Zásahy do pstruhových řek - jde to ovlivnit?

V mém okolí (Šluknovský výběžek) je celkem dost pstruhových vod, většina však protéká obydlenými oblastmi a zregulované jsou už velmi dlouho. Dno Mandavy ve Varnsdorfu bylo v letech 1903 - 1911 kompletně vydlážděno a břeh tvoří vysoké zdi. Postupem času se však díky naplaveninám vytvořily podmínky vhodné pro ryby.

V posledních letech se začalo s opravami zdí a bagrováním naplavenin, což po takovém zásahu na daném místě znamená zas na pár let konec s rybama.

Znáte to: bagr v korytě pstruhové řeky likviduje místa, kde žily ryby. Vešekeré naplaveniny, překážky v korytě tvořící tišiny, tůně, hlubší vodu jsou odstraněny a teď tam ty ryby ani nemohou být.

Mohou s tím rybáři něco dělat, aby se vytvořili podmínky, kde opět mohou žít ryby?
Autor diskuse: sindeji3 - Profil , 16.1.2019 všeobecné - ostatní

sindeji3 - Profil | Ne 20.1.2019 16:50:31

Dneska jsem se byl projít kolem vody, jak to vypadá když už je víc vody na místech, kde jsou práce hotové. Viděl jsem 2 ledňáčky, 1 volavku, ale rybu žádnou.

sindeji3 - Profil | Pá 18.1.2019 18:49:38

Paul Delpiaz >> nějaký ryby tam jsou, hlavně tloušti momentálně

Paul Delpiaz - Profil | Pá 18.1.2019 14:45:20

sindeji3 >> no tak aspoň teď už vím, že prut tam brát nemusím a můžu se na to vykašlat.

sindeji3 - Profil | Pá 18.1.2019 14:19:19

Paul Delpiaz >> no jo, na tý dlažbě ryby nejsou a přitom to oplývalo životem... pamatuju plotice, tlouště, pstruhy, hrouzky, koljušky... ledňáček a volavky tam jsou furt... když byl minulej rok právě na jezu na horním nábřeží úhyn po dešti, tak to byl samej tloušť...

Stavoun - Profil | Pá 18.1.2019 13:53:19

hering >> Hele ja si myslím, že je to dle toho na kterého člověka narazíš. Ale když už na ně jako institut naraziš, tak to žádná velká výhra není, spíše naopak.. Oni to jsou všechno technokrati, a málo kdy od nich samotných vznikne rozumná věc.

Paul Delpiaz - Profil | Pá 18.1.2019 13:52:27

sindeji3 >> tak to je teda masakr!! Na Horním Nábřeží bydlí moje teta a párkrát do roka jsem se tam stavoval a koukal na vodu, jak se tam prohání tloušti a sem tam pstruh. neskutečný, jak to dokáže státní podnik Povodí XY domr*dat :/

Stavoun - Profil | Pá 18.1.2019 13:48:01

sindeji3 >> Ne, udělali co mohli. Resp. trochu se v oboru pohybuji a vím co a jak, a taky jsem nic moc nezmohl.

alžběta - Profil | Pá 18.1.2019 13:45:19

hering >> to je strašnej příspěvek, mám zkaženej víkend, všude samej ksindl.

sindeji3 - Profil | Pá 18.1.2019 12:55:17

Stavoun >> Myslíš, že kdyby rybáři (hospodář, ÚS) byli aktivnější, že by to pomohlo?

hering - Profil | Čt 17.1.2019 21:46:25

Stavoun >> S Povodím Labe se jde bavit. U POH bohužel ne. Raději zaplatí pokutu za nadměrné odtěžení sedimentu ačkoliv věděli o výskytu skokana skřehotavého který je na ty náplavy navázáný.

hering - Profil | Čt 17.1.2019 21:41:08

sindeji3 >> Jestli Tě to zajímá můžeme to probrat po tel. Chvíli bych si na to našel.

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 21:35:51

hering >> No tak to je pěkný... :(

Stavoun - Profil | Čt 17.1.2019 21:32:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sindeji3 >> Zkusím přidat svoji zkušenost, protože mě potkalo úplně to stejné, a nebylo mi to lhostejné a začal jsem to řešit.
Povodí Labe začalo připravovat projekt, pouze na odstranění sedimentu ze dna toku, ve městě. Konzultoval jsme to s předsedou MO. Byli pozváni na jednání ohledně toho projektu. Projektant zde byl člověk z povodí, resp. jejich projekční kancelář. Projekt byl vypracován vcelku slušně, a byly v něm zachovány všechny výmoly, prohlubně ve dně atd... (Předseda byl z mé strany na to upozorněn, aby to tak bylo v projektu, ten tok známe nazpaměť a tak nebyl problém to porovnat s výkresem.) Rybaři si dali obvyklé podmínky min. měsíc (někdo si píše 14 dní) před zahájením stavebních prací ohlásit datum zahájení prací na místní organizaci. (kvůli slovení rybí obsádky). až jsem to bylo vše v pořádku.
Povodí, resp. stavební firma (myslím si, že to bylo také povodí, ale na tom až tak nesejde) si vzpomněla par dní předem. To ale nevadí obvolali se chlapy a provedlo se slovení v dotčeném úseku (zde patří velké poděkování, že se sešli tak rychle) a nastoupili bagry. Zděšeně volám po pár dnech hospodáři a komunikujeme ohledně toho, co se tam děje. koryto srovnané jak dálnice, po celé šíří teče sotva 5 cm. tůň hluboká cca 1,5-2 m zahrnutá sedimentem atd....
Začínám se do toho více vkládat, volám na povodí, sháním projektanta komunikuji s úřadem atd...na odboru životního prostředí mě posílají k šípku, že s tím nemůžou nic dělat, že to má povodí nahlášené jako udržovací práce. a nemůžou do toho zasahovat, Volám projektantce z povodí ta mi přislíbila, že to prověří, že to má být jinak. že svolají kontrolní den, a že se případně koryto upraví k přaní rybářů. Na svolaném KD rybáři, CHKO a projektant - řeší se to. Najednou projektant povodí obrátil, že takto je to v pořádku a dle projektu a že to tak zůstane, S tím rybáři nesouhlasí, ale nic se neděje, jo povodí přislíbilo vytvoření několika prohlubní níže v toku, kde ještě nebyl odtěžen sediment.. Konec akce, koryto jak dálnice, krom jednoho úseku, vcelku nevhodně zvoleného nadjezí, kde udělali cca 5 malých kráteru do dna. Obvolávám zase všechny a zjišťuji co mohu dělat. všude se mnou zametají, ale já se nedávám a zjišťuji, že na akci byl vydán paragraf o ochraně zvláště chráněných druhů. Říkám si hurá mám páku, tam je napsáno, že v toku musí být zachovány, všechny proudné úseky a prohlubně. (výjímku vydává CHKO). Na koho se ale obrátit, životní to nezajímá, tak jedině na CHKO, několik telefonátu a urgování, a přemlouvání člověka, aby se tam šel podívat, ale nemá na mě čas. Dokonce jsem to cele přebrodil, všechno vyfotil, jasně bylo vidět, kde byly prohlubně zahrnuty sedimentem. (navíc po odbahnění v toku bylo např. 1 m sedimentu právě v těch tůní). S CHKO řeším situaci,(všechno sem jím naposílal, popsal, do projektu zakreslil co a jak) , ale pořád se ne a ne dobrat konce. Nakonec mě tedy CHKO ukecá, ať vydržím do jara, zda se ten sediment nevyplaví( jarní vodou). Brblám, protestuji, ale co mám dělat, už je pozdě na to tam nahnat znova stroje, musí se tak jako tak počkat do jara(navíc tuším, že se tak nestane, zimy nebývají teď tak sněhové). Je mi z toho všeho opravdu smutno! Člověk proti prasárnám, nemá a nedostane téměř nikde žádnou oporu Jsem zvědavej jak to dopadne připraven, tuto akci dál hnát na jaře dál.
Navíc to není první akce, na které povodí mrví toky...pokud sleduješ spolek Zachraňme pstruha... tak tam občas něco napíšu, nebo dám fotky. Nechtěl jsem zatím tohle zveřejňovat dokud to nedotáhnu do konce, ale tohle je úplně stejná situace.
Mám i přislíbeno, že se to v případě mého neúspěchu začne medializovat, tak Tě pak případně oslovím, se sepsáním, tvé zkušenosti, ať je toho co nejvíce.

Jinak projekt si můžeš bezplatně vyžádat, stačí vyplnit, nějaký formuláře.

Dále v zákoně o vodách, je napsáno, že úpravou nesmí dojít k zhoršení ekologického stavu toku atd (je to rozepsané více)...bohužel toto všichni přehlížejí, a když se ohradíš s touto skutečností, tak se vracejí k tomu, že původně (většinou v době komunistů) se to takto postavilo a oni to vracejí pouze do původního stavu, tedy nezhoršují podmínky. Prostě by člověk blil.

Pokud Ti mohu doporučit, vyzjisti jestli tam nebyla vydána výjímka ze zvlášť chráněných druhů (tzv výskyt vranky, střevle, mihule...) pokud ano, mělo by tam být napsané to samé co jsem psal já, že má být zachován charakter toku, včetně všech prohlubní a proudných úseků. Je to asi největší páka na ně. A pak pevné nervy to začni s nimi řešit.

Omlouvám se pokud jsem uvedl nějaké nepřesnoti, všeho jsem taky nemohl zúčastnit a vím něco jen z telefonů s rybáři atd...Ale to nic nemění na hlavní myšlence a přístupu.

.

hering - Profil | Čt 17.1.2019 21:19:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sindeji3 >> Jednali jsme jako MO v různých věcech. Regulace,odstraňování sedimentů,protipovodňová opatření atd. Nechtěj po mě abych sem psal slohové cvičení. Velice jednoduše. POH má peněz jako sraček na kdejakou lumpárnu. Jde jen o to aby to bylo správně vysoutěženo a co nejvíc odkloněno.Když jsme chtěli po SvčÚS aby nedávali souhlasná vyjádření se stavbou,tak nás vždy podrazili. Nyní máme 3/4 chovných potoků ale i revírů zdevastovaných a absolutně nevhodných pro chov PO. Ve vydlážděném kanále ryby nejdou. Naše pstruhařství je v totálně v pr..li a tento rok končíme a líheň zavíráme. Byli jsme největší dodavatel plůdku PO v Svč.ÚS........

Bulk - Profil | Čt 17.1.2019 21:06:05

hering >> Povodi Labe.

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 21:03:57

hering >> Dobře, tak co říkali (ne psali), když se s nima jednalo?

hering - Profil | Čt 17.1.2019 20:41:03

sindeji3 >> Nerozumím. Kdo co komu měl psát?

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 20:15:39

hering >> A co teda psali? Že kvůli povodním musí všechno odstranit atd? https://zakazky.eagri.cz/contract_display_10189.htm​l Tady to schválí odbor životního prostředí, jako by se nechumelilo, přitom při tom mizivém průtoku tam teklo kafe a spoustu ryb popadalo.

hering - Profil | Čt 17.1.2019 19:40:51

Bulk >> Jenže to jste asi nejednali s Povodím Ohře,že? To co řeší autor diskuze spadá do kompetence POH. S POH není rozumná řeč. Mám těch jednání za sebou několik....
Nejhorší je,že Svč.ÚS ČRS jako uživatel revíru buď vůbec nereaguje anebo není schopen se k stavebním zásahům negativně vyjádřit!

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 19:30:33

Pstruh27 >> Jsme v kontaktu, na podrobnosti se ho kdyžtak zeptám. Ona to je už celkem široká řeka, ale tady je to kombinace extrémního sucha a bagru.

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 19:21:18

Bulk >> díky

Bulk - Profil | Čt 17.1.2019 18:56:59

sindeji3 >> Dle meho je to o pristupu a komunikaci. Poslal jsem ti sz.

Pstruh27 - Profil | Čt 17.1.2019 18:20:44

sindeji3 >> Skús napísať "Potočákovi 62" - ten je macher na takéto veci a iste dobre poradí. Každopádne - poku.rvyli ten potok fakt na parádu :-(

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 18:19:38

Bulk >> A jednalo se o tok ve městě (v zástavbě)? Protože od kolegy z naší MO jsem slyšel, že Povodí nechce nic povolovat a všechny překážky bude odstraňovat, tak bych rád věděl co je na tom pravdy a jak je tomu jinde.

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 18:16:11

Vladk >> teče, se podívej na ty první fotky, to je ve stejný den kousek od toho proti proudu...

Vladk - Profil | Čt 17.1.2019 18:12:36

Vždyť tam nic neteče.

Bulk - Profil | Čt 17.1.2019 18:05:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sindeji3 >> Minuly rok jsme s povodim v nasi MO komunikovali. Dalo sice praci dostat se ke konkretnimu cloveku, ktery ma dany tok na starosti. Ale naprosto suprova komunikace. Jizky nam povolili, zaroven byli radi, ze se zajimame protoze pro ne to byl dalsi argument, ktery jim pomuze (i nam) ve snaze se zlepsenim a zachovanim zivotaschonosti daneho toku.

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 17:23:40

Knapík >> no děs, přitom před bagrem tam bývalo vody hodně... jde mi o to, jaké s tím mají zkušenosti rybáři, jestli a jak případně komunikovali s Povodím např o stavbě jízků a jiných opatření pro ryby

Knapík - Profil | Čt 17.1.2019 14:37:07

sindeji3 >> moc pěkný, trochu to připomíná Litavku v Berouně. Je hezké, že si kachny mohou ošplouchnout nohy i shora.

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 14:26:38

tady už po

sindeji3 - Profil | Čt 17.1.2019 14:13:37

Zde pro porovnání fotky z ještě neupravených míst (foceno za extrémního sucha 6.8.2018)