Uzený úhoř

Uzení ryb

Stahlého úhoře necháme asi 48 hodin naloženého ve vodě se solí, kterou dobře rozpustíme mícháním (na 1l vody asi 6 polévkových lžic soli). V mém případě, kdy mám v menší udírně kovovou síťku, nařežu úhoře na asi 10cm dlouhé špalky, které pak na tu síťku jednoduše poskládám. Musí se sice občas otočit, ale předejdeme problémům co se týče nerovnoměrného uzení, tj. spáleného ocasu a nedouzeného vršku.
Během uzení polévám špalíky desítkou Nektarem, nebo mírně mažu máslem, klidně i smíchaným s trochou koření.
Asi po 2 hodinách uzení se na těchto špalcích začne loupat "druhá kůže", kterou odstraňuji. Zbyde pak čisté lahodné vyuzené maso.
Řezání úhoře na špalíky oceníte také proto, že máte už hotová sousta vhodná k nabídnutí, nemusí se porcovat už hotový. Podáváme nejlépe horké, přímo z udírny.
Udím třešňovým dřevem bez kůry, doba uzení je různá, sami jistě poznáte, kdy už jsou hotoví.
Dobrou chuť, je to opavdu delikatesa.

 

Sander - Profil, 2.7.2006
Průměrná známka: 2,17

Diskuse k receptu

pedrouš - Profil | Ne 30.12.2012 11:57:54

Pozor na to s tím podléváním Nektarem,protože jak známo kdo si dá Nektar posere hektar:):):)

Hrášek - Profil | St 11.1.2012 11:50:19

Sander - >> Já bych toho uhoře před uzením ještě vykuchal.