Soljanka - polévka

Vaření ryb

Recepis je od bejvalý kolegyně (Arménky), která si vzala chlápka z Itálie - a jak začala kuchtit, kecal jí do vaření. Výsledek je božská záležitost, ač bych to do takový kombinace nikdy neřekla a výsledek vypadá, jako by už ho někdo snědl dřív. Recepis je vhodnej pro ty, kdo chtějí maximálně využít rybu, kterou chytí/koupí.


Co potřebujeme?

1x "ořez" z lososa/větších duháků - rozuměj: zbytek po filetování; hlavu necháme jak je, odsekneme ploutve, páteř se zbytky masa bouchneme natřikrát, aby se to vešlo do hrnce.
1x menší celer
3x pořádnou mrkev
2x petržel
1x sklenici nakládaných kyselých okurek
2x cibule
1x plechovka oliv, je fuk, zda tmavé nebo světlé, dají se dát oboje, klidně i s lososovou náplní
1x sklenička domácího rajčatovýho protlaku
2x kysaná smetana (30%, jinač to neni ono)
olivový olej - ale opravdu olivák, jinak to bude blept a ne polívka!
(svazeček kopru - může být, ale nemusí; sůl podle chuti)


Jak na to?

Do přiměřrně velkého hrnce dáme připravený "ořez" spolu s očištěným celerem, jednou mrkví a jednou petrželí. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu a necháme cca 1/2 hodiny probublávat. Pak všechno přecedíme, vývar necháme pobublávat v jiném hrnci.

Z "ořezu" obereme maso, uvařenou mrkev a petržel nakrájíme na drobno a všechno foukneme do vývaru. Pak si připravíme zbytek zeleniny: cibulku pokrájíme nadrobno, zbylé mrkve i petržel nastrouháme jak je komu po chuti, osobně se přimlouvam za strouhání najemno. Kyselé okurky pokrájíme na větší kousky.

Vedle na pánvi zahřejeme trochu olivového oleje a obděláme na něm nadrobno pokrájenou cibulku. Jak začne sklovatět, přidáme postrouhanou mrkev s petrželí. Pokud je oleje málo, přikápneme. Mícháme tak dlouho, až nám mrkev "pustí" karoten a olej se zbarví jasně žlutě. Do směsi vyklopíme skleničku protlaku, vypláchneme ji troškou vody a všechno přilijeme do pánve.

Celá směs by měla začít nehorázně vonět, ale ještě to vylepšíme. Jakmile ten zázrak začne bublat, přihodíme do něj pokrájené kyselé okurky a vůbec s nimi nešetříme. Jakmile se směs prohřeje, sešoupneme to všechno do hrnce s vývarem a masem. Promícháme a pomalu si připravíme olivy. Můžeme je nakrájet na kolečka, nebo nechat vcelku, to už je na každým, a šup s nimi do hrnce.

Následně existují dvě varianty. Do polévky můžeme přidat kysanou smetanu hned, nebo ji dáváme až do talíře před servírováním. Mlsouni můžou přidat (zvlášť v létě) i trochu kopru. Soljanka by měla být zhoustlá masem a zeleninou, aby v ní "stála lžíce" a ne příliš kyselá. Vhodná je jak v zimě na zahřátí, tak v létě na ochlazení, neb servírovat se dá i studená.

Dobrou chuť!

 

Sa(l)micka - Profil, 8.6.2016
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k receptu

kareldj - Profil | St 8.6.2016 13:10:20

Určitě skvělá polévka,nepochybuji o tom, znám několik variant této polévky, známějších pod pojmem UCHA ať už Rostovská, Ruská, Volžská a podobně, všechny jsou ryba + zelenina, podle oblasti se smetanou nebo bez smetany, jen mi v tomto receptu chybí divoké koření pro tyto polévky nezbytné jako bobkpvý list,celý pepř,nové koření. Vaří se v různých podobách ve všech postsovětských republikách jen základem by mělo být kvůli dokonalosti chuti použito minimálně 5 druhů ryb nejlépe plevelných nebo drobných na dokonalý vývar, z dalších 5ti druhů kvalitní ryby maso do tohoto vývaru, je to na východě velmi uznávaná polévka podávaná při slavnostních příležitostech jako hlavní pokrm, svým způsobem obdoba boršče nebo ukrajinské šči. Určitě ale stojí za to ji vyzkoušet i v této podobě.