Účast na výroční členské schůzi. Právo? Povinnost?

Dobrý den.
Může být "právo člena rybářské organizace" účastnit se výroční členské schůze přetransformováno na povinnost ? :-)
Když členi odhlasují ? Našel jsem například Choceň :
"Účast na výroční členské schůzi
neúčast musí být omluvena písemně!
neomluvená neúčast = 3 brigádnické hodiny navíc."
Co jsem slyšel, v Chocni vůbec mají právní výbor. Například prý vybírají peníze za "rybářský řád" 5 kč (10 kč?) při výdeji povolenky. :-). Vybírají peníze za to, co je součástí povolenky. :-)
Autor diskuse: bleble - Profil , 16.3.2022 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Willow - Profil | Ne 20.3.2022 7:34:39

bleble - >> V Chocni byl blázinec U Staňků,tak se nediv.A Peliny jsou bez ryb .😉

chřenovák - Profil | So 19.3.2022 21:22:23

Ladas78 >> Dříve schůze se museli dělat v hospodě ve velkým sále , protože by se to do rybárny nevešlo
Teď se tam všichni vejdou a můžou ještě dodržovat dvoumetrový rozestupy 😂

Ladas78 - Profil | So 19.3.2022 19:47:44

Záleží na každé organizaci jak si to udělá táta ještě za komárů jezdil na jednu vodu kde byla účast na schůzi nutná k tomu aby vůbec povolenou dostal a na omluvenky se nehrálo

sven - Profil | So 19.3.2022 18:18:37

Také jsem byl dnes na schůzi... volební...
Z aktuálního počtu 134 členů, přítomno 27 (z toho polovina důchodců), omluveno 11, zbytek neomluven..
Cestou jsem tři neomluvené potkal... jeden směřovat na ryby, druhý na zahrádku, třetí na nákup...
Kandidovat do výboru MO, na dva delegáty na sněm ani do ÚDK, ani do DKMO nikdo z přítomných neměl zájem, tedy byli stávající funkcionáři opět potvrzeni ve svých už nejspíš doživotních funkcích...
Ovšem jsme lepší než sousedé, kde se na členskou schůzi uráčilo dostavit 16 členů z cca stejné členské základny a z toho polovinu tvořil výbor.. takže ani nemohli volit, ledaže by si dali hlasy sami sobě .-)
Takže v bláhové naději, vyhlásili náhradní termín za měsíc..
Shrnuto podtrženo a vyjádřeno hezky česky: (až na výjimky) všichni na všechno serou, všechno je všem šumák, všichni mají práva, nikdo nemá povinnosti... spolkové rybaření míří rovnou cestou do řiti..
Privátizátoři kterým zákonem 99/2004 sklaplo, si mohou mnout ruce v radostném očekávání...
Jak praví otřepaný vtip:
Padá chlápek z mrakodrapu a v každém patře si říká:
" ještě to je dobrý...ještě to je dobrý...

Čík - Profil | So 19.3.2022 18:14:37

chřenovák >> Tak to jste měli nabito, u nás včera ze 420 členů 16 přítomných. A to byli členové výboru, DK a rybníkáři. Řadový člen ani jeden.

Bacha San - Profil | So 19.3.2022 17:54:24

Povinná účast na VČS má smysl pouze při revírním způsobu hospodaření, a ten jsme dávno opustili. U myslivců to platí dodnes a je to tak dobře, protože si rozhodují o svém. Současné hospodaření na státních vodách je ubohý paskvil.
Ještě že jsou alespoň nějaké ryby v revírech a rybáři, kteří něco pamatují, si v klidu rybaří a jsou rádi, že na ty zbytečné schůze nemusí. Stejně se na nich nic podstatného nevyřeší, to vím z vlastní zkušenosti.

Matam1234 - Profil | So 19.3.2022 16:57:05

bleble - >> čemu se divíš v Třebíči letos s poplatkama 2360 snad nejvíc co to jde a RŘza 20 kaček

Kreja - Profil | So 19.3.2022 16:45:35

chřenovák - to jste dobří,já tolik lidí na schůzi v životě neviděl.U nás dnes taky volební schůze účast 6.23%.
Dědové o holích počtem převálcovali mladší ročníky.

chřenovák - Profil | So 19.3.2022 15:55:26

Dneska jsem byl na schůzi
483 dospělých
Přítomných 39
A to se volilo nové vedení

Martin M. - Profil | Pá 18.3.2022 13:36:58

Modrý šílenec >> u nas nebyly povinne nikdy, nebo aspon ne v dobach, ktere si jeste pomatuji. Upne davno tak 35 let zpatky jsem jako decko byl nekolikrat na schuzi, kde nas bylo snad 500 a stali jsme tam jak v precpanem autobuse a dodnes nevim, proc jsem tam byl, co bylo mojim ukolem. Tak nejak si predstavuji, ze by povinna schuze dopadla. Pak se to obratilo do podoby, ze schuze delaly mistni skupiny nekolika jedincu, nikoho oficialne nepozvou, a clenska schuze se pak dela se zastupci techto mistnich skupin, opet bez pozvani clenu.

Modrý šílenec - Profil | Pá 18.3.2022 12:52:18

Martin M. >> To je zajímavé, ještě před pár lety byli výročky povinné a nikomu to nevadilo ;-) Teď s 600 členů sa nás potká 19, ale pak všichni nadávají u vody jak to výbor špatně vede ....

sven - Profil | Pá 18.3.2022 1:37:40

Martin M. >>
Proč státní vody ? Státní vody ať patří státu a hospodaří a prodává si na nich povolenky stát..
Každý spolek má možnost vlastnit a obhospodařovat své vody anebo pronajaté.
Státní by měly být pouze tekoucí.
Např. náš spolek cca 120 lidí, vlastní dva sportovní revíry, jeden poskytuje k celosvazovému rybolovu a pět chovných vod. Nikdo nám nic nedal, něco jsme si svépomocí vybudovali, na zbytek si vydělali....
Podobně i spolky v okolí.
Proč by se stejně zodpovědně a navíc v souladu se svými (i těmi okleštěnými současnými) Stanovami, neměla chovat i mnohem silnější a nesporně bohatší několikatisícová organizace, jako zmíněné spolky nebo jako spolky samostatně hospodařící ?
Ostatně, v tomto systému je jen otázkou času, kdy stát natáhne ruku.. stejně jako v případě mysliveckých honiteb..
Nestačí přece strkat si penízky do kasičky, někdo musí také pracovat.. chovat ryby, budovat rybochovná zařízení, udržovat stávající revíry a chovné vody...
Trend je bohužel opačný... např. když samostatně hospodařící MO, které si dosud hrály na svém písečku a své vody ke celosvazovému rybolovu neposkytovaly, nanejvýš si prodaly omezený počet hostovaček, se ho náhle přesto mohou účastnit..
pěkná sviňárna..
Nebo stále přetrvávající existence "bezvodých" MO o tisících a tisících členech..kteří nikdy na svazovém nemákli, protože ani nemají na čem a navíc si odhlasovali absolutně směšné (na dnešní ceny a výdělky) náhrady za brig. hodiny .. čímž lákají do svých řád, netáhla z celé republiky. Zaplatí směšné tři čtyři stovky za "brigády" a pak jezdí rabovat po celé republice tam, kde makají aby bylo a kde navíc platí za brigády tisíce...
Nemyslím, že to je donekonečna udržitelný stav...
Chápu i to, že podraz na členy MRS v podobě inkasa náhrad za brigády, zahrnutým do ceny členského příspěvku, je pro ně demotivující..
Nejspíš by mě to také otrávilo a na všechno bych se vykašlal...
V ČRS to naštěstí neprošlo...ale ještě není všem dnům konec...


STANOVY
Českého rybářského svazu, z. s.
.§ 2
Posláním Svazu je zejména:
...1) Výkon rybářství ve smyslu zákona o rybářství, tj. chov, zušlechťování, ochrana a lov
ryb, popřípadě vodních organismů, v rybníkářství nebo při výkonu rybářského práva.
2) Provozování akvakultury, ochrana přírody, čistoty vod, životního prostředí...

Martin M. - Profil | Čt 17.3.2022 23:54:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sven >> myslenka, ze statni vody si zaslouzi jen ten rybar, ktery ma zajem podilet se na spolkove cinnosti, se mi nelibi. Nas je v PS nekolik tisic a nejvetsi prinos vetsiny clenu musi byt proste v tom, ze zaplati clenstvi a povolenku. Je uplne v poradku, ze se do rozhodovani nepletou ti, kteri tomu nerozumi, nebo jsou spokojeni s tim jak to ted je a zapoji se, az kdyz jim to nebude vyhovovat. Svuj nazor vyjadri napr. i tak, ze odejdou z PS jinam. Ani v politice nemame primou demokracii, kde by lidi rozhodovali o svych danich, duchodech a kolik dni v tydnu budem chodit do prace.

sven - Profil | Čt 17.3.2022 21:58:12

Martin M. >> Zvýšení počtů účastníků schůze o jedince, kteří o schůzi, (potažmo o chod spolku) nemají zájem, nepomůže ničemu.
Snížení počtu členů o počet účastníků/neúčastníků, kteří nemají o chod spolku zájem, projevující se právě především neomluvenou absencí na VČS , ano.
Na VČS se rozhoduje o chodu a směru chodu základní spolkové jednotky. Pokud funkce základní jednotky selhávají, zákonitě se to odráží na chodu vyšší i zastřešující jednotky.
A to především tím, že že chod spolku již není řízen demokratickou volbou zdola ale čím dál častěji, direktivními nařízeními shora. A to často i nevolenými zástupci, zaměstnanými úředníky, financovanými z našich peněz, bez našeho souhlasu...
Klub nadšenců a příznivců rybářského koníčka se vším co k tomu patří, postupně přetransformovává na zážitkový lunapark, direktivně řízený bobtnajícím úřednickým molochem na hliněných nohách, ovládaný státní správou a lobistickými skupinami..
Kdo nemá zájem se zapojit a účastnit spolkového dění, včetně nezbytné manuální práce ale chce přijít k hotovému, pouze se bavit a užívat si, naskýtá se mu v současnosti dostatek příležitostí, na nespolkových vodách.
Jistě není nutné bezhlavě přijímat do spolku každého kdo má do pozadí otvor, jen kvůli mrzkému groši, které úřednická mašinerie rozfofruje na úlitby lobistům a na výmysly rozhazovačných úředníků..

Bacha San - Profil | Čt 17.3.2022 20:59:42

Já bych do toho nevrtal a v klídku si rybařil:-DDD

Martin M. - Profil | Čt 17.3.2022 20:44:34

Zvyseni poctu ucastniku schuze o ty jedince, kteri o schuzi nemaji zajem, pomuze cemu? Podle mne pouze zakonzervovat soucasny stav, zabranit personalnim ci jinym zmenam, potvrdit dulezitost kapra a snizit pocet clenu.

sven - Profil | St 16.3.2022 11:48:11

hraji >> Ano, v tom jsme v naprosté shodě. Pokud můj příspěvek vyzněl jinak, pak platí toto.
S novými Stanovami platnými od 1.1.2022, budou (předpokládejme) členové seznámeni na blížících se VČS, pokud se tak již nestalo.
A pokud bude takový zájem ze strany vedení jednotlivých spolků, pak nechají takovou povinnost prohlasovat pro doby příští.
A jak oba dobře víme, členská základna (pokud tak jde označit sešlost cca 15-25% přítomných členů) zdvihne ruku pro všechno..
Hlavně aby už byl konec a volební guláš nevystydl... .-)

hraji - Profil | St 16.3.2022 11:33:42

sven >> já jsem přesvědčen o tom, že pokud chce výbor MO uložit členům povinnost nad rámec Stanov, a pokud není účast na výroční schůzi uložena jako povinnost Stanovami, tak to je povinnost nad rámec Stanov, musí výbor nechat takové rozhodnutí schválit členskou schůzí, která je nejvyšším orgánem místní organizace. Výbor jen řídí činnost MO mezi schůzemi. Stejně tak by měla například výši úhrady za brigádu schválit členská schůze. Pokud bude součástí schůze školení, je povinnost se zúčastnit školení, nikoliv celé schůze. A nelze, podle mého názoru, tyto dvě věci libovolně spojovat a vázat na sebe.

sven - Profil | St 16.3.2022 11:19:21

bleble >> Rádo se stalo :-)

bleble - Profil | St 16.3.2022 11:09:28

sven >> Děkuji za naprosto vyčerpávací odpověď. A vysvětlení. Kamarád se ptal a já mu nevěděl odpovědět.

sven - Profil | St 16.3.2022 10:34:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ano, účast na VČS, mohl výbor MO, prohlásit za povinnou.
Dle Stanov platných do 31.12.2021 platila členská povinnost: plnit rozhodnutí orgánů Svazu, zúčastňovat se rybářského školení, osobní účastí se podílet na činnosti místní organizace Svazu... Pokud bylo součástí VČS i školení (bez určení rozsahu, klidně i jedna věta) pak zcela bez diskuse.
"Člen má tyto základní povinnosti: a) dodržovat Stanovy ČRS, Jednací řád ČRS, obecně závazné právní předpisy o rybářství a ochraně přírody, bližší podmínky výkonu rybářského práva (rybářské řády) a plnit rozhodnutí orgánů Svazu, b) platit členské příspěvky ve stanoveném termínu, c) do 15 dnů po skončení platnosti povolenky k lovu vracet řádně vyplněný oddíl II. povolenky k lovu uživateli rybářského revíru, který povolenku vydal, d) osobní účastí se podílet na činnosti místní organizace Svazu nebo některé z organizačních jednotek Svazu; zúčastňovat se rybářského školení......."

Podle v současnosti platných Stanov od 1.1.2022 je tato povinnost poněkud diskutabilní ale není vyloučena. Některé povinnosti byly vypuštěny ale v platnosti nadále zůstává: "plnit rozhodnutí orgánů Svazu"

Pokud Svazový orgán - MO považuje volby (což by měl považovat každý člen) za klíčový akt potřebný k chodu organizace, pak jistě může být takový požadavek legitimní.

Co se týká omluvy za neúčast, pak jsem přesvědčený, že je elementární slušností se omluvit z neúčasti na jakékoliv akci kde jsem očekáván a nejen na rybářské schůzi. Jako nic ve zlém ale v naťukáním dvou řádků do emailu rybari.chocen@gmail.com https://rybarichocen.cz/o-nas/ nevidím žádný problém.
Jistě každý kdo se z nějakého důvodu nemůže účastnit, ví o překážce s dostatečným časovým předstihem.

Co se týká vybírání peněz za "Rybářský řád" je důležité vědět, zda toto bylo odsouhlaseno některou z předchozích VČS, coby manipulační poplatek, nebo sponzorský dar jednotlivých členů anebo se jedná o bezdůvodné obohacení jednotlivce či černý fond výboru .
Takový dotaz je třeba položit v diskusi na sobotní VČS jednateli MO a pokud nebude dotaz uspokojivě zodpovězen, pak jej postoupit k Dozorčí komisi Územního svazu.
Podobně to je s jakoukoli "pokutou". Pokud byla odhlasována členskou základnou na VČS, pak přes to vlak nejede. Pokud ne, jedná se o svévolné obohacení, stejně jako v prvním případě.
Ovšem, je otázkou má-li některý z členů koule na to aby do takového sporu s výborem MO šel anebo bude jen nadávat doma, za zavřenými dveřmi..
V každém případě každý člen, který se neúčastní výročních schůzí, svým nehlasováním takový nešvar a jiné, přímo podporuje.
Tož asi tak :-)