Rybaření v regionu Piemonte (Turín)

Ahoj, rád bych se zeptal zda někdo nemá zkušenosti s rybařením v regionu Piemonte, třeba do hodiny od Turína. Řeky v okolí jsou teď absolutně bez vody (kromě Po, která je ale zase jako stoka).
Zatím jsem našel jen jezera s placeným vstupem, vypadá že veřejné v okolí jsou jen řeky.
Je jedno jaký styl rybaření, beru cokoliv. Mám licenci i D.D.E.P.
Dekuji
Autor diskuse: Drakoman - Profil , 14.3.2019 všeobecné - revíry, cestování

Drakoman - Profil | Út 9.4.2019 19:29:09

Něco málo aktualizace

jezera Avigliana - velké zklamání, nikdy více. Jezero je z více jak poloviny obehnané soukromými pozemky, čtvrtina břehu je nedostupná a kolem zbytku je jen betonový chodníček, který je od vody oddělený nízkým drátěným plotem. Jediné rozumné místo je asi 30m plácek, kde ale se ale o víkendu shluknou VŠICHNI návštěvníci jezera, takže kolem prutů a přes ně běhají děti, psi a balóny. Italové jak mají menší zábrany si klidně sednou 50 cm od vás a debatí...odpoledne na tom plcku bylo asi 300 lidí.
Cena 8 Eur (z lodi 12 Eur) za den, koupě možná u jezera nebo v trafice ve městě...ale o víkendu to nestojí za to - asi jako na pláži na Mácháči :(

Villar Perosa - moc pěkné jezero s parkem na grilování hned vedle, pro chytání je potřeba roční členství za 7 Eur (ale prý platí v celé Itálii pro sdružení pro sport mládeže)...režim chyť-a-vem na pstruhy (3 pstruzi za 6 Eur, 5 kusů za 10 Eur) nebo chyť a pusť 10 Eur pro jesetery. Kapry tam nemají. Na přívlač se rybám nechtělo, tak jsem zkusil splávek, až se místnímu zželelo a přišel se podívat jakto že ještě nemám rybu...a že všechno špatně a jestli nemám sbirolino...nemám, tudíž vzal průběžné olověné krmítko, pod něj dal metrový návazec a dost velký háček, na něj zelený "trout marshmello" a tlustou bílou housenku a že mám nahodit a čekat. Pstruh zabral do 30 s. Stejné to bylo s druhým a třetím, takže za 10 min jsem měl dochytaný denní limit a lehce naštvaně balil...a místní mi ještě gratuloval že tak se to má dělat...a já měl po náladě že musím domů ;o)

Příště zkusím Circolo Rivoli, to je stejná organizace ale mají tam výhradně chyť a pusť i kapříky :)

Knapík - Profil | Po 18.3.2019 7:11:39

Drakoman >> v tom ti bohužel neporadím, jak jsem psal už níž, nechytal jsem tam, pouze se mi líbila, když jsem jel okolo. Zkusil bych to přes nějaké blízké rybářské potřeby, kde by snad mohli vědět.

Drakoman - Profil | Pá 15.3.2019 20:41:13

Knapík >> ahoj, mel bych dotaz - koukal jsem se na Tanaro a vypada ze je rozdelena na pstruhove useky, obvykle se tam musi platit tak 25-40 Euro za den (viz stranka nize).
To je to co jsi myslel nebo nejaky jiny usek? Tanaro jsem teda nenasel ani v soupisu verejnych rek nebo v D.D.E.P ale treba spatne koukam.

http://www.cuneoholiday.com/attivita-outdoor/pesca-​sportiva/valle-tanaro-riserva-comunale-ormea/

Diky

Drakoman - Profil | Čt 14.3.2019 22:35:03

@Knapík - děkuji za tip, dám si výlet a prozkoumám, na fotkách vypadá nádherně...bohužel podobné fotky byly i pro řeky na východ a severo-východ a jsou absolutně vyschlé, občas to vypadá že ta řeka je i rozdělená na více oddělených úseků

@P!F - ano byl jsem po zkušenostech z jiných řek (Toskánsko, Lombardie) dost překvapen, na jihu jsou pstruzi i ve městech a v Mincio co vytéká z Lago di Garda byly ryby vidět do 3 m. Pád v Turíně je špinavá ošklivá řeka, navíc daleko na jih protéká takovým divným územím kde jsou pořád skládky a špatně přístupné břehy a takové opuštěné, skoro jako nebezpečné...prostě brrr. Pokud srovnám s řekami kolem Prahy jak s přístupem a čistotou, tak kam se na nás hrabou..

Když jsem místním kolegům zmínil že chci v Po rybařit tak na mě koukali jak na blázna, hlavně ať to prý nejím :) v rybářském obchodě se teda naopak tvářili že přímo v centru jsou kapři a parmy, ale nevim nevim...navíc se tam prohání kolem břehů tolik veslic (jsou tam veslařské kluby) že se nahodit ani dost dobře nedá

Dostal jsem dnes tip na jezera Avigliana, tam je k licenci ještě potřeba poplatek 4 Eur/den a nerybáři Italové říkají že jsou krásná...takže v sobotu tam a v neděli zkusim Tanaro.

Díky chlapi

Kdyby se někomu v bucoucnu hodilo tak výsledky součaného pátrání a zkušeností:

Rybářský lístek
- stačí zaplatit složenku na poště, pro cizince licence typu D za 14 Eur@3 měsíce
- pro většinu řek je ještě potřeba povolenka D.D.E.P, za 14 Eur na rok, taky na poště
- mapa D.D.E.P je snadno dohledatelná Googlem, stejně jako "vademecum", tedy pravidla lovu
- naprosto stačilo vytisknout si dva papíry z vademeca co že to chci a jedna věta přeložená na telefonu ;)

Pravidla lovu
Stačí prohnat Vademecum Google překladem, pár tipů:
- chytání přívlačí nebývá omezeno, ryby jsou hájeny jen kratší dobu (max. 1,5 měsíce)
- chytání jen hodinu před úsvitem a max. hodinu po západu
- na pstruhových vodách se nesmí používat bílí červi
- je potřeba dát pozor na kategorie vod - veřejná, D.D.E.P a svěřené soukromé správě s dodatečnými poplatky

Průzkum lokací

- Stura di Lanzo - několik desítek km od Turína stále téměř vyschlá. Na vyšším toku mezi Rozello a Germanagno je rybí rezervace (asi 3 km) kde vysazují ryby. Poplatek je 16 Eur (k zakoupení v rybářkém obchodě v Germanangu) a dají se za to vzít 4 pstruzi. Řeka je v tom úseku pěkná, ale poměrně špatně dostupná od silnice. Voda velmi čistá...ačkoliv mi tvrdili že den předtím vysazovali ryby, na více místech jsem nic neviděl (a vody bylo asi 30 cm a jasno)

- Stura di Viu - pěkná řeka, minimum vody, na asi 15 km silnice jsem ale nenašel přístup jak se dostat hluboku do údolí k řece.

- Laghi Ceretta - malá soukromá nádrž v ošklivém prostředí (v okolí skládky, pískovna, brr...). Voda překvapivě dost čistá, uprostřed zarostlé, pstruzi odhadem až 60 cm (jeden takový mi u břehu spadl z háčku)...chytá se spíš stylem "vysaď a chyť", především asi duháci i když říkají že tam je všehochuť..pouze na jeden prut jakýmkoliv způsobem...cena o víkendu 15 Eur/4 hod + 5 Eur roční členství...mě to dal za 10 Eur celkem bez členství s tím že už stejně jako cizinec nikdy nepřijdu...jednoho pstruha jsem vzal, byl překvapivě velmi dobrý...díky prostředí spíš nouzovka

- Lago Gioia - tip od místních, v létě prý narváno rybáři i koupáky, trošku prý masovka..tarify 12 Eur chyť a pusť nebo o něco víc na hodiny vč. odnesení ryb..zatím nevyzkoušeno

- Lago Nuovo Imperiale - hned vedle Pádu na jih od Turína (v té nehezké oblasti co popisuju výše). Cenu nikde neuvádí a na dotaz neodpověděli. Asi zatopená pískovna, ale prostředí nic moc..

- Avigliana Lago Grande - větší ze dvou jezer, musí být státní povolenka + poplatek 4 Eur@den koupený na místě..asi bude zábava hledat kde se kupuje, informace nejsou přesné)

A to je asi zatím vše, kdyžtak postupně budu dopisovat, třeba to v budoucnu někomu pomůže.

Další tipy vítány :)

Knapík - Profil | Čt 14.3.2019 8:54:14

Co Asti - Tanaro, jestli se pamatuju, tak ten tok se mi líbil ...

P!F - Profil | Čt 14.3.2019 8:51:51

Drakoman - >> Fakt už tam hore je Pád stoka? Aj nad Turínom? Od Milána dole prúdom to viem, keďže tam nemajú čističku, ale myslel som, že hore už bude ok. Veď to tam je taký vačší potok...