Profesionalni Rybarska Straz - návrhy

jsem jednoznacne za! proto aby mohla fungovat jsem ochoten platit vice penez za povolenky! zde je mojich par bodu!
1) plat 25 000, telefon s kontrolovanym uctem, pocitac s pristupem na sit, sluzebni vozidlo, motorovy clun
2) celorepublikovou pusobnost
3) 50 profesionalu (pro zacatek)
ostatni necham na Vas, kdo ma zajem necht pripise. jenom chci upozornit ze tato otazka neni urcena k diskuzi, ale ke shromazdeni jak by mela profi RS fungovat, jake by mela mit vybaveni, jak by mela byt odmenovana za svoji praci atd.
Diskutujte v otazce "Profesionalni RS - diskuse".
Autor diskuse: Pan Slamáček - , 18.2.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

brach - Profil | St 23.2.2005 8:17:42

mirmen: líná huba - holé neštěstí. S povolením Povodí Labe jsem stanoval i na pláži pod bývalým MTM na Seči.

mirmen | Út 22.2.2005 21:56:51

Holátko Josef: jak budeš řešit to, že každý, skutečně každý pozemek, má vlastníka? Nebo si myslíš, že na pozemku patřícím obci, státu nebo co já vím - třebas fotbalovému klubu, lze jen tak přijít, udělat si pohodlíčko, rozbalit stan ?

Holátko Josef | Út 22.2.2005 21:53:46

Lidi omlouvám se! Byl jsem poučen, že tábořit se může. Nesmí se jen v národních parcích a jiných chráněných územích, na soukromých pozemcích bez povolení vlastníka a podobně ...

Holátko Josef | Po 21.2.2005 23:00:12

Dnešní legislativa neumožňuje vydat státní lístek někomu, kdo byl v posledních 3 letech projednáván za přestupek. - přestupek bych bral jen dle zákona a vyhlášky (peany, metry a pod. nechť řeší MO)

Chcete zavést definici přístřešku? Dobrá. Kdo ale zavede definici táboření? (Vždyť v ČR je obecně povoleno tábořit na místech k tomu určených - to znamená, že jinde je to zakázáno.) Měl jsem jednou rozepři ryb. přístř. kontra stan. Já argumentoval " ... v technickém popisu této celtové konstrukce je už od výrobce uvedeno, že se jedná o stan s ložnicí. Je vám to snad jasné, ne? " a protiargument ? "Já žadný technický popis nedostal. Jak mám vědět, že to je stan. Pro mne to je rybářský přístřešek ..."
No je toto debata s rozumným člověkem? Vidím to asi takhle - koupím auto bez techničáku a mohu s ním jezdit kdekoliv, protože jsem k němu nedostal technický popis a tak si mohu vykládat, že to je koloběžka ...

Na závěr? Jsme národ tupých idiotů, kteří jsou přesvědčeni o svých pravdách. Ať bude RS sebekvalifikovanější, bude se muset hádat právě s těmi idioty a bude to k ničemu.

Je to opravdu na dlouhé povídání ...

datel | Po 21.2.2005 9:47:40

mirmen: pytlák, který se snaží legalizovat svůj lov mi přijde z oblasti sci-fi. Asi by bylo dobré definovat, kdo pytlákem je ... Navíc jsem se setkal se situací, kdy byla odebrána poolenka za to, že rybář neměl u sebe podběrák . To podle mne prostě pytlák není...

hraji - Profil | Po 21.2.2005 8:12:04

Návrh na zřízení profi stráže v rámci MRS s ekonomickým rozborem leží od vánoc na MRS v Brně. Zabývali jsme se tím již loni a sjezd na to dokonce vyčlenil peníze. Je to ale dost organizačně náročné a je potřeba dořešit kupu legislativních věcí.

mirmen | Ne 20.2.2005 19:33:17

datel : zkus taky jiný úhel pohledu. Někteří pytláci potřebují legalizovat svůj pobyt u vody, v ruce s výbavičkou. Samozřejmě k tomu slouží členství v MO ČRS a vybavení se doklady(povolenka, lístek).
Pokud jsou přistiženi a je jim povolenka odebrána, tak se zaregistrují v organizaci vedlejší nebo jiné, svolné je přijmout ( a zda postačí pár stovek nebo litříků do kapsy či naivita výboru - bůh suď), absolvují kolečko a za pár týdnů jsou zase naprosto legálně u revíru. Na Slovensku to nejde, prostě hříšník-pytlák ( ať už člen či nečlen) povolenku nedostane, kdyby čert na koze jezdil.
Je naivní myslet si, že decentralizace správy vede vždy a za všech okolností k lepším výsledkům.

datel | Ne 20.2.2005 9:33:59

tohle zavání malinko centralismem a vytvořením další "ozbrojené složky" :-). Zkusím trochu něco jiného:
a) MO by měly za povinnost zajistit běžnou dostupnost povolenky a ryb. lístku (ne situace, že hospodář prodává povolenky v úterý a v dubnu ...mnohokrát jsem se již setkal s touto situací)
b) MO by zajistila RS (na plný nebo poloviční úvazek) dle svých možností (minimálně jednoho)
c) spolupráce s městskou)Obávám se, ale že dnes měst. policie snad ani nemá právo konrolovat ryb. lístky a povolenky), státní resp. cizineckou policií. - dnes mne kontroluje RS, jestliže nemám povolenku ani RL, tak její působnost končí
d) spolupráci by nesměl zajišťovat ČRS, ale např. MÚ (příslušný odbor).
e)kontrolu by tedy prováděl vždy člen ČRS a policie (výhoda v tom, že by mohli provést i kontrolu na soukr. revírech - ochrana soukromého majetku)
f) využití blokových pokut (chytáš po setmění ..OK, zaplať např. 500 - na silnici, když jedu ve vesnici 80, mi taky neseberou řidičák) . Odebrání povolenky nebo RL jen opravdu v extrémních případech - navíc to stejně je dost neefektivní, pokud vím z dnešní zkušenosti)
tento návrh je zaměřen spíše proti pytlákům než rybářům. Navíc má výhodu, že by se nemusel upravovat ani vytvářet nový zákon, ale jde o využití stávajícího systému ... a je to zase v lidech :-)

mirmen | Ne 20.2.2005 0:14:50

Kromě profesionální RS by to chtělo:
a) celostátní registraci "hříšníků", jimž byla odebrána povolenka. Na Slovensku funguje, není třeba vymýšlet od začátku.
b) technické vybavení doplnit o :
-monoskop ( např. Yukon, se zvětšením 1:100, na kilometr daleko poznáš tvář jak z desíti metrů)
-fotopušku na dokumentaci
-dalekohled na noční vidění ( v nočním tichu se snažit přiblížit na 10 metrů a sledovat rybáře či pytláka je v nočním tichu prakticky nemožné, alespoň na části více obrostlých revírů)

Azbest - Profil | So 19.2.2005 15:22:49

Služební zbraň na rusáky rozhodně.RŘ by musel koncipovat právník,kterej chodí na ryby a vyložit všechny detaily(přístřešek).Strejcové,co sedí ve vedení svazu tomu nakloněni nebudou,protož jakmile se začne profesionalizovat,tak dojde brzo i na ně.
1)souhlas
2)souhlas
3)málo.Minimálně třikrát tolik.Navíc bych byl pro nějaký vstupní testy.(IQ,psycho...) nesouhlasím s tím,aby to mohl dělat agresivní primitiv(jak dneska často vidíme-ještě ho doma mlátí žena on si léčí mindráky s plackou v ruce).Postižitelnost za zneužití pravomoci veřejného činitele.Asi ani nemusím dodávat,že nesmí být komunista...:-)

raduch | So 19.2.2005 12:13:59

Marcel:To vypadá na inzerát.
ČRS hledá právníky s praxí nejméně 3 roky,výborná tělesná zdatnost,ŘP skupiny B,C,zbrojní pas věk do 35 let. Práce v mladém kolektivu,maximální nasazení.Výborné platové podmínky.Aktivní rybář výhodou.
Myslím,že rybolov se bude ubírat směrem,kdy privatizací revírů bude jen ku prospěchu všech. Vlastnictví si bude každý majitel hlídat sám a jak tvrdí klasikové tohoto vebu XAXAP,či Miloš dia- zbraně budou k dispozici :-))

Pan Slamáček | So 19.2.2005 11:47:37

hlasi se nekdo na shrnuti co zde padlo?

Marcel - Profil | Pá 18.2.2005 19:55:49

Jsem pevne presvedcen, ze to bude 100% prinos pro poctive rybare 1000% pro nepoctive. Kazdopadne pokud se neco z toho upece, tak konzultace s odborniky na pravo bude nezbytna.
1. Plat(zamestnanec) ze zdroju svazu : normalni prace = prumerna mzda s beznymi vyhodami zamestnancu.
2. Pusobnost dle strarych "kraju", ve vyjimecnych pripadech moznost zasahnout mimo uzemi "pusobnosti"
3. financovani vyhradne ze zdroju svazu = 300 000 tis. clenu(snad mama spravne cislo) x 200,- KC/rok = 60 000 000,- Kc To je celkem slusny rozpocet. Zrejme pro prvni rok na zavedeni nejaka mimoradna znamka (treba jako byla o povodnich) 100,- Kc na mat. vybaveni a zaskoleni.
4. Ozbrojeni? je otazkou pro odborniky. Asi tezko bude mit sluzebni strelnou zbran k dispozici "zamestnanec" svazu. To opravdu netusim.
5. Pravomoce na urovni MP s moznosti zabaveni "predmetu" ktere slouzi k trestne cinnosti (pruty, agregaty, site atd)
Co se tyka poctu, tak tech 50 je asi tak na hrane (7 na kazdy kraj + 1 "manager". Do kazdeho kraje dve auta, pruzna pracovni doba a maximalni nasazeni. Pochopitelne perfektni znalost zakonu a vyhlasek s profesionalnim vystupovanim.

Rici - Profil | Pá 18.2.2005 15:18:45

Každý revír jednu RS.
Vystavět chatrče na břehu každého revíru, bude mít deputát na ryby aby měl co jíst a uniformu bude mít vyřazenou od Policie nebo z armády.
A bylo by to skoro zadara:-))

JM - Profil | Pá 18.2.2005 15:12:53

Možná jsem to nepochopil, ale bylo myšleno 50!!!! členů RS na republiku???? To snad ne??? To by dopadlo asi tak, že by se soustředili na vybraných lokalitách a na ostatních by byl masakr.
Možná by bylo řešením přesunout působnost opravdu pod MV, ale asi ne jako složku policie. Vždyť policie každoročně od října nemá na benzín, o mobilech a notebocích a jiné technice nemluvě. Jestli se má jednat opravdu o smysluplnou RS, tak na začátek ne 50, ale 500 členů po dvojicích a jsme někde úplně jinde.

milan.b | Pá 18.2.2005 14:25:43

To LEO1: Tim bodem cislo 2, je mysleno, ze RR rad nesmi odporovat zakonum CR, bohuzel jak rikas tak nektere zakony jsou spatne, nebo pro nase ucely nepouzitelne. Novelizace nebo zmena zakonu by vsak v pripade zavedeni profesionalni straze byla nutna. Dokazu si docela dobre za soucastneho stavu predstavit situaci, kdy clovek bude porusovat RR, ale bude dodrzovat zneni zakona a opacne. U soudu se pak bude hajit tim ze postupoval v souladu se zakonem ( protoze nektere veci soucastneho RR jsou vlasne protipravni) a prave techto veci je potreba se vyvarovat.
Teda pokud jsem dobre pochopil to co rikas: Tak souhlasim ze je treba nejdrive zmenit zakon a pak menit RR. I kdyz je to asi nemozne.

Pavel | Pá 18.2.2005 14:12:49

Za současného stavu dobrovolně ani 1Kč,- . Je to stejné, jako bych se před r.89 měl dobrovolně vyjadřovat, zda souhlasím s odměnou lidových milic. Postup je jasný, iniciovat rozumné změny např. v obnoveném RŘ, z toho vyplyne kdo a jak je bude kontrolovat (bude to MO, ÚS, Rada , stát ?) a teprve z toho lze určit nové, nebo upravené pravomoci RS včetně peněz. Za současného chaosu, kdy není jasné kdo je uživatelem revírů, je to velmi předčasné.

rychet - Profil | Pá 18.2.2005 14:02:10

Bingo - dobře fungující kontrola je nezbytná pro řízení každého systému.
ad 1 - souhlas (+ záznamová technika=dokumentace)
ad 2 - souhlas
ad 3 - min 100 profesionalu (od toho odvinou zvýšení cen povolenek)
4 - zdravotní způsobilost
5 - absolvování školení (určitě platné normy a předpisy; organizované naprosto jednotně) včetně složení závěrečné zkoušky
6 - min. jedenkrát ročně školení + přezkoušení

Rici - Profil | Pá 18.2.2005 13:55:03

K odborné způsobilosti: je spousta adebtů ve šluknově a v Třeboni. Myslím, že v těchto dvou školách by se pár adeptů našlo a máš tu hned odbornou způsobilost.
PH: Právě že tuto je komplexní a pálí to všechny

Pavel | Pá 18.2.2005 13:36:17

Zákon o ryb. stráži a o lesní stráži máme. Zákon o rybářství, vyhlášku a množství BP též. Co má kontrolovat je tedy jasné. Jde jen o to, kým a z čeho bude financována, a jestli se na tom bude podílet stát, jako vlastník vody.
Návrh Petra Havlíčka mě připadá jako návrh deklarace nezávislosti, což není špatně, ale s RS to nemá nic společného. Změňme tedy otázku ne to, jak si jednotlivé skupiny představují ideální RŘ.

glánis - Profil | Pá 18.2.2005 13:08:46

Podle mě by mělo být prvotní to, kdo by jí mohl vykonávat,tzn.jakou by ti lidé měli mít odbornou způsobilost,jaké minimimální nutné vzdělání,a v neposlední řadě jaké pravomoci a jaké povinosti.A tké komu by podléhala tzn.kdo bykontroloval její činnost.Jinak pro všechny kdo to neví, profesionální rybářská stráž již řadu let působí.Sice ne ve všech svazových organizacích,ale jen tam,kde si to mohou dovolit.Otázka platu a věcí s tím spojených je až druhořadou záležitostí.

Rush - Profil | Pá 18.2.2005 12:51:12

Těch 300 Kč navíc za povolenku bych oželel. Možná
by ani nebylo potřeba tolik vysazovat, když by toho masařky míň odnesly, to znamená i úspora. Ale mám strach, že tak , jak jsou šmejdi mezi policajtama, tak by se našli i u profi RS. Ke změnám by toho ale napřed bylo hodně zákonem počínaje. Vcelku souhlas se Slamáčkem.

Leo01 - Profil | Pá 18.2.2005 12:04:40

milan.b: Tvůj bod č.2: ....RR sjednotit se zákony ČR. A co když je a priori ten nebo onen vztahující se zákon(potažmo prov. vyhlášky) špatný?!?! Jak se potom budu dohadovat, co je to RYB. PŘÍSTŘEŠEK? Kde je to definováno? To aby se z toho profi RS zbláznila! Neberu, že si tu definici každá MO vymyslí a přizpůsobí k obrazu svému. To je jen příklad, určitě mnoho dalších by se našlo, a potom aby to profi RS omlátila našim zákonodárcům o hlavu!

Petr Havlíček - Profil | Pá 18.2.2005 10:47:18

Všichni, kteří volají po změnách v řádech, tak by měli s profesionální stráží souhlasit. S platem a vybavením, které jsi popsal zhruba souhlasím, ale nemá cenu diskutovat, jestli je 25 000,- moc a nebo málo a jestli má mít uniformu nebo ne. Protože na to bude tisíc názorů.
Důležité bude jak se tato stráž bude chovat, aby nebyla zkorumpovatelná, aby se chovala nekompromisně, ale slušně atd., aby měla právo v případě porušení zákona a nezaplacení pokuty na místě odebrat náčiní, asi by měla být na úrovni policie se zbraní a s právem ji použít... Je toho dost a uvidíme co ostatní.

milan.b | Pá 18.2.2005 10:41:48

1, Nevymyslet nic noveho, protoze by trvalo hrozne dlouho nez by se to doladilo a vysledek by byl nejisty. Proste a jednoduse prejmout nektery z fungujich, jiz existujicich, systemu v okolnich zemich a mirne jej prizpusobyt nasim podminkam.
2, Presne a nenapadnutelne definovat povinosti a naroky clenu. RR sjednotit se zakony CR
3, Presne definovat postihy, za dane prohresky
4, Profesionalni Rs by mela bezvyhradne znat RR, z nehoz by mela byt pravidelne prezkusovana. Bezuhonost. Mela by take byt zodpovedna za vykonavanou praci a trestana za pripadna pochybeni.

Jenze k tomuhle vsemu je potreba kompletni zmena systemu a to vsecko je o tom ze se chce a o lidech...... Bohuzel zrovna ti jsou stali a nezmenitelni. Par lidi kteri chcou toho moc neudela, kdyz vetsine vyhovuje to stavajici. Rozhlednete se na schuzi kolem sebe a uvedomte si kdo tvori vetsinu clenu a ti rozhodne nemaji chut nic menit. Docela dobre si dokazu predstavit co by vyvolal navrh na prispevek 300 kc na profi RS ( ve vetsine kebuli by svitla rovnice: zaplatim vic penez a odnesu min ryb). Mozna vam pripada, ze vetsina rybaru jsou chytri a uvazijici lide, uvedomte si ze na tehle strankach je vetsina lidi co dela rybarinu pro radost, kteri maji chut neco menit, ale je mnohem vic tech kteri maji jine priority( a ty zde nenajdete). Je to taky tim, ze se snazite setkavat s lidmi kteri maji podobne nazovy a stejne zajmy. Proste si nemyslim ze je doba ve ktere by se dalo neco zmenit, ale kdo vi, mozna je cas jit hlavou proti zdi.

Miloš_diakritický | Pá 18.2.2005 10:04:49

strejka:
při 25 litrech hrubá ruka to dělá ročně na hlavu 408 litrů mzdových nákladů.
Cca odhadem dalších 100 litrů ročně rozpočet na pohonné hmoty, telefony, vybavení (bez pořizovacích nákladů na nějaké přibližovadlo) . Suma sumárum půl mega ročně na hlavu, krát 50 to dělá 25 mega ročně.
cca 250 tisíc organizovaných rybářů , to je 100 korun ročně navýšení ceny povolenky....když to bude třeba 300 korun, tak už těch "profi" RS může být 150....
Ovšem jak uhlídat efektivní hospodaření s těmito prostředky na svazu, to fakt za současného stavu nevím....

strejka - Profil | Pá 18.2.2005 9:18:02

1. pominu-li, ze nejlepsi by bylo zprivatizovat reviry a nechat na novych majitelich (najemcich), jak si sve vody ohlidaji...
2. rozhodnout, ze neni jina funkcni cesta nez profesionalni RS
3. vybrat (zaplatit Svazem, sbirkou, jednotlivymi mecenasi, dobrovolny !profesional!) nekoho, kdo navrhne celkovou koncepci (pusobnost, pocet, plnouvazkova RS + sezonni vypomoc, co s RS mimo sezonu, pod koho by spadala, kdo by ji vyplacel, kontroloval, navrhoval, odvolaval, skolil, zkousel, trestal, ukoloval atd. atd.)
4. vybrat (zaplatit sbirkou, Svazem, jednotlivymi mecenasi, dobrovolny !profesional!) profesionalniho ekonoma, ktery by spocital naklady na jednotlive varianty a navrhl mozne zpusoby financovani (zvyseni ceny povolenky, uspory v organizacni strukture Svazu, uspory po optimalizaci a racionalizaci zarybnovacich planu (audit zarybnovacich planu), pokuty za prestupky atd. atd.)
5. a pak uz jen detaily - shodnout se na tom
6. vybrat (zaplatit sbirkou, Svazem, jednotlivymi mecenasi, dobrovolny !profesional!) pravnika, ktery posoudi jak zakomponovat do pravniho radu statniho urednika placeneho soukromym subjektem nebo RS postavi ciste na roven bezne ochranky a navrhne pripadne formulace novych pravnich uprav atd. atd.
7. prosadit to
8. s profesionalni RS pak ruku v ruce jen naplnovat dalsi body napr. viz. ma karta, ale to uz je mile deti uplne jina a zatim jeste hodne vzdalena pohadka...

Pavel | Pá 18.2.2005 8:53:13

Profi RS ano, ale za předpokladu zásadních změn v zákoně, kdy si stát uvědomí, že je vlastníkem vod a o ty se má jako vlastník starat s péčí dobrého hospodáře. Dodávám, že RS by se měla "starat" také o povinnosti uživatelů revírů, čistotu vod, být přítomna vysazování ryb, aj., tedy nejen o rybáře. Protože aby výsledkem činnosti těchto 30 chlápků bylo chycení cca 300 delikventů ročně, a 1000 marně dokazován přestupek, tak to je pak drahý luxus a za 35 mil. radši vysadím ryby! Rozhodně když mě chcípne koza, nebude si přát aby chcípla i sousedovi, respektive myslet si, že mě to nějak pomůže.

Faistil - Profil | Pá 18.2.2005 8:41:43

Teď to Pike napsal vlastně za mě. Jsem jednoznačně pro, jen je nutná změna zákona a vyhlášky. Podle toho se nedá jako RS fungovat.
Každý člen by musel projít pořádnou zkouškou ze znalostí, aby byl potom u vody "neprůstřelnej" a ne tak jak to je dneska, že RS kolikrát ani neví co kontroluje. ( Jedna loňská perlička, cituju člena RS, který mě kontroloval a vůbec neznal. "Papíry ani nechci, ale ukaž mi peán ..." Podotýkám, že jsem "papíry" ještě ani nevyndal z batohu, takže ten člověk ani netušil, jestli nějaké mám...)
Jinak dále stejnokroj a celorepubliková působnost.

Pike | Pá 18.2.2005 8:32:01

Jsem rovnez pro, chtelo by to ale zmenit stavajici zakon a vyhlasku, protoze v tom bordelu co tam dnes je, by si straz koledovala tak o pruser.
Jinak urcite stejnokroj, mobil pouze s nekterymi cisly (policie, obecni urad, krajsky urad, mestska policie atd).

ZN - Profil | Pá 18.2.2005 8:28:52

Jsem pro profesionální RS
1. plat 10% nad úrovní prům.platu v dané oblasti
2. přísný výběr jedinců,
3. stejnokroj, vybavení dle místních potřeb
4. jasně formulované postihy
5. znalosti rybářské tematiky
6. jasná, průhledná pravidla

Souhlas s marsipem, nevymýšlet vymyšlené. Vybrat a upravit fungující systém z okolních států. Tomuto by musela nutně předcházet změna poměrů ve svazech. Vše by muselo fungovat jako každý jiný ekonomicky hospodařící subjekt.

marsip | Pá 18.2.2005 8:07:43

Když už profi, tak by to mělo být něco jako u policie avšak více kontrolovatelné. U výběru by měli být psychotesty a tak. S bodama souhlasím, ještě bych přidal stejnokroj a pořádnou bouchačku. :o) Myslím, že by se ze začátku uživilo i více než 50 kusů. Celorepublikovou působnost ano, ale vozidlo by mělo být poskytnuto dle náročnosti terénu v místě bydliště. Trochu odlechčeně napsáno, ale snad jste to pochopili. :o) Dalo by se hodně wokopčit od našich sousedů z SK...