Rybolov mimo rybářský revír

Je možné lovit ryby udicí na tekoucí vodě, která není zapsaná v soupisu revírů?Musí lovící na takové vodě být členem ryb. svazu a mít platnou povolenku a ryb. lístek nebo může lovit každý?Platí na takové vodě ustanovení RŘ?Nebo se na takové vodě lovit vůbec nesmí?
Autor diskuse: Novacek - , 23.6.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Tomáš - Tom - Profil | St 2.8.2023 18:09:25

boticar >> Píšeš to složitě a je to jak říkám, zjistíš majitele a ten musí vědět jestli tam má revír nebo rybochov atd a jestli ti smí vydat povolení. Ale jinak je to jednoduché a slušný člověk to řeší tak, že kdyš si není jistý tak tam neloví a basta.

pepa-č - Profil | St 2.8.2023 16:09:18

Tomáš - Tom >> nemáš pravdu, viz botičář velmi přesně

rybomil - Profil | St 2.8.2023 15:44:44

Tomáš - Tom >> no sic je pravda že majitele zjistíš v katastru, ale mnohé nemá přesně identifikovaného majitele už třeba hodně dlouho.

https://www.uzsvm.cz/nedostatecne-urcite-identifikovani-vlastnici

takže když chci jezdím někam, kde majitel uvedený v katastru je asi 25 let mrtvý, potomci alá možní dědicové jsou v zahraničí a nejspíš ani o tom že měl nějaký pozemek s vodní plochou neví.
vzdálený příbuzný majitele tam jezdí lapat častěji a pravil, že v případě nějakých komplikací říkej, že máš od pana von XYZ výslovné povolení. a fertig.

boticar - Profil | St 2.8.2023 15:00:01

Tomáš - Tom >> Právně to tak jednoduché nebude. Lovit se smí volně žijící ryby v revíru (ty jsou věcí ničí), pokud je lovící držitel povolenky. Dále se smí lovit v rybníku nebo jiném rybochovném zařízení chované ryby (ty jsou již někoho majetkem), a lov provádí rybníkář nebo osoba oprávněná rybníkářem. Pokud neprovozuje vlastník vodního útvaru chov ryb (rybníkářství), potom v tomto vodním útvaru žijí volně žijící zvířata - ryby. Ty jsou věcí ničí jejich lov a přisvojování si jich jsou činnosti spadající pod výkon rybářského práva podle § 2 písm. f) zákona o rybářství. Domnívá se tedy, že aby bylo možno někde ryby lovit, musí zde být buď rybochovné zařízení, nebo rybářský revír, na kterém lze vykonávat rybářské právo na základě povolení příslušného správního orgánu. Tolik co se smí a nesmí. Pak tu ale máme část zákona týkající se kontroly takového lovícího, protože rybářskou stráž navrhuje uživatel revíru a toto není revír, vlastník pozemku (vodního útvaru) zase není kompetetní řešit lov (a přisovjení si) ryby jako věci ničí. Pokud by ale přeci jen bylo zjištěno, že na takové vodě někdo ryby chytá a dostalo se to na úřad, tak by se to pravděpodobně řešilo jako přestupek podle § 30 dost. 1 písm. f) zákona o rybářství: Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že neoprávněně chytá ryby. Pokud by byly uloveny a přisvojovány ryby chráněné, nebo ostatní ryby v takovém rozsahu, který by ohrožoval populace některých druhů ryb v lokalitě (např. lov hromadnými metodami, nebo mnoho přisvojených ryb jednoho druhu při lovu na udici), potom by se mohlo jedna o přestupek podle zákona o ochraně přírody.

Tomáš - Tom - Profil | St 2.8.2023 13:23:12

Lovit můžeš tam kde máš oprávnění vydané majitelem , pronajímatelem nebo správcem toku nebo nádrže. Majitele zjistíš v katastru. Je to úplně jednoduché. Vše někomu patří.

Knapík - Profil | St 2.8.2023 12:46:28

Trouba007 >> stejně tak platí, že není-li žalobce, není ani soudce.

hraji - Profil | St 2.8.2023 8:44:36

Trouba007 >> upřesnění po pouhých 18 letech? Zákon stále platí

Trouba007 - Profil | Út 1.8.2023 23:36:49

Petrson - 6.7.2005 11:34:42 >> A ještě bych prosil o upřesnění. Pokud se jedná o tůně, jedna v remízku mezi třemi kopci na obecním a druhá v biskupském lese. Ani jedna není uvedená ani v mapách, katastru, ani mapy cz... jen podle satelitní mapy jde poznat trochu vodní povrch. Kdo tam může lamentovat, že se mu loví ryby? JZD, myslivci? Je to pět km od civilizace, zarostlé, že si člověk, cestu dělat musí.

JKL - Profil | Čt 16.2.2006 12:05:31

Rád bych oprášil tohle téma - podle reakcí na můj článek je spousta míst, kde se tenhle problém někdo pokouší řešit, mám na mysli požární nádrže, retenčky a podobně. Domnívám se, že pokud takovou vodu, která nesplňuje podmínky revíru - dle zákona 444/2005 Sb. - někdo zarybní a udržuje, má na ní i práva , majitele nebo uživatele, a je na něm, jak bude případný rybolov regulovat. Ale víc hlav - víc rozumu.

Jirka K (původní) - Profil | St 6.7.2005 12:02:40

Petrson: Jo, máš pravdu. Především jsem si hrál se slovíčky (a současně jsem chtěl poukázat na to, že by ty formulace v zákoně mohly být kapánek lepší než jsou). V praxi to chytání na těhle vodách vnímám asi úplně stejně jako Ty.

Petrson - Profil | St 6.7.2005 11:34:42

>> Jirka K. > Myslím, že vykládat si zákon tak, že když tam není rybolov vymezen slovem "pouze (na vyjm. vodách)", může se chytat všude, jen s tím rozdílem, že někde "plánovitě" a jinde (asi podle tebe) řekněme "nahodile", je dost divoká jízda na tenkém ledě a hra se slovíčky. Vím, že existují vody (nepoužívané staré rybníčky, náhony, závlahové kanály a z katastr.hlediska bezvýznamné tůňky), kde se chytat dá, aniž by to někomu vadilo ( = chytání "povoleno" stylem kde není žalobce, není soudce), ale kdyby tě tam někdo načapal a poháněl právní cestou, myslím, že s tímto výkladem bys neuspěl a už vůbec si neumím představit, jak bys dokazoval, že tam nechytáš plánovitě (to snad jedině v případě chorobomyslnosti bys mohl tvrdit, že´s ani nevěděl, co děláš). Neber to jako nějaký výpad, v praxi víme o co jde, ale beru to tak, že prostě si na takových vodách "můžu" zachytat pouze s rizikem, že i tady mě může někdo lapit.

Pyzda | Čt 30.6.2005 17:24:05

Hraji: Víš a já bych sadil krk, žes mě jako"Pavlovi" před 3/4 rokem v nějaké diskusi o zarybňování tvrdil, že tento problém nemáte a mnul jsi si ruce. To šustění jsem i slyšel. Nyní mluvíš zase jinak. O redistribuci náhrad za úlovky jsi mě tvrdil, že u Vás to je jinak, že na vše máte plán (udělátko) a náhrady za tlak. Já mám momentálně vysoký tlak a náhrada se mě chladí v lednici. Není to redistribuce, ale Pernštejn . Hraji jseš tu správně? Pamatuješ si, co jsi říkal včera? Zkus si to vyhledat ve svých odpovědích.

hraji - Profil | Út 28.6.2005 17:44:27

Pyzda: když si pořádně přečteš moji odpověď na samém začátku otázky k RMV, dozvíš se i moje stanovisko Proč sem taháš RMV, to opravdu nechápu. navíc MRS RMV nemá, my máme jinou zpotvořeninu, ale obsahem stejnou jako RMV.

Pyzda | Út 28.6.2005 16:33:33

Otázka je , co je rybářský revír v ČRS. Hraji to má zmáknutý, o to nic. MRS nemá RMV. Podle mě nemůže územní svaz vyčlenit jakoukoliv vodu pro tento primitivní způsob hospodaření z peněz svazu, bez toho, aby byl v rozporu se zákonem.
Hraji: zákony jsou pro buzeranty a negramotný, ne pro svazy? Přestaň oblbovat, nebo zaujmi stanovisko k RMV, které i vás musí pálit. (Redistribuce a možnost lovu na zarybněných částech revírů ČRS)

mejkpis - Profil | Pá 24.6.2005 12:39:49

Chodím na jednu takovou vodu u Pardubic, je super, hlavně na vláčku a nikdy jsem neměl problém. Nikdy totiž nikdo nepřijel. Ale zajímalo by mě, co se bude dít, když přijde. Známej mi pro tento případ doporučil ho shodit do vody a zdrhnout.

Homer - Profil | Pá 24.6.2005 12:05:36

Hraji:díky, už to mám rozjetý.Čekám od nich nějaké vyjádření.Jestli se dobře pamatuju, tak tam kdysi revír byl, ale z důvodů znečištění byl před lety zrušen.Dneska už je voda čistá a ryby tam jsou.Byla by škoda to nezkusit.

hraji - Profil | Pá 24.6.2005 11:41:23

Homer: tím spíš se zeptej na svazu v Ustí
tel 475 531 004

Homer - Profil | Pá 24.6.2005 11:35:12

Není uvedena ani jako pstruhová, ani jako revír místního významu.

hraji - Profil | Pá 24.6.2005 11:16:21

Homer: a není to proto, že je uvedena jako pstruhová voda v jiném popisu revírů. Zeptej se radši ještě na vašem územním svazu v Ústí

Homer - Profil | Pá 24.6.2005 11:10:12

Jak se s tím vypořádám to právě nevím, proto jsem se kraji ptal.Jinak si ale myslím, že možnost kontroly na vodě mimo revír je asi dost nízká.