Plavaná na řece

Letošním rokem bych si chtěl vyzkoušet plavanou, mám zkušenosti s položenou, přívlačí, ale v plavané jsem úplný začátečník. Pořídil jsem si match prut a mám již několik vycházek, ale výsledky jsou zatím nevalné. Více než s technikou lovu mám problémy s vyhledáváním ryb. Neporadil by někdo, kde bych si mohl trochu zachytat plavačkou na rybářských revírech Ohře 4-5, Ohře 6, Ohře 7, Ohře 9, Ohře 10? Chodíte tam někdo, jaké máte zkušenosti s těmito lakalitami? Pro ty co tyto revíry neznají, poraďte alespoň obecně jak vyhledávat ryby řece, mění se to v závislosti na ročním období? Uvítám jakékoliv rady, protože s řekou nemám žádné zkušenosti. Doposud jsem navštěvoval pouze stojaté vody.
Autor diskuse: Andy - Profil , 22.1.2005 plavaná - techniky lovu

steve - Profil | So 22.1.2005 23:55:54

Na Ohri chytam, posledni dobou skoro vyhradne. Jak pises rozsah, tak docela je to docela rozdil- Ohre 9-10 prehrady, 7-6 vicemene druhotne pstruhove(lipanove) pasmo i kdyz v MP rezimu se stupidnim zakazem muskareni, 4-5 parmove s dost studenou vodou. Nepises ani jakou cilovou rybu chces chytat, takze tezko poradit misto.
Obecne je tekouci Ohre pod Nechranicemu na klasickou bilou rybu tezsi reka (oproti treba Berounce), na jednu stranu docela uzivna, ale studena, bile ryby na ni neni zas tolik, ale ma co zrat. Zase na druhou stranu mas sanci na salmonidy, mniky, ostroretky, ... Hlavne je posledni dobou furt nad stav, 14 dni teklo 60 kubiku, ve stredu sice sundali Nechranice na 32, ale dnes uz teklo zase skoro 150. Pri tomhle stavu je asi jedina rozumna sance najit vetsi uplavky, vytoky, ramena, treba jako Libochovicke zamecke rameno, ale to je bohuzel RMV (coz nechapu jak je mozne prohlasit kus reky za
revir MISTNIHO vyznamu).
Ozvi se kdyztak na mail.

mirmen - Profil | So 22.1.2005 23:11:08

Andy: všeobecně platí, že na řekách jsou dobrá místa pod jezy, na soutocích. Pokud je řeka regulovaná, tak o to významnější roli hraje nerovnost na dně. Je důležité měřit hloubku, zejmena na delších úsecích. Často dolík, kde je hloubka jen o 20-40 cm větší než v okolí, může být tím pravým, ořechovým.
Na řece je celá řada druhů ryb, které se chovají podle své povahy. Zatímco cejny a většinu bílé ryby snadněji stáhneš na krmení ( a také můžeš delší dobu na místě udržet) , tak u jiných druhů ryb musíš víc vyhledávat jejich oblíbená místa ( a závisí to i na roční době, tom, co nejraději žerou ..).
Všeobecně platí, že dobrá místa jsou vnější zatáčky řek, kde se hlavní řečiště dostává do blízkosti břehu, kde se na rozhraní proudu a tišiny dá chytit většina druhů ryb. V zimním období ryby dávají přednost místům, kde neztrácejí energii bojem s proudem. Pokud vytahují z hlubších míst na mělčiny, tak je to v těch několika chvílích v průběhu dne, kdy po změně počasí k lepšímu krátce doplňují zásoby.
Jsou ryby, které v zimě vykazují o něco vyšší aktivitu, tloušť, jesen, plotice, podoustev... .
Dobré publikace napsali Kolendovič a Zalewski. Jednak Položená I. a II. a Přívlač. V obou titulech je o rybách, jejich chování a místech zajímavých pro lov popsáno hodně.
Investici doporučuju, vrátí se. A nenech se zmýlit názvem Položená.. Kolendovič se věnoval i plavačce a přívlači, o rybách přemýšlí a dokáže poskytnout rady k nezaplacení.

KORI | So 22.1.2005 23:00:14

Chodím na Ohře 9,10,celkem pravidelně i teď v zimě.Plavaná tu jde velmi dobře na 9 u výtoku Bobřák a na Zatopený(u Klaš.nad O).Na 10 zjara pod čerpačkou a pak z lodi na hloubce (angličáky).Ryby jdou docela u břehu takže žádný veliký odhoz.

coverboy - Profil | So 22.1.2005 7:55:00

Zkus v archívu- Fleky na řekách -od MM