Podnikání MO v rámci rybářských svazů.

Myslíte si, že je dobré, že ČRS a jeho složky mohou podnikat v rámci svazu? Nemyslím jen výrobu násad, což je jedno z jeho základních poslání, ale např. pronájem nemovitostí, spoluúčast na nerybářských akcích, a.j. Tyto aktivity mohou při neúspěchu, který může být cílený, neblaze ovlivnit hospodaření MO, a při úspěchu těchto aktivit, jaký z toho budou mít užitek běžní členové?
Autor diskuse: Pyzda - , 19.8.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Jirka-Sirka | St 31.8.2005 15:55:28

jen něco málo k tématu, uvedené činnosti podnikání ČRS
http://rzp.mpo.cz/cgi-bin/rzpi.fpl?AKCE=rej_hist&IDICO=443191&OBLAST=310010

XAXAP - Profil | St 31.8.2005 11:49:02

Pyzda: myslim, ze znas me nazory, takze povazuji za zbytecne psat komentar :-)

Frk - Profil | St 31.8.2005 10:31:19

Pyzda/ Nemám co bych měnil. "Záhumenek" ke Svazovému hospodářství nepatří. Pokud to Svaz ještě inzeruje, štřílí si do vlastních řad, nebo si nevidí do pusy, prostě si to může nazvat každý jak chce. Trvám ale na tom, že zarybňovací plány Svazu platí pouze pro svazové vody. Pokud je hospodář neschopný zvládnout výpočet obsádky na "vlastním", může za úplatu požádat o výpočet třeba někoho ze Svazu. A tady už by mělo nastoupit to tržní prostředí po kterém volá třeba ZN.
MO jsou samostatně hospodařící subjekty v rámci Svazu.
Pokud budeš mít připomínky a neuspěješ ani na výboru MO ani na členské schůzi, budeš se muset obrátit s dotazem třeba na RK Svazu.
Pokud se budeš chtít zapojit do tohoto problému osobně, můžeš to zkusit. Na Svazu jsou plány zarybnění. Tam se dozvíš, kdy přivezou ryby třeba k Vám. Pak stačí si vzít dovolenou a počkat až dorazí. Potom požádej řidiče nebo příjemce, že chceš připojit svůj podpis pod dodací list co by svědek. Je to trošku drsnější ale funguje to ;-))) U nás jsme to dělali také. Alespoň nasbíráš trošku železa, protože budeš mít oplechovaná záda ;))
Pokud tě ale někdo podfoukne jinak, tak v tom jedeš s nima a už ti to nikdo neodpáře a budou tady tak psát o tobě ;(

Pyzda | Út 30.8.2005 18:53:54

XAXAP : nejde o to, jestli ti chybí nebo ne, ale mělo by ti chybět, že na každý revír v ČRS se vysadí , teď plácnu, o 1/3 méně ryb, které chybí převážně v menších řekách. Každý zde prosazuje profi RS, ale i ta neprofi by se měla zabývat průšvihem svazu-RMV. Protože jaký je rozdíl v porušování zákona svaz versus člen? Jak může svaz trestat pytláky, když je stejný, ne-li horší než oni. Na to si pořídí další stráž-finanční? Už si tu věšíme bulíky na nos pěkně dlouho a plácáme se spokojeně po zádech.

Petrson - Profil | Út 30.8.2005 17:12:35

>> Hraji > tak to jsem se nějak sek, teď si vybavuju, jak jsou RMV přehledy českých revírů plné. Ale na Moravě taky je (nebo existovala) nějaká obdoba?? Pamatuji se jeden takový revír, MO na něj vydávala sólo povolenky, ale pro každého, kdo měl zájem (i z jiných MO). Už je to dost let, takže nevím jaká v tomto směru je situace nyní.

XAXAP - Profil | Út 30.8.2005 16:34:11

tak tak, eReMVecka jsou CeeReSacka zalezitost. Je jich plno. Boli ale nejvic bezneho spotrebniho rybare, ktery si chce zrovna sednout tam, kde se zrovna vyskytuje. Me tyhlety vody nechybej a chybvet nebudou.

hraji - Profil | Út 30.8.2005 14:45:06

Petrson: v MRS žádné RMV nejsou, tedy rozhodně to není specialita MRS, revíry místního významu jsou naopak doménou ČRS.
Méně než 1 % plochy revírů jsou v MRS revíry, kde neplatí svazová povolenka

Pyzda | Út 30.8.2005 14:20:50

Frk: Věc se má ale trochu jinak. Většina MO v ČRS má RMV uvedeny v revírech s územním hospodařením, příp. celosvazovým. Zarybnění a plán je stanoven án blok na tento revír, tedy i vody RMV. Je na té či oné MO jak zarybnění provede v praxi, tedy kde se jí víc "utrhne ruka". Zarybňování z vlastních peněz mají pouze (tuším) v jihočeském kraji. Jinde je to Sodoma gomora, ale už vopravdu. PROČ jsou RMV uvedeny jako součást revírů s krajským hospodařením? Zákon toto řeší naprosto jasně. Revír, nebo i jeho část nesmí být nikomu předán, nebo pronajmut! Je to tak nebo ne?!!!!

Frk - Profil | Po 29.8.2005 23:05:35

Pyzda/ Přečetl jsem si pozorně tvůj článek. Není jednoduché ti na něj odpovědět úpně jednoznačně.
Svým způsobem máš pravdu. Ale jen do jisté míry. 5000 členů vaší organizace opravdu nemá zapotřebí podnikat (u nás se z ceny proplacené brigády odvádí Svazu sto korun - ostatní zůstává organizaci!).
Zarybnění se také netvoří podle organizací ale podle vodní plochy. Pokud tedy malá organizace obhospodařuje větší plochu nádrží, dostane zarybnění na tyto nádrže. RMV si organizace musí zarybňovat ze svých peněz. Ze svých vydělaných peněz, nikoliv z peněz Svazu.
Tím chci říci, že člen vaší organizace (pokud bude mít RMV) si, pokud to členská schůze schválí, za své vydělané peníze pořídí obsádku do "svého revíru".
Nic víc, nic míň. Svazové hospodaření nesmí RMV dotovat. To by mělo tvému členu určitě vyhovovat.Zachytá si tam i tam. To se ale nebude líbit zase jiným, kteří tuto možnost mít nebudou.
Pokud se děje něco jiného, tak to už je práce pro jiné složky státní správy.
Jinak podobně jako viz skeptik Petroson.

xycht - Profil | Ne 28.8.2005 11:53:36

brach: obdivuju tvojí výdrž, neni asi vůle něco změnit. Jinak dělal sem si osobní průzkum a zjistil jsem že RMV jsou "překvapivě" dobře zarybněny :-)

Petrson: přečtu si podrobně zákon a pak dam vědět

Petrson - Profil | Ne 28.8.2005 3:25:36

>> Xycht > k návrhu se rád připojím a budu mezi prvními podepsanými. I když mám dojem, že RMV je "výsada" pouze MRS? Každopádně by nebylo od věci získat na papíře přesnou definici RMV, resp. jeho právní vymezení, ať je na co navázat.
>> Xaxap > to je, myslím si, jasné. Samozřejmě kvůli tomu, aby "cizáci" z města nerabovali "naše" vody na venkově. Alespoň podle neoficiálních argumentů, které jsem vyslechl v době (již dávné) vznikání jednoho RMV. Zasloužilým členům jedné MO se nelíbilo, že na blízký rybník v jejich působnosti jezdili brňáci,tak z rybníku udělali RMV, a protože brňáci neškudlili, nakoupili na něj povolenky, a kaprařili vesele dál. Myslím, že obdobné to bylo u všech RMV. Vysvětlovat taktosmýšlejícím křupíkům, že ve městech se od více členů vybere více peněz, a z těch se pak financuje i zarybnění rybníku v Horní Dolní, je zbytečné, každou louži budou považovat za svou, jen pro to, že ji náhodou maj za humny. Jen pro pořádek - sám jsem z venkova, to kdyby někdo myslel, že se do kohosi navážím nebo hážu ty a ony do jednoho pytle. Ve své podstatě je RMV plodem šovinistických a diskriminačních pohnutek, takže jej odsuzuji, i kdybych viděl deset účetních knih o samozarybňování ze zdrojů MO. Viz níže, i když tyto doklady budou vzorově v pořádku, kdo v reálu zkontroluje, aby se z ryb určených k zarybnění vod ve společném užívání "neztratilo" řekněme 100 ks do RMV? To se nedá ohlídat. Možná právě proto jsou RMV tak rybnaté. Z těch pár místních prodaných povolenek by to sotva zaplatili.

Pyzda | So 27.8.2005 22:52:38

Frk: Podnikání není samo pro sebe. Musí mít nějaký smysl. Vysvětli mě prosím, jaký smysl má pro člena MO podnikání jeho MO s 5000 členy, kdy jen platby za povolenky a brigády by znamenaly 3x větší zarybnění revírů naší MO( nad zarybňovací plán). Místo toho jdou naše prachy svazu, který je dá na zarybnění menším MO , keré si z těchto peněz zarybňují své RMV, kam my ale nemůžeme. V hlavních revírech (tekoucí voda) je pár čudel. Za stavu, kdy je zarybňování dáno přerozdělováním ze svazu, nemá pro členy MO které nemají RMV podnikání jejich činovníků ŽÁDNÝ smysl. Jen čestný Hraji si v tomto binci libuje, protože si pročistil distribuční kanály a má keš flou, jak tvrdí Alois v jisté reklamě. Zisk z podnikání, pokud se zdaří nejde do vod - to je jasné. Co z toho pro řadového člena plyne? Asi to, že za mlčení si nekolik činovníků mastí kapsy a ostatní členové zase mastí vody. Proč ne?

brach - Profil | Pá 26.8.2005 16:49:26

xycht - chceš vědět, jak se skončila Petice za zrušení RMV v organizacích Vč. kraje, přednesená na krajské konferenci ČRS Vč.kraje v roce 1995, pak 1998, pak myslím 2003, no a pak už ne, protože jsem rezignoval.....

myke | St 24.8.2005 15:10:18

Já taky netuším proč to vzniklo a taky se mi to nelíbí. Mám i nějaké neof. informace, že severočeský ÚS lehce tlačí MO ke zrušení těchto RMV. Znám i případ kdy sama organizace zrušila takový revír z důvodu, že ho ze svých zdrojů nestačila zarybňovat.
Jen jsem chtěl naznačit, že vysadit rybu z kraje do RMV nebo tam vysadit rybu vlastní a nechat si ji zaplatit, není zas tak úplně jednoduché. Netvrdím, že to nejde :-(

xycht - Profil | St 24.8.2005 14:57:07

myke: to je sice hezký, já jen nechápu z jakýho důvodu RMV vznikli.......Jedinej důvod vidím v tom že se může čachrovat a zarybňovat si vlastní vodu za peníze všech. Výsledek? Dobře zarybněný RMV + ale společný vody zarybněný špatně (cizáci přece chytat nemusí) + spokojení členové MO = funkcionář MO ve funkci navěky...... Může mi někdo vysvětlit v čem spočívá přínos RMV?

myke | St 24.8.2005 14:36:53

Vrátím se trochu k tomu vysazování. V severních čechách to funguje tak, že o každém vysazení se píše protokol který podepisuje, mimo jiné, územním svazem určený dozor. Zpravidla to bývá někdo z okolních MO.

šeptal - Profil | St 24.8.2005 13:29:00

strejka: Já absolvoval něco v podobném duchu, ale s opačným výsledkem. Na srazu základky jsem jako pražskej mezi svými vrstevníky z "venkova" byl málem za debila, že kvůli tý vejplatě, co beru, vůbec ráno vstávám. Jediným mým argumentem bylo, že mě v pionýru vychovali k téměř leninské skromnosti. :o)

PS: Pro nespokojené venkovské. Když si v Praze sednete v hospodě k někomu ke stolu, tak se s ním můžete v pohodě bavit i po tom, co z vás vytáhne, že nejste z "Prahe". Na venkově je pražák velmi často v nemilosti jen proto, že je prostě pražák. Kde je zakopaný pes?

Miloš_diakritický | St 24.8.2005 12:56:36

strejka:
BINGO ! A máš to, vole..
Argument hodný fullcoulového vidláka.

strejka - Profil | St 24.8.2005 12:52:18

onehda jsem se bavil s venkovskou omladinou na tema kolik ze ti prazaci berou, na vyzvu, proc nezvednou sve zadky a nejdou teda do te zaslibene Prahy rejzovat, mi bylo receno: "Ty vole, kdo tam ma platit ty najmy, to by mi z platu nic nezbylo." :-))

šeptal - Profil | St 24.8.2005 12:47:14

Já se do tý Prahy snad zamiluju. Hospoda na každým rohu, k vodě a do lesa nějakých 30 kiláků od baráku, ráno mě nebudí řev nadržených kosů, ale předení popelářského vozu, děti nechodí domů s kolenama od trávy, popelnice a psí hovna doslova pod hubou... Co víc si člověk může ještě přát. :o)

Frk - Profil | St 24.8.2005 11:31:24

MD/.....ale jseš za vodou;)))))))...

xycht - Profil | St 24.8.2005 10:15:28

Co se týče RMV, mám návrh. Nepokusíme se udělat nějakou výzvu nebo petici proti RMV? Přijde mi totiž fungování RMV jako nepoctivé...

Miloš_diakritický | St 24.8.2005 9:51:53

Frk:
normálka....:-))
moje matka a moje švagrová z Horažďovice s oblibou vždychají: "..i vy pražáci, jo, vy se v Praze máte, jste za vodou...."
Obě bydlí v dvougeneračním rodinném domě se zahradou a garáží. Já "bydlím" na 60 m2 včetně balkonu, na auto mi chčije před panelákem, zahrada v nedohlednu.

Frk - Profil | St 24.8.2005 9:17:43

MD/ A existuje ještě někdo jiný než Pražáci?;)))))
Lepší synonymum pro vlastní neschopnost jsme si vybrat ani nemohli. U nás se s oblibou používá taky...;)))

Frk - Profil | St 24.8.2005 9:13:45

Pyzda/Chtěl bych ti odpovědět na poslední příspěvek, ale potřeboval bych od tebe lepší specifikaci, aby byl pro mne lépe stravitelný. Nerad bych tvůj výklad pochopil nesprávně a u někoho rozpoutal zbytečnou vlnu vášní.