě se to vysvětluje, házet pod dráty na plocho nad hladinou napřesno je na pikipiki když jsou zmrzlý prsty, fouká ledárna a klepu se, abych ten skvost náhodou nepověsil někde bokem a bylo po zkoušení/). Takže pravý u vázky na malé vodě nahozen, jdu na levý - ten nahazuju napoprvé na hloubku a vše je jak má - víc nekrmím. Krmení mám v obou metoďáckých kemelcích stejné, půl napůl halibuty s ovocným jemným metoďákem bez živé, jediná živá je na háčku - oba pruty po třech masňácích na osmičkovém háčku doplněné jednou pufinou. První záběr nezáběr byl celkem fofr, na pravém prutě spadl opičák až dolů a to bylo vše. Ještě chvíli jsem sledoval zda to jako bude něco dělat nebo se to už ani nehne a nic (spadlo to o 20cm a vlasec zůstal napnutý, ale nehýbalo se to) tak jsem chtěl přehodit, ale malinko to vázlo - cejnek tak 15 cm, prcek dokázal hnout montáží, ale na víc sílu neměl. Nahazuju znova a znova záběr, vesměs opět chvilku po náhozu, přijde mi to, jakobych házel do svahu že je opět padák a ryba s montáží vždy valila proti mě, ale pak mi došlo proč - krmítko sice váží 40g, ale ve vodě je mnohem lehčí vztlakem - a při napnutí řetízkáčem se celá montáž na rovném "kluzkém" podkladu tak vyváží, že stačí drcnout a krmelec valí ke břehu a opičák padá. Další "mini" záběry sice sekám, ale úspěšnost mizerná, z osmi záběrů vytahuju asi 4 cejny sice větší, ale kapr žádný. Zatím boduje jen pravý prut. Levý mlčí, i když ho přehazuju pravidelně s každou druhou rybou na pravém prutě. Se setměním se na pravém prutě malinko záběry "zlepšují", už montáž jen nepadá, občas to klepne i do protivky a velikost cejnů je do 40cm (ale stále "jen" ten placatej brrrr cejn). Po snad 15té rybě na pravém prutě na malé vodě to konečně pípá i na levý prut, cejn kolem 40cm je ale první i poslední rybou na tomto prutu, i když je uvázaný stejně (cca 8 cm 0,18 pletenka). Po třech hodinách lovu už nevydržím sedět u prutů a pochoduju kolem, 5 m od prutů do leva, pak do prava, nohy mě zebou, najednou záběr a prut se zvedá z vidlí - přisekávám pravý prut a přes jemnou brzdu mi ryba bere ten "metr" až ke keři a víc ji nedávám, buď se vyřeže nebo otočí. Kapřík vyjíždí a pak už to jde lehce, má cca 45 a celkem mě potěšil - záběr fakt jak v létě. Zůstávám asi ještě 30 minut, ale kosa je mi hrozná, bundu sem nechal v autě a nechtělo se mi pro ni zpět.

Tomajo - Profil | Ne 2.12.2012 20:16:16

Martin M. >> ne ne, tenhle se tam chodí jen koupat. Nebo jsem si to alespoň do teď myslel :-) Tchán sedává z druhé strany.