Smažený bolen na bylinném pepři.

Smažení ryb

Větší bolen se zbaví šupin a ploutví. Před vykucháním rybu spaříme. Kůže by měla popraskat a jít lehce stáhnout. Toto je důležitá operace, která uvolní i část podkožního tuku. Kdo umí může rybu vykostit. Filety ihned osolíme. Případně k doodstranění pachu potřeme česnekem resp. citronem. Rybu je vhodné nechát odležet do druhého dne.
Filety před úpravou posypeme (ve množství trochu více nežli když solíme) bylinným pepřem (předchystaná pomletá směs bylinek: saturejka, majoránka, yzop, bazalka, tymián, kmín vše v zaručeném poměru). Bylinný pepř nelze nahradit pepřem obyčejným a lze koupit v prodejnách racionální výživy (Produkt BIO-Pollau, Ekologické hosp. Pavlovice).
Připravíme si suroviny k obalování v tomto složení:
směs mouky pšeničné a žitné, rozmíchané vajíčko, strouhanka. Filety v uvedeném pořadí obalíme a vložíme na rozpálený tuk. Smažíme dle velikosti filet.
Podáváme nejlépe s novými bramborami, ozdobíme petrželkou. Zapíjíme červeným vínem.
Srávný výsledek by měl vypadat tak, že maso je pevné s konzistencí smažené tresky a je bez boleního pachu. Jemně je cítit bylinným pepřem. Obalovanka nemá zlatou, ale spíše šedavou barvu. Podáváme nejlépe s novými bramborami, ozdobíme petrželkou. Zapíjíme červeným vínem.
Omlouvám se za poněkud netradiční suroviny. Pokud je nemáte k dispozici zkuste rybu zpracovat dle v receptech již uvedeného návodu na smažení v kořeněném těstíčku.

Dobrou chuť.

 

JuraS - Profil, 30.11.-000
Průměrná známka: žádná

Diskuse k receptu

Žádné zápisy.