Mihule-jen pro fajnčmekery 8-))

Vaření ryb

Recept z knížky dr. Jiřího Handsche -Labské rybářství v Čechách a Míšeňsku z 16. století

Mihule mořská. Živá se polije krétským vínem, ve kterém se utopí. Pro úsporu lze použít i obyčejné víno. Pak se zařízne a do vína se zachytí krev. Nakrájí se na kusy a uvaří se ve vodě. Do směsi vína a krve se přidá skořice, hřebíček, zázvor, malé hrozinky, mandle a celý pepř. Vše se svaří. Vařená ryba se vloží do omáčky a ještě jednou se povaří. Může se nechat týden uležet. Takto připravena přichází mihule mořská na stůl velmožů.

Mihule říční. Čerstvá se uvaří ve slané vodě. Připravuje se s omáčkou z vína, cukru, skořice, malých hrozinek, hřebíčku a zázvoru. Pro barvu se přidává třešňová šťáva a k tomu několik kuliček pepře nebo škrob se šafránem. Uzená mihule říční se uvaří ve vodě a opeče na rožni.

Mihule potoční je méně chutná než mřenka. Vaří se ve slané vodě nebo se peče na másle.

 

Cloud - Profil, 24.2.2011
Průměrná známka: 3,00

Diskuse k receptu

Cloud - Profil | Čt 24.2.2011 22:36:23

Za jak dlouho se může Mihule utopit ve víně?Jestli ten receptík nejni na moc dlouho? :--))