Levné zavážecí lodičky - zkušenosti, opravy, tunning

Zdravím. Pořídil jsem si čínskou lodičku. M8m typ D16B což je jedna velká komora (prý na 2kg, důležitější je ale objem), GPS s 3+1 body a automatickým návratem při ztrátě signálu. Určitě je nás víc co tuto nebo její sestry máme a tak hádám, že si máme o čem povídat.
Autor diskuse: jurasoft - Profil , 2.9.2022 kaprařina - náčiní, doplňky

agig - Profil | Čt 4.5.2023 19:20:21

jurasoft >> Ahoj myslím že čina loďka poměr cena výkon dobrý záleží co človek očekává tak zatim ahoj ať ti to jezdí 😀👍

jurasoft - Profil | Čt 4.5.2023 8:45:35

agig >> úplná přesnost by se hodila v Maďarsku na háromě či jak se to píše když zavážíš mezi potopené stromy. Tam ale já nechytám a na rybníku či jezeru nic takového není. A pak když zavezeš něco co bude ryby lákat tak je jedno jestli je to jednou o 5 metrů blíž či dál od tebe. Na stranu si to pohlídáš očima. A čím lákat? Těch věcí je tisíc. A pak nechce to hulit na 100%. I auto nezabrzdí hned na místě a loď potřebuje (čím větší a těžcí) i kilometry aby zastavila. I když de fakto stojí jen hory. Takže plout tak 50% a když se blíží k místu tak i 30% jinak přepluješ metry. Nevěřím že čínský lodička tohle pohlídá. Nebudu ji kuchat ale ta elektronika se normálně prodává, já mám doma prastarý arduinomega.

agig - Profil | St 3.5.2023 22:07:40

jurasoft - >> Ahoj pořídil jsem si lodičku z Číny s GPS mám jí tak 5 dní tak že stále testuji . No taky mne zajímalo jak a kolik se rozchází udělal jsem si pevný bod na vodě lodku jsem k bodu zavezl místo uložil a začal jí posílat přes GPS a neni to tak hrozný od 2 až po 4m max což je myslím pohoda tak to je asi tak vše co se týče přesnoti janak maká skvele nemám co bych vytkl cena 5500 kč za mne supr mohu doporučit dosah 300m za mne dobrý ;-)

Jr. - Profil | St 3.5.2023 20:32:19

Tak problém se vyřešil. Byla to varianta špatně nastaveného home bodu a tak vysílač řval, že se nemá kam vrátit. :) ale díky za tipy.

xDanielS - Profil | St 3.5.2023 15:48:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jurasoft >> Nemusíš. Body si pamatuje i po výměně baterie. Jsou uloženy ve vysílačce. Mám dvě varianty. D16B je lepší kalibrovat častěji, pak mám novější lodičku a ta se nekalibruje vůbec. Na ovladači vidíš počet satelitů a jak jich je 10+ jede kam má.

xDanielS - Profil | St 3.5.2023 15:46:11

Jr. >> Řve když jsou slabé baterky

jurasoft - Profil | St 3.5.2023 15:17:17

Otázkou spíš je, zda po výměně aku, například když ho vyměním za nabité musím znovu kalibrovat GPS a znovu vyhledávat body na vodě. To by nebylo dobré. To by se muselo řešit nabíjení přímo v lodi aby se aku vůbec neodpojovalo od elektroniky v lodi. Jak by to ale elektroniky zvládala kdyby se aku nabíjelo bez odpojení? Jak to je? Kdo už lodičku používáte?

jurasoft - Profil | St 3.5.2023 15:11:29

Jr. >> Pípá proč? Možná proto, že necháš vysílač zapnutý a vypneš lodičku (aby se nevybíjel aku). Pak je logické, že vysílač upozorňuje, že nevidí co má ovládat.

Jr. - Profil | Pá 28.4.2023 12:56:39

Ahoj, pořídil jsem loďka D16B s GPS.
Vše funguje, ale jediný co mě štve je, že ovladač pořád pípá. V noci je to dost protivný.
Řešil někdo podobný problém?
Díky.

jurasoft - Profil | Út 20.9.2022 9:10:19

Zdravím. Na ryby jsme nejeli. Každej kdo se podívá z okna pochopí proč. Mám jednoplášťový biwak s velkými vetracími okny vepředu se síťovinou bez slídy. Tj. biwak větratelný na velký teplo. Kdo zažil parna na rybách ví jak je to důležité. Ale zase není stavěný na marast co je za oknem. Hlavně na ty zimy v noci. Takže mám čas loď došperkovat. Už mi pošta veze 2*13600Mah aku abych nemusel dobíjet z auta. Během týdne to mám doma. Mám ve sklepě 25 kg uvařenýho partiklu a 60kg uvařené pšenice a tygřího ořechu s řepkou. Těch 60kg je v barelu snad 15 let a čeká na příležitost. Takže jestli loďka bude mít gps s nepřesností 5metrů tak to nevadí, já to tam zasypu partiklem a boilies že si ryby boilies s háčkem najdou.

xDanielS - Profil | Po 19.9.2022 14:32:26

WsaW >> Tyhle informace samozřejmě znám, ale u dronu žádné souřadnice nenastavuji ani nemám důvod zo zkoušet. Home point se ukládá automaticky při vzletu a mě akorát fascinuje, že po 40ti minutách mi přistane automaticky zpátky na lavici.

jirisyky - Profil | Po 19.9.2022 13:31:26

tomvec >> Ahoj. Když lehce odbočím. Ohledně mobilu. Případ z minulého týdne. S kolegou na rybách. Posílal polohu přes Messenger a dotyčného to navedlo na jiný revír, o cca 400m jinde, přes WhatsApp v pořádku. Pořízené fotografie z onoho místa, hlásí také, že byly focené na tom vedlejším revíru

WsaW - Profil | Po 19.9.2022 11:10:01

xDanielS >> A zkoušels jeden den nastavit souřadnice pro přistání a jiné dny nechat dron na ně dosednout? Pokud se dobře pamatuju, tak určení polohy GPS je závislé na stavu počasí a atmosféry jako celku. A pokud nastavíš bod v jednu chvíli a záhy na něm necháš dron přistát, tak to létá za stejných podmínek. Ale pokud by se v atmosféře něco změnilo, tak by to mohlo ovlivnit místo přistání.

Aby k tomuhle nedocházelo např. u stavařských nebo výzkumných GPS, tak jsou tyto napojeny na službu CZEPOS. Je to placená služba, kdy je v GPS simkarta, která komunikuje s pozemními anténami na území ČR a upravuje to přesnost tak, aby kdykoliv (za jakéhokoliv) stavu atmosféry byly souřadnice daného bodu určeny s odchylkou v řádu několika málo cm. V jiných zemích EU mají svou vlastní variantu CZEPOSu.

tomvec - Profil | Ne 18.9.2022 22:33:47

xDanielS >> no pokud to i tak opravdu jede na pět centimetrů, respektive půl metru, tak je to zajímavé, protože telefony tak přesné nejsou.

Třeba můj telefon současně jede GPS, Glonass a Beidou a ukazuje mě to přesnost tři metry.

xDanielS - Profil | Ne 18.9.2022 22:19:41

tomvec >> Dron jede GPS i Glonass zároveň. Lodička netuším, kalibruju každý den a po každé výměně baterky.

tomvec - Profil | Ne 18.9.2022 22:10:23

xDanielS >> ahoj, to nevím. Já jen co vím o geodetických GPS a dění u mobilů v poslední době. Tam se letos nějak dojednávala spolupráce na zvýšení přesnosti na ten jeden metr.

Jinak může být situace jiná v případě, že dron vypustíš a on se vrací zpět na místo startu, stejně tak i lodička v rámci jednoho zakrmování. Může si to pamatovat různé korekce, případě dronu přidat informace z jiných senzorů.

Nebo to máš ověřené, že ta lodička s odstupem dní nebo týdnů vysype návnadu na stejném místě s tou přesností půl metru? Respektive ten dron pošleš někam přistát na určité souřadnice s tou přesností? To by muselo být ošetřené mezi výrobcem dronu nebo lodičky a poskytovatelem navigačních dat, tedy provozovatelem GPS, Galileo, Beidou nebo Glonass.

Nebo číňan pro svoje zařízení poskytuje přesná data ze systému Beidou, aby jako ukázali, jak jsou dobří. Nebo jaké systémy třeba ty drony a lodičky používají, nevíš to přesně?

xDanielS - Profil | Ne 18.9.2022 21:50:08

tomvec >> Ono už to tak úplně není. Dron mi sedá na 5cm přesně, loďka plus mínus půl metru.

tomvec - Profil | Ne 18.9.2022 21:25:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jurasoft >> jenom technická poznámka, když jsi vzpomněl "stavařskou" GPS. Geodeti mají GPS, která má jednak jiná střeva, velkou anténu, ale teké datový modem, kterým laicky řečeno navazují spojení na pozemní základnu, která poskytuje zařízení další zpřesňující informace, díky kterým je určení polohy s přesností 1cm směrově a 2cm výškově.

Pro běžné civilní použití umí třeba současné telefony určit polohu s přesností na tři až pět metrů, i když se rýsuje zpřesnění na jeden metr. GPS signál pro běžné komerční použití je totiž záměrně "rozostřen". Nedělám si iluze, že by levná čínská lodička umělá vyšší přesnost než těch pět metrů.

TomRen - Profil | Ne 18.9.2022 20:31:32

Na letošní sezónu jsem pořídil D16 ( bez GPS) z Alíku. Nečekal jsem žádnej zázrak, ale zavážím 200m a i vlny to zvládá úplně v pohodě. Jediný co mě vypeklo je baterie. Tu jsem musel vyměnit za kvalitní. Loďka ukazovala půl kapacity a v cca 100m přestala bez varování fungovat. Ještě že jsem nástrahu nevyklopil, jinak bych si zaplaval😆

jurasoft - Profil | So 3.9.2022 9:46:39

Marleso >> s tím počítám. vezmu do zálohy.

Marleso - Profil | Pá 2.9.2022 15:01:53

jurasoft >> vem si hazeci pruty a spombu pro jistotu . Muže se stát ze Lodicka nepojede tak aby jsi neměl po výpravě .

jurasoft - Profil | Pá 2.9.2022 8:57:53

Čeká nás první výprava s lodičkou na konci září na týden. Dnes mi pošta přiveze 25 kg soudek vařeného partiklu který ještě došperkuji vařenými kroupami. Pak mám melasu, tresčí tekutá játra a výluh konopí (čti toho na hulení) kterým každý závoz přeliju. Žádné krmení jen tak bez závozu háčku. Ona ta GPS nebude až tak přesná jako mají stavaři a tak chci kopeček krmení a v tom háček s nástrahou. To jsou plány.
A teď. Mám v tom aku 9200 mah. Na zásuvku 220v se mi doma aku nabíjelo přes noc. Pomalu je dobře. Mám i nabíječ na autozásuvku. Plánuju takovou pitomost. V tom bateriovém prostoru udělat bypass a zapojit tam zásuvku (vodotěsnou) a přepínač tak abych mohl po závozu vypnout lodičku, vypínačem odpojit aku od elektroniky (jako by byla odpojená a vytažená z lodi) , zapojit ten kabel na autozásuvku a na to zapojit solární panel co dobíjí aku v autě. A de fakto furt dobíjet aku. Co na to říkáte?

jurasoft - Profil | Pá 2.9.2022 8:50:06

Zatím jsem ji doma zkoušel a všiml si, že vespodu má prohlubeň/dolík který v návodu není popsán. Někde ve sklepě mám čínský házecí echolot. Proti Deeperu je to tragédie, ale aspoň to umí hloubku a nějaké ty ryby. Včera jsme sháněl 3D tisky pro přilepení/přišroubování držáku na sondu Deeper. Nějaké jsme našel. Vlastně echolot použiju jen na prvotní zmapování dna, najít 3 body na vodě a pak už sondu nepotřebuju. Tedy pokud to nebude ta čínská vložená zespodu. my s manželkou jezdíme na místo které důvěrně známe které jsem v minulosti zmapoval markerem a pak i deeperem. Takže vím co kde je. Proč tuhle lodičku? Chtěl jsem tu co má GPS a tu které má jedinou větší komoru.