Cíkáda = candát

Dobrý den,

má někdo nějaké zkušenosti s používáním tzv. cikád na candáty či ostatní dravce (razítkování dna)? Za jekékoliv rady, připomínky a fota budu vděčný :)
Autor diskuse: Radoo - Profil , 12.7.2019 dravci - nástrahy, návnady

rybomil - Profil | Po 15.7.2019 22:55:19

Od spinmadu mám jiný nástrahy. Cikády jiných výrobců občas používám mnoho roků, hlavně nejmenší velikosti. Jako na potvoru jsem na ní měl metrovku zubejdu, jenom nevydržel háček.
Chytám hlavně 2 způsoby - brodění v mělčí vodě / maličké cikádky a potom z lodě/ty větší.
Ulovil jsem mnohé ryby i nedravé, ostrou, ploti, jeseny, tlouště, parmy, taky jednoho kapře. Hodně boleny. Jenom sumce ne, jednak tam kde jsou sumáci na ně nechytám, tam kde cikáduju sumci skoro nejsou. Na to jak je málo nasazuju docela mi fungujou, ikdyž spinmady asi víc.
Při lovu ze břehu se jich dost utrhne / pokud to tedy nevodíš rychle a povrchově.

Carpkiller - Profil | Po 15.7.2019 14:49:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nachytal jsem na tyhle cikády snad už všechny druhy našich dravců, vyjma sumce, toho jsem s ní ještě nechytil, ale okouny, candáty, boleny i štiky naprosto běžně.
Píše se tu níže o nutnosti naučit se je vodit - nic na tom není, chytá se s tím stejně jako například s gumou - tedy lze s ní jigovat, nebo je kontinuálně navíjet podobně jako wobler, stop'n go, propad, rychle, pomalu, jak se člověku zrovna zlíbí, nebo jak cítí že by to mohlo být efektivní.
Za mě je to super a efektivní alternativa k jiným nástrahám, která má a bude mít i do budoucna místo v mých přívlačových boxech. jsou dny nebo spíše situace kdy je ryby chtějí více než cokoliv jiného, ale taky jsou chvíle kdy to nesežere nic, asi jako všechny jiné přívlačové nástrahy....každopádně má rada zní je rozhodně nezatracovat, jednou se vám budou hodit.

u x a - Profil | Po 15.7.2019 14:48:44

já chytám na tohle to je vlastně taky cikáda,mám na to nachystáno všechny druhy dravých i nedravých ryb..od ježdíka po karase.

Predy - Profil | Po 15.7.2019 13:18:07

Známý na cikády chytá vše, když ryby nejdou, vezme cikádu a obvykle něco chytí. Má na to i parmy, nejběžněji okoun, candát, štika, sumec.

Mě se candát ještě nepovedl, ale bolen, štika, okoun už ano. Nyní zkouším pár Strike Pro, vypadají parádně:
https://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/astro-v​ibe-uv.html

Kde se hodně trhá, zkouším i z Ali, ryby chytají také.
Nejčastěji řeka

mpl - Profil | Pá 12.7.2019 22:09:30

barbusna >> Zas az tolik jsem toho neutrhal, ale obcas se stane. Kdysi jsem jich par koupil z rozmaru (DAM) par let mi to lezelo v krabicce. Pak jsem to jeden rok zacal pouzivat, chvili trvalo nez jsem si na to zvykl a naucil se to vodit. No a pak jsem objevil jejich kouzlo. Jediny co mne na nich stve, je ze obcas pri nahozu spatne dobrzdim, nebo foukne divnej vitr a cikada se pretoci a chytne se koncovym trojhakem za lanko. Pak nezbyva nez vytahnout, uvolnit a znova nahodit. Ale da to snadno poznat na chodu nastrahy po dopadu, stejne tak se to obcas stane u vetsi cikady prave pri bouchani o dno.

barbusna - Profil | Pá 12.7.2019 15:31:17

Chytil jsem na to kdysi asi dvě štíhlata a bolena na řece; na stojáku jsem to vždy dřív utrhl než přišel nějaký záběr. Než se to naučí člověk vodit, tak je to dost ztrátová záležitost. Proto jsem jich i pár vyrobil. Faktem zůstává, že to není tak úspěšné, abych prohledal krabice, jestli ještě nějakou nemám..

mpl - Profil | Pá 12.7.2019 15:25:18

Uz roky pouzivam plandavky a cikady. Krom vedeni pod hladinou,ve sloupci i presne stylem razitkovani/orani dna. Mne fungujou. Vetsi spis ve sloupci, a to i na stiky a okouny. Pokud to taham ve sloupci, pouzivam lanko. Pokud u dna - v lete lanko, v zime v dalce a hloubce FC (tam obvykle stika nebyva), u brehu a dna vzdy lanko. I kdyz pouzivam vic gumy, parkrat se mi stalo ze z dalky v hloubce jsem s gumou neuspel a s plandou/cikadou jsem vykopal candaty a okouny. Ale plati to spis na nadrze a rybniky. Problem je v kamenitym podlozi vzhledem k trojhaku a lanku s bolestivejsi ztratovosti pri trhani.

chatař 30 - Profil | Pá 12.7.2019 14:59:26

Zajimava otazka... Jsem na tom jako kolegove podemnou...

marmyš - Profil | Pá 12.7.2019 14:08:56

Taky se mi to tu někde povaluje,asi to s ní neumím :-(

David - Profil | Pá 12.7.2019 13:07:14

Cikády mám někde v krabičkách a dost jsem jim věřil, ale nikdy jsem na ně nic nechytil. Ani na P ani na MP. Ryby mi to prostě nežerou.

cechura09 - Profil | Pá 12.7.2019 12:46:04

Pokud si vezmeš do hlavy, že na to candáta ulovíš, naučíš se cikádu používat, vodit ji na řece i stojáku, časem se ti candát povede. Nástraze je potřeba především věřit.
Osobně v případě candáta zvolím dle podmínek raději woba nebo gumu.

Tomas Krlin - Profil | Pá 12.7.2019 12:44:41

Zkousel jsem zkousel, ale uspech se nedostavil...ani pstruzi na soukromkach to skoro vubec nezrali...
Ja ti nevim, lita a chodi to krasne, barvy to ma super, ale me to proste s timhle pazmechtem neslo...
PS: nezkousel jsem to jednou a pak odsoudil, ale casto a delsi dobu...