Povinné osvětlení místa lovu

Ahoj, chtěl bych se zeptat jak, teda především u přívlače, řešíte povinné osvětlení místa lovu hodinu před vych. a po zap. slunce. Nosíte s sebou přímo nějakou dobíjecí lampu, anebo stačí čelovka? V bvrp to není nijak specifikováno...díky!
Autor diskuse: Damfee - Profil , 13.7.2020 všeobecné - ostatní

Sharry - Profil | Čt 16.7.2020 14:08:35

sven >> 😂

sven - Profil | Čt 16.7.2020 10:27:13

Ze zasedání Rady ČRS (červenec 2020)
Zasedání Rady ČRS
Ve čtvrtek 4. července proběhlo řádné zasedání Republikové rady. S ohledem na aktuálně platná opatření Vlády ČR se jednání konalo ve venkovních prostorách rekreačního střediska ČRS Chudoním.
Klíčovým tématem zasedání byly návrhy na změny BPVRP ČRS, týkající se především osvětlení místa lovu.
Z důvodu bezpečnosti lovících a kontrolní prevence je nezbytné, viditelně rozlišit lovící osoby tak aby se v případě kontroly ze strany RS, předcházelo nežádoucím genderovým stereotypům.
Lovící osoby mužského pohlaví budou osvětleni neoslnivým modrým světlem umístěným na spodní části těla.
Lovící osoby ženského pohlaví, neoslnivým červeným světlem na vrchní části těla.
Lovící osoby LBGT, neoslnivým světlem v spodní i vrchní části těla, v 63 různých kombinacích barevného spektra, dle vlastního uvážení.

K předloženému návrhu byla podána řada doplňujících připomínek nejen organizačními složkami Svazu, ale také některými rybáři. Tyto připomínky budou posouzeny právní komisí z pohledu proveditelnosti (souladu s platnou legislativou, zejména občanským zákoníkem) a následně předány Republikové radě na dalším zasedání.
Předseda ČRS Mudr. Macháček poděkoval všem za podané připomínky a konstatoval, že je nutné klíčové návrhy změn podrobně diskutovat na konferencích a členských schůzích, což v letošním roce nebylo z důvodu omezení způsobených epidemií koronaviru možné. Tento návrh členové Rady jednomyslně podpořili; nadále tak bude pokračovat diskuze o navrhovaných změnách, které po projednání napříč Svazem budou předloženy na mimořádném Republikovém sněmu v roce 2021, který bude svolán přímo za tímto účelem.

nofish - Profil | Čt 16.7.2020 10:25:49

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 16.7.2020 10:12:23 >> Ještě jednou. Stát jmenuje RS, tím jakákoli jeho účast končí. Snad jsem to napsal dost srozumitelně.
Co pak komu dají svazy, MO, nebo kdokoli jiný je jen jejich dobrá vůle a nevím, kdo má přehled, co se rozdává.
Hlavně mě nebaví zas celý den řešit to, že mám mít někde u sebe v noci nějaké světýlko. Nevymyslel jsem to, zvládám to splnit a zatím mi to nijak neublížilo. Jestli je to dobrý nápad, nebo ne, nevím a je mi to jedno. Pokud to někomu tak strašně vadí, má možnost přes jeho MO při schvalování BPVRP na následující rok prosadit pokus o zrušení tohoto nařízení.

petrikveprik - Profil | Čt 16.7.2020 10:12:23

nofish >> no vidíš to.... Chtějí od vás jako od RS dohled nad dodržováním zákona o rybářství...., ale ani Vám nedali k tomu prostředky. Dostali jste aspoň k těm nočním kontrolám baterky?? :-)))

(i já se s tím popral a v noci spím naštěstí vklidu). Jen poukazuji jak nesmyslně se vybíjí klín klínem. Tímto jsem své argumenty vyčerpal. Měj se.

nofish - Profil | Čt 16.7.2020 10:03:48

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 16.7.2020 9:24:21 >> Co já vím, co víš? Nesmíš hned všemu věřit, pozor na to :-)
Na SM máš stovky členů RS. Myslíš, že zřizovatel, tedy úředník, někomu něco dá? Natož stovky dalekohledů s nočním viděním :-D Dá jim odznak a průkaz a tím účast státu na dohlížení na dodržování zákona o rybářství, končí.
Uvidíš, třeba někdo uvidí lampičku a přijde tě zkontrolovat. Já nevím, asi je to velký problém, já se s tím popral a zvládám to, ani vliv na klidný spánek to nemá.

petrikveprik - Profil | Čt 16.7.2020 9:24:21

nofish >> srovnáváš nesrovnatelné... Argumentuješ tu denním svícením, osvětlením lodí.....ale to jsou dopravní předpisy, to je snad jasné a bezpochyb, tam se jedná o bezpečnost v dopravě i jiných účastníků provozu..

Nevím ale když jsem v noci ve tmě zalezený v houští a hážu.....tak se nebojím toho, že by zrovna do mě narazila loď, auto,... nebo dokonce i RS!! :-))

Pokud vím tak jsi rovněž RS - disponujete tedy prostředky pro kontrolu i v noci? Vybavil Vás tím úřad? (mám na mysli např. to noční vidění apod.)?

petrikveprik - Profil | Čt 16.7.2020 9:16:15

_Beny >> Co z takového předpisu vyplývá? Nic víc než buzerace rybářů co si zaplatili povolenky za to že nechtějí zrovna svítit a být vidět.... a dále ničím nerušený lov neosvětlených pytláků.

RS bude kontrolovat svítící, kontrola bude lepší, jednodušší a nejkulaťoulinkatější.

Já bych nařidil lov v noci jen do 100m od příjezdové cesty. Kdo by kolem břehu za těmi rybáři do houští v noci chodil. To by taky usnadnilo kontrolu.

Oni ti osvětlení rybáři jsou totiž dle tohoto ustanovení tady pro rybářskou stráž.......ne naopak že ta rybářská stráž je pro rybáře..

_Beny - Profil | Čt 16.7.2020 4:35:38

Chodím jenom vláčet 99% ze břehu, často jsem na místě, kde sotva nahodím. Udělat 2 kroky doprava nebo doleva je někdy i problém. Je tam bujná vegetace, les, šutry, skála, vysoké kopřivy. Za sebou mám třeba jen 1,5 m nějakého prostoru a pak následuje strmý kopec s hustým, špatně prostupným lesem. S sebou prut a batoh. Čelovku mám na posvícení na cestu nebo nutný případ.

U vody chci mít klid, pocit lovu a být v maximálním souznění s přírodou, nejlíp co nejdál od lidí. Nechci na sebe upozorňovat a svítit na lesy jak debil, otravovat široké okolí, působit zbytečně rušivě nebo lákat otravný hmyz. Nesvítím a nikdy jsem u přívlače nesvítil (kdyby něco, mám čelovku).

Pod nohy, vedle sebe nebo metr za sebe žádný světlo dávat nebudu, pro vláčkaře je to nesmysl. Další vybavení navíc tahat taky nechci. RS mě kontrolovala asi 3x v životě a to přes den, v noci nikdy. Kdyby náhodou v noci prohledávala břehy a projížděla revír, tak můžu přestat nahazovat a probliknu čelovku, abych na sebe upozornil, slyšet nebo vidět by byla stejně s velkým předstihem.

A pro ty, co jezdí s bivaky , koulema, chlastem, muzikou na několikadenní výpravy, oslňují půlku přehrady, často rozdělávají oheň a jsou spíš na diskotéce než na rybách to význam taky nemá. A samozřejmě spí, když mají nahozeno, protože největší kapři berou ve 2 nebo ve 3 hodiny ráno. Ty na sebe upozorňují už takto. Pokud není RS hluchá a slepá, snadno je najde.

_Karel_ - Profil | St 15.7.2020 23:42:07

Sharry >> Mám pocit, že na ML se někteří chodí koukat s myšlenkou "tak copak najdu špatnýho na týhle fotce?"
Nejspíš: "ježiší, tím ukazováčkem rybě určitě zmáčkl dvanácterník!".

Sharry - Profil | St 15.7.2020 23:34:58

_Karel_ >>
Jj, mas recht.., taky jsem si vsiml, ze minusuje kde co, asi zase zvlastni pripad... 😂😂
Je jich tu vic..., nenadelame nic 😉😉

_Karel_ - Profil | St 15.7.2020 23:27:42

Rybář-pohodář - zastáváš se v tomhle tématu svícení, a pak tu mínusuješ Nofishe - pochopil jsi vůbec, že je na stejné straně jako ty? Koukám, že na Dyje 5,6,7 mínusuješ za kritiku nezodpovědných rybářů na lodích, které pak musí zachraňovat záchranáři, furt se ti něco nelíbí v ML i ve fórech - nechceš si změnit přezdívku ?

nofish - Profil | St 15.7.2020 21:41:47

Bacha San >> bud v klidu, pro pražáky to neplatí :-) já to na druhou stranu beru jako fakt a chtěl bych vidět za rok reakce členů profi RS co si platíme, jestli jim to pomohlo.

Bacha San - Profil | St 15.7.2020 21:14:38

Jenom dám poznámku, tak mě nekamenujte:-) Je to neskutečná a naprosto zbytečná buzerace. To musela vymyslet nějaká úchylná hlava.

nofish - Profil | St 15.7.2020 20:55:15

Dart Ness >> uvědom si kua jednu věc, nemluvíme o svícení na fleku, ale o označení místa kde jsi, světlem. Fakt mi to nikdy nevadilo a nikdo mě nikdy nebuzeroval, že mi to svítí moc, málo, moc bíle, nebo žlutě, nebo....
Nejsem z toho nadšený, je to povinné u nás na severní moravě, když to bude stát za prd, předpokládám, že to zruší. Mi to fakt nevadí, hodím na louku za sebe světlo a v klidu. Na mouchu za tmy nechytám, Loď má být v noci osvětlená i tak.
MI to připadá, že zrovna tohle fakt není problém dodržet a je to zas jen hromada hloupých řečí.... kdo nemá na baterky ať se staví, platím to.
To jsou kecy jak když se zavedlo povinné denní svícení u osobáku. Hromada hrdinů kecala jak je to na hovno, jezdím denně, ne malým autem a dost po okreskách. Všichni věděli, že je to špatně, já vím, že když je to auto co fakt svítí a nemá tam bludičky z kaufu z akce co nejsou ani homologované, tak to fakt občas pomůže.
Ovšem, pokud víš co a jak by mělo být, máš právo jako každý člen svazu. nech se zvolit, pak si to srovnej u lidí, prosaď, nech odhlasovat a prosadit do BPVRP a pak to bude podle tebe.

Dart Ness - Profil | St 15.7.2020 19:33:12

nofish >> Normálně myslící rybář se selským rozumem svítit nepotřebuje (jen v případě potřeby). A můžu tě ubezpečit, že " móda halogenu na stojanu" jak píšeš níže zdaleka neskončila.... jinak bych nebyl tak nasranej. To je zajímavé , jak mě kdekdo u vody přesvědčuje o tom, jak není RS vybavena dalekohledy s nočním viděním. Pokud tomu tak je, nevím , na co bych měl na sebe u vody upozorňovat RS svícením, když je tak skvěle vybavena a vidí v noci všechny u vody..... A taky tě můžu ujistit, že nás není zrovna málo co nesvítíme. Stačí , když jdu ráno za tmy na "svoje" místo a míjím rybáře, co tam už sedí (nebo jdu v noci z ryb).

nofish - Profil | St 15.7.2020 18:01:42

Tarn >> normální člověk vezme nějakou lampičku, švihne ji někam za sebe a nemusí nic vymýšlet :-) Když je to kvůli kontrole rybářů, předpokládal bych že RS dojde k lampičce a majitel taky, protože se mu kolem ní někdo bude motat. Oba jsou spokojeni a můžeme vláčet dál.

Tarn - Profil | St 15.7.2020 17:57:48

sliver >> no co, když vláčím asi z desti fleků mezi kterými přecházím, musím nakoupit v OBI ty solární lucerny, všude je zapíchat před západem slunce aby se nabily a pak je vystaráno ne ? Píšou o osvětlení místa lovu, ne o tom že má svítit lovec :)))))))))

sliver - Profil | St 15.7.2020 14:38:25

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 15.7.2020 14:14:54 >> ve všem souhlasím. Je to jen další buzerace normálních rybářů. K ničemu to nepřispívá a pytláky a ty, co dělají něco proti předpisům, prinutime u toho svítit jak asi ? Nejsme ani cyklisti, ani střelci, ani chodci na krajnici. Porybní mají mít svůj rajón dobře obeznaný.

nofish - Profil | St 15.7.2020 14:23:21

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 15.7.2020 14:14:54 >> Jo, platí to cca od té doby co se udělá tma, do doby než je světlo. Pokud se podíváš na časy na webu. Poprali ses tím lidi, co chytají padesát let a padesát let nemuseli svítit tak co... já se kvůli tomu nezblázním.

petrikveprik - Profil | St 15.7.2020 14:14:54

nofish >> mi to vadilo už předtím...nicméně pokud se nepletu tenkrát bylo to svícení nařízeno v čase 24-4h takže jsem to neřešil bo v tomto čase nechytám aj když se může. Teď je to nařízeno 1h po západu slunce.....což trochu mění situaci.

PoligoN - Profil | St 15.7.2020 14:03:44

Damfee - >> ja na privlac pouzivam toto : https://www.margaretkashop.sk/Svetlo-na-bicykel-LED​-2ks-silikon-d8942.htm, cervene svetlo. Pripnem si to na popruh od tasky. Minuly rok som to pouzival a este som nemusel menit baterku. je to male a lahke a nezavadzia to.

nofish - Profil | St 15.7.2020 13:59:10

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 15.7.2020 13:35:18 >> Protože hospodářský odbor na podnět asi rybářské stráže si přeje, aby za tmy bylo vidět kde kde chytá a případně byla zjednodušena kontrola lovících předpokládám. Je to součástí BPVRP a ty podléhají schvalovacímu procesu. Já to nevymyslel, ale že bych se kvůli tomu zbláznil, to ne. Zajímavé je, že tam, kde je povolena vyjímka z denní doby lovu to bylo povinné už dávno a nikdo na to nenadával. Najednou ten samý člověk nadává, když má svítit i na jiné vodě? trošku blbost, ne?
Nevím, mi to připadá jak u blbých. Většině lidí to nedělá absolutně problém a co vidím, tak žádné lampiony u sebe nemají, spíš malé světýlko, někde za sebou, móda halogenu na stojanu asi už skončila.

petrikveprik - Profil | St 15.7.2020 13:35:18

nofish >> prosím Tě - a proč bych se měl "označovat"? Nepotřebuju být vidět, nikoho potkávat atd.....chápeš to? Já na sebe nemám potřebu u vody upozorňovat...ani oděvem, ani světlem ani hlukem. Jsem u vody na lovu, vstřebávám rybaření a přírodu, klid.......ten ČRS z toho začíná dělat lampionový průvod.

boyscout - Profil | St 15.7.2020 11:49:18

nofish >> loď má být v noci osvětlená, takže pokud někdo v noci na lodi nesvítí porušuje předpisy (zákon+vyhláška) platné pro lodě. A máš pravdu, když někdo v lodi na řece typu Labe nebo Vltava v noci nesvítí, je tak trochu sebevrah :-)

nofish - Profil | St 15.7.2020 3:24:29

Mžík >> lidi si mysli, ze 10 ryb na mesic a 40 na povolenku je malo a kdyz si bere povolenku od cervna, tak by mela byt levnejsi....
Svitil jsem, do pul druhe. Ziju, ani financne me to nezrujnovalo.
Podle me to blby napad neni, dokud nekdo nebude trvat na tom, abys mel svetlo na hlave. Nejvjc drzkoval jeden na lodi, no podle me je prvni kdo by mel byt osvetleny, v zajmu vlastni bezpecnosti.
Dela se tu veda z neceho uplne zbytecneho. Vsechny trapi, ze musi nejak oznacit, ze tam jsou. Ale ze treba vedle me dva chrapali ve stanu, zabrany flek i kdyz nechytaji, protoze se tam nikdo nevejde, to nikomu nevadi....

_Karel_ - Profil | Út 14.7.2020 21:53:28

RybářPohodář >> základní pravidlo, pokud chceš aby lid dodržoval zákony - každý musí chápat, proč to a to nesmí nebo naopak musí. Dodržovat pravidla, o kterých si myslíme, že jsou nesmyslná, se nikomu nechce.

Mžík - Profil | Út 14.7.2020 21:23:20

Dart Ness >> konecne se lidi neboji rikat co si mysli :-D

RybářPohodář - Profil | Út 14.7.2020 21:14:25

blackfish >> a proto máme tolik pravidel když samozřejmé věci se nedodržují

Tajo - Profil | Út 14.7.2020 20:51:04

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 14.7.2020 15:32:55 >> ticho ještě jim raď

blackfish - Profil | Út 14.7.2020 19:51:47

nesvítím, bych se pojebal dodržovat všechno :))

Dart Ness - Profil | Út 14.7.2020 19:46:43

FockeWulf >> Naprosto s tebou souhlasím , že je to (M.M. promine) PIČOVINA jak mraky - svítit jak debil.... A že se těch debilů vyrojilo - hlavně kreténi s pracovníma svítilnama, co oslňujou rybáře na šířku přehrady na protějším břehu.... Nesvítím - svítím ,až slyším přicházet (a že slyším sakra dobře, až to bolí). V opačném případě jsem si pořídil čelovku s červeným světlem. Toho debila, co to vymyslel a ty debily, co to prosadili - bych s největší radostí s rozběhem nakopal ne do prdele, ale rovnou do koulí..... Howgh, domluvil jsem.

Kachna - Profil | Út 14.7.2020 19:28:35

u x a >> já to říkám furt, na prdel bordellampičku a děj se vůle boží 🙊🙉🙈

u x a - Profil | Út 14.7.2020 19:26:00

nofish >> červené světlo musíš mít vzádu jako na kole..

nofish - Profil | Út 14.7.2020 17:13:25

Martynus >> viz nize