Lov amurů z hladiny

Již třetím rokem se věnuji na jednom rameni Dyje nočnímu lovu amurů na pečivo.Mám pravidelné úlovky,ale nemohu se dostat přes 80-ti centimetrovou hranici,i když vím že zde větší kusy jsou.Má montáž se skládá z dobře průběžného olova,zarážky a návazce o něco delšího než je hlouka vody.(viz.článek M.Maťáka-lov z hladiny).Zatím jsem nezaznamenal,že by se na tomto revíru,lovu z hladiny někdo věnoval.Pomalu se blíží doba,kdy tento způsob lovu začíná být aktuální,poradí někdo,jak přelstít nějaký větší kousek?
Autor diskuse: Johni - Profil , 24.5.2005 plavaná - techniky lovu

Johni - Profil | Út 7.6.2005 23:00:10

Děkuji vam všem za odpovědi,ja lovim pouze v noci,přez den jsem ještě neměl ani záběr.

jan - Profil | Čt 2.6.2005 14:12:55

ja sem vetsinu amuru z hladiny(u nas se rika na plavanou :) chytil taky v noci, vetsinou jenom hacek na vlas. Hacek klidne 1/0 vlas drive i 0,25, dnes prevazne 0,16. Na hacek kostku chleba nebo smotek rohliku("gumovyho"), pred vrhem lehce namocit a sup tam s nim. Brzda na hrcak a na vlas prelozeny papirek od zvikacek, pruves tak 1/2m, pokud je neprezniv tah vody ci vitr, tak sem tam dosponovat. Zabery od amuru byly vetsinou plynule pomale vyjezdy, na rozdil od kapru, a casto ryba na hacku projevila az po x otockach navijakem. Ale rekordy nic moc, max 76. nejvic si cenim ale 72 na komunistickou 0,15 :-)

mikdandy - Profil | St 1.6.2005 12:14:21

karelc: tak je to o tech zkusenostech a na ruznych revirech se osvedcuje neco jineho

karelc - Profil | St 1.6.2005 11:49:29

mikdandy: a není to tím, že rohlík ti dřív sežerou jiný ryby? Já rozhodně doporučuju rohlík, pokud je čerstvej, tak udělá takovou velkou slizkou kouli, a pokud ta ani neplave, jen se vznáší ve vodě, tak to je to pravý ořechový.

Jinak někdo doporučuje i prník, ale zatím jsem neměl důvod to prubnout, na rohlík to šlo vždy, když podmínky dovolily lov z hladiny.

mikdandy - Profil | St 1.6.2005 11:43:50

me ty amuri z hladiny jdou spis na kostku chleba nez na rohlik.a chleba vydrzi mnohem dyl

karelc - Profil | St 1.6.2005 11:40:05

Mlra: tak s tím rohlíkem mám trochu jiný zkušenosti - křupavej se hůř napichuje, ale mnohem dýl a líp drží na háčku. Jen se před náhozem musí okousat ty šlupiny, aby neodlítly při náhozu, to zkracuje nához.

MIra | St 1.6.2005 11:22:36

To nocni chytani jsem jeste nezkousel - musim napravit :-) Tak tak, rohliky to chce uplne co nejgumovatejsi - kdyz je zmacku tak jsou placaty a drzi - zadny nadejchany s kurcickou :-)
Na jaky vlasec je lapate vy? ja pouzivam 16ku - mensi voda s kouskama max 65 - nebyl problem. Chci to ale zkusit na vetsi vode (bez vazek) kde se muze podarit i metrovka - nejspis pritvrdim na 22.

karelc - Profil | St 1.6.2005 11:14:33

Mlra: přéééésně tak, včera a předevčírem jsem jich tak nachytal fakt dost. Úplně s tebou souhlasím - drobotina ten rohlík nesežere, pokud je v okolí něco většího, tak to spíš k rohlíku láká. Nejlepší je, pokud je rohlík úplně čerstveý, to pak na háčku vydrží i nemožný.

Přišel jsem taky na několik vylepšováků:

1/ amuři z hladiny berou perfektně za tmy. Pokud ale záběr neproměníme nebo nám spadne rohlík, nezbude nám, než potupně stáhnout udici bez ryby. Jestliže ale máme na vlasci jen háček, často se nám může stát, že při navíjení nám háček zajede do koncového očka. Pokud chytáte s matchkou (na tento způsob lovu asi nej prut), tak dřív nebo později si tímto očko zničíte. Proto je dobrý asi 1,5m od háčku udělat dvojitou zarážku z niti. Je malá a lehká, neklesá, nevadí při nahazování, ale ucítíte ji při průchodu koncovým očkem a poznáte, kdy přestat navíjet.

2/ za světla většinou záběr z hladiny vidíme, v noci ne. Jelikož může ryba po sebrání jet k nám, je dobré, hlavně v noci, došponovávat vlasec, obzvlášť pokud trochu fouká nebo je mírný proud. Občas se vám určitě stane, že po došponování tam ucítíte rybu, o které byste jinak nevěděli.

3/ jěště se mi osvědčilo, zkusit nástrahu kousek popotáhnout, když se nic neděje. Dost často to vyprovokovalo záběr.

Honza b - Profil | St 1.6.2005 10:45:44

Mlra: mluvíš mi přesně z duše

MIra | St 1.6.2005 10:38:29

Salam> ty pidirybky se mi osvedcily jako lakadlo - kdyz delaly kolem rohliku bordel tak to za chvili prilakalo nejakou vetsi rybu.
Ten rohlik tam nesmis dat jen tak "bez uprav". Nejlepsi je koupit "vhodny" rohlik, utrhnout z nej 4cm (ne od konce), hezky srolovat a na 2x propichnout hackem. Pak tam vydrzi hoooodne dlouho. A kdyz jej drobotina trocha ozere, tak zacne pekne klesat a to casto prichazi zaber.

Salám - Profil | St 1.6.2005 10:31:32

A jak eliminovat drobotinu - já když sem takhle zkoušel chytat, tak mi vždy na nastražený rohlik zautočil mrak pidi rybek a na amury se vůbec nedostalo, přestože se v blízkosti nacházeli.

Milda | St 25.5.2005 19:14:49

Johni"Tak tak,žádnú zátěž,jen případně použij kostky cukru,které se hned rozpustijú.A zjemňovat moc nemusíš,jen použij některý "neviditelný"monofil.A zkus místo pečiva třeba dužinu z rákosu.Jinak jsem o tom více psal v diskuzi k článu-Amuři,praví bojovníci.Tak hodně úspěchů.

MrKos - Profil | St 25.5.2005 6:46:57

Velcí amuři jsou natolik mazaní ža jim vadí i silon vedoucí od dna takže při kontaktu ( i tělem ) s ním prchají. Osvědčilo se mi použít asi dvakrát i více větší vzdálenost od olůvka ( stačí větší brok) než je hloubka v místě lovu. A navíc to chce zjemnit aby případný dotek byl co nejmenší. Používám kmen 0.14 - 0.16 a nastavenou vzdálenost od broku 2m pro chytání v hloubce 80 cm. Na háček potom stačí opravdu třeba větší kus rohlíku.

petr - Profil | Út 24.5.2005 22:17:39

V případě zoufalství ještě vyzkoušej kulové plovátko. Musí být navázané průběžně a vlasec by měl být tvrdší aby nástraha nepřiplavala k plovátku a ryby se nevyplašily. A k tomu rohlíku taková drobnost jestli s ním nemůžeš daleko nahodit tak ho na vteřinku namoč už nastraženej do vody a rychle nahoď. Voda co se do něj nasaje působí jako zátěž.

MIra | Út 24.5.2005 17:31:20

presne jak rika Mirek-ZL - nepouzivej olovo. Vyzaduje to vic prehazovani, ale kdyz si rohlik spravne upravis tak vydrzi dost dlouho. Vetsi amuri jsou pekne opatrni - nesmi pod nastrahou nic potkat.

Mirek-ZL - Profil | Út 24.5.2005 17:21:25

Nepoužívej olovo, jenom přímo na vlasec háček. Jestli chytáš na rohlík tak nahoď klidně třičtvrtě rohlíka. Jinak, rozepisoval jsem to v otázce ,, Jak na amury " 11.2. 05 Hodně zdaru.