Cestovní filtr na přípravu pitné vody v terénu

Máte praktickou zkušenost nebo poznatky k používání filtru od firmy SAWYER ?

Případně zkušenost s použitím obdobných filtrů od jiných firem ( též na bázi nanotechnologií ) ?
Autor diskuse: mirmen - Profil , 23.8.2020 všeobecné - ostatní

whitehunter - Profil | Út 25.8.2020 15:04:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sven >> už jsem to našel a skutečně je to odstraněné. Tady k tomu byl odkaz (dole): https://www.cestovni-filtr.cz/testy-a-recenze/
vicx: UV pero je taky možnost, ale občas člověk musí vzít zavděk i hodně zakalenou vodou (i v horách) a to už je lepší pevný filtr

poldeci - Profil | Út 25.8.2020 14:26:52

vicx >> Niekedy som chcel taký filter ale čím viac som sa do toho šprtal, tak mi vyšla pre moju potrebu najlepšia voľba nemať ho a zariadiť sa inak

vicx - Profil | Út 25.8.2020 14:19:41

whitehunter >> mal som to tie tri týždne na Dunaji. Ono to je presne na to stavané. Konkrétne Lifesaver vznikol na pomoc pri obrovských povodniach a katastrofách po hurikánoch, keď sú zatopené a kontaminované studne. Na použitie v podmienkach ako píšeš by to bolo vyhodené peniaze.Nato to stačí to UV pero, lebo voda je čistá.

whitehunter - Profil | Út 25.8.2020 14:10:46

poldeci >> to není ten, co jsem myslel... kupodivu má tenhle i jiný výsledky :-).
Ono je asi těžký odhadnout objektivitu, nicméně asi u většiny platí, co psal sven: když je to nějaká rybniční voda, tak si na tom člověk moc nepošmákne, ale pokud je to spíš pro jistotu, někde v horách, na severu, na Zélandu, ze studní nebo i pochybná pitná z vodovodu, tak je to šikovnej pomocník

vicx - Profil | Út 25.8.2020 14:00:57

poldeci >> škoda,že tam nemali aj Lifesaver, myslím, že boli prvý, kto spustil revolúciu v týchto osobných filtroch. Majú aj vojenskú certifikáciu.
Ďalšia vec, že majú ten automatický blok, aby sa to nedalo znovu použiť ako to spravili v teste. Každopádne zaujímavé výsledky. Zaujímalo by ma,či to je v súlade s použitím od výrobcu, to sušenie, savo voda, atď. Ak by som niečo prepláchol savo vodou,asi by som z toho už viac nepil.

sven - Profil | Út 25.8.2020 13:19:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

whitehunter >> Ahoj. Ten laboratorní test stále ještě existuje a visí na netu. Shodou okolností jsem na něj narazil před cca třemi dny. Tuším, že právě Ty, jsi mě na něj kdysi upozornil..
Jenže...protože mi nějak zpomaluje počítač, vyčistil jsem dnes ráno komplet historii a už ho také nemůžu najít...
Navíc si na mě dnes nějak zasedl Google, neustále mě blokuje a žádá o přihlašovací údaje.. když je dám, prohlásí je za neplatné apod.. takže nemůžu hledat... kuwy !

Dostal jsem se na něj přes nějaký bushcraft web v kolonce recenze , jenže už nevím který to byl...
Ale visí tam konkurenční recenze, jakože všechno je OK...tak nevím.
V každém případě mám ty Mini dva kousky. Jeden jsem zkoušel na nahrubo přefiltrované vodě z rybníka a chuťově to je fakt, jen v případě nebezpečí smrti žízní :-))

http://bushcraftportal.cz/2020/04/1000x-filtrovany-​sawyer/

whitehunter - Profil | Út 25.8.2020 10:58:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Před časem byl na webu srovnávací test sawyeru mini, lifestraw a katadyn vario, který zpracovala jedna z českých univerzit (myslím, že liberecká). Nejdražší, katadyn, z toho testu vyšel úplně nejhůř, druhej byl sawyer a nejlepší lifestraw. Ten test jsem už nikde nenašel, ale možná to museli stáhnout, protože už při zveřejnění (byť to byl nezávislý test) sawyer vyhrožoval žalobou, protože rozdíl mezi lifestraw a sawyer byl docela velkej.
Já sám (právě i na základě tohohle testu) používám lifestraw. Měl jsem ho loni v Patagonii a letos měsíc v Africe. Celou dobu bez problémů a zmíněný zápach jsem u druhého použití nezaznamenal. Před uskladněním ho propláchnu čistou vodou, zbytek vody z něj vyfouknu a nechám důkladně vyschnout.

mirmen - Profil | Út 25.8.2020 10:39:03

objevil jsem referenci v outdoor aktivitách, odkaz zde

https://zahorami.cz/2018/04/zkusenosti-s-vodnim-fil​trem-sawyer-squeeze/

vicx - Profil | Ne 23.8.2020 15:29:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mal som lifestraw slamku a lifesaver fľašu. Hlavná nevýhoda filtrov je, že keď sa aktivujú vodou, do nejakej doby (dní) sa sami zápchajú (ak sa nepoužívajú) aj pred limitom litrov ktoré majú určené. Napr lifesaver som zobral na 3 týždne a super. Spotreboval som dajme tomu 50 litrov. O rok už nefungoval, filter sa sám zapchal (tak to ma byť, ochrana). Nová vložka 50 libier. Celá fľaša 70 libier. Takže 1l ma stál 1 libru. To som si mohol kupovať minerálku...
takže zhrnutie: filter je super vec, ale určite nie na krátke výlety s dlhými pauzami medzi nimi.