řeka vs stoják - kaprařina

Zdravím všechny, chtěl bych se optat na rozdílnost chytání na řece oproti stojáku. Prozatím jsem se soustředil čistě na kaprařinu na stojácích => odpovídající vybavení (pruty 3,6m 3lbs), kaprové navijáky (shimano ultegra 1400 XTD), průběžné závěsné olova (cca 80g) a návazce ze ztužené šňůrky s chytáním na boilies pod háčkem.

Rád bych si také občas zpestřil chytání návštěvou u řeky (Vltava v okolí ČB) a tak bych chtěl poprosit o nějaké rady a tipy na které se zaměřit, respektive, co udělat jinak oproti chytání na stojáku.

Obecně jsem přemýšlel o krmení a nástraze, jestli mám nějak zjemnit, nebo zůstat i na řece u chytání na boilies. Potom jsem si říkal, že nejspíše kvůli proudu přitvrdím na olovo, alespoň někam přes 100g. No a hlavní problém, kam to házet :) Jestli je lepší zkusit házet někam do koryta, podél břehu u kterého chytám nebo kolmo k protějšímu břehu (to předpokládám, že bude proud unášet vlasec).

Zkrátka prosím o nějaké rady někomu, kdo půjde poprvé zkusit štěstí na řeku a neví, co čekat. Díky moc všem za případné tipy.
Autor diskuse: stam88 - Profil , 9.8.2017 kaprařina - techniky lovu

miky1770 - Profil | Ne 29.4.2018 16:08:58

Zravím všechny.Dá se říct že řeším stejný problém jen na Moravě.Jde o úsek od Bezměrova až po Rohatec.Má někdo zkušenost?Jestli ano kde prosím.Díky za káždou odpověd a radu

NeBeroun alias Qwert - Profil | Ne 29.4.2018 15:01:13

stam88 - >> tak jak to šlo na řece? :-)

RK - Profil | Po 14.8.2017 18:33:28

Bacha >> přesně.Rada neexistuje. Můžeme říkat obecne pravdy, které jsou k prdu.Moc hezky jsi to napsal...

stam88 - Profil | Ne 13.8.2017 22:36:37

čík a new88martin

Mockrát děkuji!! Jsou to odpovědi přesně na to, co jsem do začátku potřeboval.. :)

new88martin - Profil | Ne 13.8.2017 21:09:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

stam88 - >> Ahoj, asi bych začal trochu u výbavy.. pruty ok navijáky ok jen silon (monofil) tam bych začal na 0.30+ protože jak to zabere tak je rodeo. Návazec průběžné olovo z bužírkou žádné olověnky šokové návazcem čím více spoju tím více bordelu. Co se týče krmení partikl+ PVA sáček punčocha a něco dobrého do toho. Používám tuto aplikaci a tam si hlídám průtok https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.as​tran.stavyaprutoky

Čík - Profil | Ne 13.8.2017 20:17:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

stam88 >> Takže za mně asi takto.Vltavu od Č.Budějovic nahoru neznám.Nad kanálem bych zvolil krmení partiklem a chytat na kukuřici pod háčkem, moc velkých ryb tam nebude.To samé bych zvolil v úseku od kanálu k fotbalovému hřišti na Hluboké. Od hřiště k jezu už bych přidal k partiklu pelety a trochu kuliček, tam už se věší ryby můžou vyskytovat. Všude bych to nahazoval tak max 10 metrů od břehu po vodě. Od mostu dolů bych volil jenom partikl a kukuřici popřípadě peletu pod háček. Kuličky bych volil až v úseku od Černé louky níže. Jinak v úseku od kanálu k fotbalovému hřišti je hloubka v romezí 2-3 metry při plném stavu. Nad jezem jsou cca 4 metry. Všude je to koryto bez jakýchkoliv hran. Pokud chceš chytat na hranách, tak musíš jet už pod Hlubokou na Černou louku. Jedna důležitá rada na závěr, pokud budeš chytat pod Černou loukou a níže na korytě, tak používej zpětná olova. Jezdí tam hodně vláčkařů na lodičkách.Víc neporadím, musíš prostě zkoušet.

stam88 - Profil | Ne 13.8.2017 18:48:27

Čík >>
No to je dobrá otázka... sám vůbec nevím, které místo by bylo nejlepší právě třeba na kapry a na amury. Osobně jsem si myslel, že zkusím zajít na tu část, co je nad kanálem... tam na druhé straně než je ta frekventovaná stezka. Je tam pár pěkných fleků.... no ale opravdu vůbec nevím. Pak jsem si říkal, že by to šlo také až v okolí Hluboké (most do Zámostí) a dále. Nebo naopak část za nemocnicí v ČB a dál proti proudu.

Rozhodně bych ti byl moc vděčný, kdyby jsi mi proadil nějaká zajímavá místa..

Předem díky

Čík - Profil | Ne 13.8.2017 12:17:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

stam88 - >> Napiš, kde na Vltavě chceš chytat, ono se jinak chytá na úseku třeba ČB-Hluboká a jinak pod Hlubokou. Teď, kdy je sezóna lodiček a člunů, se také musí chytat jinak. Chce to více specifikovat.

bysto - Profil | Čt 10.8.2017 21:40:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nenapísal si, onakú rieku sa jedna. Hlavne veci sú sila prúdu a kolísanie. Na Morave nás sútokom s Dunajom tak kulminuje voda, že nie je problém, ak stupne za deň o 1-2metre. Vtedy to berie so sebou všetko, stromy, bordel. Nemá zmysel chytať inde ako pod brehom. Olova pod 250g bez šance udržať čo i len pod brehom kvôli tomu, že sa tam aj keď nie je extra bordel na vode, stále niečo nachytá. Oproti tomu maly Dunaj, tak sa dá 200-250g olovo udržať aj na druhej strane toku. Tiež si treba rozmyslieť silon. Väčšinou sa chytáva pod / nad padnutým stromom, kamennou hradzkou(proste nejakou prekážkou), netreba teda podceniť hrubku silonu.
Pokial ale pôjdete na miesto s miernym prúdom a bez prekážok, rak si vystacis s “jazernou” zostavou.
Takze za mna mat v zásobe nachystanu dušu z bicykla (na zavesenie kamenou namiesto olovo)-pod nohy sa s tým dá v poho nahodit, PVA sacky/pancusky. Ak sa chytá v kludnejsich partiách/pod stromom atd, býva na spodu hoc aký bordel, palice, kde sa môže háčik zaseknut pri náhode.
Co sa kŕmenia týka, treba zistiť od miestnych. Niekde sa dá efektívne kŕmiť partiklom (luku, repka) bez toho, aby tam nabehli jalce. Inde zase nakŕmenie s kuku znamená, že nabehne biela ryba a je dochytane

Hurvinek - Profil | Čt 10.8.2017 20:57:07

Už hodněkrát jsem slyšel, že řeka čaruje a má své kouzlo. Chytám ryby od roku 1974 a musím říct, že dodnes jedu raději na řeku než na rybník.

Bacha - Profil | St 9.8.2017 22:45:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím, že konkrétně se nic moc poradit nedá. Mám na neznámou vodu nahazovací echolot. Změřim vodu a podle toho se zařídím. Nikdo neví, jaké bude počasí, kolik poteče vody atd atd.
Právě je nějaké výročí povodní. Zrovna v tu dobu jsem byl s bráchou na Hracholuskách. Přijeli jsme ve čtvrtek odpoledne a hnala se bouřka. Říkám, že nejdřív postavíme bivi, kdyby to udeřilo rychle. Sotva jsme postavili, začlo lejt a lejt a skončilo v neděli dopoledne. Nachytali jsme v té slotě desítky a desítky kaprů.... Jak v neděli přestalo pršet, nebyl ani potah.
Takže nemyslím, že krom obecných věcí se dá něco poradit:-)

ladamt01 - Profil | St 9.8.2017 21:56:13

Ahoj kolegové, já řeším ten samý problém, jsem zvyklý chytat na stojácích a koncem prázdnin jedu na týden na Labe, tak i já budu vděčný za každou radu ohledně chytání na řece. Předem děkuji za každé info:-)

Ewa Farna - Profil | St 9.8.2017 9:20:22

Zase, bud ryby uvidis, tak tam chytej. Nebo proste zkousej, koryto druhej pod brehem. Olova podle proudu. 100 - 140, kdyz je potreba vic chytam jen pod brehem, stejne je to pak akorat samej bordel a vecny prehazovani. Trochu bych prodlozil navazec. Po roce u reky budes moudrejsi bez nejakej rad na mrku.