Vepřové k vodě na chleba.

Ostatní recepty

Suroviny: 1 kg vepřového bůčku,0,5 kg syrového sádla, sůl,5 zrníček nového koření,5 zrníček pepře, cca 0,4 l vody.Co se týče soli, používám obyčejnou sůl smíchanou s rychlosolí v poměru 3 : 1, rychlosůl, má dobrou vlastnost v tom, že maso uvařené s ní nehnědne a zachovává si původní barvu.Postup práce : Nakrájíme vepř.bůček a syrové sádlo na kostky cca 3x3 cm, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přidáme koření a posypeme zarovnanou polévkovou lžící namíchané soli.Vařečkou zamícháme, zakryjeme poklicí a vaříme 1 hodinu na slabém plynu.Poté odstavíme tlakový hrnec a necháme vychladnout natolik, aby se dalo manipulovat s obsahem tlak.hrnce.Otevřem ho, pokud najdem kuličky koření, tak je odstraníme a maso pomačkáme šťouchadlem na brambory.Potom máme 2 možnosti a záleží na každém, co si zvolí.Pro spotřebu do týdne, já plním plastové nádoby od Alfy másla a nechávám krabičky v chladničce, pro delší uchování naplním sklenky a po zavíčkování je zavařím půl hodiny.Potom zavařené vydrží rok minimálně.Jestli si někdo vzpomíná na čínské vepřové, které se kdysi mazalo na chleba, tak to je přibližně to samé.Já osobně tento pokrm používám, při delších výpravách na ryby, jako studené jídlo na snídani a večeři.Dobrou chuť u vody.K tomuto receptu,mě přiměla otázka Jídlo na rybách a jelikož jsem nenašel odpovídající kolonku,je tady.

 

Hora - Profil, 25.9.2006
Průměrná známka: 1,00

Diskuse k receptu

tuzemak - Profil | Ne 31.7.2011 12:17:40

Hora >> taky sem dříve řešil sklenice či misky,ale po úvaze sem přešel ke špeku,dá se použít jak osmahnutý jen tak na pánvičce či za studena,a ktomu dobrá štamprla švestkový a je náramě u vody:DDD

Hora - Profil | Ne 31.7.2011 12:14:13

Tak ten ož jsem přestal nosit ku vodě před 25 lety.Už to nebylo ono.

tuzemak - Profil | Ne 31.7.2011 12:10:06

Hora >>já k vodě vozím uzený domácí špek,sám si ho dělám,pravda ne holý špek,ale hezky prorostlý,nemusím nic dávat do flašek a hrát si ze zbytečnostma jako zavařování něčeho do sklenic,mám trochu větčí problém,uchovat si kousek před kamarádama.....

Hora - Profil | Ne 31.7.2011 12:00:20

tuzemak >> souhlas,jenomže bez té rychlosoli to maso vypadá slušně řečeno hrozně i když je poživatelné.Asi tak nějak.Můžeš zkoušet poměr rychlosoli třeba i menší než je psáno.Příště to už zkusím,kde se zastavím.Uvidíme.

tuzemak - Profil | Ne 31.7.2011 11:53:16

špatně ten recept nevypadá,ale nikdy sem nepoužil rychlosůl,už tak tý chemiky žerem a dýcháme více než je zdrávo...

Hora - Profil | Ne 31.7.2011 11:51:00

Na základě dotazu jednoho uživatele doplňuji recept - může se použít i vepřový bůček s kůží ( je o něco levnější ) a tu po odstranění z bůčku povařit s nakrájenými kostkama v tlak. hrnci.Ve vývaru je to nakonec lepší,přidá tam trochu sulcu a chuti.

stefan.m - Profil | Po 20.8.2007 11:35:38

Podobny recept: 1kg masnejsieho bocku (nie libovy) nakrejany na kocky aj z kožou, 1liter vody, 1PL rychlosoly. Varime v tlakovom hrnci 2 hodiny, potom pomackame, pridame sterlizovany hrasok a nadrobno nakrajanu kapiu (nie vela), zamiesame. Postup uskladnenia je taky isty ako u horneho receptu....
PS : fantasticka konzerva, urcite vykusajte... A hlavne viete co papkate a nie nejaky humus z Lidlu a podobne...