Poraďte začátečníkovi s návazci

Dobrý den, úvodem chci napsat, že nechápu, proč prvních 7 dnů po registraci na mrk.cz nelze vkládat otázky do diskuze. Vždyť většinou, když se někdo prvně registruje, tak potřebuje pomoc a někdy i rychlou, tomu nerozumím, ale ted už je mi to jedno. Jsem začínající rybář - 17 let. Snad mě tu hned neukamenujete za můj dotaz, který bude zkušenějším asi připadat dost banální. Mám celoroční povolenku na jeden rybník, není to svazová voda. Smí se tam chytat na 2 návazce na každém ze 2 prutů. Chci tohoto využít a nevím jak nejlépe navázat prut na 2 návazce, aby se mi celá montáž nezamotávala, jako se mi teď děje. Nevím, zda použít olovo koncové nebo průběžné. Stražím z 80 % na vařenou kukuřici a chci ji dávat pod háček a časem se třeba dopracovat k boilies. Jehlu a zarážky na kukuřici mám, už jsem i pár kapříků chytil, ale přesto nejsem s touto montáží, kterou přikládám na fotce spokojený, zamotávají se mi návazce na kmenový vlases, omotávají se dokola. Přikládám foto mé montáže, háček je od kordy č.6. Kmenový vlasec síly 28 a oba návazce z pletené šňůry. Olovo je 60 g. Chtěl bych aby se mi kapři sekali sami bez nutnosti záseku. Chci zažít ty pravé kapří jízdy. Ty černé gumičky na háčku je ventil gumka použitá jako rovnátko a ventil gumka na vršku návazce má sloužit tak, aby odstával návazec od kmenového vlasce ale moc se mi to nedaří, po vytažení z vody je vždy návazec namotaný. Ještě se sluší říct, že chci chytat zhruba 10 m od břehu, jen ve vzdálenosti, kam dohodím kukuřici rukou na prokrmení. Rybník (stojatá voda) má 5 ha, tak tato vzdálenost uplně stačí. Mám dilema zda používat olovo koncové nebo průběžné. Díky,
Roman
Autor diskuse: ZPKfishing - Profil , 8.11.2020 kaprařina - techniky lovu

sven - Profil | Po 9.11.2020 19:40:24

ZPKfishing - >> jako začátečníkovi, bych Ti radil používat co nejjednodušší montáže z rozstřižené smyčky s koncovým olovem nebo krmítkem.
Taková montáž se nemotá a máš jistotu, že na dně leží ve funkčním stavu.
Vhodnější a bezpečnější pro ryby je ale místo smyčky z kmenového vlasce použít slabší návazec.
Ke kmenovému vlasci přiložíš návazcový a spojíš je 4x protočenou smyčkou. Stejně jako bys tvořil smyčku s ohnutého kmenu..
(Jak vytvořit smyčku, najdeš zde: https://www.mrk.cz/montaze.php )

Zátěž je na konci kmenového vlasce (silnějšího) a háček na konci návazce (slabšího).
Varianta s kratším návazcem (cca 6-9cm je vhodná pro plovoucí nástrahu a s delším návazcem (cca 15- 25cm) pro neplovoucí.

Pokud uvázneš nebo rybu utrhneš, přijdeš pouze o háček. A nehrozí nebezpečí, že utržená ryba, bude za sebou tahat celou utrženou montáž s krmítkem.
V podstatě s těmito dvěma jednoduchými montážemi, obsáhneš všechny situace u vody...

Nebo si můžeš něco vybrat, podle tohoto článku
https://www.mrk.cz/clanek.php3?id=801&kw=mont%25E1%​25BEe

sindeji3 - Profil | Po 9.11.2020 15:08:15

ZPKfishing - >> Tu ventilgumu takhe nedávej, to je marnej boj. Jestli to chceš na dva návazce, tak ty návazce udělej z vlasce průměru 0,28 až 0,32 mm a ať jsou co nejkratší... návazec by měl odstávat od hlavního vlasce vedoucího k olovu, který bych použil menší, stačí 40g. Nebo druhá varianta je průběžný krmítko na trubičce, stačí když tam dáš obratlík a nad krmítko ještě jeden návazec (ale je lepší jenom jeden návazec pod krmítko).

milanpindryc - Profil | Po 9.11.2020 9:32:54

Ahoj,
Pro zacatek bych doporucil raci Method feeder, i na normalnim prutu. (Feeder prut neni potreba) http://extracarp.com/product/exc-method-feeder-in-l​ine/ ve vaze cca 50-60g
Navazec cca 10-12cm kukuricu na nekonecnou zarazku
http://www.chytilmagazin.cz/3506/nekonecna-zarazka/​

Do krmitka obycejne https://www.doctorfishing.cz/katalog/produkty/kapra​rina/pelety/halibut-pelety/produkt/coppens-halibut-​pelety---premium-select ve 3mm namocit na 5 minut slit vodu, okapat a pak pul h pockat.

Pokud tam kapri sou tak je nachytas...

haas - Profil | Po 9.11.2020 9:31:54

Místo olova můžeš používat krmelec , místo šňůrky fluorocarbon ....nic na tom není si to postavit sám

EdoPaR - Profil | Po 9.11.2020 8:08:34

Tak ako pisu chalani, vykasli sa na 2 nadväzce. Bud helikopterova montaz, alebo priebezna s olovom na bocnom zavese a hadickou proti zamotaniu. Snurka ma tendenciu pri hode sa zamotavat, nahrad ju fluorocarbonom, ten je tvrdsi a nebude sa ti zamotavat.

NAVI73 - Profil | Po 9.11.2020 7:21:37

Tvá montáž je podle mého názoru nesmyslná a zbytečně složítá, je tam hodně pravděpodobná možnost zamotání. Hod si jí pod nohy do mělké vody a zjistíš že ti ta nástraha vlastně leží kousek od sebe, potom postrádá druhý návazec smysl. Spíš bych se zaměřil na nějaké zatraktivnění, zkusil bych pár peletek do PVA punčochy nebo něco podobného

Carper_Andrew - Profil | Ne 8.11.2020 21:29:48

Ahoj, osobne by som sa vykašľal na 2 nadväzce a chytal iba na jeden. Ale ak to chceš mať tak ako teraz, tak by som na tvojom mieste použil zmršťovaciu bužírku kt. kúpiš v rádioamatérovi alebo elektro predajni. Tá hadička na háčiku ako rovnátko podľa môjho názoru moc nemá zmysel, taktiež by som tu šnúrku dal preč a naviazal to zo silónu. Čo sa týka záberov, tak tie jazdy prídu časom, predsalen už je pomerne studená voda a tie kapry už nie sú také aktívne ako v teplejšej vode.

pavel12 - Profil | Ne 8.11.2020 21:21:59

K té první otázce, hádám že je to proto aby se nováčci zorientovali ve starších diskuzích a nezahlcovali mrk dalšími, často zodpovězenými.
Jinak za mě možnost chytání na dva návazce není výhoda ale přežitek z dob minulých. Nevidím v tom žádné plus, nemluvě o tom že je to k rybám nešetrné.

JAJAK - Profil | Ne 8.11.2020 21:13:44

Ahoj,použil bych takzvanou vrtulníkovou sestavu,ale jen s jedním návazcem.Stává se velmi často,že druhý návazec se zapíchne rybě někam do ploutve,nebo kamkoliv jinam.Návazec je na obratlíku a aby to odstávalo je možno dát bužírku,nebo silikonovou hadičku a navléct to na obratlík.Sestavu bych udělal průběžnou,aby po utržení s tím kapr nejezdil do smrti.Návod na různé systémy určitě najdeš na netu.