Základy jezerního muškaření

Autor: Karel Křivanec

Nakladatelství:Agentura FOX
Rok vydání: 2003
Počet stran: 188 stran, mnoho barevných fotografií a ilustrací
Cena: 555 CZK

      Poslední kniha známého nakladatelství a ještě známějšího autora se zabývá problematikou jezerního muškaření. Přesněji chytáním salmonidů na netekoucích revírech. Je rozdělena do jedenácti kapitol, které tvoří ucelený komplex témat ohledně tohoto druhu rybolovu. Jsou to předmluva, úvod, vybavení jezerního muškaře, nejúspěšnější skupiny jezerních mušek, taktiky v jezerním lovu, rok jezerního muškaře, lov z lodě, lov divokého pstruha obecného a doplňkové části jako doslov, seznam použité literatury a rejstřík. Musím říct, že všechny části - kapitoly obsahují zajímavé informace, ze kterých si může čerpat i zkušenější muškař.
      Kapitola "Vybavení jezerního muškaře", jak již název napovídá, pojednává o vhodné a potřebné výzbroji. Moc se mi líbila část o muškařských šňůrách, která ač jistě není kompletní, dává nejširší přehled, jaký lze na českých zdrojích informací najít. Trochu mě mrzí, že tato kapitola neobsahuje informace o belly boatech U-boatech a ostatních "tubes", které zcela jistě k vybavení jezerního muškaře patří. Kapitola "Nejúspěšnější skupiny jezerních mušek" je rozdělena na dvě části - "Imitativní vzory" a "Atraktové vzory". I k této kapitole se jistě mnozí budou vracet pro inspiraci. "Taktiky v jezerním lovu" - tato kapitola zahrnuje informace od techniky lovu, včetně techniky házení, prezentace mušek, vyhledávání ryb až po rady ke zdolávání úlovku a vlivy počasí na lov. "Lov z lodě" - tato kapitola bude asi nová pro muškaře, kteří na jezerech natož z lodi nechytali. Opět mi zde chybí pojednání o lovu z výše zmiňovaných "tubes".

Celkové hodnocení: Kniha je skutečně vyvedené shrnutí tématu, mnohdy, u některých částí knihy, jsem se ale nemohl zbavit dojmu, že přesně toto publikováno již bylo, i když v jiném než českém jazyce. Možná by někdy nevadilo používat pouze anglické, u nás již zavedené termíny a nesnažit se za každou cenu o český výraz, který našinci stejně nic neřekne (např. hůpři). Ale jinak fajn, více takových knih.

Fotografie: 1
Kvalita tisku: 1
Úprava: 1
Celkový dojem: 1-

zpracoval: Ales p.t.d., 22.3.2004

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.