Soumrak nad dobrými časy

Kategorie: Všeobecné
Zažil jsem zde mnoho parádních rybářských zážitků, bohužel jsem si nemohl během posledních let nevšimnout, že vinou chování a přístupu některých rybářů, dostala tato má oblíbená lokalita pořádně „zabrat“. Obávám se, že nebude trvat dlouho a my sami si zničíme jednu z nejlepších vod, kterou pro kapraření v našem regionu máme.

Na úvod chci zmínit, že nebudu popisovat žádnou vodu skrývající obří ryby a ani neuvedu její název. Myslím, že mnoho z vás tento revír zná, nebo jej pozná z fotografií. Já se sem vydávám většinou již jen na jednodenní akce a přitom si pečlivě vybírám termíny, kdy u vody nebude mnoho rybářů. Osobně mám rád spíše klid a samotu, ale ty zde naleznete spíše výjimečně.

Pár základních informací o revíru

Při hledání tohoto revíru jsem strávil v roce 2007 mnoho hodin na rybářských internetových stránkách, kde jsem hledal lokalitu, která by byla nedaleko mého bydliště. Jednou večer jsem narazil na odkaz na rybářském serveru, na novou klubovou vodu, nacházející se ve vedlejší vesnici. Přestože tuto obec dobře znám a vím, že rybníků je zde několik, o kaprech 10-15kg jsem z těchto vodních ploch do té doby neslyšel. Nedalo mi to a druhý den po práci už jsem stál na břehu nově objeveného loviště. Rybník byl změněný k nepoznání. Vzpomněl jsem si, že když jsem kolem něj asi před 5 lety projížděl na kole, nebyla vodní plocha pro vodní rostliny, větve a odpadky téměř vidět a navíc dost zapáchala. Po rybách, natož pak rybářích nebylo ani stopy. Nyní jsem před sebou měl téměř 4ha na pohled perfektní vody, rozdělené na tři části, se spoustou úkrytů pro ryby v podobě větví v blízkosti ostrovů. Z webových stránek jsem věděl o kaprech okolo 15kg, kteří zde znamenají váhové maximum. V současné době je zde váhový strop kapra 17kg, ale o váze některých kaprů, i přes doložené fotografie, silně pochybuji. Postupně jsem si zjistil o vodě všechny detaily a zamluvil termín pro první chytačku. Následně jsem u této vody strávil během posledních let celkem asi 90 dnů, kdy jsem vyzkoušel všechna roční období a všechna lovná místa.

Nepochopitelné chování rybářů na lovných místech

Vzhledem k tomu, že se jedná o malou vodu s velkým počtem lovných míst (na můj vkus je jich až zbytečně mnoho), lze dobře pozorovat chování ostatních rybářů a ne vždy je to pohled příjemný. Všiml jsem si, že je zde téměř pravidlem po příjezdu postavit tábor, stojany, připravit pruty a poté hurá na vodu se člunem, nasypat do vody hromadu krmení. Myslím, že pro tuto vodu by bylo mnohem vhodnější chytat na krátkou vzdálenost. Zkuste pro maximální úspěch využít příbřežní partie a úkryty v blízkosti ostrovů. Tato místa lze dosáhnout pouhým nahazováním, chce to jen trochu cviku! Osobně bych byl nejraději pro úplný zákaz, nebo alespoň velké omezení používání člunů na takto malých revírech, alespoň co se krmení týče. Zkusili jste také přemýšlet o množství krmení nasypaném během jedné sezóny v takto malém revíru? Jsem si jistý, že ne každý používá kvalitní krmení, které se časem při nezájmu kaprů rozloží a je zkrmeno bílou rybou.

Při uvedeném způsobu lovu na takto malé lokalitě je nezbytná opatrnost a maximální klid na břehu a v okolí lovných míst - základní věc, na kterou dnes většina rybářů zapomíná, nebo nad tím vůbec nepřemýšlejí. Často mi připadá, že výjezd k vodě berou spíše jako 2-3denní párty s cílem pořádně si užít volna a přitom dát přírodě zabrat a jiným rybářům co možná nejvíce znepříjemnit pobyt u vody. Samozřejmostí pro tyto „specialisty“ je zanechat po sobě spoušť. Však on se najde někdo, kdo odpadky uklidí a zbytek se nějak „vstřebá“. Dále jsem si nemohl nevšimnout, že se stalo jakousi tradicí, mít na svém lovném místě plápolající oheň, čímž myslím samozřejmě otevřené ohniště. S tím je samozřejmě spojené lámání větví, pálení odpadků, které povětšinou stejně spálit nejdou. Rovněž nechápu co vede některé k tomu, nechávat po sobě u vody pytel plný odpadků a zem pokrytou nedopalky cigaret. Také zatloukání hřebíků a skob značných rozměrů do okolo rostoucích stromů a keřů není pro některé výjimkou. Pro zvýraznění efektu „zabydlení“ je ještě ve většině případů mezi skobami natažena prádelní šňůra. Možná se mýlím, ale pokud se stejným způsobem „rybáři“, kterým jsem tyto řádky adresoval, chovají stejně i na svých pozemcích a ke svému majetku, tímto se jim omlouvám a je mi jich svým způsobem líto.

Neopatrné zacházení s ulovenými kapry

Další věc, která vede pomalu ale jistě k devastaci mé oblíbené lokality, je chování k uloveným kaprům. Je zajímavé, že obsah rybářského řádu je věnován maximální péči o ulovené kapry a i přesto to mnohdy u vody vypadá, jako kdyby snad ani žádný řád neexistoval, nebo byl určen právě k tomu, aby se porušoval. Možná řeknete, že na dodržování předpisů by měl dohlížet majitel, či k tomu pověření lidé, ale to na nás musí neustále někdo dohlížet?! V dnešní době je trendem tzv. anglický styl kapraření. Proč si tedy neosvojit také jejich přístup k rybám a chování se k přírodě kolem vody?!

Nechápu rybáře, kteří si pro své výpravy pořídí perfektní výbavu a přitom zapomínají na základní prvky pro péči o ryby po jejich ulovení. Je více než smutné vidět ulovené ryby válející se po břehu mimo miniaturní podložky, jak jsou vystaveny objektivu fotoaparátu obalené trávou, listím. Často jsou ryby poraněné, krvácející a také zbytečné prodlužování pobytu mimo jejich přirozené prostředí při zdlouhavém focení, či natáčení je vůči nim krajně bezohledné. Další problém, kterého jsem si často všiml, je sakování ulovených kaprů. Ať už z důvodu čekání na lepší podmínky pro focení, nebo pro mne nepochopitelné uchovávání ryb pro fotografii s více kapry. Neopatrné zacházení s rybami po jejich ulovení vede ne jedenkrát k jejich zranění, kterému opakované ulovení na „mém“ malém revíru neprospěje a často také ke zcela zbytečné smrti ryby. I přes značné množství médií, které se věnují lovu kaprů a zde popsaných metodách bezpečné manipulace, jsem u vody mnohokrát viděl znetvořené kapry v rukou rádoby rybářů.

Závěr

Chápu, jistě jsem svým článkem nezveřejnil nic objevného a nového. To co popisuji výše se děje na velkém množství revírů, chtěl jsem ale, aby se každý zamyslel nad svým přístupem ke kaprařině a k přírodě samotné. Zároveň bych tímto chtěl vzkázat všem, kteří se na tento rybník chystáte i letos, že záleží na každém jednom z nás, jak se budeme k této, alespoň podle mně jedné z nejlepších klubových vod na Severní Moravě, chovat. Majitel pro nás udělal maximum a teď se snažme my, abychom si v příštích letech mohli přidávat fotky pěkných zdravých kaprů do svých alb. Pokud vám jde však jen o to odnést si každou cenu rybu od vody (ať už za účelem konzumace, či nepochopitelného prodeje do jiného revíru), nechat po sobě kolem vody spoušť a „na rybách“ jen něco dokazovat, prosím, raději sem nejezděte. Chtěl bych apelovat na všechny, neničme si další pěknou kaprařskou lokalitu v našem regionu!

Popis fotografií (fotografie jdou za sebou):

1) Doufám, že brzy nenastane doslovný soumrak nad mým oblíbeným revírem.

2) Respektujme divokou přírodu!

3) Můj první velký kapr ulovený začátkem sezóny 2008.

4) Nadějný lysec, který mohl být trofejní rybou, bohužel jsem jej už nikdy neviděl. Rád bych se mýlil, ale myslím, že byl odvezen.

5, 6) Velmi často lovená ryba, je vidět, že každé další ulovení jí vůbec neprospívá.

7) Nechápu rybáře, kteří takto nebo podobným nechutným způsobem prezentují své úlovky.

8) I přes zákaz sakování ryb se některým rybářům daří dostat před objektiv více kaprů najednou, navíc nejsou pro ulovení více kaprů vůbec připraveni.

9) Častý obrázek dnešní doby - absolutně nevyhovující podložka pro manipulaci s kaprem na břehu.








 
Jan Kořenk - 6.7.2012

Diskuse k miničlánku

erytro - Profil | St 1.8.2012 20:19:25

Asi som z iného sveta, alebo chodím na miesta, kde "rybári" nechodia, ale vami opisovanú situáciu som ešte nezažil. 99 zo 100 rybárov, ktorých stretnem sú slušní ľudia, sa dá pokecať s nimi, vymeníme si info, skúsenosti, zážitky a tak. No neviem, ale na opisovanom revíry by po mne neostal ani smrad. Ja chcem na rybách ticho a pokoj. V robote to mám rušno, rybačku beriem ako oddych s nádychom napätia a očakávania. Praskot ohňa, šum vody a vetra - toto by som nevymenil za nič na svete. A musím napísať, zatiaľ ma od vody vyhnala iba silná búrka, nie neprispôsobiví ľudia.

Denny - Profil | Ne 22.7.2012 15:45:07

Mrknato >> Dekuji.myslim,ze je to vysvetleno dost jasne.

VL.K. - Profil | Ne 22.7.2012 9:33:47

Mrknato >> Pavle,ale to jsem pořád stejně :-)) Pořád tvrdím,že K70 na "vybraných" revírech je dobrá, koulís koulím, kapry chytám,ale jedu si svůj styl. Hledám v tom něco jiného,než většina ostaních WaM.

Mrknato - Profil | Ne 22.7.2012 9:25:00

VL.K. >> Vláďo, že by jsi prozřel? Před pár lety jsi byl silně intoxikován K70 o můčkách, kyselinách a olejích ani nemluvě.....

VL.K. - Profil | Ne 22.7.2012 9:07:18

Lee-Haney >> Lze s tebou jen a jen souhlasit kolego !!!! Bohužel !!! Kdo chce pochopí,kdo nechce nepochopí.

Lee-Haney - Profil | Ne 22.7.2012 9:05:01

Jan Kořenk - >> Ono dá se k tomu říct asi jedno.Kaprařina jako taková bohužel táhne do svých řad kdejaký povl.Netvrdím že předtím než sem dorazilo moderno bylo u vody bůhví jak čisto,ale rybařili vesměs lidé co rybařinu vnímali jako lov.Jenomže to se změnilo příchodem kaprařiny.Tá láká masy lidí kteří by nebýt kaprařiny chytat nikdy nezačali.Pletou si rybolov s nějakým sportem,tábořením,prostě takovou party kde bonusem je větší ryba.Tyhle lidi nezajímá jak vyhledávat ryby,zkoušet různé techniky k jejich ulovení atd.Prostě oni sednou na flek,postaví tábořiště,nasypou metrák boilie na jedno místo,tam vyvezou a čekají za bujarného veselí zda jim nezapípá příposlech.
Dopředu říkám že tohle není utok na kapraře jako takové,ale jen se podivte jaká individua jsou vidět třeba na soukromácích.Ti si pletou rybolov s october festem či bierfestem....
Už párkrát jsem zažil když takové individum dotáhlo do rybářských potřeb druhé individum které chtělo zasvětit do tohohle lovu,no poslouchat jejich myšlení to bylo něco uchvatného.Kaprařina je dost pasivní lov a kort kaprařina kde se čeká na trofejní rybu a to přináší boční ,,aktivity'' na zabití času.A ty boční aktivity bohužel lákají i nerybáře.....

Mrknato - Profil | Ne 22.7.2012 8:18:18

Denny >> Přečti si odpověď na dotaz č.105 v rubrice "vaše dotazy" na www.rybsvaz.cz

mirmen - Profil | Ne 22.7.2012 6:57:06

Jan Kořenk - >> to je důvod, proč nedoporučuju dávat komukoliv informace o revírech.

Někdo se pochválí hezkým místem a úspěchem.

Nečte to ale jen slušný návštěvník MRKu, ale i zm*d či pytlák.

Na jednom z revírů, který rád navštěvuju, byly po víkendovém pobytu kaprařů pohozeny vedle jejich místa 4 pytle odpadu.

Až tam přijedou příště, tak jim prý někdo z místních kyselinou vylepší lak na jejich káře.

Denny - Profil | Ne 22.7.2012 3:52:04

Mrknato >> "loďka nesmí být upravena k přespávání", tim se mysli trvale instalovane luzka,nebo neco na ten zpusob? Nebo je to i tak,ze kdyz si do pramice dam napr.lehatko hodim nad sebe plachtu,je to poruseni nejakeho predpisu? Plati to obecne,nebo jen pro rybare?.Ja jen,ze by asi nebylo vuci rybarum takoveto opatreni zrovna koser.Pokud bych s rybarinou nemel nic spolecneho,tak bych si klidne mohl vyspavat na lodi.
Nevim to,proto se ptam.

Toledo - Profil | So 21.7.2012 16:26:59

Absolútny súhlas s obsahom článku. Žiaľ takýto stav je skoro všade ale netreba generalizovať. Stále je dosť slušných a ohľaduplných rybárov.