Jak byste zajistili dodrzovani rybarskeho radu?

Jste spokojeni s rybarskou strazi? Je vubec v nasich podminkach mozne zajistit dodrzovani RR? Jak si predstavujete idealni rybarskou straz? Co maji mit za pravomoce?
Autor diskuse: Roman Cejka - , 25.5.1999 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Majsher - Profil | Čt 30.4.2009 18:29:58

mně by stačilo, kdyby alespoň RS byly vidět... jsem ji za život potkal jen 2x... jednou ve 14 - to mě vyhmátla jako pytláka, když jsme chytali přímo za barákem MO... (prý to tam bralo... :)). A pak jsem ji potkal až ve 30...

Zikmund - Profil | Čt 30.4.2009 18:21:17

brach >> Nemysli, že nevidím kolem sebe.Právě proto, že vidím, v jakém bordelu musíme žít, stávám se víc a víc radikálem,což může někdo považovat za chování z nedostatku rozumu.Ovšem pochop, že tomuto národu nebyl a není vlastní smysl pro disciplínu ani jednotu, nýbrž jen neustálé švejkování a vysedávání na vícero židlích. Čest vyjímkám. Kdo má alespoň trochu toho rozumu, musí z toho vyvozovat závěry nikoliv nepodobné těm mým. Liberalismu už bylo dost, protože nás dovedl do situace, jež je hořkou přítomností.

brach - Profil | Čt 30.4.2009 17:47:07

hraji >>
Šak my víme....

"Rozum je jediný dar, který příroda rozdělila patrně spravedlivě, protože nikdo si nestěžuje, že ho má málo.."
Michel de Montaigne

brach - Profil | Čt 30.4.2009 17:43:53

Zikmund >>
Trochu se usmívám, když čtu tvoje , upřímně myšlené řádky.

1. Ryba smrdí od hlavy.
2. Podívej se okolo sebe, nahlédni do více sfér - nejen do rybařiny.
3. Je mi z toho všeho smutno...

Zikmund - Profil | Čt 30.4.2009 17:08:52

Petr Z. Vedro >> Souhlasím,často, když se nasazují ryby,vůbec nechodí kontroly, anebo nekontrolují všechny. Samozřejmě nechci křivdit všem poctivým porybným,některé osobně znám,ale někteří zas na to bohužel kašlou. Anebo pytlačí taky,což je snad to nejhorší,co může být.

Zikmund - Profil | Čt 30.4.2009 17:01:37

hraji >> Dodržování zákona se rozhodně zlepší, pokud těch pár chlapíků bude mít dostatečné pravomoce a hlavně podporu ze strany legislativy. Nebudou se muset bát zakročit trochu razantněji,než bylo u nás dosud zvykem a hlavně ,jak už jsem psal,musí budit respekt. Pytláci musí mít STRACH Z TRESTU.Existují hajzlové, kteří zneužívají současného stavu a záměrně soustavně porušují RŘ, a o ty se hlavně jedná, nemluvě o nájezdech organizovaných pytláků. Anebo,jak jsi naznačil, vyčlenit některé policisty a proškolit je pro tuto práci.

Jovánek - Profil | Čt 30.4.2009 13:12:42

Petr Z. Vedro >> Taky pravda,záleží na hospodáři nebo na vedoucím RS,kam rozmístí kontroly.Já mám kontrol za rok tak 120,ale z opačné strany.

Petr Z. Vedro - Profil | Čt 30.4.2009 12:38:16

Jovánek >> to máš 100% pravdu, ale bohuřel některé jednotlivce musíš k dodržování RŘ donutit. Mám letos na RS docela štěstí, už 4x kontrola. Akorát mě přijde , že nejsou tam kde mají být.

Jovánek - Profil | Čt 30.4.2009 12:33:14

Nejprve by bylo dobré dodržovat RŘ,pak by stačila jen hrstka RS.

hraji - Profil | Čt 30.4.2009 12:28:02

Zikmund >> zvláštní profesionální jednotka? A k čemu budou? Opravdu stoupne prestiž tím, že někdo dostane uniformu? A zlepší se dodržování zákona tím, že pár chlapíků dostane uniformu? Pochybuji. To by na to stačila Policie ČR, je jich jak kobylek, uniformy mají, a co je to platné?

Mirek.179 - Profil | Čt 30.4.2009 12:22:41

kam!kaze >> ... psal jsem, ze je to jen nazor :-))) nic vic

Zikmund - Profil | Čt 30.4.2009 11:13:50

hraji >> Pochybuji o tom,že územní svaz může RS udělit pravomoce podobné policii ČR.Nejde mi jen o naše revíry, jde o celorepublikovou záležitost. Jenže RS musí mít respekt, a ten nemá,jako ho třeba nemá ani městská policie. Na to konto souhlasím s tím, aby strážci vod a lesů byli ustaveni zákonem platným pro celou ČR, jako zvláštní profesionální jednotka.Něco na způsob kanadských rangers, jak psal karel.datel. A ti,co brblají něco o buzeraci, by brzo sklapli.

hraji - Profil | Čt 30.4.2009 8:48:13

Zikmund >> no, já je (ty kontroly), na rozdíl od naprosté většiny zde diskutujících, provádím, a tak vím, jak to ve skutečnosti je. Zde všichni (tedy ta směšná hrstka asi 3000 rybářů), která se považuje za představitele rybářstva v ČR, vykřikují, jak je málo kontrol. U vody, když kontroluji rybáře, kteří nemají o MRKu ani tušení, si musím vyslechnout, jak je pořád buzerujeme, když po nich chceme takové pitomosti jako je zapisování hmotnosti ponechaných ryb, zapisování ryb vůbec, kontrolujeme jestli mají metr, atd.
A k tomu parlamentu. Samozřejmě se mýlíš a to tak, že hodně. O tom, jak bude pracovat RS nerozhoduje parlament, ale výbor MO a hlavně hospodář. Ten totiž může RS klidně zrušit, když nebude nic dělat. O tom, jestli bude profesionální RS nerozhodne parlament, ale pravděpodobně územní svaz, který ji také bude muset zaplatit.
Takže pokud chtějí rybáři (ti na MRKu), aby na jejich revíru více kontrolovala jejich RS, musí to projednat na výroční schůzi své MO a tam s výborem dohodnout, co se pro to udělá.
Tak a včil mudruj. :-)

Zikmund - Profil | Čt 30.4.2009 8:26:56

hraji >> Co to tu vykládáš o členských schůzích? Taková věc se musí řešit v parlamentu,a né na výroční schůzi. A ty stojí většinou za h...o, protože důchodci, co si přijdou dát buřta a pivko zadara, veškeré návrhy nebo protesty okamžitě zadupají v prach. Jsou jedna ruka s výborem, který pamatuje ještě Husáka tajemníkem, a všechno jim odkejvou. Běda tomu,kdo přijde s nějakým "pozměňovacím návrhem"! Mimoto : MRK je učen právě k tomu,aby se zde debatovalo.Co by si navrhoval ty? Předpokládám,že se stavem kontrol na revírech jsi spokojen. Nebo ne?

Zikmund - Profil | Čt 30.4.2009 8:11:53

karel.datel >> souhlas, něco podobného by tu mělo být. Kdo dodržuje rybářský řád,nemá se čeho bát.

hraji - Profil | Čt 30.4.2009 6:43:16

brach >> ale no tak, ty jsi se zbláznil, víš jaký je to problém, zorganizovat a realizovat návštěvu výroční schůze? Když na tom MRKu se tak krásně a lehce nezávazně plká. A nehrozí téměř žádné nebezpečí.
Chlapci si popláčou, postěžují, naplácají spoustu co by oni, kdyby ....., která se nikdy nerealizují a jsou spokojení, že svým nezanedbatelných dílem přispěli ke zlepšení svazu. :-)

brach - Profil | Čt 30.4.2009 5:26:14

Zúčastněte se konečně vaší členské schůze (minimálně 1x za rok) a tam prezenrujte svoje nářky.Chtějte, aby se RS vaší organizace zodpovídaly z činnosti, která je velmi snadno kontrolovatelná z úlovkových listů.

an-old-fuddy-duddy - Profil | Čt 30.4.2009 1:35:04

Spokojený nejsem, počet kontrol je na nízké úrovni. Početně silná a vzdělaná profesionální RS, tvrdé trestní postihy, pravomoce jako policie ČR nebo alespoň propracovaný systém spolupráce s policií ČR a v další fázi v oblasti soudnictví....ale nezapoměň, kde žiješ, toho se tady nedožijem...

kam!kaze - Profil | Čt 30.4.2009 0:31:55

Mirek.179 >> To co píšeš je nesmysl.Chodím na revír,kde většinou nikdo není a proto bych si nesměl vzít rybu?Neblázni :)))

kam!kaze - Profil | Čt 30.4.2009 0:30:28

Tady není o čem diskutovat.Profi RS.Tak jako píše Datel.

karel.datel - Profil | Čt 30.4.2009 0:23:31

Také jsem toho názoru, že by nebylo od věci, kdyby knuta byla tvrdší, páč to, co nacházím u vody, je kolikrát k zblití. RS, tak jak funguje, je problematická. Měl bych návrh jak věc řešit. Kdysi dávno u nás byli státní myslivci, po roce 1948 byli převzati SNB. Jednalo se o něco podobného jako jsou hajní (rangers) v Kanadě. Státní zaměstnanec, příslušně vybavený vozidlem, spojením, zbraní, který má za povinnost hlídat svůj rajón a kontroluje rybaření a výkon myslivosti. Kanaďani z nich mají větší vítr než z policie.

Mirek.179 - Profil | Čt 30.4.2009 0:13:27

Zikmund >> to je zase dost krute nektere pasaze ... prober se uz je po roce 1989.
neni treba s rybariny delat horsi pravidla jak treba na silnici ... neblbni.

Zikmund - Profil | St 29.4.2009 23:35:23

Konstruktivně : zvýšení cen povolenek nebo jiných souvisejících poplatků, na každý revír přidělit příslušný počet členů RS ozbrojených nejen zbraněmi,ale i dostatečnými pravomocemi( hodili byste policistu do vody?), ze získaných prostředků hradit platy strážců. Zpřísnění trestů. Za opakované porušování rybářského řádu,kde je prokázán úmysl anebo je podezření ze záměrného porušováním zákona, vyloučit dlouhodobě z členství ve svazu, popř. doživotně. Vše by bylo nutné řešit úpravou zákonů. Vzorným členům nabídnout bonusy. Typické řešení pro zdejší prostředí.

Zikmund - Profil | St 29.4.2009 23:22:38

Politikou cukru a biče ,jako za Heydricha. je to osvědčeno praxí.

Mirek.179 - Profil | St 29.4.2009 23:15:57

Resit by se to dalo i tak, ze pokud chytnu miroveho kapra a budu si jej chtit vzit, musim prizvat k zapisu,pokud tam nekdo bude, kolegu.Pokud tam nebude nikdo, rybu nesmim zasackovat.
Cili kontrola jednoho druhemu.Pokud by se domluvili tito dva "rabari" a zasackovali podmiraka,povolenka na tento rok je zabavena.Ono nevis, kdo te dalekohledem sleduje.
Jinak, nez kontrolou jeden druheho by se myslim hodne omezilo pytlaceni.
K tem dvema kolegum, kteri by porusili tuto dohodu, samozrejme by dosli o papiry na tento rok oba dva, nejen ten co podvadel, ale i ten, co mu delal kontrolu.Potvrzeni kontroly by mohla byt klidne do kolonky kontrol.Neni treba rozsirovat kolonky v povolence.Tak to jen je nazor.
Protoze RS stejne vsechno neuhlida.

DAWIS.S - Profil | So 18.4.2009 20:50:45

V současné legislativní úpravě, dle mého názoru, je zbytečné cokoliv měnit, nebude to mít žádný kladný účinek. Nejprve by se museli pohnout směrem pryč, ti páni a paní, kteří sedí v úřadech, které schvalují právní normy, zákony, vyhlášky a dodatky od stolů.
Nicméně profi rybářskou stráž se statutem veřejného činitele a následně s mnohem většími pravomocemi by jsem přivítal, jako i mnohem větší a důraznější sankce a postihy za porušení zákonů.

splavek - Profil | So 18.4.2009 20:32:56

Někdy,mě ty diskuze,na téma rybářská stráž,míra kapra horní-dolní,masaři a podobně.Připadají,jako když se baví,hluchej a blbej.Teď ovšem záleží,kdo je hluchej a kdo blbej.

pelikan_one - Profil | Čt 16.4.2009 21:39:28

ja bych povolil lov non stop,to by se všude nasoukali sportovní rybaři a kapraři uznavajíci chyt a pust,a povolil bych vzajemné kontrolování... Myslím že by se někteří masaři mezi sebou pozabíjeli a byl by klííííííídek:) ne,je to složité. Celý víkend nas opruzoval porybny,který byl mimochodem taky lesní stáž!! Viděl pytel plný boilisu a upozornil nás že okoun je hajeny....??? nepochopil sem ho,asi nějaky kokot:))

kakr - Profil | Čt 16.4.2009 21:36:06

splavek >>
Mám lepší nápad, každej rybář bude RS. Nalosuje si soukmenovce a budou se střídat, Sudý dny je RS mladší, lichý starší z dvojičky. Všude jezdí spolu, ušetří za benál, na závěr odebere jeden druhému povolenku a dají se na včely....

Ales sumec - Profil | Čt 16.4.2009 21:33:56

V naší zemi se to zajistit nedá,češi sou až moc šikovnej a vychytralej národ na to aby se dali uhlídat.

Káceč - Profil | Čt 16.4.2009 21:26:54

splavek >> Tak tak.Není to otázka zákazů,nařízení a kontrol.Je to o lidech.Buď budou zákony dodržovat,nebo ne.Je to i výchovou.Ale jsme v Čechách a tady i se sebelepším a mírným zákonem či nařízením budou lidi vychcávát.Je to asi náš národní sport.

splavek - Profil | Čt 16.4.2009 21:07:43

Nejlepší by bylo,kdyby každej rybář,měl svou osobní rybářskou stráž.Byl by dokonale kontrolovoný,musel by dodržovat všechny ustanovení RŘ.Druhé řešení je,aby rybáři dodržovali RŘ, tak nějak sami od sebe.Sebevětší pravomoce,sebevetší drakonické tresty,ještě nezbránily porušování zákonů,nařízení a řádů.

sadraj - Profil | Čt 16.4.2009 20:44:14

Káceč >> nemyslim RS ale zřidit novou složku bud u městský poleicie a nebo u státní ktará by nedelala nic jinýho jen ochranu přirody a myslivost rabaařinu havarie ekologie a podobná veci a mela jednotný telefonní čislo kam by jsi se dovolal a nemusel honit nekde čislo na RS která stejne nemá pravomoci a nemuže třeba řešit lodní provoz , bivakování porádek na břeehu a pdobný veci a i s tim přislušejici samoasoudce a podobně a hlavně aby tredsty probihaly rychle a nekompromisně a ne že se budu papíry posilat nekam do komisí dse má každej hafo ruzejch přibuznejdch a znamejch . a netrestat jen finančně třeba za mesic kdy si dityčnej už ani nepamatuje co vlastně udelal. ale do tydne a klidne i nucenejma pracema ale souvidejícima s rybařinou tčřeba na sádkách při slovovani stavbě jizlku čištěnísadek apodobně aby to bylo k veci
tohle jsem myslel

Káceč - Profil | Čt 16.4.2009 19:51:32

sadraj >> Ten tvůj článek se nedá číst.Jednak samej překlep(kup novej PC) a hlavně píšeš nesmysly.Dát RS zbraně!!!!!Šílíš?????.Povinná výbava rybáře neprůstřelná vesta.

sadraj - Profil | Čt 16.4.2009 19:11:19

V USA maj tzv zvižeci policii na zachranu zvižat v nouzi a i na trestání lidí ktarý to delejí maji temeř stejnolu pravomov jako městská policie včetně zbraní a i vlastní komise a soudce na řešen připadu a jede t o tam celkem huste na telefon dojedou dkoro hnedka akamkoli a když nashromaždí dukazy tka je trest odtazkou nekolika dni a nejen správcní přestupek ale i vezeni n tvrtdo a hlavne nemaj zajem bejt uplatný protože sou dobře placený a naj to jakopráci ,Jo a navic nedeklalaj nic jinýho nežli jen zviřata ostatní lidský ciny je nezajimaj ,. tady by pomohlo jen tohle a dalweí čšlsi trojmistný jako je 158 155 156 150 tak třeba 159 a když tak kdokoli zavola musej dojet a vyždit to na mistě , Pak ani nebude pytlak i kdyby byl 100x domluvenej s kymkloli mit šanci bo nebude vedet kdo tam dojede a jak rto bud řešit a byl by aspon poráfek u vody když nic jinýho a nechlastalo by se tejdny v kuse to tebn chlas delá z lidí borfeláře každej nalitej je silnej že ana nejk nikdo nemá a co by ulkízel platí za polovlenkua za brugády tak co by t o ukíézel když to udlidi za jeho rachy nekdo jinej . jako námet by to myslim mohlo i projít kdby se to sloučilo s bursikovcema a krom rybařských mysliveckých a jekologidkých činmu by nedelali nic jinýho jen to doco souvirtáíí s prostředim přirodou a podbně. Jen to chce sehbnat par desitek poslanvcu a nebo členu vlady a pdodat navrh na novej zako a tzčřeba lidi vyčlenit z ,estský poelicie a nebo ze státní je hafo poříčních oddílu a iiddilu na přehradaách jen nikdo nevi jak se na ne dovolet ů kdyby byl nekde v republice jedno středislo ktarý by melo spojení podle reviru a pdobne pdodle mista kolu to spadá tak by to bylo jednosuuší ¨Kdo z vás slušnšjch taháí s sebou po republice seznam čisel na porybný a kde jste je sehnali třeba ve východních cčechách benui k sehnání ani jedno čialo na celým netu na porybnýho . Lidi se bojej dát i jemno a čislo aby se jim nekdo nemstil na roddine a dobytku a opdobně tka jen vemou povolenku zadarmo a par lidi zkontrolujeou ale do sporu nejdou protože u nás to přestupkove a soudne všechnotrvá strašně dlouho a když seebrou povolenku tak neni probem ji dosta za par dnu nazpatek ,. kdyby se daval zy perušení flastry do rejstruiku trsestu nebo nucený prace třeba uklidit 5 kilometru řeky apdobne nebo i tresty nepsdmineny za hubý peruššní tak by si to skra každej roznmyslele neco takovýho jako péohazaovat střebva a ryby po bředu včetne odpsdku . je to založená černý skládky a to už za potrestání je pjekná pokuta a daleí veci ale takhle to nevyřwší ni c ani bivyky na který RS nemuže
.

tony.bobo - Profil | Čt 16.4.2009 18:50:34

Káceč >> Máš pravdu je to v dnešní době o hubu dělat RS ale RS využívá statut veřejného činitele tudíž jestli mu někdo vyhrožuje nebo nadává tak má začít jednat to samé platí o rybáři který je napaden RS bezdůvodně.Věřím že RS se snaží vykonávat stráž pořádně tak jak má a zákon mu povoluje i když se najdou vyjímky tak jak v každém oboru ale je to i v rybářích kteří jen nadávají ale samotnou RS nepodpoří

boyscout - Profil | St 15.4.2009 23:26:57

Teda to je ale otázka - vykopávka. Ta pochází ještě z dob, kdy Roman C chodil na ryby. To už snad ani není pravda jak je to dááávno :-)

Káceč - Profil | St 15.4.2009 23:26:45

tony.bobo >> Chápu,že si nikdo s členů RS nechce nechat rozbít hubu a v lepším případě si nechat nadávat do buzerantů atd.Ale co se stalo mě,určitě nejsem jedinej.RS a rybáři není jen o lidech.Je to i o celkovým systému.A ten stojí za hovno.

tony.bobo - Profil | St 15.4.2009 23:13:09

Ono to máte pánové těžký,RS teoreticky nic nemůže,nikdo se jí nezastane a přitom dává hlavu na špalek.Zkoušky si může udělat každý stačí jen si podat žádost na svou MO a po schválení je zařazen do kurzu který stojí cca 4500 kč.Jako kompenzaci má RS povolenku zdarma.Spolupráce s policií je tak nějak na hraně ale netvrdím že všude.Z mladejch to dělat nikdo nechce až na pár vyjímek které bych spočítal na prstech ruky a dejte si ruku na srdce kolik z vás jak to tu čtu co se děje na revírech se ozvalo nebo volalo hospodáře či RS nebo policii.