MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK.cz - Stále na rybách

Jednoduchý, levný a dost dobrý rybí salát

Rybí saláty a zavináče

Množství ryb záleží na tom, kolik chcete mít salátu.
Já jej dělám z cejnů, ale už jsem to vyzkoušel i z kapra a amura. Ryby vykuchám očistím rozříznu podélně napůl. Potom nasolím (solí nešetřit) a naslkádám do misky. Potom misku uzavřu fólii (aby nebyl zápach v lednici) a nechám v lednici 3-4 dny. Po 3-4 dnech (už se mi stalo že jsem to tam nechal i týden a nic se nestalo) vyjmu ryby z misky, opláchnu přebytečnou sůl, do misky naleju ocet, do kterého je pak zase naskládám. Maso musí být ponořené. Opět uzavřu fólií a šup zpátky do lednice. Tam to opět nechám 3-5 dní. Po této době ryby vyjmu, a začíná největší "piplačka". Ze všech půlek je potřeba vytahat všechny silné kosti. Malé kůstky není třeby vytahovat, protože v octu změkly a jsou naprosto bezpečně poživatelné. Když jsou ryby takto vykostěné, nakrájím maso na kostičky cca 0,5cm.
Z nakrájených kostek masa vytvořím v ruce kouli o velikosti tenisáku a tu pak dobře vymačkám aby maso neobsahovalo moc vody. Vymačkané maso dávám do mísy ve které budu salát míchat. Potom k masu přidám na kostičky nakrájenou cibuli. Množství cibule se rovná asi jedné třetině mnočství masa. Ještě než začnu ryby zbavovat velkých kostí, tak si připravím nálev. Je velice jednoduchý: do kastrůlku dám asi 1,5-2dcl vody, do toho nahážu asi 20 kuliček (opět záleží na množství masa, toto je asi na půl kila) černého pepře, 10kuliček nového koření, 3-5(podle velikosti) bobkových listů a nechám to asi 5 minut povařit. Taky se mi osvědčilo přidat do toho trochu koření na ryby.(zase záleží na množství masa a na vaší chuti). Když mám ryby a cibuli v míse, dobře to všechno promíchám, přileju vychladlý nálev a asi 1 dcl oleje (stačí stolní, ale olivový je lepší), opět všechno dobře promíchám a natlačím do zavařovacích sklenic, které uzavřu a dám do lednice. Salát je v podstatě možno konzumovat již nyní, ale je lepší nechat jej v lednici ješzě tak 5 dní "uležet". Pak už jenom stačí koupit majonézu, ze zavařovačky si nabrat do misky salátu co hrdlo ráčí, smíchat s majonézou (množství podle chuti),
k tomu čerstvé rohlíčky a baštit. Dá se to jíst i bez majonézy (to pro ty co chtějí jíst zdravě a nechtějí přibrat). Salát by měl v lednici ve sklenicích vydržet
cca 2 -3 měsíce, ale nemohu to potvrdit, protože u nás se to ještě nepodařilo ověřit. Vždycky ho sníme
tak do 3 týdnů. Přeju dobrou chuť.

 

strev - ®, 7.7.2006
Průměrná známka: 1,29

Diskuse k receptu

N Millhausse - ® Pá 31.1.2014 23:43:40
Dělám ho podobně jako je recept jen nevařím žádnej lák,ale po vyjmutí z octa pořádně properu a vyndám kosti a nakrájím tak ho promýchám s cibulí a zaleju olejem.Přidám třeba ještě sůl,pepr feferonky jak je libo a promýchám.Je lepší ho tak to nechat ještě nějakej den uležet v lednici,ale dá se konzumovat hned.
N tonda1953 - ® Pá 31.1.2014 23:31:41
Přečetl jsem a vyzkouším.
N Šámik - ® St 22.1.2014 14:49:42
marmyš >> určitě mi můžeš posílat.:-) :-) :-)
N tuzemak - ® St 22.1.2014 11:49:12
Zajda >> nic extra,ale pošlu..
N Zajda - ® St 22.1.2014 11:42:39
tuzemak >> A je tady někde? Nebo pošleš?:-)
N tuzemak - ® St 22.1.2014 11:17:52
recept nevypadá zle,ale dělat ho 14dní cca?to ten můj recept,který mám léta osvědčený,trvá 3dny,díky naložení masa,pravda jeho konzumace je rychlejší,když dojde návštěva:o)))
N marmyš - ® St 22.1.2014 11:11:46
Šámik >> chceš recept?
N Šámik - ® St 22.1.2014 9:17:23
marmyš >> salátek si udělám.:-) :-) :-) :-)
N marmyš - ® Út 21.1.2014 21:07:43
ansa >> proč by nebyla vhodná na salát?
N ansa - ® Út 21.1.2014 20:56:02
marmyš >> Údený strilizovaný kapor je tiež veľmi dodre poživateľný,ale šalát z pleskáčov (cejnov) urobený podľa tohoto receptu je podľa mňa určite chutnejší už pri konzumácii bez pridavania akejkoľvek majonézy.Jednoducho otvoriš pohár s naloženými rybami a je len na Tebe,či obsah poháru skonzumuješ okamžite alebo s pridaním majonézy , tatarskej omáčky prípadne bieleho jogurtu.

PS: Údená strilizovaná ryba je vhodná na výrobu pomazánky a nie na výrobu rybacieho šalátu.
N antony - ® Út 21.1.2014 7:29:49
To já dělám salát jinak, podobně jako mzxy - ®. Ale kromě prvního pokusu, kdy vše bylo o.k. mi to po vytažení z octové lázně udělá na kůži takový rosolovitý povlak, nevíte, čím to může být?
A není tento salát moc kyselý, když se tam leje nezředěný ocet?
N Siven Polní - ® Út 21.1.2014 7:10:17
Vypadá to zajímavě a lákavě. Dám si jarní lov bílé ryby :)
N Malšínec - ® Út 21.1.2014 6:57:35
marmyš >> proti gustu...já se s tebou přít nebudu tak ať chutná:)
N Siven Polní - ® Út 21.1.2014 5:53:16
Kde je Šmudla? já chci Šmudlu a jeho recepty!
N marmyš - ® Út 21.1.2014 4:36:38
Malšínec >> já když zítra dostanu chuť,tak si vezmu sklínku sterilizovaného uzeného obraného kapra a salát si udělám. je chutnější.

[ Vstoupit do diskuse - 25 reakcí ]

Co je nového - všechna témata
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniPrut Quantum Radical Warchild II 396 3,5 lbs 1+1

Za 2.000
Dvě velmi kvalitní kaprové děličky za exkluzivní cenu.

akce, rybareni-1600Kč sleva JRC Extreme 3D

Akční nabídka na jeden z nejkvalitnějších spacích pytlů na trhu. Nyní máte možnost si zakoupit tento vynikající výrobek za neuvěřitelnou cenu. Akce platí do vyprodání skladových zásob. Doprava ZDARMA!!!


Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Doporučujeme cestovku
Rubrika Cestovky
CA RYBOLOV NORSKO CA RYBOLOV NORSKO

Jsme cestovka zaměřená na rybolov v Norsku. Nabízíme velmi atraktivní lokality jako je SOROYA, BAKKAN WAHL, NORDKAPP, KVALOYA. Nezabýváme se...