Muškaření a vázání mušek

Autor: Jaromír Karafiát a Miroslav Macháček

Nakladatelství:Agentura FOX
Rok vydání: 2002
Provedení:pevná vazba, křídový papír, barevné fotografie
Počet stran: 145 textu, 30 stran katalogu vázacích materiálů HENDS
Cena: 499 Kč

      Muškaření a vázání je zajímavá, dobře napsaná kniha. Přemýšlím, co napsat, aby recenze nevyzněla jako reklamní upoutávka, ale podle mého názoru jde skutečně o nejlepší titul, který se v oblasti české muškařské literatury za posledních deset let (minimálně!) objevil. Proč? Protože jde o první komplexní zpracování problematiky sepsané skutečnými odborníky i praktiky zároveň.
      Kniha je rozdělena na tři základní části. Pokud se budu držet terminologie autorů, jsou to: textová část, mušková část a katalogová část. V textové části najdete praktické poučky o lovu tlouště, štiky, kapra, pstruha, lipana. Dozvíte se zde, jak sestavit vhodný návazec, jaký prut si k lovu daného druhy ryby vybrat, které mouchy použít, jakou techniku použít v různých ročních obdobích, kde ryby hledat, atd. Oceňuji, že autoři knihy popisují vlastní zkušenosti, popisují svůj rybářský vývoj a cestu, kterou došli ke svým současným závěrům. V této knize nenajdete klasické opisování notoricky známých dogmat ze starší literatury. Asi každý čtenář ocení pasáže popisující lov štiky, tlouště anebo kapra s muškařským prutem. Nových informací o lovu těchto stále netradičních ryb není nikdy dost. Pěkné barevné fotografie a nákresy velice vhodně doplňují vlastní text.
      Mušková část shrnuje celkem 248 vzorů (pokud jsem správně počítal) rozřazených do 12 skupin podle smíšeného systému - entomologického řazení i konstrukce mouchy. Každá skupina je uvedena popisem základního vazačského postupu typického zástupce, a tak i úplný začátečník může většinu mušek navázat bez zbytečného hledání v jiné literatuře. Každá muška je prezentována na pěkné fotografii a v popisu naleznete seznam materiálů (kódy materiálů HENDS) a také stručný odstavec popisující praktické využití. Všechny vzory jsou vázány s použitím materiálů firmy HENDS. Nejrozsáhlejší skupinou jsou samozřejmě České nymfy, často ve velice „veselých“ barvách. Osobně mne zaujaly mikronymfy jepic, pakomáři anebo odlehčené vzory velkých štikových strímrů. Oceňuji také špičkové provedení zobrazených mušek a vazačské schopnosti autorů i několika přizvaných vazačů. Účinnost vzorů si každý rybář určitě prověří v nové sezoně na své vodě. Když píšu o této druhé části, mohu srovnávat s o něco starším Lexikonem mušek českých vazačů. Co je v nové knize jinak a co je lépe? Určitě zmíněné vázací postupy, které podle mne v Lexikonu chyběly, a také rozřazení mušek do skupin, které dává knize vnitřní řád.
      Třetí části knihy je vlastně katalog firmy HENDS. K jeho zařazení mohou mít někteří čtenáři své výhrady. Jenže katalog je vzhledem k systému použitému v části s muškami mušek nezbytný. Vázací materiály jsou uvedeny v muškové části pouze pod kódy a teprve po nalistování katalogu se dozvíte, jaký barevný odstín materiálu použít. Občas totiž barva na fotografii nesedí se skutečnou barvou materiálu. Není to sice pohodlné, ale jde to. Samozřejmě, pokud nakupujete materiály z HENDS a vybíráte podle jejich kódů, popis barev v muškové části vás zase tak moc zajímat nebude.
      Ke knížce mám jen dvě drobné výhrady. Ta první se týká názvů mušek a je pouze subjektivní. Autoři zvolili odlišný přístup než autoři Lexikonu. Anglická jména mušek mi prostě nesedí, mám pochybnosti o jejich praktickém využití. Těžko si budou dva rybáři na břehu řeky vyprávět o tom, jak ryby skvěle braly na SpectraBack Crayon nebo Orange Provocateur. Zároveň ale chápu, že najít přiléhavá česká jména pro obrovskou záplavu nových vzorů, které sebou přinesla nepřeberná nabídka vázacích materiálů a rozmach muškaření v poslední době nebude snadné. Takže optimální alternativa podle mne stále neexistuje. Pořád lepší Provocateur než prostoduch.
      Jediným objektivním nedostatkem je podle mne nesrovnalost mezi katalogem a materiály používanými v druhé časti s muškami. Některé materiály (a to i velice frekventované v popisech mušek) v katalogu HENDS bohužel chybí. Ale jak jsem napsal, je to asi jediná chyba, na kterou jsem přišel.

Celkové hodnocení: Pěkná a praktická kniha vhodně vyplňující mezeru, která na trhu rybářské literatury existovala. Pokud začínáte muškařit a nemáte jasno ve výběru základního rybářského náčiní a navíc tápete v základech vázání umělých mušek, určitě potřebné informace naleznete právě zde. Pokud si myslíte, že ryby nedočkavě čekají na nové vzory, které ještě zveřejněny nebyly, budete určitě spokojeni. Je to zkrátka knížka, v níž si své najde úplný začátečník i zkušený muškař.

Obsah: 1
Fotografie: 1
Kvalita tisku: 1
Úprava: 1
Celkový dojem: 1

zpracoval: G.Moolis, 24.3.2003

Diskuse ke knize

Sharry - Profil | Čt 23.7.2020 22:11:53

Lejboj >> 😉😉😂

Sharry - Profil | Čt 23.7.2020 22:11:28

Mates PB >>
Jj, dobre se to čte..., je to takove "jine" čtivo😉😉

Mates PB - Profil | Čt 23.7.2020 9:22:01

Sharry >> Liška by neměl chybět v české muškařské knihovně.

Lejboj - Profil | Čt 23.7.2020 8:29:12

Sharry >> A třeba pokud u vybranejch vzorů použiješ moderní matroš, budeš krááál :) Teda pokud na to máš i dobrý ruce a ........ hlavu :) :)

Sharry - Profil | St 22.7.2020 21:48:24

Lejboj >>
Tak uz dorazila.. 😉, trochu jsem ji prolistoval a vypada dobre 😱😊

Sharry - Profil | Pá 17.7.2020 12:44:07

čolek01 >>
Jasan Lubo😉😉, vse ok.
Tvuj, medveduv a macuv nazor vzdycky beru...

Navic vim, ze treba Peta moc slovy neplytva, takze kdyz napsal vice, nez jednu vetu, tak jsem nad tim "musel"! zauvazovat 😊😉, ale znovu napisu, ze jsem nechtel hanit nici praci, pouze jsem tam nenasel, co jsem predpokladal, ze tam bude..

čolek01 - Profil | Pá 17.7.2020 12:39:05

Sharry >> hele jestli chceš tak tě zjebu na tři doby:))) nene to už jsem psal,že to nebylo myšleno jen na tebe a chtěl jsem at to tak bereš

Sharry - Profil | Pá 17.7.2020 12:15:32

Lejboj >>
Diky😂😉, jako tusil jsem, ze si "dost nabehnu".., a vedel jsem a cekal na Luba 😂😂
On mi to da vzdycky sezrat! A to je dobre, at vim, kde je moje misto...
Ikdyz, ted byl i dost mirny 😂😂😉

Kazdopadne to byl jen muj spontalni nazor.

Lejboj - Profil | Pá 17.7.2020 12:10:36

Sharry >> Dobre, uz te nechame :) :) :)

Sharry - Profil | Pá 17.7.2020 12:09:45

Lejboj >>
To posoudit nemuzu, jsem zacatecnik.
Kazdopadne jednoduchost vazani a techniky - prace s materialem ma "chapatelne" i pro lajky..

Lejboj - Profil | Pá 17.7.2020 10:21:03

Sharry >> Jo da se to, ale jeho muchy jsou u nas nepouzitelny, rozumnej nechytaci :) :) :) MaVm II to je bible!

Sharry - Profil | Pá 17.7.2020 9:37:26

čolek01 >> ja psal, ze me zklamala, ne ze se mi nelibi..
A to co napsal Peta jsem si sice neuvedomil, ze je to z roku, skoro 20let zpet, ale kniha od p. Kurnocika je rok 84.., a ta me nadchla a dala mi vice.

Pisu jen svuj nazor. Nehledej v tom zase zbytecnosti. Nikoho nehanim.
A strymrovani stik a lov kapru na musak proste jako "muskarinu" neberu.
Strymrovani stik je pro me vlacka a specializace v lovu dravcu a kapri na musak je podobny paskvil, jako lovit 20kg kapry na feeder s pipaky pred spickami. Tak to na me pusobi. Ale zase jen muj nazor.