ostroretky - podle mě nejkrásnější říční ryby

jaké náčiní používate ne ostroretku?? svoje první a zatím poslední ostroretky jsem chytil na sestavu -feeder medium delphin magma 330 cm / 90g ,kmen i návazez 0,25 mm velikost háčku asi 8-9 .
Autor diskuse: magmaman - Profil , 18.3.2021 feeder - druhy ryb, rekordy

jaké načiní uprednostnujete

A) feeder51%

B) plavaná 33%

C) UL přívlač3%

D) muškaření13%

Od 18.3.2021 hlasovalo 39 čtenářů.

rybomil - Profil | St 14.4.2021 18:19:05

magmaman >> kéž by to tak bylo a ty marény to byly :-)

magmaman - Profil | Út 13.4.2021 20:04:27

splavek >> no právě tvar tlamky je asi nejnápadnějši znak těchto dvou druhů ryb

splavek - Profil | Út 13.4.2021 18:12:08

Cejnek 2 >> Mně tohle neudivuje. Ostroretka a podoustev jsou si trochu podobné. A když na ně natrefí někdo kdo, tyhle ryby zná možná jen z obrázku. Rybář lovící jenom na stojáku a na řece je tak trochu náhodou. Tak je záměna hned na světě. Stačí se podívat na tvar tlamy obou ryb, to je rozhodující, ale musíš to znát a vědět. Těch znaků je víc, třeba vysouvací tlama podoustve, nebo i tvar těla... Prostě spousta lidí se s těmi rybami vůbec nesetkala in nátura.

Cejnek 2 - Profil | Út 13.4.2021 12:31:22

magmaman >> taky si jí spustu lidí plete s podouství, ale za mě to jsou úplně jiné ryby, moc nechápu jak si je někdo může spléct

magmaman - Profil | Út 23.3.2021 19:33:44

splavek >> no právě, ostroretka je velmi krásná ryba a nekdo o ní řekne že je to síh severní maréna , ach jo :- (((((

splavek - Profil | Út 23.3.2021 19:27:36

Kolegové co rádi chytáte ostroretky a lovíte je v řekách co tečou do Labe a dále do Severního moře, že tam není původní druh. Ostroretka je ryba řek , které tečou do Černého moře, nebo do Baltského.

splavek - Profil | Út 23.3.2021 19:17:48

magmaman >> Já se nedivím, je pravda, že jsem na to narazil jen jednou v životě, už to bude skoro dvacet let zpátky. Laické veřejnosti, jsem už mnohokrát vysvětloval, že ryba jménem Ostroretka stěhovavá opravdu žije u nás a je to poměrně hojná ryba. Třeba si osobně vybavuji, když jsem chytil prvního jesena. U nás to nebyla běžná ryby až poslední dobou se u nás na řece objevili. Hned ten první měl 52cm, když jsem ho viděl ve vodě, tak jsem si říkal to je trofejní plotice ,na břehu jsem už měl pochybnosti a chvilku mi trvalo co to je než mi to došlo, ale věřím, že spousta rybářů, toho jesena překřtí na plotici, protože se sním ještě nikdy v životě nesetkali. A nebudou si lámat hlavu kdo je kdo.

magmaman - Profil | Út 23.3.2021 19:04:10

splavek >> tvl ze nekteri nepoznaju ostroretku tak to se teda divim :dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd

splavek - Profil | Ne 21.3.2021 18:21:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Palusko >> Nejsem si jistý tím, že 90% členské základny bere ze zásady všechno. Podle vykázaných úlovků většina členů spíš bere všechny kapry, což mně vůbec netíží. Protože kapři se vysazují pravidelně a v množství až nadlimitním. A při tom se mu dostává ochrany, která mu ani nepřísluší viz. K-70 , která je u nás nesmyslně celoplošná. Nebo početní limit úlovků na povolenku.Bílé ryby, nebo reofilní druhy v těch přehledech jsou jen okrajová záležitost.
Dokonce jsem zjistil, že jsou rybáři co ani tu ostroretku nepoznají, chycená na stojáku a velké dohadování co to vlastně je, nakonec se udatní lovci shodly na maréně, což mně pobavilo. Kolega rybář chytil jelce proudníka a tvrdil pěkná plotice, nenechal si to vymluvit a až mu došly argumenty, tak řekl, že stejně jsou pro něho všechny tyhle ryby plotice.

Bobo - Profil | Ne 21.3.2021 18:15:47

Palusko >> Vsetko su to pomaly rastuce ryby. Jalec podustva ma v piatom roku 25cm. Ked tam nabehnu kormorany tak je to na desatrocie prazdna voda ked sa udrzia nejake ryby v mestkych aglomeraciach kde nenalietavaju a tie sa uspesne vytru.

Palusko - Profil | Ne 21.3.2021 17:04:12

splavek >> Ako som pisal kolegovi, je ich ako kde, urcite su niekde silnejsie populacie ale kedysi to tak bolo na kazdej rieke, dnes je to uz dost vzacnost.
Ano povodne a reofilne ryby miznu a je vela faktorov co za to mozu. Regulacia tokov, vysadzanie len uslachtilych druhov, kormoran, klimaticka zmena ktora sposobuje nizke stavy a prehriatu vodu. Som presvedceny ze voda je aj silno znecistena, sice nie tak ako kedysi z priemyselnej vyroby, to sa urcite zlepsilo, ale dnes je to hlavne z domacnosti, pracie prostriedky produkuju vela fosforecnanov ktore spolu s teplejsou vodou sposobuju zamorenie riasami, ked som bol decko tak rieky co boli priezracne s cisto strkovym dnom su teraz nakomplet zarastene. Plus urcite bordel nebiologickeho povodu z cisticiek co si spomenul. No a potom este tych 90% clenov rybarskych zvezov co beru zo zasady vsetko :)

Palusko - Profil | Ne 21.3.2021 16:54:09

RAJA >> Ako kde, kedysi to bola jedna z najbeznejsich ryb, ja osobne som napriklad vlani chytil nula kusov a to chodim do typickych podustvovych biotopov. Dunaj s jeho takmer neobmedzenymi zdrojmi neber ako referencnu vodu, Mensie toky kde je velka rybarska zakladna su ale tragicky zdrancovane, kedze casto nedochadza ani k doplnaniu stavov bieej ryby, mysli sa len na kapra a 90% clenov berie doslova vsetko.

Bobo - Profil | Ne 21.3.2021 7:53:03

splavek >> Skor by som povedal ze teplota vody v lete a mnozstvo vyplyvajuce z teploty rozpustneho kyslika vo vode. Toho roku su povinne Home office a miliony ludi nejazdia na autach do roboty a zrazu je poriadna zima. Nie ako minuly rok ked snezienky kvitli v polke februara.

splavek - Profil | Ne 21.3.2021 0:06:46

Palusko >> Mě nepřijdou ostroretky jako vzácnost, u nás je jich celkem hodně, když víš kde a a jak na ně. Ale na druhou stranu zase tady mizí jiné druhy, tak třeba ta nejobyčejnější ryba tekoucích vod hrouzek. Před pár lety jsem na řece nadával, že cokoliv jedlého mi rozeberou a nepustí k tomu jiné ryby. Kde že loňské sněhy jsou, je to zvláštní , ale tady prostě téměř vymizeli. Také mi přijde , že je rok od roku méně tloušťů, zvláště těch větších. Nejspíš kormorán. Před pár lety stačilo vzít k vodě létě třešně, višně a v zimě kuřecí játra a chytal jsi jako bůh. Běžně ryby 40cm+ a za vycházku jsi udělal i nějakého 50cm+. Buďto to už neumím, nebo opravdu ty ryby mizí. Všiml jsem si že ubývá i drobných živočichů ve vodě, stačilo obrátit kámen a měl jsi hrst chrostíků a mohl jsi chyty, teď už jich tolik nenajdeš pod těmi kameny . Možná je to i způsobené velkou čistotou vody, čističky dokonale vyčistí biologické znečištění a voda je tím pádem méně úživná. Jeví se to sice jako kacířská myšlenka, ale asi to do sebe něco má. Problém bude také , že čistička nevyčistí třeba rezidua z antikoncepce, deodorantů, zpomalovačů hoření,antibiotik, což negativně ovlivňuje reprodukci ryb a živočichů. Vodu máme senzoricky čistou , ale sterilní.

RAJA - Profil | So 20.3.2021 16:46:02

magmaman - >> Ostroretka je síce pekná ryba, ale domácemu potočákovi sa zdaleka nevyrovná:-)

RAJA - Profil | So 20.3.2021 16:43:03

Palusko >> Podustva a vzácnost? Myslím, že ich je dosť a to aj celkom pekné kúsky aj okolo 60cm. Myslím tým Váh a Dunaj. Stačí sa pri čistej vode zahladieť na chvíľu do prúdu z brehu alebo mostu a trblietavé odlesky ťa presvedčia o opaku. Dobrý stav podustiev myslím má na svedomí skutočnosť, že ľudia cielene podustvu skrátka loviť nevedia a preto prežíva celkom v pohode na rozdiel , napr od nosáľa.

kubah - Profil | So 20.3.2021 15:17:14

splavek >> krásná voda, pěkné.

Jen teda - ten jazyk, ta řeč - je děsně nepříjemná na poslech :-)

Já takhle jednou měl u vody okouna takto - výborný byl ..

Palusko - Profil | So 20.3.2021 15:00:19

splavek >> Ja som ti len vyjadril obdiv, nemusis sa hned pnut :) Mna osobne napne z vecsiny sladkovodnych ryb, nie to este z podustvy, ktore su uz dost vzacnost a vydra nebude pricina.

yarda_1 - Profil | So 20.3.2021 10:23:53

karlak >> Přesně jak říkáš, jste zhýčkaní :-D Tloušť je mimo kategorii a ty tři další když se postaví plochou do proudu, tak je to taky jiná legrace. Ale možná jsem to napsal blbě, prostě v poměru k velikosti se rve zajímavě. Gratuluju každopádně k tak velkým říčním rybám, ani se radši neptám kde, ač teda tuším :-) Ať se daří

karlak - Profil | So 20.3.2021 9:58:21

yarda_1 >> no ja ti nevim nechci ti brat nazor ale mi s kamaradem je chytame od 55cm ve velkem proudu na bolo 0.16 a nic moc ale asi jsme zhyckany podoustvema tlousti a velkyma ploticemi a skalaky tedy take aspon kolem kila tak ahoj

RAJA - Profil | So 20.3.2021 9:55:31

splavek >> Pekne napísané. Ortodoxní akože športoví rybári narobia svojou aktivitou oveľa viac škody ako normálny rybár, ktorý občas niečo zmasí.

yarda_1 - Profil | So 20.3.2021 9:13:49

karlak >> Když vezme na slabší náčiní větší kus, tak se rve fakt dobře, výš už je ve srovnatelné třídě za mě jenom podoustev :-)

obi2 - Profil | So 20.3.2021 8:17:21

splavek >> Nádherný příspěvek tak si i já představuji poho. rybařinu . I tak velkou pánev mám .

splavek - Profil | Pá 19.3.2021 22:44:52

Doufám, že tímto videem neurazím jemnocit některých zdejších diskutérů, ale osobně se mi to líbí, jak si u vody udělají úlovek. A proč ne, taková čerstvě ulovená ryba udělaná u vody, je možná daleko lepší než naložená krkovička s kauflandu. Pokud se chcete podívat na pěkná a zajímavá videa o lovu ostroretek, tak si zadejte do vyhledávače Pecanje skobajla.


splavek - Profil | Pá 19.3.2021 22:30:15

Palusko - 19.3.2021 21:24:13 >> Fascinují mně lidé , třeba jako ty. Kteří ve své posvátné fanatické víře odsuzují vše co je jinak než si představují a co neodpovídá jejich života běhu.
Také bych tě chtěl upozornit, že nic v životě není zadarmo, bohu dík. Vše něco stojí a je něčím vykoupené. Věř mi, že osobně nepřepočítávám rybařinu na peníze ani na kilogramy masa, kdybych to dělal, tak mám minimálně tři plné mrazáky, což rozhodně nemám, dokonce ho mám prázdný a vypnutý. Když bych si spočítal co ročně vrazím do rybařiny a jaký mám z toho ekonomický efekt, tak rozhodně moje ponechané ryby jsou ty z nejdražších, ale to není můj styl.
To že si vezmu občas nějakou ostroretku, ještě neznamená, že je masím kudy chodím. Umím jich nachytat mraky, ale také jich většinu pustím. Také je nechodím cíleně chytat v době hájení. Jsou tady takoví sportsmeni co cíleně loví hájené reofilní ryby a ještě se tím chlubí,jak jsou dobří, že je pouští. Hovno jsou dobří, jsou to jen pokrytci, co si tímto omlouvají svoji prasárnu.
A také mně vadí určitý typ rybářů, třeba jak ty co budou ostatním cíleně znechucovat lov ryb kvůli svému pokřivenému pohledu. Je každého věc jestli ryby pouští, nebo si je vezme, pokud neporušuje RŘ.
Už jsem to tu psal nejsem žádný sportovec , protože jsem ještě žádnou rybu neusportoval, ale ulovil. Držím se toho lovu,na sport nejsem.
Nebojím se ryby chytat, pouštět, ani zabíjet a sníst.

Palusko - Profil | Pá 19.3.2021 21:24:13

splavek >> Clovece, obdivujem ludi co dokazu sezrat este aj nieco taketo, ak je to zadarmo :)

splavek - Profil | Pá 19.3.2021 20:18:38

mlaďoch >> Jezdím na ryby hodně na kole. Takže se snažím množství věcí zredukovat na minimum. A když jedu autem, tak většinou nechytám blízko auta a protože jsem dost líný, tak se mi taky nechce tahat hodně věcí na zádech.
Už několik let se dávám předsevzetí, že zkusím chytat ostroretky na řasy a vždy to dopadne úplně stejně, jako u všech předsevzetí, tedy nic. Tak snad to letos už vyjde.

mlaďoch - Profil | Pá 19.3.2021 20:06:55

splavek >> časy,kdy jsem lovil položenou,jsou dávno pryč.Dneska dělička a feeder a jen tekoucí vody.Ale že bych těch krámů tahal nějak málo?Jenom bedna,rolny.
Ostroretek je hodně,jsou to krásný a bojovný ryby.

karlak - Profil | Pá 19.3.2021 19:53:26

kazda ryba je svym zpusobem hezka ale ze by byla extra bojovnice to tedy ne asi tak jako jesen a k jidlu uz vubec ne

splavek - Profil | Pá 19.3.2021 18:37:27

mlaďoch >> Kolem mého bydliště je spousta dobrých, možná víc než dobrých ostroretkových míst, ale počet ponechaných úlovku je opravdu nic moc. Na těch skvělých místech na ostroretky je nejskvělejší, že tam téměř nikdo nechodí, anebo málo kdy na někoho narazím. Přitom se ostroretkami voda jen blýská. Prostě to nejsou kapři, nepořídíš tam nic s tím celým kaprařským cirkusem a zvláště když lovíš na plavanou tak musíš na tom aktivně pracovat a nečekat až to bude pípat až uši zaléhají. Spousta rybářů tvrdí, že to na řece neumí a zejména se splávkem a mně to přijde daleko jednodušší, než třeba lovit na koulís. Přitom ti na to stačí minimum věcí , nemusíš sebou tahat kamion nepotřebných věcí.

splavek - Profil | Pá 19.3.2021 18:13:09

Abath >> Je docela veselé, když chceš použít zdravý mozek a celoročně hájit nějakou rybu. A přitom si neuvědomuješ, že celoročně hájenou rybu nejspíš nebudeš moct chytat. Ostroretka má svoji dobu hájení a je to dobře. Ale také je dobře, že se může chytat a kdo si jí chce ponechat tak může. Trochu tě vyvedu z tvé kulinářské nevědomosti, ale ostroretka co do kvality masa je jedna z nej mezi kaprovitými. Její problém pro spoustu lidí jsou kosti, ale když si neumí poradit, tak jejich chyba. Musím se přiznat, že mi také vadí označení sportovní ryby, docela by mně zajímalo za kolik udělá hladkou stovku. A také jsem ještě žádnou ostroretku nikdy v životě kupodivu neusportoval, všechny jsem poctivě ulovil. A to v množstí větším než malém a občas nějaké skončí i na talíři. Za což se vůbec nestydím, nechodím ryby chytat jenom proto, abych je pouštěl , jak už jsem psal nejsem sportovec a vůbec ne ortodoxní pouštěč.
Jinak k té anketě rád je lovím jak na plavanou, tak na feedr. Je to tak půl na půl. Záleží jak moc je silný proud. Ale nejraději to mám na tu plavanou s boloňkou.

salfi - Profil | Čt 18.3.2021 21:07:19

Eli >> ted chodim taky jen na vltavu, neni tolik casu na delsi cestu

Eli - Profil | Čt 18.3.2021 20:34:29

salfi >> jj, přesně to myslím, na tůních jsem nechytal, nějak mě to neláká...chtěl bych se tam letos na řeku alespoň jednou podívat...ale chci se soustředit hlavně na řeku u nás, kterou jsem poslední dobou zanedbával...zrovna na krásné ostroretky jsem u nás loni také narazil...

salfi - Profil | Čt 18.3.2021 20:25:37

Eli >> aha, to asi myslis, na druhy strane, pod kempem. Tam jsem byl vsehovsudy jednou. Ale chytal jsem tam na tunich z ty strany a trefil jsem se do linu. Pak jeste chodim po proudu za silnicni most, tam je takovej jizek z kamenu a pod nim krasnej ouplav. A pak jeste o 100m niz vtejka potok, tam se taky obcas zadari