Aké oblečenie na zimu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ktorú súpravu by ste mi odporučili poprípade aké máte skúsenosti lebo neviem sa rozhodnúť. Ďakujem.
https://www.okfish.sk/komplet-fox-winter-suit

https://www.okfish.sk/bunda-prologic-highgrade-thermo-suit-vel-xl
Autor diskuse: DomČo - Profil , 1.10.2019 kaprařina - náčiní, doplňky

vitold - Profil | Pá 10.12.2021 11:22:34

milanpindryc - Profil | St 1.9.2021 16:54:38

whitehunter >> ale jo 3vrstvej gore-tex proshell chvilu vydrzi zvlast prvni rok pouzivani. Ale stejne do toho natece rukavama. Parkrat nekde sednes kleknes a je to zkrz.
Muzu ti dat dalsi priklad. Zimni boty na lezeni(mam la sporivy) muzes s nima chodit potokem ale po 3dnech v horach jsou provlhly komplet.
Stan to samy kdyz ho postavis a nehrabes na to a moc nefouka tak to vydrzi i Husky coz je low end… pokud stan balis kazdej den mokrej a fuci tak se voda dostane vsude.

F16 - Profil | St 1.9.2021 15:50:39

milanpindryc >> Tak to já mám jiné zkušenosti. Stany od Husky teda neprotečou jen tak. Postaven každý rok na dva až tři měsíce. Kolikrát prší týden v kuse a v pohodě. Spíše jak je vichr, tak se po třech až čtyřech letech povolují spoje na uchycení. To už kupuji nový. Neimpregnuji a nedávám plachtu přes. Jsem maximálně spokojen.

whitehunter - Profil | St 1.9.2021 15:32:51

milanpindryc >> teď jsem zrovna zkoušel svůj novej žďárák z blocventu - zabalil jsem do něj nějaký oblečení a nechal jsem ho v dešti na zahradě. Pršelo celou dobu - chvílema mrholilo, chvílema intenzivnější déšť... druhej den jsem si pro něj přišel. Žďárák se válel uprostřed louže, která se okolo mezitím vytvořila, ale oblečení uvnitř bylo úplně suchý a to je to "blbej" blocvent... předcházející žďárák jsem měl z goráče a absolvoval jsem s ním několikrát Skandinávii a jednou i cyklovýlet, při kterým pršelo týden v kuse, a celou dobu bez problémů s protečením. Když si to vezmeš, tak třeba simms dělá z goráče i broďáky a tam by asi nebylo úplně dobrý, kdyby po třech hodinách tekly :). Je to jednak o údržbě, o inpregnaci a taky je víc druhů, který se liší prodyšností a vodním sloupcem. Já mám bundu z goratex pro, kterej sice má tu prodyšnost horší, ale taky jen tak nepromokne...

milanpindryc - Profil | St 1.9.2021 15:31:54

Smrtak >> tak to bohuzel je.. zazracnej material neexistuje. Bud to promokne nebo to je igelit a ses za par hodin mokrej taky. Kolem krku, rukavama natece taky do vseho pokud se hejbes nebo fouka vitr.

Smrtak - Profil | St 1.9.2021 14:39:34

milanpindryc >> Horolezence stany premoknu po prvom dazdia horolezecke bundy po 1-4 hodinach dazda? To je horolezectvo kam? Na Snežku?

milanpindryc - Profil | St 1.9.2021 14:15:43

Erva >> tak jasne, my jsme letos v norsku spali tyden pod stanem, prselo vice mene furt obcas normalne vecinou vodorovne. Gtx bundy vydrzeli jak komu podle stari 1-4h. Stejne do nich nateklo rukavama. Stany daly nekery prvni noc. Po zbaleni mokry uz promokaly vcesky. Spacaky nasakly atd, proste marast. Nastesti bylo teplo(8-10C) takze vlasne o nic neslo. Ale je pravda ze mit ne horolezecky ale “rybarsky vybaveni ala kaprarska firma” tak budem uplne v prdeli. Takhle to nejak slo

Maryl - Profil | St 1.9.2021 11:04:05

Erva >> super odpověď. Rybářskou bundu s vložkou flísovou jsem pověsila na věšák. Nosím z toho jen tu vrchní, jelikož s tou vložkou je to tak těžké. Je lepší více slabých vrstev a normální zateplenou, ale dlouhou bundu Já to vyřešila již normální zímní prošívanou šusťákovou bundou dlohou ke kolenům, proč maj myslivci dlouhé kabáty? Protože to drží teplo. A v tom vydržím v mrazech, než mi docela zamrznou revíry a taky zateplené boty s bačkorou, ovšem , když se stojí na místě, bude zábst ve všem.

Erva - Profil | St 1.9.2021 10:48:28

milanpindryc - To ano , ale pořád mě bude příjeměji ve funkčním oblečení které vrstvím , než v jedné vrstvě 3kg kompletu který po hodině deště bude mít 20 kg a stejně budu durch mokrý , jinak co se týče těch stanů , či bivaků , tak mě bivak samozdřejmě se zimním přehozem za 4 dny deště z různou intenzitou neprotekl , to že je vlhko , chlad a marast je jasné ,ale vše má své řešení , kor u kaprařiny .

sliver - Profil | Út 31.8.2021 15:49:22

dneska v době vyhřívaného oblečení není moc co řešit.

https://www.sportheaters.cz/aktivity/myslivost

milanpindryc - Profil | Út 31.8.2021 15:41:21

Erva >> Ani specialni oblecini cloveka nespasi. Par hodin dejme tomu, ale dlouhodobej pobyt v marastu (vitr, dest, zima) neda zandy obleceni ani stan ci boty. Je potreba si zvyknout na vlko chlad a nepohodli.

Erva - Profil | Út 31.8.2021 14:10:00

Je potřeba si uvědomit že :
neexistuje univerzální bunda,či oblečení a proto nejlepší řešení je mít na konkrétní aktivitu speciální bundu a oblečení. Pokud používám „univerzální bundu“ na všechny aktivity, musím daleko více pracovat se všemi vrstvami oblečení, ale i tak může být výsledek rozpačitý.
žádná bunda není klimatizace.
bunda vždy funguje jenom jako jedna vrstva systému.

Cronicle - Profil | Po 30.8.2021 21:17:17

Kajooo >> kebyže som si mal ešte raz vyberať oblečenie a viem, že mi to peňaženka dovolí, išiel by som do Abisko 2.0. Ak sa bavíme o oblečení iba na zimu. Názorov tu ale nájdeš kopu. Niekto ti doporučí aj z Lidlu, alebo z Decathlonu.

Erva - Profil | Po 30.8.2021 19:03:50

Pokud chci oblečení funkční a hlavně kvalitní - není pravidlem že bude extra drahé ,taky nevím proč bych jej měl kupovat v rybářských potřebách .... stejné jako když chci člun na ryby , tak jej určitě v ryb. potřebách taky kupovat nebudu ....obojí je vedlejší produkt rybařiny kde si firma , či prodejce rád přijde na pár tisícovek navíc k dobru a na funkčnost a kvalitu se kaká , tady platí to že je to fakt jen líbivé ...., nic víc , ale jestli chce někdo kupovat co dva - tři roky hadry za 5 tis , tak jak je libo , dnes nemám na kvalitní hadry které mě budou sloužit -pokud je budu samozdřejmě udrožovat a starat se něj více než 10 let , tak to pak jo ....

Kajooo - Profil | Po 30.8.2021 18:02:02

Cronicle >> wow, dakujem za odpoved!
Ten Pinewood ma celkom oslovil, este som len pozrel prvu bundu a uz 12 000 vodny slpec. Ceny zaujimave.
Ten set od Foxa sa mi paci uz dlho a je nanho aj vyborna cena, ale asik by som siel do vyssieho vodneho stlpca.
Mal som Gamakatsu 5000cku a po 5h dazda (nie lejaku) som bol na nitku mokry.
Vedel by si mi odporucit aj nejaky aktualny model, ak mas skusenosti?

Serjoža - Profil | Po 30.8.2021 15:18:58

V zimě jedině tak.

Cronicle - Profil | Po 30.8.2021 15:13:51

Kajooo >> Kajooo - 30.8.2021 8:20:23 >> Ahoj,

vrátim sa k tvojej pôvodnej otázke aj k tomu, čo tu padlo.

Simms a Geoff sú cenovo niekde inde ako komplety, ktoré si vymenoval nižšie a hlavne do nich potrebuješ ešte ďalšie oblečenie, nemyslím tým termospodky/termotričko..Oblečenie ako Winter Suit od Trakkeru a Foxu sú už zateplené a u nich viac menej nepotrebuješ nič extra riešiť. Simms a Geoff robí oblečenie určené na vrstvenie. Neviem ktoré oblečenie od Simmsu si pozeral, ale od GA Dozer je iba vonkajšia vrstva, samozrejme celoročne využiteľná, ale podľa ročného obdobia pod ňu potrebuješ vrstviť ďalšie oblečenie, Simms to má rovnako. Teplá bunda/zatepľovacia vrstva napr do Dozeru je rada Liner a stojí cca 180€. Simms to má podobne. Mal som niekedy Fox Winter Suit, ten prvý model, za mňa fajn, len nepremokavosť a priedušnosť by mohla byť vyššia, teplo tak akurát aj v zime, stačilo mi vziať termonohavice, keď prituhovalo viac, bral som ešte tepláky :)

F12 od Aqua P je iba vonkajšia vrstva, rovnako ako to má Simms, alebo Geoff.

Osobne nosím Simms, nedovolím si tvrdiť, že kvôli cene je to top oblečenie na trhu, ale tak nejako som si túto značku obľúbil a ich oblečenie je funkčné a praktické.

Moja rada, na zimnú kaprárinu si kúp Winter Suit od Foxu, ak chceš niečo lepšie, skús pozrieť niečo od zn Pinewood.

PS: Geoff a Simms majú navrh v nepremokavosti, atď..

PoligoN - Profil | Po 30.8.2021 13:44:35

Kajooo >> Ahoj, zalezi aj od sposobu lovu, ja mam ine oblecenie ked idem na kaprov ako ked idem na vlacku alebo na cln. Ked som viac v pohybe tak mam termopradlo od witchwoodu na to druha vrstva geoff evaraptor a na vrchnu mam geoffa barbarus, a bez problemov aj okolo nuly. Ak idem sediet pri kaprarkach tak mam vrchnu vrstvu zimny komplet od albastaru.

Malvin - Profil | Po 30.8.2021 13:44:22

Já používám Graff - 214-O-B.Mám ho 3 roky a za mně super. V zimně na rybách mám pod ním jen tričko a může mrznout jak chce. Používám ho na dírky i na moři a ještě je k tomu plovoucí.
Každý si už musí zvážit sám co mu vyhovuje a co do oblečení investuje.

whitehunter - Profil | Po 30.8.2021 13:09:47

Kajooo >> no ono je to nejlepší řešení... já chodím na ryby a nebo tábořit i v mrazech a taky nemám žádnou zimní bundu, ale vrstvím

Kajooo - Profil | Po 30.8.2021 11:50:55

whitehunter >> Nie je to tak, že si musíš vyskladať 3 vrstvy a podľa teploty pridávaš a odoberáš? Čiže ešte termopradlo a mikina? Pokial Dozer nie je zateplený, ani nechcem vedieť, koľko stojí zateplená bunda od GEOFA :D (nenašiel som...v popisoch pisu vacsinou nepremokava / vetru odolna, paropriepustna atd.)

whitehunter - Profil | Po 30.8.2021 10:23:44

Kajooo >> možná se pletu, ale dozer není zateplenej, ne? Je jen nepromokavej, takže v zimě by sis pod něj musel vzít několik vrstev...

Kajooo - Profil | Po 30.8.2021 8:20:23

Nazdárek priatelia,

chcem Vás poprosiť o Vaše rady a názory na zimné oblečenie.
Prečítal som si celé vlákno ale i tak by som chcel túto tému troška oživiť.

Zvažujem kúpu nejakého teplého oblečenia.
Značky ako SIMMS A GEOFF A. sú troška cez môj rozpočet.
Aj keď Geoff Anderson Komplet Dozer 6 + Urus 6 už dlho sledujem, no netuším, či mi v ňom nebude pri 5 stupňoch kosa.

A čo tieto značky a modely?
Trakker Nepromokavý Zimný Komplet 3-Dielny Core 3-Piece Winter Suit
Aqua Products F12 Thermal Jacket & Trousers
Nash Zimný Komplet Arctic Suit
Fox Zimný Oblek Green Silver Winter Suit
Alebo niečo od VASS alebo NORFINU?

Predtým som mal Gamakatsu Power Termooblek, veľmi pekný a teplý set, no boli mi krátke rukávy a to mi celkom vadilo.

Čo používate vy?
Dík za názory!

coatnick - Profil | Pá 23.10.2020 20:16:27

poldeci >> mám dojem, že i ta výška ponožky měla smysl, tím, že končí jen vpůlce lýtek tj není nahoře uzavřena tak molekuly páry mohou stoupat výš těmi pomyslnými kanálky...no konec sci-fi, dohledávat to nebudu, ale nějakej web to měl v popisu...

coatnick - Profil | Pá 23.10.2020 20:10:07

poldeci >> jo jedno varování nikdy nesvěřuje praní téhle věci manželce. Jednou jsem to neuhlídal a dala mi je s nějakou Columbii a suchej zip mi je trochu porval. Jinak ty merinovy věci fakt nesmrdej, ale třeba rovnou merinové triko na tělo moc nemusím. Prilozim fotku jak má taková fuska vypadat.jinak já už mám hadry vyresene, první a druhé vrstvy, ale koukám na tipy na dlouhou bundu a laclace až budu potřebovat.

poldeci - Profil | Pá 23.10.2020 19:38:28

coatnick >> Kto chce tak si niečo vyberie,medzi wader a tými turistickými je rozdiel iba ,že sú vyššie,gramáže okolo chodidla sú podobńe

Mne bola zima vždy keď som behal v mokrých topánkach,toto je asi najväčšia smrť pri brodení/ nebrodení/

Inak možno by som sa aj stavil ,že pre simms robí tie ponožky smartwool 😀

coatnick - Profil | Pá 23.10.2020 19:31:56

poldeci >> koukal bych asi po verzi Wader, mam podobne Simms Extreme uz hrozne let. Jedine co se vyrovnalo nebo existuje lepsi je Subero od jedne z tech muskarskych severskych firem.
Bavim se o extremu kdyz brodite v teplotach kolem nuly rekou, tj. v tu chvili uz vam ani dejchavy materialy nedejchaj a ty ponozky musej pojmout i dost potu a odvest to od kuze. Material samozrejme musi byt Merino. Jeste jsem objevil nejaky turecky a ty jsem vsechny zkoupil (takze odkaz ani nedavam).
Muzete mi verit ze jsem 20 let experimentoval s ruznymi ponozkami...az 4 vrstvy , ale vsechno na houby. Takze pokud chcete mit neco co funguje tak koukejte po necem podobnem. (docela jsem inspiroval i par potapecu). Jinak ve speciazovanech prodejnach je to darda, ale ja treba ty Simms koupil za 400 z totalniho vyprodeje.

Erva - Profil | Pá 23.10.2020 18:27:05

poldeci - Tak jsem si na zkoušku objednal dvoje , levné nejsou , ale čekal jsem je dražší 😅 ještě jednou díky 👍

poldeci - Profil | Pá 23.10.2020 18:04:06

Erva >> Nie sú lacné ale odporúčam,vyskúšaš jedny a určite prikúpiš ďalšie 😉

Erva - Profil | Pá 23.10.2020 17:59:33

poldeci - paráda ,díky ,mrknu na ně u nás , s tou těsností je to v poho .protože zimní boty si kupuji o něco větší už jen skrze volnost nohy v botě , jak je to na těsno je to na prd.

dukin - Profil | Pá 23.10.2020 17:57:30

Luger46 >> Těch Voxů je mrtě. Třeba tyto.
https://zdarmadomu.cz/ponozky-sportovni-voxx-silne/​25-ponozky-voxx-lovan-8590903023845.html
Určitě jsou ale lepší ponožky.
Jen já mám doma asi třicet různých a spokojenost až na pár výjimek.

poldeci - Profil | Pá 23.10.2020 17:53:23

Erva >> https://www.smartwool.com/shop/mens-hunting-and-fis​hing-socks

Ja používam mountaineering extra heavy ale počítaj s tým ,že bežne používané topánky ti budú s nimi veľmi tesné,toto musíš doladiť

Myslim,že zohnať pôjdu aj v ČR

Luger46 - Profil | Pá 23.10.2020 17:41:00

dukin >> koukal sem na odkaz Radka ale všechno bavlny což na pocení v zimě je průser.

radjanys - Profil | Pá 23.10.2020 17:33:07

radjanys - Profil | Pá 23.10.2020 17:31:58

Donrybarios >> Za ty prachy pecka.

dukin - Profil | Pá 23.10.2020 17:29:05

Erva >> Ahoj, Voxy používám asi pět let, prakticky nic jiného nenosím a jsem spokojený.
Jediné které byly trochu zklamáním od této firmy byly s nějakým bambusem, vydržely chvíli.

Donrybarios - Profil | Pá 23.10.2020 16:38:29

Jinak pozor, ty boty, na které jsem dával odkaz mají svršek z nobuku = semiš! Určitě dobré do mrazu, do sněhu, při sezení na dírkách ale budou náročné na udržbu! Do podzimních plískanic bych je asi nedoporučil. Můj názor.

Donrybarios - Profil | Pá 23.10.2020 16:33:32

radjanys >> 70% merino, to už je hodně dobré!