Rytí ryb v sedimentech

Zajímalo by mě jestli se nějak dá poznat pokud se na hladině objevují bublinky, zda se jedná o rytí ryb v bahně(sedimentech) nebo jestli jde o únik plynů.
Autor diskuse: Bulk - Profil , 20.4.2005 všeobecné - ostatní

Bulk - Profil | Čt 21.4.2005 7:28:33

šlehy: A zkoušel jsi ho chytit jak popisuje tomad???

Mno a ještě jsem si všimnul, že občas se při těch bublinkách tak nějak trochu vzduje hladina nebo tak něco nevim jak to pořádně popsat, to je co plyn??

Šlehy | St 20.4.2005 21:46:33

A pokud se větší množství bublin objevuje v pravidelných intervalech a pokaždé na jiném místě,tak je to potapěč :-))
Zažil jsem to na Hracholuskách a než jsem zjistil,že jde o potapěče,tak jsem byl celkem zděšenej :-))

tomad - Profil | St 20.4.2005 21:03:01

strasne super rybacka je chytanie podla bubliniek, na jednom malom rybniku sme takto chytali, ked sme uvideli jemne pomaly pohyhybujuce sa bublinky tak sme nahodili maly plavacik s cervikom asi dva metre za bublinky a pomaly pritiahli a o par sekund uz bola jazda.
Inak uplny suhlas s ospreyom

Grave | St 20.4.2005 17:48:41

Jak již bylo napsáno: když se bublinky objevují nepravidelně a postupně na různých místech, tak je to ryba. Pokud je to na jednom místě a pořát, tak je to nejspíše plyn. Pak je zde třetí možnost, že ryby vnadíte hrachem a čočkou, pak je to ryba i plyn zároveň. ::)))

osprey - Profil | St 20.4.2005 16:59:01

Dá se to naučit rozpoznávat dost slušně, dělám to už roky. Bublinky od ryby jsou menší, různě velké, vyvalují se nepravidelně a provází je zákal. Jejich zdroj se obvykle pohybuje. Na mělčích vodách lze pozorovat už rytí cejnů a cejnků kolem 20 cm.

Na mnoha místech ryjí ryby v celých hejnech, vzniklý zákal změní barvu celého říčního toku a bublinky vidět není (podmínkou jejich výskytu jsou bahnité usazeniny, kde vzniká bahenní plyn).
Sledovat zákal vody se na řece vyplatí mnohdy víc než hledat jednotlivé sloupce bublin.

Na malých pískovnách s bahnitým dnem se vyplatí podle rytí zmapovat pohyb velkých kaprů (60 cm je tady už většinou velký) a pak zakrmit místa, kde se krmí nejčastěji. Občas lepší než echolot.

Bulk - Profil | St 20.4.2005 10:31:48

A je možný, aby ryby ryly i v jemném jílovém dně a uníkaly bublinky???

pajda - Profil | St 20.4.2005 10:08:14

Tak to je s největší pravděpodobností plyn.Pokud rozestupy mezi jednotlivými bublinami v řetízku jsou stejné, jedná se o samovolné uvolnění plynu. Kapr nebo i lín, který ma také rytí v oblibě neudělají řetízek bublin. Vždy to je kolo bublin naráz a opakovaně. Řetízek je plyn.

Bulk - Profil | St 20.4.2005 9:57:22

A co když je to řetízek menších bublinek na místě, necestují, ale za chvilku se objeví zase podobný řetěz o něco dál??

pajda - Profil | St 20.4.2005 7:10:45

Díval jsem se nato včera. Nejlepší to je porovnat na mělčině a sledovat rozdíly v bublinkách. Pokud to cestuje, tj. postupně bublinkuje o kus dále, je to ryba. Je to na místě, je to plyn. Moc malých bublinek naráz, je to ryba. Řetízek bublin větší velikosti, je to plyn. Po včerejším sledování pod prutem, kdy mi tam rylo hejno kaprů. Dalším dobrým rozpoznávacím znakem je kal. Napřed kolo malých bublinek a za tím ode dna kal, je to ryba.
Z toho se dá vysledovat i tvar, velikost a množství bublin, které jdou potom přirovnat k bublinám na hloubce, kdy není kal vidět.