Navinutí vlasce na prázdnou cívku..

Jakou techniku navinutí vlasce na naviják používáte ? Kdo vám drží cívku, čím přidržujete vlasec, v jaké vzájemné poloze je cívka a prut s navijákem ? Nebo svěřujete navinutí vlasce prodejně ?
Autor diskuse: Jirka Šachl - , 20.1.2005 kaprařina - náčiní, doplňky

Tomáš | So 4.6.2005 20:09:03

Nemá někdo otestovanej strofta GTM???

RoKro | Pá 21.1.2005 7:20:08

Navíjím jako Hraji, děti maj obrovskou srandu z tý cívky s vlscem, která lítá jako živá po celým bytě. S citem přibržďuju a napínám prsty před navijákem.

Ado | Čt 20.1.2005 20:01:04

Silon navíjam tak,že do zveráku upnem klinec, na ktorom je kotúč so silónom.Smer padania silónu z kotúčika musí byť rovnaký ako je smer unášača na navijáku (zamedzenie skrúcania).Silon pridržiavam mokrou handrou.Čo sa týka natáčania v predajni,tak to si radšej natočím sám a mám istotu, že naviják si to sám najlepšie uloží.

Lubo | Čt 20.1.2005 14:30:12

Vlasec navíjím podobně jak popisuje kutil (chce to nejlépe vrtačku s regulací otáček), nebo chodím nakupovat do obchodu, kde je navinutí vlasce v ceně.

Mirek S - Profil | Čt 20.1.2005 14:21:05

Grave, pz : Vlasec držím co nejblíž k navijáku, má to vliv na omezení zkroucení před navijákem.

Kutil | Čt 20.1.2005 14:07:45

Končím.Co bych za to dal aby mě kapr vytahnul ne 300 ale alespoň 50 m vlasce.150 ka sumec ze mě dostal tak 80 a to mám zážitek na celý život.Po půl hodině se mi zasekla brzda a nestačil jsem vypnout zarážku zpět. chodu, rána a byl pryč. Kdyby se mi nevešel vlasec,vzal bych zpátečku a dohnal to na břehu.Petrův zdar.

Šlehy | Čt 20.1.2005 13:47:03

Myš:Někde jsem četl,že vlasec vodu absorbuje a zlepšuje to jeho vlastnosti.Nikdy jsem to netestoval.Navíjím nasucho z vařečky nebo jiné tyčky.
Pouze Byron Teflon Bottom line má na krabičce návod na navíjení a ten se odvíjí z cívky položené ne bok etiketou nahoru.Podle mě by se měly jako ten Byron navíjet všechny vlasce,které mají odlišný tvar hran cívek.Třeba Damyl má také na jedné straně hranu kulatou a na druhé straně hranatou a tudíž je jasné navíjení přes hranu kulatou z položené cívky.
Kolendovicz zase píše v jedné své knize, že se má navíjet na naviják vždy z cívky na bok, a to tak, aby se vlasec z cívky odvíjel stejným směrem jako se navíjí na naviják (doufám,že si to pamatuju a neotočil jsem to).

pz - Profil | Čt 20.1.2005 12:37:02

nejlip civky namotavaji urcite rybari-elektrikari :)

proste civka nesmi lezet a musi se odvijet jako kolo u auta aby se nekroutil vlasec - a nejlepe se to dela tak, jak to delali stari rybari - hodili civku do vody a plynulym namotavanim se civka ve vode postavi a soda sama ji dela optimalni odpor - pokud se ale zda odpor nedostacujici (ty civky, co zpravidla nemaji parskove vyztuzovaci profily pro zpevneni stredove diry), tak lehce protahovat mezi mokrymi prsty nebo mokrou latkou (co nejdale od navijaku....)

Myš | Čt 20.1.2005 12:10:05

Proč dáváte vlasec na noc do vody? To nevadí, že potom bude vespod mokrý?

Grave | Čt 20.1.2005 12:01:27

hraji => taky sem to driv nechaval jentak lítat po pokoji, ale zdálo se mi, že se vlasec mota (dela paruky)
mirek s. => ja vlasec napinam drzenim u prvniho ocka prutu, prijde mi to prirozenejsi, ale jestli to ma nejakej vliv, to nevim

Mirek S - Profil | Čt 20.1.2005 10:51:46

Kutil : Ale jak to bude vypadat, když ti nějaká ryba vymotá třeba 80 % , pak jí nepřitáhneš pro přeplnění cívky, protože se tam už vlasec nevejde :-) . Jinak si myslím, že to pomačkání vlasce nijak nevadí, používaná část se zase narovná a zbytek je vidět jen při extrémním zdolávání a pak to neva.
J. Šachl : Mě v prodejně zase navinuli úplně špatně, žádné křížové vinutí a ještě obě cívky rotovaly a tím se po sesmekání vlasec zkroutil.

Kutil | Čt 20.1.2005 10:30:44

Upřesním-jestli motám na cívku 400 až 500 metrů dobrého vlasce,tak určitě stojím o to abych měl ten spodní vlasec všechno, jen ne bezva křížově navinutý,protože to také znamená trochu jakoby nalámaný.Navíc část která je používaná ho dole pěkně presuje-letní horko-objeví se nežádoucí tvarová paměť.Mirek S.To je jsné, že vrtačka chce cit a nějkou zkušenost, já bych rozlišil, kolik toho motám.Řekl bych že právě s tím, že po vymotání a navinutí - nabyde, se, jak jsem popsal, dá pracovat- většinou mám sedřený kus před montáží.No a také sem tam převážu.

jurasoft | Čt 20.1.2005 9:53:26

Já právě měl ve prodejně na nové navijáky navinuté mašinou strofty gtm které mi sloužili 2 sezony. Teď je chci obměnit a nerad bych to zkazil chybným navinutím. Dřív jsem to taky motal způsobem jaký popisujete, ale to jak mi to bezva křížově navinuli v prodejně se mi nikdy nepodařilo.

Mirek S - Profil | Čt 20.1.2005 9:11:27

1. Uchycení vlasce na cívce - to hlavně z důvodu spadnutí cívky do hluboké vody, kdy se jedině převinutím na jinou cívku podaří tu ztracenou dostat z vody (M.M. to už prý zažil). Já udělám smyčku (pomocí přeložení vlasce a obyč. uzle 8x provlečeného), na cívku pak druhou smyčku jako na lase, ale udělám velkou a okolo cívky ovinu 2x (neprokluzuje tolik), tak, aby se při tahu vlasec nelámal ale šel plynule po tečně k cívce (má pak větší pevnost - co kdyby mi to nějaká obluda vymotala všechno :-))) ).

2. Navíjení - je důležité vědět, jak byl vlasec na cívku navinutý, zda rotací cívky, nebo jako navíjí smekací naviják. Zjistíme to pokusným odvinutím cca 1 m, držíme konec a hned zkusíme, jestli se vlasec zkroutil, pokud ne, tak byl způsob odvinutí správný. Vlasec pak odvíjíme stejně, jak byl navinutý. Já odvíjím tak, že držím cívku mezi chodidly (v ponožkách) a tím jí i přibržďuju. Pro správné napnutí na cívce vlasec ještě zlehka brzdím hadrem v ruce co nejblíž u navijáku.
S navinutím způsobem jako na smek. naviják jsem se nesetkal, ale pak bude nutné zjistit, na kterou stranu sesmekávat, jinak se vlasec zkroutí ještě víc než při odvinutí rotací.
Navinutí jinak než navijákem asi není moc dobré. Může dojít k roztržení nebo deformaci cívky, křížové navinutí z obchodu bude asi jiné, než u navijáku, což může udělat paruku. Taky se může trochu změnit objem vlasce a po vymotání se třeba už na cívku nevejde.

Kutil | Čt 20.1.2005 8:47:26

Začátky na Tapech mě naučily na vrtačku cívku,proti mě manželka - taky rybář - s balením vlásku, vzdálenost tak 4 metry i více, utahovat s rozumem,ta vzdálenost je na to aby se dal silon lépe rovnat.Výhoda byla, když se odřené konce otrhávaly,dalo se vytahnout více vlásku a namotat navijákem a rázem - protože křížově - bylo hned v cívce zase plno.Systém funguje pořád stejně,Jen mám všelijaká udělátka na různé druhy cívek.Jsou to vlastně jakoby konce hřídelí navijáků.Pozor na utahování,protože na rozdíl od motání navijákem, kdy není takový tlak na stěny cívky, vrtačkou lze rozstřelit cívku.

jurasoft | Čt 20.1.2005 8:09:49

Ptal jsem se proto, že jsem na to slyšel několik názorů. Jeden známý mi před lety vysvětloval, že přiváže cívku k fotbalové brance a ze druhé strany hřiště navíjí vlasec. Prý se mu to samo rovnoměrně utahuje tím, že to tahá na tu vzdálenost po posekané trávě. Bydlel na vesnici kde měli hřiště.

hraji - Profil | Čt 20.1.2005 8:07:11

Navíjím vlasec za sucha, bez speciálních udělátek, jen vlasec nechám procházet přes kousek jelenice a tím jej brzdím a utahuji zároveň. Cívku nechávám běhat po koberci. Vzájemná poloha cívky a prutu s navijákem se během navíjení dramaticky mění, podle toho jestli mi cívka uteče pod stůl nebo za postel. :-))

KGrob - Profil | Čt 20.1.2005 7:59:15

Podobně jako Brach namočím cívku do vody (nejlépe přes noc - voda se dostane ke všem návinům) protáhnu očkama na naviják cívku dám do kýblu s vodou (cívku ještě navíc zatížím masivnější šroub skrz návinovou cívku - sám mám takový olověný ebrhe) přes kapesník navinu na cívku navijáku...

jariss - Profil | Čt 20.1.2005 7:59:05

Cívku hodím do kýble s vodou. Provléku konec vlasce očkem na spodním dílu děličky. Na konci vlasce udělám smyčku, navléknu na cívku, aby se smyčka utahovala. Na kousek vaty si nakapu pár kapek jaru. Vlasec může být už od výroby mastnej. Vatu přeložím a chytím mezi ni vlasec. Tím jak mačkám vatu mezi prsty, tím utahuji vlasec na cívku.

brach - Profil | Čt 20.1.2005 7:51:34

Cívky namočím přes noc do vody, pak je otřepu, navléknu na delší vařečku, vařečku nacpu mezi prsty u nohou a pantofel, silon provléknu očky zkráceného prutu, na konci udělám smyčku a jako laso navléknu na cívku tak, aby se smyčka utáhla po směru navinutí silonu. Pak už jen točím a přibližováním nohou k sobě brzdím cívku (cívky). Také jsem brzdil prsty, ale od doba, kdy jsem se pěkně spálil, brzdím nohami.
I když to logicky není správné - odmotávání z cívky vytáčením by předpokládalo natáčení na cívku navijáku - nemám problémy s tvarovou pamětí, silon sedí a na paruky kašle.