Systémové řešení bordelu v českém sportovním rybaření

Jaký je váš názor na momentální situaci kolem sportovního rybolovu? Jste spokojeni se zákonem a jeho prováděcí vyhláškou? Jak docílit např. toho, aby RS všude efektivně pracovala. A hlavně, má někdo jednoduchý lék pro naše nemocné rybaření?
Autor diskuse: karelc - Profil , 19.2.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Petrson - Profil | Čt 3.3.2005 6:42:31

"Nový" zákon zklamal všechny má očekávání a vlastně ani nevím, proč vznikal, když se od starého téměř neliší, kromě drobných úprav v hájení, lovných mírách a zrušení možnosti lovit pro děti do 10 r. za dozoru dospělého rybáře bez povolenky. A jak vidno ze samotných zákonů a soupisů revírů, ani funkcionářům změny nejsou jasné - jak jinak si mám například vysvětlit, že v některých revírech Středočeského ÚS, označených v soupisech heslem "Mník", je udělena "výjimka", která lov mníka povoluje, když ovšem tento podle nového zákona již NENÍ celoročně hájen? Pro SÚS zřejmě platí nějaký jiný zákon, asi kocourkovský, jinak tomu nemohu rozumět (pokud tohle někdo chápete, prosím vysvětlete). Celé divadlo s novým zákonem na mě působí jen jako rychle spíchnuté odškrtnutí další kolonky pro přijetí do EU. A musím tudíž touto cestou hrubě zkritizovat ouřady z MZ, kteří za změnami stojí a svou práci za tučné odměny odflákli. Místo aby konečně někdo bral zřetel na demokracii a zabýval se nesčetnými návrhy na podstatné změny (řešením lovu v noci, maximálního ročního limitu úlovků - ten mimochodem už v RŘ kdysi byl stanoven alespoň u kaprů, lovy na dírkách, opravdu CELOROČNÍ platností povolenek apod.), zase se opakuje škála nesmyslných buzerací. Řešení bych viděl v mnohem větších pravomocech pro místní MO - když už nový zákon, tak má umožnit, ať si místní organizace samy stanoví, kolik jakých ryb kam vysadí, a také za jakých podmínek a za jakou cenu je potom budou jejích členové lovit, s přihlédnutím k lokálním možnostem. Samozřejmě musí existovat jakési zastřešující normy, hlavně ve smyslu zacházení s úlovky, ochrany přírody a horních limitů, ale proč by si dejme tomu MO z horní dolní nemohla zavést noční lov na revírech, které obhospodařuje, když si to její členové schválí? Čili chyba tkví především ve zkostnatělém a neefektivním systému přijímání nové legislativy, kdy o zákonech rozhodují ministerští úředníci, které to vlastně ani nezajímá a je to pro ně práce navíc. Relevantně připomínkovat zákon pak může pouze rada RS, ovšem jen jako poradní orgán, který navíc občas působí dojmem, že se tam pokrok zastavil už za cara klacka (což samozřejmě neplatí o všech jejích členech). A ve finále ho schválí poslanci, kteří se kvůli nějakým rybářům taky nepřetrhnou a spíš mechanicky odmávnou, co po nich Unie chce. Především tito lidé by si ale měli uvědomit, že nejde jen o zábavu několika tichých bláznů, ale především o udržování života a ekologické stability v tekoucích vodách, což u nás zabezpečuje prakticky jen ČRS a MRS. Takže - decentralizace, liberálnost a hlavně angažování lidí, kteří se o problematiku zajímají a rozumějí jí. Co se týče Ryb. stráží, liší se podle mě dle regionů, já mám zkušenosti v okolí Prahy takové, že RS kontroluje a chová se slušně, tedy k těm, kteří slušně rybaří. Dokonce mě kontrolovala i policie (a bez RS), takže je vidět, že kde se chce, tam to jde.

drda - Profil | St 23.2.2005 10:25:51

Brach, xycht: myslím si, že je jich víc nejen absolutně, ale i pokud jde o poměr blbců k ostatním. O tom se ale moc nemluví, protože s tím, na rozdíl od členů RS, nejde moc dělat.

xycht - Profil | St 23.2.2005 10:14:28

brach: jo tak to si myslim taky...

brach - Profil | Út 22.2.2005 12:11:48

Véna S.:
Souhlasím s tebou. Neustále se tady nadává na arogantní RS, léčící si svoje komplexy, ale o rybářích-blbcech ani slovo, a že jich je podstatně víc, než členů RS!

Véna S. - Profil | Út 22.2.2005 9:27:33

Zákon a vyhláška jsou takové jaké jsou. Přestože je tam řada chyb a nedostatků, je nutno je dodržovat pokud má být trochu pořádek. Výmluvy, že tohle je blbost, tak to nebudu dodržovat, jsou na nic. To by jsme pak nemuseli dodržovat vůbec nic, protože nám to zrovna nevyhovuje. Změna zákona je vždy složitější, musí to projít oním kolečkem, jako při schvalování nového zákona. Změna vyhlášky je snadnější. To má ve své kompetenci MZe. Zde ale velmi záleží na přístupu pověřených ůředníků MZe. Výsledek je vidět v úrovni vyhlášky. Jak už psal hraji v pokecech, ČRS spolu s MRS dal dohromady návrh na změnu prováděcí vyhlášky, tyto změny však musely být v rámci mantinelů stanovených zákonem. Otázkou opět zůstane vstřícnost MZe k navrhovaným změnám.
Otázka RS: Jako všude jsou i zde lidé různí. Někdo to dělá pro dobro věci, někdo proto, že má povolenku zdarma, někdo si tím pocitem moci může léčit nějaké komplexy.
Opravdu hodně záleží na přístupu RS a také samotných rybářů ke kontrole. Také jsem RS, když příjdu, slušně pozdravím, požádám o doklady, málokdy se mi stane, že se setkám s nějakými negativními projevy. Kontrola proběhne v klidu, někdy chvilku pokecám, poradím a pod. Drobné přestupky, jako zapomenutý metr a pod, řeším v klidu domluvou. Jsme jen lidé, na zapomětlivost máme právo, jen se toho nesmí zneužívat. Občas se stane, opravdu jen občas, že jen příjdu, nebo něco oprávněně vytknu, už slyším, zase nějaký blbec buzeruje, chce po mě ptákoviny, zdržuje od chytání a pod. Snažím se to přejít v klidu, ale někdy je toho opravdu moc. Pak se dotyčný nemůže divit, že pokud tam jsou nejaké přestupky, tak má smůlu. Činnost RS je dost nevděčná práce, a při tom, co se u vody často děje, jde někdy i o zdraví.

Kacula the Great - Profil | Út 22.2.2005 9:26:14

otazkou je zda by treba nebylo levnejsi a ucelnejsi poverit kontrolou jiz existujici mestskou policii, ktera jiz potrebne pravomoci ma uniformu taky a v mistech s vetsi koncentraci lidi tedy i rybaru by se tak jako tak vyskytovat mela

Kutil | Po 21.2.2005 20:00:28

Ne všichni rybáři dokážou střet s rybářskou stráží ustát.Slyšel jsem i pár takových kteří si svou skutečnou nebo domělou křivdu vyřídí s rybami.Může to být také nemožnost rozumné diskuze.Opravdu si myslím že člověk vybraný na RS pokud na to není intelektem, zkušeností a vystupováním vybaven je to leckdy paseka která se těžko znovu zalesní.O to víc bychom si měli vážit lidí kteří těmito shopnostmi vládnou.Rozhodně jsem pro aby takoví lidé měli kromě uznání i nějaké požitky.

Nikita - Profil | Po 21.2.2005 17:22:25

Rhino - ano jsou tací, ale je možná obrana. Pokud nevím, že je někdo takový, jak popisuješ, nemohu s tím nic dělat. Každý má právo či možnost ptát se. Ptej se, proč osoby, které popisuješ, mohou takto svou funkci vykonávat. Dej podnět k prošetření postupu. Požaduj zdůvodnění. Pokud je to, jak píšeš, že člen RS musí odebrat určitý počet povolenek, tak se ptej, kdo to rozhodl a žádej nápravu. Pravomoc člena RS je i v tom, zda odebere povolenku. Můžeme spolu diskutovat nad tím, zda za zapomenutý metr, je odebrání blbost. Souhlasím s tebou, ale každý člen RS si musí své rozhodnutí obhájit. Pokud vedoucího RS nezajímá za co jsou povolenky odebrány, neřeší tyto případy na schůzích, pak k těmto situacím určitě bude docházet. Mohu jen říct z vlastní zkušenosti, že co si nenajdu, to se nedozvím a to mluvím i o novém zákoně a vyhlášce a v zákazu lovu na živou rybku. Nevím, jak to funguje jinde, ale u nás je informovanost členů RS mizivá a se snačným zpožděním a to je zásadní nešvar. Zákony či vyhlášku nám vysvětluje laik, osoba, která se zákonem nepracuje a na dotaz předem zaslaný stejně na schůzi nedá odpověď. Jsem pro profesionalizaci už jen z důvodu, že znalost zákonů či jiných norem by měla být u těchto osob na výši a na to navazuje sposta dalšího ( vystupování, jednání, řešení přestupků a pod. )

drda - Profil | Po 21.2.2005 16:55:28

Rhino: chci věřit tomu, že to v praxi nefunguje tak, jak popisuješ. I když se asi i mezi RS najde, jak píšeš, "blb", jsem přesvědčen, že je to skutečně výjimka. Já ze své zkušenosti mohu říct, že pár lidí, co k RS patří, znám a mimo jednoho, který je typu nepomůžu, ale neublížím, jsou to lidé, kteří se tak, jak píšeš ve svém příspěvku, nechovají.

Rhino | Po 21.2.2005 16:13:44

Ke kontrolám ze strany RS : co si mám myslet, když se dozvím, že člen RS je ve vlastní organizaci buzerován za to, že nesplnil počet odebraných povolenek! Jsem pro kontroly (a častější), ale takové, při kterých používá RS mozek. Je přece nesmysl, když nachytá dva kluky (mládež) a jednomu sebere papíry jen proto, že doma zapomněl metr, kterým si večer měřil svůj životní úlovek! Je to sice proti řádu, ale komu se to nestalo? Myslím, že ti z nás, co chytali jako kluci, ví o čem mluvím. Pro takového kluka je odebrání povolenky na min. 1 měsíc, který tráví čas u vody (tj. v přírodě, ne na sídlišti s cigaretou) a má čas chytat o jen prázdninách, dost krutý trest. A navíc mám pocit, že členové RS (ale zase ne všichni), jsou jako bývalí pomocníci PS VB. Čím větší blb, tím víc buzeruje. A co je úplně nejhorší, někteří ani sami neznají řády a vykládají si některá ustanovení velmi svérázně a hlavně špatně. Ale chtít, aby to vesměs byli lidé rozumní s citem pro danou situaci, znalostmi řádů, zdravým rozumem, bez závisti, střízliví při kontrolách apod. je asi někdy nad možnosti i Svatého Petra.

Abe | Po 21.2.2005 15:35:12

Nikita. poodhalila jsi tady takovou pomyslnou roušku kolem práce RS a není mi z toho nějak moc dobře po těle...ale díky za upřímnost

Nikita - Profil | Po 21.2.2005 14:46:49

Souhlasím s datlem a Pavlem. Myslím si, že většina rybářů je poctivých a taky tak k nim přistupuji. Kdyby bylo těch nepoctivých 90%, tak už v našich vodách neplave nic. Pravdou je, že jako členka RS mám stanovený počet kontrol v měsíci. V lednu a v únoru je to pouze jedna kontrola. Navíc musím splnit polovinu stanoveného počtu kontrol za rok což je od letošního roku 20 kontrol a mám nárok na bezplatnou krajskou MP povolenku. Jestli v tomhle cítíte, že něco není v pořádku, tak s vámi souhlasím. Příklad : mělo by nás být 10 členů RS na kontrolovaný úsek. Protože je proplácený cesťák pouze na auto o 3 a více osobách, tak rozdělíme 10 třemi a zbydou tři skupiny. Ty si udělají za rok 20 x 3 = 60 povinných kontrol a jsou za vodou. Takže z 480 kontrol v loňském roce zbyde 60. Stačí to?
Není to tedy jen v samotném členu RS, ale v požadavku na jeho osobu a hlavně v kontrole jeho práce.

Marcel - Profil | Ne 20.2.2005 19:43:07

To Klikař: No a to je ten bordel! Když už náhodou kontroluje, tak všechny a bez vyjímky!

Klikař - Profil | Ne 20.2.2005 19:23:52

O těch Pražských SPZ musím s Carlosem souhlasit.Je to síla když chytáš kdekoli na moravě a nejen tam a ryb.stráž si vybere z 10 lovících právě tebe a během 3 následujících dní ještě několikrát

Kutil | Ne 20.2.2005 17:50:20

Já mám obavy že se každá snaha utopí ve zmatku zájmových skupin - je níže již uvedeno.Navíc mám pocit že i neopodstatněný strach z úbytku členské základny - úbytek peněz - méně moci a počtu svazových funkcionářů.Zde zmiňovaných 90 procent je velká finanční síla a nikdo neví jak by se ve výsledku zachovala. I když myslím že velká většina - bylo to zde také celkem fundovaně prezentováno - je těch co se sice snaží ale ve výsledku jsou těžce proděleční ale přesto dál platí - asi nebudou všichni tak špatní.

Carlos - Profil | Ne 20.2.2005 16:27:01

Bude to tím, že jsme chytali jen tam, kde jsme mohli mít auto legálně za zadkem.
Ty kontroly, o kterých jsem psal, byly v roce 2001 nebo 2002, od té doby nic.

Marcel - Profil | Ne 20.2.2005 15:57:39

To Carlos: Ja jezdim za rybama teda dost, ale opravdu si nevzpomenu kde jsem naposledy potkal RS. Mozna nekdy 3-4 sezony zpet (taky me uvidel poprve u "sve" vody). Myslis, je to tim, ze nemam prazskou SPZ... :-)

Carlos - Profil | Ne 20.2.2005 13:47:29

Jako první návrh bych uvedl celorepublikovou působnost RS. Takhle má každý jistotu, že jako RS přijde pouze Jarda od sousedů a ten mi nic neřekne ! Ale před třemi roky jsme byli na týden na rybách na Moravě, každý den jiný revír. Pražská značka na autě měla za příčinu 14 !! kontrol během 6 dnů u vody. Takhle kdyby to fungovalo všude a hlavně na všechny.

Kutil | Ne 20.2.2005 13:40:27

Jestli nechceme mlátit prázdnou slámu tak podávejme konkrétní návrhy.Já bych třeba viděl lepší petici nežli K 70 a to samozřejmě omezení počtu úlovku ušlechtilé ryby a nejen ušlechtilé. Jestli může existovat rybář který odtahá za rok 250 tloušťů a ještě je za to veřejně chválen, tak je něco velmi špatně.To není o něm ,to je o systému. Pokud jde o kapry - vždyť se 90 procent nasazuje, tak přece tady jde o sponzorování raubířů námi všemi.

Carlos - Profil | Ne 20.2.2005 13:20:04

Asi jsem měl v poslední sezoně smůlu ale na lidi, se kterými jsem se u vody setkal to rozdělení sedělo. Na svazové vodě jsem snad jen dvakrát potkal někoho, kdo připustil, že by se ulovená ryba dala taky pustit ! Zajímavé je, že na všech soukromých vodách s denní povolenkou za několik stovek takoví plniči mrazáků skoro nejsou, proč asi ? Protože se jim to nevyplatí !!! Kdyby se v zákonech udělaly takové úpravy, aby se to nevyplatilo i na svazové vodě, 2/3 takyrybářů od vody zmizí. Pozor, nemluvím tu o ponechání si ryb pro vlastní potřebu - nikdo mě ale nepřesvědčí, že sežere ročně 300 kaprů, štik a candátů !
Ale nejde tu jen o drancování vody prakticky zadarmo, to je umožněno pouze tím, že neexistuje žádná účinná kontrola a hlavně postih. Až na světlé vyjímky je RS používána výhradně na "odhánění a otravování" přespolních. Nevím o případu, že by byl stíhán někdo ze starých struktur. Všichni ví, kdo tam pytlačí, kolik ryb odnese a nezapíše ale přece neudám svého souseda !!!!! Jak bych s ním pak vyžil ?

Abe | Ne 20.2.2005 12:24:17

myslím, že to rozdělení na 10% a 90% není zrovna nejšťastnější, ale budiž, velká většina se chová tak, jak píše Carlos. Možná se tento jev za poslední dva roky zlepšil ve prospěch ryb, ale asi jak kde.

Carlos - Profil | Ne 20.2.2005 11:31:30

datel : těch tebou zmiňovaných 90% mlčící většiny nepovažuje rybaření ani za sport, ani za zábavu ale jen a pouze za zdroj masa do vlastního mrazáku a nebo v horším případě za zdroj peněz z prodeje ryb do hospod. A pro ty by byla jakákoliv změna katastrofou. Představte si, že by si místo 730 kaprů ročně mohli odnést jenom 365 - to by byla přeci hrůza a jak by se jim potom ta povolenka dnes za směšný peníz (s ohledem na cenu odnesených ryb) vyplatila ?!?

mysak - Profil | Ne 20.2.2005 10:10:45

R.stráž je nutno tvrdě podporovat,aby nezustaly vyrabované a vypytlačené revíry a myslím že každý se stal svědkem toho jak někteří při příjezdu na cizí revír,ale jsou i takoví že i na domovské vodě když to de berou vše a jediné co respektují jsou náklady vložené do dané sezony a chtějí jen těžit se stoprocentním ziskem.

mysak - Profil | Ne 20.2.2005 9:56:33

každý člen má stejné práva a povinosti,muže mě někdo vysvětlit jak je možné aby na lokalitě byl rozdíl v brigádnických hodinách a to podle toho z které strany lovíte z jedné stačí 10 ale pokud chcete lovit na druhé na ostatních lokalitách tak musíte mít o 50 hod.více je to rozdělení sever jih toto platí na revíru Bečva.5A Lokalita2až6 dík za Vaše názory.

datel | Ne 20.2.2005 8:24:01

zajímavá otázka, ale myslím si, že autor zde smíchal několik pojmů dohromady. Asi by vše vydalo na celý článek, ale zkusím jen v krátkosti. české sportovní rybaření (alespoň jak ho chápu já) je na tom celkem dobře. Možnost výjezdu za zajímavými revíry je celkem dnes dostupná pro každého, soukromých revírů (kde se dají lovit větší ryby) je celkem dost a existuje již poměrně početná skupina lidí, kteří se sportovně chovají nebo loví sportovním způsobem(C&R, muška, přívlač).Lituji, ale lov velkých kaprů (ze svého způsobu) za nic sportovního nepovažuji.Ale těchto lidí bude tak max. 10%. Vše ostatní se odvíjí od požadavku zbylé 90% mlčící většiny, jejichž cílovou rybou bude asi kapr a nepovažují rybaření za sport, ale za zábavu. Pro ty jsou nastaveny podmínky zákona 99/2004 Sb.A vyhovuje jim. Resp. jim to je jedno. Z této většiny se občas vyčlení nějaká skupina , která se snaží zvýhodnit svůj způsob rybaření (tedy téměř vždy kapraři s 24h.lovem, K70 a podobně). Sportovní rybaření je, alespoň jak to cítím já, o jisté fyzické námaze s cílem rybu najít a přelstít. Pak je extrém, kdy cílem je velikost ryby (ale na to u nás prostě , snad kromě Labe , revír není). ČRS ze svého obsazení, funkčnosti atd. prostě funguje tak, jak funguje. Neočekávejme změny. Daleko lépe dnes začínají fungovat malé organizace než velké. A je to o množství vody o kterou se starají a o lidech, kteří se sejdou v hospodě. Za současné situace je řešení poměrně jednoduché. Zvětšit počet soukromých revírů nebo počet MO ČRS . Zde se ukáže a ukazuje síla poptávky a nabídky. (bude to ovšem pouze o množství a velikosti ryb). Krása přírody a další, co, dle mého, ke sportovnímu rybaření patří, je na nás všech a jiných organizacích, než je ČRS. rybáři nejsou vyjímka a funguje zde špatná vymahatelnost práva, případně jeho důsledné dodržování jako v dalších oblastech našeho života v ČR. A nakonec jen poznámka: spojení sportovní rybolov mi přijde poněkud nesmyslné.

Pavel | Ne 20.2.2005 0:13:47

Pokud se máme bavit o systémovém řešení, tak není možné začít RS, lovem 24hod., horní mírou atd.. Hlavním problémem je hospodaření svazů. Pokud to nebude nutné, tak nevolám po privatizaci za kažkou cenu, ale např. ČRS absolutně nereaguje na jakékoliv podněty a otázky členů (moje), diskusi se stávajícími zástupci svazu vidím jako nemožnou.
Uvedu příklad. Naše MO má cca 4500 členů. Vybere cca přes 5 mil. Kč, ale do svých vod nasadí ryby za cca 2,3 mil. Kč. To není nic neobvyklého i s tím souhlasím, ale jdu lovit na cizí, krásný říční revír, kde MO nemá mnoho členů, ale krásnou řeku, ale jaké je zde moje překvapení. Na miniaturním slepém rameni "malé vodě" sedí místní, hlava na hlavě a na řece, dříve plné pstruhů, lipanů, kaprů, bílé ryby, okounů nikdo. Po celodení plavané na řece je výsledek 1 proudník 23cm, 8 hrouzků, 1 plotice 24cm. Já jsem si sice zachytal, ale něco není v pořádku! Proč se sem nevysazují jakékoliv ryby např. za naše peníze? Kde končí? Na Orlíku, Lipně, Slapech? Co by na takové řece dělala RS? Proč bych tam chytal 24 hod. na 3 pruty? Samozřejmě, většina rybářů míří právě na Orlík, Lipno, nebo do "malých vod", ale právě zde bych začal se systémovými změnami.

ZN - Profil | So 19.2.2005 23:40:16

otázka 1.) již není všechno všech
otázka 2.) nemožné
otázka 3.) nemožné
otázka 4.) neexistuje, zrušit, začít od začátku ke spokojenosti rybářů, podotýkám rybářů

Kutil | So 19.2.2005 22:37:56

Tak nevím - tenhle bordel na kolečkách nedá do pořádku nikdo.Zákon říká - ve městě 50 - jezdíme všichni jako prasata - 60 - 70.Tak mi řekněte proč by si neměl takhle vyškolený člověk, když jdou a nebo jsou nasazený, nikdo to nevidí, napakovat tašku.Největší průseráři když přijdou o papíry, tak mají všude plno známých, za chvíli zase chytají.Prostě jsme se naučili - komunisti ti hajzlové nás to naučili - na všechno kašlat, všechno ošidit, lhát, krást a podvádět.Cesta z toho marastu ven ? Pokud to jen je trochu možné - jednoduché všude platné předpisy a tvrdě rozlišovat - těmi předpisy, dobře proškolenými lidmi, jejich podporou, mezi gaunery a slušnými lidmi a to nejen u vody.

Abe | So 19.2.2005 17:57:59

Jirka: nikdo nevytváří problém, problém je již vytvořen a je potřeba ho alespoň nějak začít řešit a kdyby se vyřešil, to by pak bylo jen ku prospěchu rybařiny. Ty máš možná zkušenosti jiné, ale jak píše Azbest, velké aglomerace jsou plné funkciomářů a jejich kamarádi a známí jsou RS, protože to jsou líní borci, kteří jdou jen po výhodách. A nemysli si, že je to jen v Praze, v Brně jsem se s tím setkal taky.

Azbest - Profil | So 19.2.2005 15:32:18

Jirka-to jsou řeči.Okolo Prahy možná,tam to maj kousek.Jinde na to serou.Praha je plná funkcionářů,tak si občas někdo čárku udělá.

Jirka | So 19.2.2005 11:46:08

No ale účel to nakonec splnilo:-)))))))

Carlos - Profil | So 19.2.2005 11:17:50

to Jirka : on to taky udělal ale než se někdo uráčil přijet, bylo vše uklizeno a nikde nikdo. Za tři hodiny se toho stihne ...

Jirka | So 19.2.2005 11:08:50

Hele a proč tu Policii nezavolal on nebo ty?

Jirka | So 19.2.2005 11:07:13

Vytváříte problém tam kde není! Já jsem kontrolován RS naprosto pravidelně (chytám v Praze+okolí). Navíc se RS chová slušně ale přísně. Problém není v RS, ale ryb. řádu.

Carlos - Profil | So 19.2.2005 11:04:33

Za posledních 8 let !!! jsem měl jednu !!! kontrolu. RS velice slušně vše zkontroloval a pak šel na borce od vedle - 2 lidi, 7 !!! prutů, ohniště, bivak, basy piv a ve vezírku 5 kaprů. Co myslíte, že se jim stalo, RS byl ještě rád, že nedostal přes drž.. Pokud nebude mít RS stejná práva jako Policie, nemá to smysl.

Abe | So 19.2.2005 9:41:16

Pavel P. souhlasím s tebou, ale je tady jedna věc, RS neřídí Svaz, teď mluvím konkrétně za MRS, ale příslušný městský úřad, nebo tak. Rybářská stráž je dnes honosný název, já bych je nazval vodními občasnými potulnými....(je to děsné, ale docela výstižné). Mám takové tušení, že do tohoto problému Svazy šťourat nebudou, protože jim tím pádem ubyla jedna velká starost. Nechci křivdit funkcionářům, ale jejich činnost je pravděpodobně na slabé úrovni a asi tento stav věci je vyhovující. Za sebe mohu říci, že v roce 2004 jsem měl přes 60 docházek na jeden konkrétní revír a záznamů o kontrolách byl 0 (nula). To asi o něčem svědčí. Chtělo by to razantní řez, ano, lehce se to mluví, ale někde a někdy se začít musí. Jednou jsem se zajímal o výkon RS v mojí mateřské MO a bylo mi řečeno, že su ještě mladý (bylo mi tenkrát 34 let) a příliš razantní. Průměrný věk RS byl tenkrát asi 60 let. Jak je tomu dnes, nevím, neměl jsem u vody kontrolu ani nepamatuju. Dovedu si představit reakce příslušných funkcionářů na naši kritiku, ale myslím si, že jsou k tomuto problému blíže, jak řadový rybář.
Pokud bych měl komentovat zákon, prováděcí vyhlášku a všeobecné podmínky, tak nejsem spokojen, jsou tam chyby a nedostatky, pevně věřím, že příští sezonu už bude vše v pořádku.

Pavel P. | So 19.2.2005 6:25:23

Nejsem žádný funkcionář, ani porybný, ale docela se nedivím, že práce Rybářské stráže je tak chabá.Dokud tyto lidi za to nebudou brát výplatu na slušné úrovni, troufám si říct, že se nezlepší vůbec nic.Tady totiž začíná veškerý ten bordel.RS se ukáže 1x za rok a zbytek roku raději stráví na rybách nebo s rodinami.Já osobně bych asi taky nevyvíjel nějakou extra velkou aktivitu za hovno hrušek.Pokud nebude RS plně profesionální, budou rybáři vždycky hovada /někteří/.Kdyby RS chodila k vodě 3x v týdnu, asi by si dali pozor i ti "takyrybáři" a ono kdyby se sebralo pár povolenek, tak by to určitě postupně změnilo myšlení.Myslím, že by se mělo přemýšlet, jak do svazu nalít prachy, aby se dalo uvažovat o zřízení profi stráže.Tady vidím zakopanýho psa.Jinak lék na nemocné rybaření, jak píšeš, dříme v každém z nás.Kdyby si každý sáhl do svého svědomí a začal se chovat a konat podle RŘ, všem by se nám chytalo lépe.Ale je vidět, že už je nás spousta, co jsme změnili myšlení a je to velmi dobrý krok k lepším zítřkům.