Velký kapr

Co s ním? Nikdy jsem ho nechytil. A kdyby - je nějaký recept na to, jak upravit tuto rybu, o které si myslím, že je od 4 kg výše kvůli svému tuku nepoživatelná? Zajímají mě pouze úpravy masa, ne stokrát omleté chyť a pusť. Velké kapry nechytám, ani se na to nechystám.
Autor diskuse: Bubák - Profil , 22.1.2005 kaprařina - ostatní

Toufi - Profil | Pá 24.7.2015 22:57:19

Větší rybu zabiji a vykuchám, potom ji od hřbetní ploutve naříznu filetovacím nožem, pěkně po kostech seříznu maso. Vzniklý Filet pak položím na kůži se šupinami a filetovacím nožem zase odříznu maso od kůže, jde to rychle a zůstane maso s kostičkami a není z toho nepořádek, jako když se šupiny oškrabují. Po tepelné úpravě se kostičky dají snadno oddělit, tedy pokud se nenařežou na malé kousky. Filety nasolím a pokapu citrónem okořením dle chuti, na kmínu, na cibuli, v trojobalu s grilovacím kořením atd. Menší ryby nasolím a smažím nebo je griluji klasicky celé.

bremic - Profil | Pá 24.7.2015 14:39:39

Pstruh27 >> je potřeba někdy moudra odlehčit, protože hloupému vše hloupé :)

Pstruh27 - Profil | Pá 24.7.2015 13:06:52

bremic >> jeden z mojich oblúbených filmov - to si vždy rád pozriem :-)

Sa(l)micka - Profil | Pá 24.7.2015 12:16:33

Tak ona neni "dobrá" a "špatná" ryba, pošmáknout se dá na každej, když je dobře uchovaná a je dobrej kuchař. Jsou lidi, co udělají světový pochutnání z tlouště, karasa, cejnů... a pak jsou tací, co dokážou nehorázně zprasit i potočáky nebo candáta.

RK - Profil | Pá 24.7.2015 10:56:46

Pstruh27 >> No tak ti chutnaj ty méně chutný i to se stává. Někomu se prej zas líbí ošklivější ženský, než ty hezký. Takže možný je všecko:-)

Pstruh27 - Profil | Pá 24.7.2015 10:52:27

RK >> čo Ti ja viem - kapra si vezmem tak minimálne 45 cm do tých cca 60 a teda mne chutia viac práve tie väčšie - ono každý má aj iné chute.

RK - Profil | Pá 24.7.2015 10:36:59

Pstruh27 >> Byl vynikající a já ti to věřím, ale kdyby jsi měl malého kapra vedle něho na talíři, tak by jsi poznal rozdíl. To je stejné(příklad), jako když máš kapra v mrazáku rok a dáš ho sousedovi, kterej jí kapra akorát na Vánoce. Tak ti druhej den taky řekne , že byl vinikajúci. Ano, pro něho jo, jenom pro něho............:-)

RK - Profil | Pá 24.7.2015 10:30:04

Sa(l)micka >>Ten protáhlej říční typ je ve velké velikosti humus taky. Prostě je to staré maso, které je prorostlé červenejma záběhama jako hovězí. Jestliže je někdo nenáročnej, a sní všechno, tak prosím, ale nejlepší jsou malí kapři s běloučkým masem- a ty mají okolo 40-max 45cm. A jestli někdo potřebuje mraky kapřího masa(nechápu teda proč), tak přeci není problém si nachytat normální násaďáky k tomu určený.

bremic - Profil | Pá 24.7.2015 10:04:54

tučnej kapr se nehodí snad jen v úpravě namodro. Jinak klasika česnek, kmín, sůl ...... Kapři jsou jako plody moře. Můžeš je grilovat, vařit, smažit, píct, pražit, dělaj se jako kebab po kreolsku, krém z kapra, se smetanou, s majonézou, s olejem, kapr s ananasem, s citrónem, kokosem, na pepři, polívky, dušený kapr, saláty, s bramborama, do hamburgerů, do sendvičů. A to je asi tak všechno.(Benjamin Buford Blue)

Pstruh27 - Profil | Pá 24.7.2015 9:41:23

4 kg Kapor je na jedlo v pohode, ja som vzal najväčšieho Kapra 5,5 kg a tiež bol vynikajúci.
Kapra vždy stiahnem z kože a vyfiletujem, na koniec riadne zrežem všetok tuk ktorý sa ukladá na bruchu. Aj väčší kapor ako 5,5 kg bude jedlý a dokonca výborný - samozrejme po istú hranicu - nie do nekonečna, takže 70 a viac cm pustím späť do vody aj keď K70 u nás neplatí - menších kapríkov na jedlo je dosť.

Sa(l)micka - Profil | Pá 24.7.2015 9:02:03

Pokud je to lahev Rybářského Univerzálního Multivitamínu...

Šámik - Profil | Čt 23.7.2015 20:05:02

Sa(l)micka >> To je zajímavá teorie. Já se třeba naobjedvám a nemám hlad,ale chvíli koukám na kuřecí stehno a ten hlad příjde. A to samé mám s lahváčema.

Sa(l)micka - Profil | Čt 23.7.2015 19:56:51

To je normální, když se začne debatit o kvalitním dlabanci. Však Pavlovův reflex, ne?

Šámik - Profil | Čt 23.7.2015 19:53:56

arnošt >> já z toho článku. Dostal hlad:-) :-)

viceroy - Profil | Čt 23.7.2015 19:53:48

arnošt >> myslim ze bys videl na stole neco jineho Arnoste :-):-).......na masaznim stole :-):-)

yvana - Profil | Čt 23.7.2015 19:52:38

JHolc >> moc se neraduj,příští rok už i na Orlasu bude K70.

arnošt - Profil | Čt 23.7.2015 19:49:37

Sa(l)micka >> Umíš to tak poutavě popsat,že toho do zlatova chroupavýho kapra úplně vidím před sebou na stole... :))))

Sa(l)micka - Profil | Čt 23.7.2015 19:09:19

Ale prd, nepoživatelná. Záleží na stvabě těla toho kapra. Pokud je to velká pupkatá mamina, zaslouží pustit zpátky - ale pokud je to takovej ten protáhlej říční typ, ten je dobrej na všechno, a klidně může mít 10 kilo.
Udírna jistě, ale z takový ryby se dají nadělat perfektní podkovy - ale pozor, šířky maximálně na 2 žebírka - posolit je, potřít rozmačkaným česnekem a nechat odležet v lednici, nejlíp přes noc, nebo celej den. Pak rozdělat trochu hladký mouky se sladkou nebo trochou pálivý papriky, jak má kdo rád. Podkovy po vyndání z lednice oklepnout, pokud by pustily drobet slizu, tak jenom oťupnout papírovou utěrkou. Podkovy se obalí v mouce s paprikou, oklepnou a ladně složí do vysoký vrstvy rozpálenýho sádla na pánvi a pečou dozlatova, aby byl povrch nadejchanej a chroupavej. Chybu to nemá, s chlebem nebo bramborovou kaší je to perfekto.

Šámik - Profil | Čt 23.7.2015 14:20:28

dimarcus - 30.3.2005 23:38:28 >> Já bych ho určitě prohnal kouřem. A ještě za tepla sežral.

tuzemak - Profil | Čt 23.7.2015 13:17:24

JHolc >> než jednu ká70,tož raději 2 ká40.o)))

JHolc - Profil | Čt 23.7.2015 13:13:51

Diskuse, která stojí za oživení. Škoda tý Ká70, ale co, na Orlasu neplatí a jinde ještě letos nemám kontrolu.

Korda | Čt 31.3.2005 0:44:18

Tomáš.V:Hmmm už se těším :-))

Tomáš.V - Profil | Čt 31.3.2005 0:38:45

karelc: taky si myslím, že v tomto případě je pro gurmány nejlepší řešení udírna. Hezky pomalinku udit a u toho se posilňovat něčím dobrým :o)). Sakra, si uvědomuji, že bych něco polknul :o((.

karelc - Profil | Čt 31.3.2005 0:30:49

ok, já bych byl nejspíš pro vyuzení, ale pokud máš trošku nějaké meducínky a trpělivost, mohl bys můj receptík najít v historii :-)))))))
PS: jestli je to tak jak myslím, tož jsem doporučoval uzení.

Tomáš.V - Profil | Čt 31.3.2005 0:20:22

karelc: jinak, je tu sháňka po receptech, nemáš nějaký? Hoď ho do placu ...

karelc - Profil | Čt 31.3.2005 0:17:18

Tomáš: no to ani náhodou. Trápení by to bylo, kdybych použil sósedovu :-)))

Tomáš.V - Profil | Čt 31.3.2005 0:15:54

karelc: ba ba, dezinfikovat se musí. Ale pokud by jsi Tebou vyjmenované dezinfekční prostředky použil na kapří tlamičku, mohl by jsi být obviněn z týrání zvířat :o)). Tedy nadryb :o)).

karelc - Profil | Čt 31.3.2005 0:13:39

Tomáš.V: dezinfekce tlamičky je důležitá, protože udržuje pevné zdraví. Jen je třeba nepoužívat klinik, protože mi nechutná. Na to mám slivovičku, višňovičku nebo meducínu mysliveckého mládence :-)))))))

Tomáš.V - Profil | Čt 31.3.2005 0:09:06

No, hlavně, jestli jsi mu nezapomenul vydezinfikovat tlamičku !!!

dimarcus - Profil | St 30.3.2005 23:38:28

Víte co mám na tom nejradši? Jak se někdo schovává za nějakou tu polemizaci... NEZAJÍMÁ MĚ JAK SE VELKÝ KAPR PŘIPRAVUJE, NECHYTÁM JE, NECHYSTÁM SE NA TO... ale jen co ho chytnu a uvidím příznivý návod, jak ho upravit a sežrat, jde se na věc, máslíčko už voní, koření je připraveno... typický alibismus, jako typická otázka: Můj kamarád jednou... to není NIKDY můj kamarád jednou ale JÁ JSEM JEDNOU... souhlasíte někdo se mnou? :)) Minulý rok jsem oři mizerné sezoně chytil kapra 67cm na labi na feeder kolem 8kg, macek jako blázen, v tu ránu u mě byli místní z okruhu cca 100m po proudu i proti proudu a já ho šetrně odháčkoval a pustil... to jste měli slyšet... Cituji: Vy buzeratni, kreténi v Praze máte hlavy úplně vymydlený, hovado, proč jsi mi ho vole nedal?? Já se smál jak blázen a říkal... pánové, to tu rybu 100x radši pustím, než by její zbytky skončily v toaletním papíru a samolibé chvály v místní hospodě :)) A wo tom to je :)) Chlapi, souhlasíte se mnou někdo ?:)) P.S. Kdo z vás (omlouvám se, prasat) někdo víte, jak se velký kapr připravuje, sem s tím!!! :))) Ať je nad čím se bavit! :)))

jindra - Profil | So 29.1.2005 8:27:11

Komentáře netřeba

Azbest - Profil | So 29.1.2005 3:10:48

Potkal sem před barákem kapra(asi 70) s pytlíkem koření a lahváčem oleje.Šel do Tesca...:-)