Rybářský lístek bez zkoušky na 30 dnů.

Dobrý den,rád bych se zeptal jak to s ním vlastně je? Popravdě myslím,že nebudu mít čas chodit k vodě nějak moc často a když hodlám něco dělat u vody tak si o tom něco přečtu a pak na to jdu,abych neudělal chybu atd a přírody si vážím,takže tak,ale přemýšlel jsem o pořízení rybářského lístku na zkoušku tj na 30 bez nutnosti skládání zkoušek.Raf bych se zeptal jak to s ním vlastně je? Respektive jak získat lístek bez zkoušek? Nemám moc času a učit se po večerech ... no spíš jsem většinu času s dětmi nebo v práci Děkuji za odpovědi.
Autor diskuse: Andreas81 - Profil , 23.2.2020 všeobecné - RŘ, MO, svazy

sven - Profil | Po 24.2.2020 12:54:14

kakr >> Jj. tak nějak to s hájením bylo.. už mi to vypadlo z hlavy
Jen si pamatuju, že už v květnu byli všichni nadržení, jak sáňky v létě.. :-)
Já musel docházet na kroužek do Pionýrského domu a vůbec mě to nebavilo.. mohli jsme chytat jen na přilehlém rybníčku a navic po dozorem vedoucího..
Takže jsem se na to vyprdnul a stal se rybářem, pytlačícím na zapomenutých tůňkách a potučcích...:-)
Ale ještě k těm rybářským lístkům...
Jsem plně pro aby se RL vydávaly bez zkoušek, když už Ministersvo zavedlo vůči řádným a organizovaným rybářům, takové diskriminační opatření.
RL sám o sobě k lovu ryb neopravňuje ale je pouze jednou z podmínek pro rybolov na svazových vodách.
RL je poplatek státu a s rybářským spolkem, nemá nic společného.
Je na každém uživateli aby si na spolky obhospodařovaných vodách nastavil svá pravidla a jimi vydání povolenky podmínil.
Jenže to bychom nebyli celí, kdybychom neustále nemuseli někomu lézt do prdele..
Ministerstvu, cizincům, lufťákům..... nejhorší na tom je, že se najdou vrcholní svazočilimníci, kteří takové lumpárny sami iniciují...sosání nejrůznějších dotací a grantů, (zhusta na zbytné ptákoviny) není zdarma, jak se někdo může naivně domnívat...
Naopak, přijde nás zatraceně draho.... už se tak děje.. kdo kouká, ten vidí..
Kdo prodá na svazové vody povolenku někomu, kdo spolkem nastavená pravidla nesplňuje, jen pro mrzký groš do spolkové pokladničky, je darebák a zasluhuje ze Svazu vyloučit. Tečka !

Uff.. že se na to nev...... Mám to zapotřebí ?... Nemám !

já 2 - Profil | Po 24.2.2020 11:40:49

marmyš >> Má to k nám skoro 30km a přestože už do kroužku nechodí, odchodil 4 roky a je mu asi 11, občas za námi zajede na ryby busem, nebo jeho táta bere někoho od nás s sebou na ryby apod... Každé děcko by si pro vlastní dobro mělo dát alespoň rok kroužku a mnohým dospělým by pomohly i tři

marmyš - Profil | Po 24.2.2020 11:37:28

já 2 >> To byl rozumný otec. Ono i ten pobyt v kolektivu se společným koníčkem má něco do sebe. Dítě pak může být na sebe hrdé a učí se samostatnosti.

já 2 - Profil | Po 24.2.2020 11:33:33

Andreas81 >> Zasjoč na nejbližší MO a oni Ti poradí, kam přesně zajít. A pokud by se cukali s prodejem povolenky, kus to na územním svazu. Vyzkoušej si, jestli Tě rybolov bude bavit a a potom se na testy naučíš za 2 dny

Andreas81 - Profil | Po 24.2.2020 11:30:27

Jak už jsem se zmínil je to o lidech.Nerikam,že si RL neudelam,ale když se podívám do Světa ... pojedu v září do Chorvatska a tam když chce člověk chytat ... ikdyz ze břehu stejně nic moc nechytne tak si přez net koupi povolenku a je ti Budeš dělat co nemáš,budeš se chovat jako prase? Fajn budeš platit ... Chápu,že se nedají srovnávat moře a naše přírodní bohatství,ale ...

já 2 - Profil | Po 24.2.2020 11:27:57

marmyš >> Jeden známej mi do kroužku vozil kluka, protože když pro něj chtěl papíry u nich na mo, dozvěděl se, že k dospělé je dětská bez zkoušek. Tak prý aby to neměl tak moc zadarmo

Peťas - Profil | Po 24.2.2020 11:22:36

mpl >> bohužel mám podobné zkušenosti s těm začínajícíma :-/ upřímně u nás v kroužku před cca 20letynebylo o moc lepší, nejhorší je, že si pořádně ani nepamatuji co nás "učili".

Když někdo chytí rybu a oni řekli "dej to sem ať jí neztratíme", je něco špatně. Takže člověk se stejně učí u vody a s kamarády.

kakr - Profil | Po 24.2.2020 11:03:52

sven >>
Do spolku jsem vstupoval v roce 1961 a pamatuji si si vše jako by to bylo včera. Zaplatil jsem 70Kčs za povolenku, 10Kčs za členskou známku a legitku a byl jsem rybář. Nic jiného po mně tehdy nechtěli.

Ryby byly hájené od 16.3 do 15.6. všeobecně, později jen na řekách.

sven - Profil | Po 24.2.2020 10:57:41

kakr >> Ovšem za komančů, jak píšeš ..neměl ambice lovit ryby každý, kdo měl do řiti díru a to pokud možno nonstop a na tři pruty :-)..
Rybářský lístek sice dostal bez zkoušek, ovšem to neznamená, že dosáhl na povolenku bez spolkových procedůr...pokud tam byl vůbec přijat :-)
Navíc byly zcela jiné doby hájení, např. zahájení rybolovu bylo až od 16. června ?(tuším) :-)

sven - Profil | Po 24.2.2020 10:51:34

stormandnature >> Ahoj. Sven to tvrdí, neboť vychází z vlastních zkušeností :-)
Jeho rybářským kroužkem prošly za 16let stovky dětí a žádné, které to myslelo s rybařinou vážně, nikdy u zkoušek nepropadlo. Je ovšem pravda, že několik jedinců muselo zkoužky opakovat.
Testy je pro děti třeba upravit tak aby vše probíhalo zábavnou formou a bavilo je to.
Nejmenší děti mohou v souladu s interní svazovou legislativou, složit testy ústní formou.
Žádný úvod do nové problematiky ani výklad, nesmí trvat déle než několik málo minut. Déle nejsou děcka schopna udržet pozornost. Pak okamžitě přeskočit na zcela jiné téma, proložené třeba praktickými ukázkami do které jsou sama zapojena... Atd. ale to je už mimo téma..
Původní myšlenka kterou jsem chtěl sdělit byla, že nejmladšímu děcku které kroužek navštěvovalo (pro členy opakovaně až do15let) bylo 6let !
Dnes je řádně vystudovaným rybářem s maturitou, z Vodňanské SRŠ.

kakr - Profil | Po 24.2.2020 10:43:33

mpl >>
Máš v tom kapánek hokej, žádný pětiletý RL neexistuje. Platí -

a) 1 rok činí 100 Kč,
b) 1 rok pro osoby mladší 15 let nebo studující rybářství nebo osoby, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce činí 50 Kč,
c) 3 roky činí 200 Kč,
d) 3 roky pro osoby mladší 15 let nebo studující rybářství nebo osoby, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce činí 100 Kč,
e) 10 let činí 500 Kč,
f) 10 let pro osoby studující rybářství nebo osoby, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce činí 250 Kč,
g) na dobu neurčitou pro osoby starší 15 let činí 1 000 Kč,
h) na dobu neurčitou pro osoby starší 15 let studující rybářství nebo osoby starší 15 let, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce činí 500 Kč,
i) 30 dní činí 200 Kč.

Poplatek podle písmen b), d), f) a h) se vybírá, vydává-li se rybářský lístek, žákům nebo studentům českých odborných škol ve studijních oborech, popřípadě učebních oborech s výukou rybářství, odborným pracovníkům na úseku rybářství, mají-li provozování rybářství v pracovní náplni, rybářským hospodářům a osobám ustanoveným jako rybářská stráž. Tyto osoby se prokáží správnímu úřadu potvrzením školy o studiu nebo potvrzením o výkonu povolání nebo funkce na území České republiky.

kakr - Profil | Po 24.2.2020 10:38:46

sven >>
Za komančů se žádné zkoušky nedělaly, přišel jsi na NV (Národní výbor), zacáloval 30Kčs a dostal jsi roční RL. Pokud se pamatuji, tak to rybám nevadilo, alespoň si nestěžovaly:-)))

mpl - Profil | Po 24.2.2020 10:37:51

Peťas >> RL na 5 let - 500CZK,
na neurcito - 1000CZK.
Na neurcito se ekonomicky vyplati pouze v pripade lovu ryb vic nez 10 let.

Na to aby si to na mesic vyzkousel mozna staci neclenska povolenka - pokud nevi dopredu zda u toho zustane.
Ale zase musi mit prut, navijak, .... - coz koupi v lidlu za par stovek.

RL pro deti do 15 let rocni za 50 CZK.
Pro deti byva moznost prvni povolenky zdarma.
Zkousky si udelaji v ramci ryb. krouzku

Ale ani zkousky nejsou zarukou niceho - loni mi prijel spoluzak z vejsky s klukem, ze mladej pujde na ryby. Hacek navazanej natvrdo ke krmitku ala srkacka. Kdyz jsem se ptal co je v tom krouzku ucej - tak zkousky pry pulka deti neudelala, ale povolenky dostali stejne vsichni. Takze tak.

sven - Profil | Po 24.2.2020 10:33:40

čongr >> Rádo se stalo.
Podle třech vykřičníků na konci zvolací věty usuzuji, že má odpověď nepatří k slušným příspěvkům. No, co už :-)
Má odpověd není v osobní rovině, odpověděl bych tak každému.
Jak jsem už psal, jsem přesvědčen, že každá činnost vyžaduje jistou kvalifikaci a její provozování by mělo být podmíněno osvědčením.
Lov ryb, je především lov a na druhém konci udice je živý tvor, který je pod ochranou zákona....

Je zajímavé, že nikoho ani nenapadne, že by si jen tak zajezdil po dálnici nebo zastřílel na zajíce aby zjistil, jestli ho to bude bavit aniž by měl řidičský průkaz nebo myslivecké zkoužky a lovecký lístek...

Peťas - Profil | Po 24.2.2020 10:27:16

Hele RŘ přečteš za půl hodiny a RL si můžeš koupit s neomezenou platností. uděláš zkoušky a pak je určitě jednodušší kupovat např hostovačky a udržovat se známkou.

mpl - Profil | Po 24.2.2020 10:11:32

mpl >> ceny neclenskych povolenek viz
https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/legislativa/c​eny
na strance dole cervene "cena pro nečleny ČRS/MRS"

mpl - Profil | Po 24.2.2020 10:09:16

kakr >> cili prelozeno do cestiny - s mesicnim RL bez zkousek za 200 CZK si klidne muze neclen koupit mesicni povolenku bez zkousek a nepotrebuje nic dalsiho. Tedy krom dodrzovani zakona a BPVRP.
Coz je odpoved na dotaz zadavatele.

kakr - Profil | Po 24.2.2020 9:48:50

mpl >>
Nečlenská povolenka je podmíněna platným RL. Měsíční RL bez zkoušky neopravňuje jeho držitele ke koupi členské povolenky (jakékoliv), může si koupit max. měsíční nečlenskou povolenku. Je ovšem povinen dodržovat zákon ,vyhlášku a BP. Povolenka mu může být zadržena (za přestupek) jako každému jinému rybáři.
Ale člen ČRS či MRS nemusí být vlastníkem RL, ten slouží pouze k výdeji členské povolenky.

mpl - Profil | Po 24.2.2020 9:40:08

sven >> Zajimava otazka.
Jakym zpusobem se (pokud si kdokoliv - obecne predevsim neclen CRS/MRS - zakoupi 30denni listek bez zkousek za 200 CZK) pri vydeji povolenky provadi kontrola znalosti dotycneho ? Pokud vim tak se nic takoveho nedeje. Totez cizinci, ....
Nejak jsem ve stanovach ani jinde nenasel dalsi informaci o podminkach prodeje povolenek k rybolovu pro necleny CRS.
Jak to oficialne je, nebo jaka je praxe ?

stormandnature - Profil | Po 24.2.2020 9:26:36

Knapík >> taky jsem to tak měl. Pořád to stejný. Do dneška si pamatuju celej první řádek. Ale já do toho kroužku chodil každej rok a rád. Pak jako praktikant atd. Vedoucí chytal ligu, tak jsme se fakt dost naučili. Dneska děcka odchodí rok a už je tam nevidíš.

stormandnature - Profil | Po 24.2.2020 9:23:19

ryba domácí >> nooo, u nás ty testy nejsou tak obsáhlý. Teda aspoň pro děcka. Ale co jsem to tak zběžně promítl, tak až na to hospodaření a pár drobností to proberem. Nevím, jaké jsou u nás testy pro dospělý, ale tohle by zvládnout měli. Každopádně dík za odkaz. Je to sice pro črs, ale pár věcí bych zkusil zakomponovat do těch našich testů. S kolegou na to mrknem.

Knapík - Profil | Po 24.2.2020 9:14:31

ryba domácí >> to já ho skládal pravidelně každý rok, tuším že skoro až do 15let, furt totéž dokola ...

ryba domácí - Profil | Po 24.2.2020 8:59:52

stormandnature >> Jsou ty testy podobné tomu, jako na tomto odkazu?
https://www.rybsvaz.cz/beta/index.php/legislativa/t​est-rybarskych-znalosti
Jestli ano, tak je skoro nemožné, aby to normální dospělý člověk neudělal a to bez nějakého učení. Děti spíš asi někdy blbě pochopí smysl otázek, než že by byly hloupé.
Ptám se, protože jsem nikdy žádný test při první povolence před více než třiceti lety neskládal. Díky

smike - Profil | Po 24.2.2020 8:55:16

Andreas81 - >> najdi si jiný koníček, kde se nemusíš nic učit nebo běž na soukromak

stormandnature - Profil | Po 24.2.2020 8:49:08

Mates PB >> to už by jsi po nich chtěl moc. Jó, kdyby to šlo přes mobil, to by byla jiná.....

Mates PB - Profil | Po 24.2.2020 8:46:41

stormandnature >> To je fakt, dnešní děti nenastarujou ani sekačku na trávu...

stormandnature - Profil | Po 24.2.2020 8:43:32

Gamer >> a potažmo Sven. Zas tak bez problémů to ty děcka nedávaj. Věřte, že vím, o čem mluvím.

Mates PB - Profil | Po 24.2.2020 8:43:15

Andreas81 >> To můžeš i bez prutu a rybářskýho lístku.

stormandnature - Profil | Po 24.2.2020 8:41:40

Andreas81 >> to dáš s prstem v nose.

Andreas81 - Profil | Po 24.2.2020 8:29:27

No jak říkáte ... všechno je jen o lidech.Snad by to spravili jen zařadit i psychotesty ... ale to by bylo už fakt psycho :D Já osobně mám rád ryby jen z restaurace.Varit je neumím a nechce se mi zamirdovat rybku a učit se vařit,takže bych nejspíš chytal jen stylem chyť a pusť ... Šlo mi spíš o ten relax u vody a útěk od starostí a tak :) No už jsem psal na svaz v Bystrci.Snad nejsem ještě tak gremlatej a dám to ;)

čongr - Profil | Po 24.2.2020 7:48:06

sven >> Děkuji,to je vyjádření na 100%!!!

Červené karty: Mžík