Zpracování NEkupovaných vázacích materiálů

Jak a kde získáváte vázací materiály a jak si je "připravujete" pro vázání (zpracování kůže, křídel a dalších partií těl ptáků a savců)?
Autor diskuse: Šomát - Profil , 9.4.2005 muškaření - domací dílna

Royale with Cheese - Profil | Út 19.4.2005 13:34:44

Michal > ani klokotání neva.

Michal | Po 18.4.2005 15:16:25

Royale: Vařením myslíš bod varu nebo ohřátí třeba jenom nad 60 stupňů apod. ?

Royale with Cheese - Profil | Po 18.4.2005 13:21:04

MIchal > vaření nevadí kupodivu peří ani v nejmenším. Srst - jak popsal Moolis. Sanmozřejmě podkladová kůže odejde při jakékoli déledobější expozici teplotou nad 40 st C - proto také, chce-li někdo vyrábět zonkery, je třeba kožky barvit zastudena a poté nechat vyčinit. Ale pokud jich nebudeš dělat tisíc, nemá cenu se s tím prasit. Každopádně tvůj popis titrace odstínu mě zaujal, je to zajímavý.

burjar | St 13.4.2005 10:36:25

Srst jsem barvil tak, že jsem ji ostříhal, strčil do pytlíku ze staré silonky a šupl do barvy na látky, přidal trochu soli a zahřál na teplotu co byla napsaná na návodu k barvě, občas jsem to trochu pomačkal aby se to propláchlo barvou, pak jsem to vytáhl a propral v tekoucí vodě. Na kotel topení jsem si položil kus lepenky z krabice a na to ty chlupy rozprostřel. Za pár hodin to uschlo a pak jsem to v mixéru rozmixoval. S výsledkem jsem byl spokojený.

G.Moolis - Profil | St 13.4.2005 10:22:41

Postup je intuitivní. Barvil jsem s barvama přesně podle návodu. To je takovýto povídání na obalu. Velmi prosté.

Michal | St 13.4.2005 10:13:51

G.Moolis: To fakt nevím, tak to ještě zkusím, máš nějaký podrobnější návod, jak postupovat ? Myslím, že to bude zajímat i ostatní. Dík.

G.Moolis - Profil | St 13.4.2005 10:05:40

michal: tepelnou úpravou ti třeba podsada z králíka zplstnatí, líp se z ní pak váže.

Michal | St 13.4.2005 9:56:40

R.w.Ch.: Bo bys to peří nebo srst zničil, už jsem to pokusně zkusil a teda nic moc z toho nebylo. Ale možná máš jiný zkušenosti, tak se kdyžtak poděl s náma ostatníma. Už dole jsem psal, že s barvením zase tak velký zkušenosti nemám, tak se rád přiučím.

Royale with Cheese - Profil | Út 12.4.2005 16:19:16

MIchal > proč " ZÁSADNĚ NEVAŘIT!" ?

Michal | Út 12.4.2005 10:16:08

Šomát: Tak moc jsem to neřešil, prostě jsem potřeboval barevný peří, tak jsem ho obarvil :-))) Výřezy apod. jsem z toho nedělal, většinou barvím slepice a kohouty apod.

Šomát - Profil | Út 12.4.2005 10:11:25

Michal: pravdu díš, když nevyzkouším, nevím ;o) Musím si obstarat starý mixér, ten doma by asi manželka nekousla (páč by mě pak zakousla).
K tomu peří: když ho oplachuješ vodou, neoddělí se ti jednotlivé paprsky od sebe?
Sůl podle mne není na škodu, snadněji odstraní mastnotu a barva líp chytne.

Michal | Út 12.4.2005 10:04:35

Šomát: Tak ty chlupy nastříhej, pak zmixuj a vyzkoušej, nezkušíš, nevíš. :-))
Osobně barvím barvama na látku - DUHA apod., silný roztok za studena, nechám namočeno i několik dní, pak pořádně vymeju studenou vodou a hned vyfoukám do sucha fénem (je to ale piplačka a trvá to :-)))), jinak se to slepí, nevyschne a chytne plíseň. ZÁSADNĚ NEVAŘIT !!! Do barvy si navíc dám malej kousek srsti nebo pár pírek, který po několika hodinách vždycky vytáhnu, promeju studenou vodou a vyfénuju, ať vidím, jak to chytá, a zase je případně vložím zpátky, takhle hlídám případný potřebný odstín. Když takhle barvíš několik kusů (např. výřezů srsti) zároveň a bude je vytahovat s odstupem, tak získáš několik odstínů jedné barvy, teda někdy :-)))))) Před barvením srst nebo peří krátce propláchnu ve velmi slabé jarové vodě a hned vymeju vodou, musíš to trochu odmastit, jinak ti to bude špatně chytat. Někdo mi doporučoval trochu tu barvu přisolit, že to líp chytá, ale nemám to vyzkoušeno, tak nevím kolik soli. Srst barvím přímo na kůži, neostříhám, to by nešlo fénovat apod. Peří pokud možno taky. Zkus fénovat peří lítající ti po pokoji :-))))

Šomát - Profil | Út 12.4.2005 9:56:07

G.Moolis: nestojí, ale proč to neporovnat ;-) Je mi líto celou srst jen oholit, z toho budu mít při své spotřebě zásobu na hodně dlouho. Nepovedený zonkerový pásek můžu vyhodit vždycky

Šomát - Profil | Út 12.4.2005 9:53:11

RwCh: Chtěl bych to vědět pouze ze zajímavosti. Normálně zonkery nedělám, ale kůže je tak veliká, že jsem to chtěl zkusit (co kdyby jednou...?).
Když už jsi nakousl to barvení, čím se dá materiál barvit (myslím tím nejen srst, ale i peří a ostatní)?

Dá se využít srst z nějakého psa? Mám zrzavého kavalíra, hodně chlupů vyčesávám, nemám odvahu to zkusit (chlulpy jsou kolem 4-6 cm). Máte někdo zkušenost

G.Moolis - Profil | Út 12.4.2005 9:52:35

Igor: Jednou jsem taky znetvořil chcíplou veverku. Naši se na mně divně dívali, když jsem jí sekal sekyrkou ocásek a stříhal chlupy nůžkama. Každopádně jemná srst je vynikající na malý mouchy. Ocas je na prd, použil jsem to párkrát na nějaký strímry a klidně ho někomu věnuju, nebo za něco vyměním.
Šomát: Ty proužky na zonkery stojí maximálně tak 40 Kč, stojí ti ta hnusná práce za to?

carlos - Profil | Út 12.4.2005 9:31:01

před nedavnem tu byla diskuse o využití trimovaných chlupů z Westíků, ve čtvrtek budu mít plnou tašku a vyhazuju to, jestli máte někdo zájem.

Royale with Cheese - Profil | Út 12.4.2005 9:26:03

Šomát > návod na činění kožek není problém sehnat. Pokud máš odbyt na taková kvanta zonkerů, uvažuj o tom, pokud ne, to prasení kvůli pár proužkům ti za to nestojí a pochybuju že tvoje spotřeba je tak veliká. Jen i není jasný, jestli chceš zonkerové pásky přírodní, nebo barvené.
Igor > chlupy tak do strímrů, nic moc. Mě už se doma válejí dva. Měl sis schovat kožku, to je příjemnej materiál.

Igor - Profil | Út 12.4.2005 8:43:45

Našel jsem zajetou veverku a připravil jsem ji o ocásek - dá se využít na vázání mušek?

Michal | Út 12.4.2005 7:52:24

Šomát: Autem jsem kdysi trefil kočku, ale ta mi vběhla pod kola na poslední chvíli, neviděl jsem ji a už jsem s tím nic udělat nemohl. Autem nic netrefuji, jsem zatím pouze spokojený nálezce. Pásky na zonkery jsem nikdy nedělal, kůži bohužel vydělat neumím.

Šomát - Profil | Po 11.4.2005 19:28:31

Michal: díky, odpověď opravdu vyčerpávající:-) Ptal jsem se proto, že jsem v návalu aktivity a předpokládaných úspor za vázací materiály oslovil své známé z vesnic, kteří - samozřejmě nerybáři - přináší i věci neužitečné. Možná, že jsem to špatně podal (sám začátečník), tak hledám inspiraci.
Teď se zkamarádit s myslivcem a budu zase o krok dál...
Zkoušel jsi dělat z králičí (příp. z jiné) kůže pásky na zonkery? Pokud ano, jak jsi vydělal kůži?
Kolik zvířat si "trefil" autem sám?

Michal | Po 11.4.2005 16:40:13

LSD: Děkuji za 1 :-))) Nalezené ptactvo stahuji rovněž celé.

Ještě mě dále napadá doplnění mého výkladu o barvení materiálů, ale to je otázka spíš na někoho jiného, mě se to daří jenom někdy a většinou mi vyjde jiná barva než jsem chtěl :-))) Tak to třeba zkuste někdo erudovaně doplnit :-)))

LSD | Po 11.4.2005 16:06:03

Řekl bych, že Michal odpověděl naprosto, ale naprosto vyčerpávajícím způsobem a není co dodat
Dávám za 1 :-)))
Jenom doplním, že nalezené ptactvo stahuji komplet celé

Michal | Po 11.4.2005 15:22:53

Osobně získávám nejvíc od mých kamarádů myslivců a mě známých myslivců a taky od různých myslivců přes různé kamarády a známé, případně od myslivců přes známé a kamarády mých známých a kamarádů :-))) Takhle nejčastěji třeba zimní srst ze srnců, daňků apod., zajíců atd. Beru všechno co dotáhnou, mám dokonce i peří ze sojky, ale zatím jsem pro něj nenašel uplatnění :-)) No a pak od mých známých a kamarádů různé krky ze slepic a kohoutů, kůže z králíků (asi nejčastější, v různých barvách), pera z kačen, hus, krůt apod. No pak ještě vlastním sběrem :-)), protože jsem letos v zimě našel dvě koroptve u silnice, trefený autem, ale nijak výrazněji nepoškozený a krásně zmrzlý, takže úplná paráda.

Co se týče úpravy, kůže z králíků fasuju už většinou vysušený a napnuté. Pokud dostanu čerstvě staženou srst, tak ji rozřežu na kusy a ty napnu na polystyren srstí dolů, očistím od zbytků tuku apod. a nechám proschnout, a to i několik týdnů. Když chci potom ze srsti udělat dubbing, tak to ostříhám včetně podsady do mixéru, mixér zavřu !!! a zapnu (opačně provést předchozí dva kroky nedoporučuji bo tož už pak zavřít nikdo nestihne :-)))), taky doporučuji použít starý z kuchyně vyřazený mixér - tedy udělat radost manželce či přítelkyni, koupit jí novej mixér (za to budou určitě plusové body s výjimkou feministek, které vás obviní, že je chcete upoutat do kuchyně :-))) a starý mixér si uzmout na dubing, protože není moc horších věcí než zaječí chlupy v jahodovým koktejlu :-)), po zmixování vzniklý mišmaš nacpu do zatahovacích igelitových sáčků (co se v nich dubbing prodává, dají se koupit v papírnictví v různých velikostech a jsou výborný proti molům), sáček ve "většině případů" popíšů (ať vím, z čeho vážu :-)) a dubing je hotov. Srst nijak neimpregnuji apod., i takové názory jsem zaznamenal, ale to je asi největší úchylka, nedovedu si to ani nijak představit.
Co se týče skalpů, tak kůži opatrně stáhnu (v maximálních rozsahu, pokud je na ní peří, i kolem očí apod.) a vypnu pomocí špendlíků na polystyrenovou desku peřím dolů, očistím od zbytků tuku a nechám usušit. V zimě desku opřu 10cm od radiátoru, aby to rychleji proschlo a nechytlo plíseň, suším poměrně dlouho, i několik týdnů, krátkodobé sušení nedoporučuji, po uzavření např. do velkých zatahovacích sáčků se zbylá vlhkost projeví poměrně rychle a případná plíseň skalp může nenávratně zničit. Peří opět nijak neimpregnuji a neupravuji, neomývám teplou vodou apod. Peří musí zůstat, tak jak je, hlavně u kohoutích skalpů je mírná mastnost peří důležitá pro suché mušky, aby peří nesálo vodu a pěkně plavalo. Všechny materiály jinak uchovávám v zatahovacích igelitových sáčcích a jsou navíc v krabici s naftalínem (1 kulička do krabice proti molům stačí, po otevření krabice stačí i k vyhubení zbytku domácnosti :-))) Tak to asi tak vše, co jsem chtěl říci ... :-) Přeju hodně zdaru ...