Použití dvou návazců

Ahoj, jen mě tak napadlo, proč se tak málo využívá použití udice se dvěma návazci a háčky? Já sám chytám na klasickou montáž s jedním háčkem, ale neviděl jsem snad v žádném časopisu nebo videu, že by někdo použil dva návazce. Chytáte tak někdo?
Autor diskuse: Inferno08 - Profil , 13.3.2021 všeobecné - techniky lovu

Kreja - Profil | Ne 21.3.2021 11:05:00

Já na dva háčky chytám hlavně brzy z jara kde ještě ryby moc nejdou a spíš tak zjistím o co mají zájem.Samozdřejmě to musí být voda bez vázek jinak to nemá cenu riziko utržení ryby i s olovem je velmi velké.
Takže dva háčky proč ne ale jak se píše níž je to jen o přístupu.Osobně nejraději chytám na mucačku z hladiny u toho bývá víc infarktů.Hlavně když vidíte jak kapři pod tím jenom koukají nebo si jen ždibne a jde od toho.A očas se zase stane že po chlebu vyletí rychleji než štika po rybce.

_Karel_ - Profil | Po 15.3.2021 19:35:38

Mě se dva návazce hodně osvědčily s rousnicí. Pokud ji mám na jednom háčku, pravidelně mi jí ryby postupně utrhnou. Se dvěma háčky, každý na jednom konci rousnice, mám výrazně víc proměněných záběrů. Zatím jsem neuvázl.

Bacha San - Profil | Po 15.3.2021 19:04:36

el.ou >> Tak to jo, v tom máš samozřejmě pravdu. Já bych k tomu svému ještě dodal, že hovada jsou nejen ti "inostranci", ale i ti, co jim vydají povolenku k lovu.

el.ou - Profil | Po 15.3.2021 19:01:34

Bacha San >> Ta fotka s tím jen souvisí. Ryba která vjede s utrhnutou montáží natvrdo do věšáku, obaleného vším možným, se do těch ostatních zamotá. A může dopadnout viz foto. V pohodě, vše je o lidech.

Bacha San - Profil | Po 15.3.2021 18:53:06

el.ou >> No, na můj zápis o balatonu jsi sem v reakci na to dal foto se šňůtou a sešitou kapří tlamou, tak se nečerti:-)

el.ou - Profil | Po 15.3.2021 18:42:03

Bacha San >> A já sem něco psal o šňůře u balatonu? Asi nějaký omyl ne?

Bacha San - Profil | Po 15.3.2021 17:44:23

el.ou >> Už jsi někdy viděl dvounávazec na hrachový kapry? Já o voze a ty o koze. Tam se žádná šňůra nepoužívá. Můži sem dát fotky desítek ryb z urvanými tlamkami od normálních forpasů s jednoháčkem, protože se některým hovadům nechce odháčkovávat, tak to urvou i s tlamou. Není to o montážích, ale o lidech. Nebo spíš hovadech.

Kovis - Profil | Po 15.3.2021 16:51:39

sven >> ja nemam nic proti dvounavazcove montazi jako takové. Jen uz je podle meho nazorou dnes proste nahraditelna jednodussimi a i efektivnejsimi montazemi. Uz jen to, ze jsi z hlediska řádu limitovam maximalne 30 cm mezi jednotlivymi navazci mi uplne nehraje proto, aby byl system dvou navazcu efetivnejsi nez sofistikovany jednonavzec. Ale nemam patent na rozum a pisu to jen jako svuj pohled. Ja sam se tim vyvojem taky prošel. Dvounavazec, nakonec dratene krmitko, spodni navzec schovat do krmitkove smesi a horni volny. Policajt pred spicku a chytalo se. A byly to krasne casy.

Inferno08 - Profil | Po 15.3.2021 14:11:13

sven >> Zajímavý článek!

el.ou - Profil | Po 15.3.2021 13:20:44

sven >>Původ fotky z netu. Když se na jezerech potápím kolem stromů a věšáků, jsou obaleny drny z vlasců, pletenek, zátěží. Upálená ryba do toho vjede s přišitým krmelcem a končí. I z toho důvodu ty dva háčky nemusím. Ale nezpochybňuji, že balaton je účinná a léty prověřená sestava. Dřív háček za pár dnů zrezivěl a ryby se ho zbavily. Dnes ty materiály vydrží roky.

sven - Profil | Po 15.3.2021 12:47:17

el.ou >> Jestli na to dobře koukám, tak ten kapr má v sobě 6 háčků..
A navíc žádný vlasec, všechno jen pletenka..
To vidím spíš na nějakou Asii, tam jedou v tomhle stylu..

el.ou - Profil | Po 15.3.2021 12:32:25

Sifon69 >> Ta fotka se ti nelíbí? Mě také ne. Ale je reálná i když extrém. Vše ostatní je na každém z nás...

sindeji3 - Profil | Po 15.3.2021 11:41:17

Inferno08 - >> Ano, ale chce to s citem (což drtivá většina rybářů nemá). Používám dva návazce při lovu bílé ryby a menších kaprů na vodách bez vázek a současně s malou zátěží, tzn. pouze když jsem si jistej, že to neutrhnu. Používám vlasce 0,25 až 0,30mm, háčky velikostí 6 až 2, koncová olůvka 20-40g a dva návazce navážu nad olovo pomocí dvou zarážek z leukoplasti. Tímto stylem jsem začínal na položenou, děda tak chytal pořád (nástraha listovanej rohlík, brambor) a na menší rybníčky je to na kapry, líny, cejny účinný... možná lepší než průběžný krmítko na trubičce s jedním koncovým návazcem, protože to je nenápadný - malý olůvko větší ryby nevyplaší a tenhle systém se vůbec nemotá (pokud jsou návazce krátké tak na délku prostředníčku). Použití dvou má jedinou výhodu, že můžu vyzkoušet vícero nástrah, ale nevýhody jsou, že se druhý háček všude možně může zaseknout, podle mě by to měli používat jenom zkušenější rybáři, nebo jim to má ukázat přesně někdo, kdo s tím umí, jako sem to já viděl desítky vycházek já u dědy. Ne, že to nabombí na 0,40mm vlasec do vázek, těžký zátěže, díky kterým to za jednu vycházku desetkrát upálí při náhozu.

sven - Profil | Po 15.3.2021 11:12:55

Kovis >> Já si nemyslím, že by nějaká metoda měla patřit do muzea.
Nic nového se v podstatě neděje, skoro všechno už tu bylo a jen se to stále vrací..
Něco ustoupí do pozadí aby to za pár let nějaký výrobce oprášil, dal tomu nové jméno a trochu propagace, nalakoval na růžovo a vyšpuntil cenu..
Každá metoda je tak dobrá, jaká je její míra a jak dobrý je její provozovatel..
Často hledám nové nápady nikoli ve VIP na netu ale novým pohledem, do starých knih a časopisů..

Ostatně ani aktéři tohoto článku nejsou žádní prehistoričtí brontosauři ale jedni z nejlepších borců současnosti, kteří mají rozhodně co říci.
Možná, že dnes už používají jiné montáže ale přes tyto došli vývojem, k dnešním výsledkům.
https://www.mrk.cz/clanek.php3?id=801&kw=mont%25E1%25BEe

sven - Profil | Po 15.3.2021 10:44:39

el.ou >> S Tvým pohledem, naprosto souhlasím.
Taková montáž, by se nikdy neměla používat ve vázkové vodě.
K nám naštěstí ještě slávičky nedorazily a budu rád, když to tak zůstane..

Ale jak jsem psal, používám ji jen za specifických podmínek. Pouze s plovoucí nástrahou na krátkých návazcích tenčích než kmen, mělké vodě s bahnitým dnem bez vázek a v období nízké aktivity ryb. Většinou bez krmítka a pouze s koncovu zátěží a s hledáním ryb. Z důvodu častého přehazování, lovím pouze jedním prutem.
Účelem druhého a případně dalších návazců (bez háčku) je upoutat pozornost ryb a zvýšit jejich důvěru. Která je logicky větší v případě více kusů nástrahy než v případě jedné osamocené..
Bahnité dno je při tomto způsobu výhodou. I lehká koncová zátěž se v bahně poměrně pevně zasekne ale nástrahy zůstanou nade dnem (zvířeným). Což přirozeně vyvolá rybí zvědavost. Loví se samozřejmě s napnutým vlascem, bez průvěsu.

Sifon69 - Profil | Po 15.3.2021 7:19:32

el.ou >> důležité je hlavně vytáhnout "radikální" fotku. Jeden návazec a za ním "jen" 30 metrů vlasce nebo pletenky je určitě lepší...

el.ou - Profil | Po 15.3.2021 6:57:32

Bacha San >> Půjčená. Ale kdo viděl věšáky pod vodou, asi takhle.

Bacha San - Profil | Po 15.3.2021 5:37:46

Budeme řešit dva návazce a "inostranci" vesele chytají s lanem na srkačku. Proč předcházet požáru, kdaž se dá hasit?

el.ou - Profil | Po 15.3.2021 4:47:11

sven >> Stačí pole sláviček, ostrý šutr na hraně a 0,30 kmen řízneš, ani nevíš jak. Balaton lze navázat i únikově, ale proč? Pokud chci chytat nade dnem, stačí návazec jeden. Pokud vybírám tu dnešní top nástrahu, střídat a častěji přehodit. Jinak na pískovně pod vodou to byl smutný pohled. Jak si pár kaprů v hejnu vleče ty krmelce za sebou. A taky co dovede někdo navázat za prasárny, když vytáhneš chomáč montáží na větvi. No, pouze můj pohled...

Kovis - Profil | Ne 14.3.2021 19:21:37

Ahoj. Kdyz se rekne dva navazce, tak se mi automaticky vybavi stará cervena Sona se zlatym MKckem a moje rybarske zacatky. Na obou navazcich byly 4ky hacky(na dolnim zizala a na hornim vetsinou pareny rohlik). Na dva navazce moc rad chytal muj deda a strejda a ucili me to taky tak. Ja myslim, ze jak jde doba dopredu, tak dnes uz prakticky neni pro dva navazce duvod. Obecne se chyta na mensi, ale daleko ostrejsi a chytlavejsi, hacky, s tencimi vlasci a je k dispozici nepreberne mnozstvi tvaru krmitek a montazi. Osobne bych rekl, ze dva navazce uz patri dnes do muzea a ne na prut.