Můžete mi říct jaká je říčka Volyňka nad Starkonicema ?

V létě bych se měl asi týden zdržovat u řeky Volyňy asi 5 km od Strakonic. Nedávno tu někdo naříkal že Volyňka je nechutně zregulovaná. Můžete mi někdo sdělit jak tato říčka vypadá z hlediska rybaření ? Spíše přívlač,než moucha. Je případně jinde poblíž revír vhodný na vláčku ? ( může být MP i P) A taky kde se dá koupit hostovačka? Díky za odpovědi.
Autor diskuse: Standas - , 20.4.2005 dravci - revíry, cestování

Aleš K. | Pá 22.4.2005 6:51:02

Jak píše Osprey, pouze dodám, že přes dobré zarybňování Volyňky 1 i 2 lze velké ryby chytat jen občas. Je to dost navštěvovaná voda, v létě jsou zde výslovně místama vyšlapané cestičky podle vody od rybářů. Radil bych na přívlač úseky mezi Strakonicema a Malenicema nad Volyní v takových místech, kde řeka meandruje dál od zástavby a hlavně od silnice. Například úsek - jez nad Zborovicema k jezu ve Strunkovicích a úsek naproti Hošticím v lukách. Zde je dle mého soudu místy hlubší meandrující tok doprovázen hojně bříbřežní vegetací (po povodních natolik přeskládaný, že skrývá nejedno překvapení na nově vytvořené díry a hloubkové poměry). Protipovodňové úpravy provádí obec Radošovice nad Strakonicema v délce cca 3 km, samozřejmě necitlivě pro přírodu i pro rybáře. O jiných úpravách v extravilánu toku Volyňky nevím. Otava opět, jak píše Míra.

osprey - Profil | St 20.4.2005 16:49:55

Volyňka je malá a celkem hezká pstruhová říčka s dobrýb vysazováním a silným rybářským tlakem. Převládají menší ryby do 30, max. 35 cm. Občas se chytne i větší, ale v létě už je i trochu pozdě. Po povodni 2002 byly některé úseky zregulovány a upraveny, samozřejmě s citem, který je pracovníkům Povodí Vltavy vlastní.

Strakonicemi teče i mimopstruhová Otava (revíry O3 a O4), což je dobrá voda pro lehčí přívlač, ale i tady je rybářský tlak dost slušný a loví tu velmi šikovní rybáři včetně několika mistrů světa v mušce, takže o atraktivní ryby je dobře postaráno.
Jinak bych dal té Otavě přednost před Volyňkou, ale je dost možné, že někdo by udělal opak.