Má smysl kratší prut na užší řeku?

Zdravím, chci začít chytat na Moravě a Bečvě na úseku od Olomouce k Tovačovu. Primárně se chci soustředit na vetší parmy (70+) , ale technika bych řekl podobná karařině kvůli vyselektování menších tloušťů, takže menší boilies (hádám do 20mm), pelety, apod. Rád bych se zeptal jakou délu a zátěž prutu by jste doporučili? Přemýšlím, jestli má smysl jít do prutu nash dwarf s délou pod 2m, což by přineslo benefit lepší možnosti chytání v hůře dostupným oblastech, jak co se týče přenosu, tak pak manipulace na místě, kde kratší prut nebude tolik omezen větvemi. Na druhou stranu nevím, jestli kratší délka bude mít nějaký citelnější negativní dopad kromě teda omezení odhodové vzdálenosti, což ovšem nevyužiji. Jakou délu by jste volili a proč, případně co je pro tento účel ideální zátěžová charakteristika prutu? Jako druhý dotaz se chci zeptat, jestli by nebylo rozumnější zvolit pro mou potřebu spíše přívlačový prut ve vyšší gramáži, třeba 20-60g(opět si rád nechám poradit gramáž), který pak navíc budu moc využít i pro těžkou přívlač.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Autor diskuse: arkto - Profil , 25.4.2023 kaprařina - náčiní, doplňky

bart.bm - Profil | St 26.4.2023 8:43:06

arkto >> je to něco mezi feedrem a jemným kaprovým prutem. Kluci v Přerově ti řeknou. Vyznají se.

arkto - Profil | St 26.4.2023 7:30:14

bart.bm >> Popravdě o nich slyším poprvé a nikde kolem nich moc bližšího nepíšou, mohl bych se zeptat v čem nejvíce poznám rozdíl oproti kaprovým prutům?

stormandnature - Profil | Út 25.4.2023 22:03:18

arkto - >> já chtěl taky něco kratšího na řeku, chytání u bordelu, padlých větví, stromů... Nakonec jsem koupil dva vláčáky Delphin muréna 2,7m 100g a předělal je na kapřáky. Komplet jsem je oholil, vyvázal nový očka, sedlo, udělal korkový rukojeti. Jsou to hrozný vykosťováky. Schválně jsem si udělal ty ručky delší, jako u 12 stopých prutů, jelikož většina krátkých prutů má ručky na mě krátký. A od tý doby chytám jen na ně.

bart.bm - Profil | Út 25.4.2023 21:01:39

arkto >> tak si kup barbel pruty. Asi ideální volba pro tebe.

veverkatom - Profil | Út 25.4.2023 18:57:59

arkto >> Ahoj,touto dobou řeka dost táhne a s 80g.chytám téměř pod nohama.Nemá cenu dávat těžší,stejně splave.V létě 100g.udržím v toku kdekoli.Tam kde chytám má řeka na šířku necelých cca.20m a nahazuji po i proti proudu.Pokud opravdu plánuješ používat zátěže okolo 40.g,budeš mít určitě větší možnost výběru a i ten vláčák by mohl být dobrá volba.T.

arkto - Profil | Út 25.4.2023 18:33:36

bart.bm >> Poravdě i sumíši zní zábavně a spíš než pelety a boilies bych použil spíše na parmy kvůli vyselektování jiných ryb, na sumce asi velkou štikovou rybičku či chomáč rousnic

bart.bm - Profil | Út 25.4.2023 18:23:47

arkto >> to těžko soudit. Na pelety a koule nejsou sumci na obou řekách moc naučení. I když se je podaří na tyto nástrahy chytit. Morava je celkem nevyzpytatelná. Tam klidně můžeš týden sedět a nic a pak si jednu noc nestihneš ani utřít ruce. Otrava Bečvy se sekla u Oseku. Jako upřímně fakt ty velké Parmy nečekej, jestli jich za celý rok uděláš 60+ jak prstů na jedné ruce budeš dobrej. To spíš nachytáš na rousnice fousy do 60cm

arkto - Profil | Út 25.4.2023 17:02:29

veverkatom >> Jestli se mohu zeptat, co je pro vás těžší krmítko/olovo, ať mám lepší představu, jelikož olovo cca 40g musí na tomto úseku držet snad kdekoliv, či se pletu? Nebo bylo by lepší jít třeba do něčeho jako je sumcový vláčák třeba i v lehčí gramáži(zde by pak byla i zajímavá možnost využití při vábení)?

arkto - Profil | Út 25.4.2023 16:57:41

bart.bm >> Děkuji za odpověď. Spíše ze zvědavosti, dostal by se člověk během nočního rybolovu spíše na parmy nebo na sumce (cca taky 70+), myšleno jak na Moravě tak na Bečvě(po otravě narovinu netuším, jak na tom je). Oboje natěžko lov ze břehu bez zaplavání. Hledám čistě sportovní zážitek, jestli to tak lze nazvat, proto tyto ryby kvůli jejich bojovnosti.

veverkatom - Profil | Út 25.4.2023 15:14:59

arkto - >> Ahoj,řešil jsem výběr prutů též na užší řeku a celkem zarostlý břeh.Abych byl vůbec schopen nahodit,popř.zvednout prut,potřeboval jsem něco kolem2,5m.Zkoušel jsem d.a.m,y ve 2.5lb,ale ty jsem zanedlouho rozštípal.Pak jsem pořídil daiwy 2.4 3lb a zatím naprostá spokojenost.Když vidím jak ten prut pracuje s kapry kolem 50cm,parma70by ho ohýbala do luku.Ten vláčák by byl na chytání super,ale asi by ti odpadla možnost v případě potřeby použití těžších olov a krmítek.T.

bart.bm - Profil | Út 25.4.2023 14:02:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

arkto - >> zajdi si ke klukům do Sarfix v Přerově. Řeknu jim co si představuješ a oni ti poradí. Ale Parmy 70+ moc nečekej. Takových královen v těch vodách moc neplave. Moje nej z Bečvy byla cca 64cm a to jsem tam strávil hodně času.

Rastislaf - Profil | Út 25.4.2023 13:14:46

Ahoj,
Dwarfy mám 6ft a 3lb, za mě je to celkem vykošťovák, ale to jsem od něj chtěl. Není problém na řece lupnout 150g olovo s pvačkem. Na parmy bych se nebál té 2lb varianty, pruty jsou to hezké a ty časté problémy s očky jsem zatím nezaznamenal, chytám ale silný kmen kolem 0,4mm a nikdy tam nebyla šňůra.

Nevýhoda takto krátkých prutů je samozřejmě odhoz, to ví asi každý, také je ale trochu problém zdolávačka z vysokého a hůře přístupného břehu, což u mě na řece mám, tam když ti to vezme ryba podél břehu, tak se můžeš jen modlit, kdežto s dlouhou rákoskou by se s tím aspoň trochu pracovat dalo. Vše má prostě své pro a proti.

Do svého tourana dám pruty rozložené i se stojanem (když mám vyndané zadní sedačky, jinak samozřejmě ne), nic nemusím balit a to se mi na tom strašně líbí.