MILO Match nebo Telematch?

Ahoj, potřeboval bych poradit.
Věnuji se plavačce. Na MRK chodím celkem často, prošel jsem si spoustu dotazů i dpovědí, ale nemohu se dobrat v rozhodování, co pořídit.
Momentálně vlastním telematchku JAXON Crystalis 4,5 (gramáž si teď nevzpomenu). Jsem s ním spokojený, ale už ho mám několik let a po několinásobném zlomení špičky (bohužel při transportu - už vozím pevný kryt oček) uvažuji o pořízení nového proutku.
Letos se chci věnovat výlučně plavané. Rád chytám s angličáky od malých vod po největší. Dost často chytám po zakrmení kousek od břehu, vesměs cejnky, cejny, kapříky, líny. Tímto směrem se ubírám. Sem tam navštívím i řeku, buď jezy nebo tišiny.

Rozhoduji se, jestli zase telematchku - určitě lepší při transportu(často chytám pouze na jeden put), ale mám auto, takže to nijak zvláště neřeším. Nebo přímo matchku, kde bych očekával lepší akci a zážitek při zdolávání.

Jsem zvyklý na 4,5m tele, u feederu 3,90m mi přijde krátké. Používám slabé návazce a malinké háčky, takže si s rybou při zdolávání rád hraju a pomalinku ji zdolávám.

Chci pravděpodobně značku MILO. Který z těchto proutků bude lepší na zážitek? Je zde dost velký rozdíl oček, no je to jasné tele/match.

PRUT COLIBRI SPECIALIST TROUT LAKE 4,20 m / 10-20 g 1 906 Kč
nebo

PRUT TALENTO MATCH 4,2 m vrhací zátěž 8-25 g 1 599 Kč

Snad jsem popsal vše potřebné. Děkuji za rady.

NiCi - Profil | Ne 12.8.2018 15:07:00


Ahoj chtěl bych vás poprosit o další informace e popřípadě fotky prutu COLIBRI SPECIALIST TROUT LAKE hlavně by mě zajímalo druhé očko od špice jestli je tzv průběžně? Jak zvládá návazce do 0,1mm.
Předem dik

vašpiv - Profil | So 13.2.2016 16:22:20

PetrVratimov >> Ten proutek je vybornej. Jemnoulinkej, ale pri tom snese dost. Spicka je tenoucka, ale plna, takze temer nezlomitelna. Jen se mi u nej obcas stava, ze pri nahozu se mi obtoci kolem spicky vlasec. Znam to z feedru a prikladam to prave te jemnosti spicky. A trosku me mrzi, ze ocka na spicce nemaji mustky, pac pri lovu za deste a malem splavku se vlasec lepi.

PetrVratimov - Profil | Pá 12.2.2016 20:37:31

MrKos >>
Díky za postřeh. Tohle jsou určitě dobré připomínky.
Jak už jsem napsal, objednal jsem ten Colibri 4,20 10-20g. Dnes jsem ho poprvé odzkoušel na stojáku, bohužel kus rybníka byl ještě pod ledem a přišly jen 3 malé plotky.
ALE- musím říct, že ten prut mně hodně překvapil. Je neskutečně tenký, lehoučký, část od špičky je hoodně tenoučká. I u těch malých plotiček šlo vidět, jak prut krásně pracuje.
Je to celkem nezvyk oproti mé původní telematchce od Jaxonu, ta je mnohem robustnější a ne tak citlivá.
Chytal jsem na odhoz na pomalý propad se samo dovažovacím angličákem 3 + 0-1,2g a moc pěkný pocit i při náhozech.

Abych to měl ale kompletní, dokoupil jsem včera na řeku ještě boloňésku od JAXONA Silver Shadow 6m, 5-20g, tak jsem zvědavý. Taky celkem lehká, i když samo ne tak, jako ten Colibri od Mila

MrKos - Profil | Pá 12.2.2016 20:14:43

PetrVratimov >> používám match i telematch, udělám s nimi spousty docházek a chytám jak stojáky, tak i řeku - měl bych několik postřehů:
match
+ odolnost, životnost, odpouští chyby v zacházení, možnost drtit velké ryby na silný vlasec
- hmotnost, transport, neustálé navazováni apod

telematch
+ jemnost, citlivost, hmotnost, snadný transport a bez navazování, spousta oček, možnost bezpečného použití forpasů 0,06 apod.
- životnost, relativně rychlé opotřebení ve spojích, náchylnost na poškození, neodpustí ani klepnutí, s anglánem a špičkou pod vodou neustále mokrý vnitřek prutu, drhnoucí nečistoty apod.

a teď si vyber :-)

pampeliska - Profil | Út 9.2.2016 19:02:54

No na telematchu 2-15g musíš toho kilového kapříka vytáhnout jak malinu :) Spíš bude limitující návazec, nebo obavy ohnout proutek..

PetrVratimov - Profil | Út 9.2.2016 18:40:36

Děkuji za rady. Tímto vyřešeno. Objednal jsem Colibri.
Jsem zvědavý, jaké to s ním bude.

Jarda Š. - Profil | Út 9.2.2016 17:32:11

PetrVratimov >> S tou jemností bych to zas tak nepřeháněl, mám telematchku 2-15g a když mi na ní zabere kapr přes 1 kg poblíž vázky, nemám šanci.

PetrVratimov - Profil | Út 9.2.2016 17:22:06

pampeliska >> To jsem se díval, prošel jsem toho hodně.
S tím korkem je to banalita, spíše je otázka, jestli je v této cenovce ještě lepší jemný proutek s dobrou akcí.

pampeliska - Profil | Út 9.2.2016 17:20:04

Ahoj, podívej se na match pruty milo, mají je i v korku

PetrVratimov - Profil | Út 9.2.2016 16:31:59

hraji >> Supr, děkuji za odpověď.
Ještě by mně zajímalo, je v této cenové kategorii ještě lepší proutek, třeba i od jiné firmy?
Zní to asi trochu hloupě, ale mám rád na rukojeti korek, tahle telematchka jej nemá. Ale neberu to jako důvod se pro něj nerozhodnout.
Díky

hraji - Profil | Út 9.2.2016 15:47:01

Zrovna tyhle dva pruty jsou velmi, ale opravdu velmi rozdílné.
Pokud máš rád jemné chytání, tak ti radím vzít Colibri, je dost silný, aby si poradil s náhodným kaprem i parmou a přitom citlivý. Talento je v tomto ohledu o hodně horší