Soljanka - polévka
Vaření rybRecepis je od bejvalý kolegyně (Arménky), která si vzala chlápka z Itálie - a jak začala kuchtit, kecal jí do vaření. Výsledek je božská záležitost, ač bych to do takový kombinace nikdy neřekla a výsledek vypadá, jako by už ho někdo snědl dřív. Recepis je vhodnej pro ty, kdo chtějí maximálně využít rybu, kterou chytí/koupí.
Co potřebujeme?
1x "ořez" z lososa/větších duháků - rozuměj: zbytek po filetování; hlavu necháme jak je, odsekneme ploutve, páteř se zbytky masa bouchneme natřikrát, aby se to vešlo do hrnce.
1x menší celer
3x pořádnou mrkev
2x petržel
1x sklenici nakládaných kyselých okurek
2x cibule
1x plechovka oliv, je fuk, zda tmavé nebo světlé, dají se dát oboje, klidně i s lososovou náplní
1x sklenička domácího rajčatovýho protlaku
2x kysaná smetana (30%, jinač to neni ono)
olivový olej - ale opravdu olivák, jinak to bude blept a ne polívka!
(svazeček kopru - může být, ale nemusí; sůl podle chuti)
Jak na to?
Do přiměřrně velkého hrnce dáme připravený "ořez" spolu s očištěným celerem, jednou mrkví a jednou petrželí. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu a necháme cca 1/2 hodiny probublávat. Pak všechno přecedíme, vývar necháme pobublávat v jiném hrnci.
Z "ořezu" obereme maso, uvařenou mrkev a petržel nakrájíme na drobno a všechno foukneme do vývaru. Pak si připravíme zbytek zeleniny: cibulku pokrájíme nadrobno, zbylé mrkve i petržel nastrouháme jak je komu po chuti, osobně se přimlouvam za strouhání najemno. Kyselé okurky pokrájíme na větší kousky.
Vedle na pánvi zahřejeme trochu olivového oleje a obděláme na něm nadrobno pokrájenou cibulku. Jak začne sklovatět, přidáme postrouhanou mrkev s petrželí. Pokud je oleje málo, přikápneme. Mícháme tak dlouho, až nám mrkev "pustí" karoten a olej se zbarví jasně žlutě. Do směsi vyklopíme skleničku protlaku, vypláchneme ji troškou vody a všechno přilijeme do pánve.
Celá směs by měla začít nehorázně vonět, ale ještě to vylepšíme. Jakmile ten zázrak začne bublat, přihodíme do něj pokrájené kyselé okurky a vůbec s nimi nešetříme. Jakmile se směs prohřeje, sešoupneme to všechno do hrnce s vývarem a masem. Promícháme a pomalu si připravíme olivy. Můžeme je nakrájet na kolečka, nebo nechat vcelku, to už je na každým, a šup s nimi do hrnce.
Následně existují dvě varianty. Do polévky můžeme přidat kysanou smetanu hned, nebo ji dáváme až do talíře před servírováním. Mlsouni můžou přidat (zvlášť v létě) i trochu kopru. Soljanka by měla být zhoustlá masem a zeleninou, aby v ní "stála lžíce" a ne příliš kyselá. Vhodná je jak v zimě na zahřátí, tak v létě na ochlazení, neb servírovat se dá i studená.
Dobrou chuť!
Sa(l)micka - Profil, 8.6.2016
Průměrná známka: 1,00
Diskuse k receptu
kareldj - Profil | St 8.6.2016 13:10:20
Kde to žije - všechna témata
10:10Korda Developments a vše co k této značce patří 713
10:01Hnidopišká úvaha - o čem vlastně rybařina teď je.... 5
9:22Nákup v Německém Anglermarkt 58
7:18EPOXID -fan club 336
6:46Jezera Milada a Most se zatím pro rybářskou veřejnost neotevřou (Bleskovka) 4
6:17Zákaz nahození zátěže při lovu sumců ze břehu (na vodách, kde není povoleno vyvážení) 76
0:34Spey & Salmon 440
StJak jsme vlastně začali chytat ryby 31
StMiloš Zeman legenda 154
StPohybové čidlo flajzar Q-PIR2 281
StRevíry s celoroční přívlačí 18
StMagnetická rychlospojka - jsou všechny stejné? 75
StFan Club značky Tubertini 854
StUpgrade přívlačového prutu a navijáku na štiky, candáty, okouny... 13
StFan Club navijáků Tica 976
Co je nového - všeobecné
StBleskovka: Jezera Milada a Most se zatím pro rybářskou veřejnost neotevřou
PáBleskovka: Zákaz přívlače od 1. září na vybraných pstruhových revírech Severočeského RS
ČtBleskovka: Obrazem: Letošní úklid Orlíka je v plném proudu
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Perfektní vysoce viditelný monofilní vlasec, který se extrémně rychle potápí, a díky tomu je skvělou univerzální volbou pro většinu rybářů. Má velmi podobné vlastnosti jako náš nový vlasec Density Carp Mono.
Za 799 Kč
Využijte skvělé akce na kvalitní voděodolné kalhoty od věhlasné firmy Nash. S cenou již od 799 Kč činí z těchto kalhot naprostý bestseller. Akce pouze do vyprodání zásob.
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
29.3.Motorová pila na udici
30.3.Cortina Ivančice Velikonoční...
30.3.15. rybářské závody Dymokury...
30.3.Cejnobraní Asuán - dvojice
31.3.Cejnobraní Asuán - jednotlivci
6.4.Jarní rybářské závody Mirovice -...
6.4.Benátky Sranda Mač 2024 Jaro
6.4.Jarní závody - Bučina
11.4.Gergelík Evolution Fishing Jaro...
13.4.Zrušeno Cejnobraní jaro Kelčany
Doporučujeme e-shop
Mojerybarina.cz Rybářské potřeby Janoušek a...
Jsme rybářský eshop, který je propojen s rybářskou prodejnou v Brně a Náměšti nad Oslavou. V našem shopu naleznete vše...