Jednoduchý, levný a dost dobrý rybí salát

Rybí saláty a zavináče

Množství ryb záleží na tom, kolik chcete mít salátu.
Já jej dělám z cejnů, ale už jsem to vyzkoušel i z kapra a amura. Ryby vykuchám očistím rozříznu podélně napůl. Potom nasolím (solí nešetřit) a naslkádám do misky. Potom misku uzavřu fólii (aby nebyl zápach v lednici) a nechám v lednici 3-4 dny. Po 3-4 dnech (už se mi stalo že jsem to tam nechal i týden a nic se nestalo) vyjmu ryby z misky, opláchnu přebytečnou sůl, do misky naleju ocet, do kterého je pak zase naskládám. Maso musí být ponořené. Opět uzavřu fólií a šup zpátky do lednice. Tam to opět nechám 3-5 dní. Po této době ryby vyjmu, a začíná největší "piplačka". Ze všech půlek je potřeba vytahat všechny silné kosti. Malé kůstky není třeby vytahovat, protože v octu změkly a jsou naprosto bezpečně poživatelné. Když jsou ryby takto vykostěné, nakrájím maso na kostičky cca 0,5cm.
Z nakrájených kostek masa vytvořím v ruce kouli o velikosti tenisáku a tu pak dobře vymačkám aby maso neobsahovalo moc vody. Vymačkané maso dávám do mísy ve které budu salát míchat. Potom k masu přidám na kostičky nakrájenou cibuli. Množství cibule se rovná asi jedné třetině mnočství masa. Ještě než začnu ryby zbavovat velkých kostí, tak si připravím nálev. Je velice jednoduchý: do kastrůlku dám asi 1,5-2dcl vody, do toho nahážu asi 20 kuliček (opět záleží na množství masa, toto je asi na půl kila) černého pepře, 10kuliček nového koření, 3-5(podle velikosti) bobkových listů a nechám to asi 5 minut povařit. Taky se mi osvědčilo přidat do toho trochu koření na ryby.(zase záleží na množství masa a na vaší chuti). Když mám ryby a cibuli v míse, dobře to všechno promíchám, přileju vychladlý nálev a asi 1 dcl oleje (stačí stolní, ale olivový je lepší), opět všechno dobře promíchám a natlačím do zavařovacích sklenic, které uzavřu a dám do lednice. Salát je v podstatě možno konzumovat již nyní, ale je lepší nechat jej v lednici ješzě tak 5 dní "uležet". Pak už jenom stačí koupit majonézu, ze zavařovačky si nabrat do misky salátu co hrdlo ráčí, smíchat s majonézou (množství podle chuti),
k tomu čerstvé rohlíčky a baštit. Dá se to jíst i bez majonézy (to pro ty co chtějí jíst zdravě a nechtějí přibrat). Salát by měl v lednici ve sklenicích vydržet
cca 2 -3 měsíce, ale nemohu to potvrdit, protože u nás se to ještě nepodařilo ověřit. Vždycky ho sníme
tak do 3 týdnů. Přeju dobrou chuť.

 

strev - Profil, 7.7.2006
Průměrná známka: 1,50

Diskuse k receptu

Millhausse - Profil | Pá 31.1.2014 23:43:40

Dělám ho podobně jako je recept jen nevařím žádnej lák,ale po vyjmutí z octa pořádně properu a vyndám kosti a nakrájím tak ho promýchám s cibulí a zaleju olejem.Přidám třeba ještě sůl,pepr feferonky jak je libo a promýchám.Je lepší ho tak to nechat ještě nějakej den uležet v lednici,ale dá se konzumovat hned.

tonda1953 - Profil | Pá 31.1.2014 23:31:41

Přečetl jsem a vyzkouším.

Šámik - Profil | St 22.1.2014 14:49:42

marmyš >> určitě mi můžeš posílat.:-) :-) :-)

tuzemak - Profil | St 22.1.2014 11:49:12

Zajda >> nic extra,ale pošlu..

Zajda - Profil | St 22.1.2014 11:42:39

tuzemak >> A je tady někde? Nebo pošleš?:-)

tuzemak - Profil | St 22.1.2014 11:17:52

recept nevypadá zle,ale dělat ho 14dní cca?to ten můj recept,který mám léta osvědčený,trvá 3dny,díky naložení masa,pravda jeho konzumace je rychlejší,když dojde návštěva:o)))

marmyš - Profil | St 22.1.2014 11:11:46

Šámik >> chceš recept?

Šámik - Profil | St 22.1.2014 9:17:23

marmyš >> salátek si udělám.:-) :-) :-) :-)

marmyš - Profil | Út 21.1.2014 21:07:43

ansa >> proč by nebyla vhodná na salát?

ansa - Profil | Út 21.1.2014 20:56:02

marmyš >> Údený strilizovaný kapor je tiež veľmi dodre poživateľný,ale šalát z pleskáčov (cejnov) urobený podľa tohoto receptu je podľa mňa určite chutnejší už pri konzumácii bez pridavania akejkoľvek majonézy.Jednoducho otvoriš pohár s naloženými rybami a je len na Tebe,či obsah poháru skonzumuješ okamžite alebo s pridaním majonézy , tatarskej omáčky prípadne bieleho jogurtu.

PS: Údená strilizovaná ryba je vhodná na výrobu pomazánky a nie na výrobu rybacieho šalátu.

antony - Profil | Út 21.1.2014 7:29:49

To já dělám salát jinak, podobně jako mzxy - ®. Ale kromě prvního pokusu, kdy vše bylo o.k. mi to po vytažení z octové lázně udělá na kůži takový rosolovitý povlak, nevíte, čím to může být?
A není tento salát moc kyselý, když se tam leje nezředěný ocet?

Siven Polní - Profil | Út 21.1.2014 7:10:17

Vypadá to zajímavě a lákavě. Dám si jarní lov bílé ryby :)

Malšínec - Profil | Út 21.1.2014 6:57:35

marmyš >> proti gustu...já se s tebou přít nebudu tak ať chutná:)

Siven Polní - Profil | Út 21.1.2014 5:53:16

Kde je Šmudla? já chci Šmudlu a jeho recepty!

marmyš - Profil | Út 21.1.2014 4:36:38

Malšínec >> já když zítra dostanu chuť,tak si vezmu sklínku sterilizovaného uzeného obraného kapra a salát si udělám. je chutnější.