Na dravce před zahájením?

Chystáte se s mušákem na dravce před zahájením, v době jejich hájení ? Stále platí,že streamerování s mušákem a muškařskou šňůrou není přívlač?
Autor diskuse: Vase jmeno zde - Profil , 19.3.2005 dravci - ostatní

Petrson - Profil | St 30.3.2005 17:52:18

Pajda: Odpovím rovněž citací:

Lov přívlačí:

"Je lov pomocí 1 udice, prut je držen v ruce, jiná udice nesmí být nastražena. Spočívá v aktivním vedení nástrahy vodním prostředím. Tato metoda je určena výhradně k lovu dravců a lososovitých ryb. Lovem přívlačí se rozumí i lov na umělou mušku nebo muškaření v případě, že je za nástrahu použita vláčecí nástraha, nebo muška vybavena zařízeními např. rotující plíšek, vrtulka, které při jejich pohybu zvyšují dráždivost rybky." -Definice dle RŘ ČRS pro rok 2005.

Nejde mi o to se přít, ale spíš jasně vysvětlit tyto pojmy. Že to vymýšlejí v...vé, v tom se asi shodneme. Ale myslím, že bys to na muškaření podle této definice neukecal ani s twistrem, neboť to je jasně vláčecí nástraha (to snad uznáš), nemluvě o tom, že by jeho ocásek R(A)S mohl považovat za "vrtulku", zvyšující dráždivost v pohybu. A v tom to právě je, ve finále zase nejspíš bude rozhodovat individuální přístup každého člena RS. Jediné, co je podle mě v tomto smyslu průchozí, je chytání na streamra, který je považován za mušku (i když je také ale dobrou vláčecí nástrahou). To by´s myslím vyhrál i u soudu (pokud by neměl korálky, broky, plíšky a tak...), i kdybys s ním vyloženě vláčel, protože uvedená definice muškaření nevylučuje aktivní pohyb nástrahy. Upřímně řečeno, kdybych byl člen RS, tak mě nikdo při lovu na twistra fakt neukecá, že muškaří. To je fakt trošku absurdní, i když vím, že to myslíš s nadsázkou.

pajda - Profil | St 30.3.2005 17:08:00

Petrson: Citát:
"lov muškařením je lov udicí za pomocí muškařské šňůry. Muškařská šňůra může být nahrazena vlascem, kdy nosnou funkci zabezpečuje kulové plovátko nebo JINÁ ZÁTĚŽ. Při muškaření lze použít nejvýše dva návazce s tím, že na každém návazci lze použít je jeden jednoháček. Pokud jsou nástrahy vybaveny dvojháčkem nebo trojháčkem, lze použít jen jeden návazec. Za nástrahy lze použít i živý nebo mrtvý hmyz. Nástraha nesmí být vybavena zařízením např. rotující plíšek, vrtulka, které při jejich POHYBU zvyšují dráždivost pro ryby. Tato zařízení jsou považována za třpytky. Lov muškařením lze použít jen na mimopstruhových revírech. Při lovu muškařením nesmí být další pruty nastraženy."

Je to výpis z BP jižní Moravy.

Je zde řečeno vše. Snad by ten wobler neobstál, ale twister ANO !!! I při muškaření (s muš. šňůrou) tahám mušky, pravidelně i přerušovaně.

Lidi, co mě znají, ví, že jsem detailista. Jde mi jen o přesné zadání podmínek. Chci, aby ten v-l, co to dal do bližších podmínek se chytl za nos a UZNAL svoji chybu.

Petrson - Profil | St 30.3.2005 16:23:05

Sorry, v závorce mi vypadlo slovo "napodobeninu".

Petrson - Profil | St 30.3.2005 16:12:43

Pajda: S Kocourkovem souhlasím, taky s oblibou stav v našich svazech k tomuto blázinci přirovnávám, ale další argumentaci si trochu přitáhnul za vlasy. Nestačí, že dohnáno ad-absurdum, bys dle výkladu RŘ mohl chytání na woblera označit za lov na umělou mušku (resp.jiného organismu). Naráží to totiž na jiné pravidlo, a sice, že RŘ při posuzování rybolovných technik vychází ze svých definic, které nepopisují jen nástrahy, ale především techniky lovu. A tady bys už neuspěl, protože tažení woblera je dle těchto definic jasná přívlač, i když se, jako při lovu na umělou mušku, jedná o napodobeninu organismu. A že bys ho nechával jen pasívně unášet na hladině? No nevím, nevím...

rybomil | Út 29.3.2005 13:01:10

Na Keprově knížce nic senza neshledávám, jak trochu T. Kepra znám, ani jsem nic bombového nečekal, běžné závodní praktiky s pár vychytávkami.
Snad zkusím tu V9 nebo Lipno II. Pokud by byla parta, rád zajedu na zubatky do Polandů, tam se chytaj od 1.5.

G.Moolis - Profil | Út 29.3.2005 11:40:02

Radim: seš skvělej. Tvoje dnešní dva příspěvky se týkají této senzační legendární knihy. Jak souvisí s muškařením? Mohl bys to sem napsat, než si ten unikát zakoupím?

Radim | Út 29.3.2005 11:22:03

Kupte si senzační knihu Tomáše Kepra Přívlač.A bude jasno.
Radim

Pavel - Profil | St 23.3.2005 18:01:26

Takže např. lze lovit Okouna na mimopstruhových revírech s touto udicí - vlačák, vlasec, plovátko (popř. bez něj) a nástraha - imitace lučního koníka v době od 1.ledna do 15.června?

pajda - Profil | Út 22.3.2005 10:42:46

Michal: Ber to trochu s nadsázkou. Samozřejmě, že to dělat nebudu, já raději pravou muškařinu. Jen jsem chtěl poukázat na to, jaké jsou v tom díry. A taky ukázat jaký je rozdíl mezi muškařinou a lovem na umělou mušku.

Michal | Út 22.3.2005 10:30:16

pajda: Tě chci vidět, jak při muškaření POŽÍVÁŠ kromě umělých mušek i živý hmyz. No, i když raději bych požil živýho lučního koníka než blešivce na 8 háku :-))) Ale s tou další argumentací to máš vymakaný a už tě vidím, jak toho wobblera zdůvodňuješ RS, to bych chtěl být u toho. Ale máš pravdu, je to Kocourkov.

pajda - Profil | Út 22.3.2005 10:04:20

Trochu se vložím. Při muškaření se smí požít i živý hmyz. Při lovu na umělou mušku jen umělé napodobeniny hmyzu nebo jiných ORGANISMU. Z toho vyplývá i umělé napodobeniny rybek (wobler, JIG) smím použít. A jelikož ho nahodím vlastní vahou, nemusím mít muškařskou šňůru. Neboli normální vláčecí prut i naviják a SILON a při tom lovím na umělou mušku. Je to jako v Kocourkově.

Salám - Profil | Po 21.3.2005 13:07:00

Vjz:Dokonce ani nemusíš mít mušák a šňůru, stačí klidně jen vláčák, bublina a strímr a podle řádu je to OK. Uvažoval sem o tom, ale dosud nevyzkoušel, jednak bych to asi moc neuměl a taky se nechci hádat z RS.

steve - Profil | Ne 20.3.2005 10:31:35

Jezdim a zatim jsem problem nemel.

max | So 19.3.2005 17:00:21

Vltava 7 je pro vláčení docela těžká voda, kdo to tam nezná, tak moc úspěchy mít nebude, obzvlášť teď na začátku jara. Vltava 9 (Štěchovická přehrada) je špatné přístupná ze břehu, takže bez lodě se tam také nikdo moc nechytne.

Petrson - Profil | So 19.3.2005 0:18:26

Zajeď si na Vltavu 7 nebo 9 (Štěchovická přehrada), kde se může vláčet celej rok, nebudeš se muset s nikým hádat, jestli streamer bez korálků na mušáku je nebo není vláčení.